![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
agaclar.net
|
Zeytin (Olea)
Alıntı:
Ziraat Mühendisi İyi Tarim Uygulamalari Uzmanı organiktarim yahoo
. | *** işaretli kelimeler için bakınız: Yanlış yazdığınız için görünmeyen kelimeler | | Forum Kuralları | Forum Yardım | Forum Kullanma Kılavuzu | Fotoğraf Yarışması Kuralları | Satış İlanı Kuralları | Düzenleyen Mine Pakkaner : 24-03-2007 saat 20:38 Neden: başlık |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
agaclar.net
|
Zeytin Yaprağı ve Kullanım Alanları
Zeytinin yaprağı da çok önemli, neden bütün dinlerde kutsal, sırf yağı mı, yoksa meyvesi mi derken yaprağı nelere kadir inanılmaz. İlgi duyanlar icin geçen haftalarda zeytin dostu haber grubunda zeytin yaprağının özelliklerini anlatmıştım, sizinle paylaşmak istedim. Selamlar Mine Pakkaner Zeytin Yaprağı ve Kullanım Alanları Asirlardir butun yetiştiği coğrafyada zeytinin yaprağı da halk ilaclarinda dunyada kullanilmaktadır.1800 lü yıllarda malarya salgınlarına karşı kullanıldığı bilinmektedir. Zeytin yaprağı, Oleuropein(başlıca polifenolik antioksidant lardan biridir) ve daha birçok flavonoid (Rutin, Apigenin, Luteolin) ihtiva eder. Günümüzde yapılan araştırmalar sonucu zeytin yaprağından elde edilen ürünler sağlık sektöründe ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Zeytin yaprağı ile ilgili çalışmalar hala da devam etmektedir. Oleuropein'in içeriğindeki elonoik asidin antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikleri laboratuvar koşullarında kanıtlanmıştır.Bu özelliğiyle doğal antibiyotik olduğu bilinmektedir.Vücudun bağışıklık sisteminde soğan ve sarımsak ile benzer etki göstermektedir. Halihazırda diyabette, hipertansiyonda,kardiyovasküler rahatsızlıklarda,gripte,üriner sistem rahatsızlıklarında,kronik halsizlikte,hastaların nekahat döneminde,kötü huylu kolestrolün düşürülmesinde,dejeneratif eklem rahatsızlıkları,bursit, sinuzit ,vücudun doğal bağışıklık sisteminin desteklenmesinde vs. kullanılan pekçok marka zeytin yaprağı içerikli bitkisel ilaç piyasada hazır preparatlar olarak satılmaktadır.İçeriklerinde genel olarak % 6-20 Oleuropein bulunmaktadır. Henüz bu konuda bir standardizasyon yoktur. Kozmetikte ise zeytin yaprağı ekstresi içeren ürünler antioksidant etkileriyle cilt bakımında kullanılmaktadır, antiaging kürlerinin hemen hepsinde yer alır. Ayrıca Aspergillus mantarları tarafından üretilen aflatoksinin engellenmesinde Oleuropein kullanımı ile ilgili araştırmalar da yapılmaktadır. Patojenlere karşı en önemli biyolojik silahlardan biri olan Oleuropeinin, antifungal etkisinden yola çıkılarak Bonn Universitesinde, henüz laboratuvar koşullarında Botrytis Fusarium Phytophtora üzerindeki etkileri ve geleceğin ticari anlamda önemli organik pestisitlerinden olup olamayacağı araştırılmaktadır. Oleuropein ,ayrıca zeytin gibi Oleacae familyasından olan Ligustrum obtusifolium yapraklarından da ekstrakte edilse de en hızlı,bol ve ucuz şekilde zeytin yaprağından elde edilmektedir. Hatta bir Yunan Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından 100 gr zeytin yaprağından 1 gr % 95- 98 saflıkta Oleuropein elde edilmiştir. Şu anda dünyada en önemli alıcısı Amerika'dır, en önemli hammadde üreticilerinden biri de hemen herşeyde olduğu gibi Çin. Amerika ve Avrupa'da firmalar zeytin yaprağı ilaçlarını, ağacın yetiştiği yöreyle birlikte arz etmeye başlamışlardır. Ağacın yetişmesinde kimyasal kullanılmadığı da ayrıca vurgulanmaktadır. Zeytin yaprağı ilaçları yalnız insan sağlığı için değil hayvan sağlığında da kullanılmaya başlamıştır.Evcil hayvanların hazır mamalarında ve bitkisel ilaçlarında hem doğal antibiyotik hem de antiparazitik etkisi sebebiyle yurt dışında kullanılmaktadır. Doğal bitkisel ilaçlara yoğun yönelim trendi ve kozmetik sanayisindeki büyük gelişmeye bakılarak, elimizdeki çok önemli bir hammaddenin ciddiyetle farkına varıp bu konuda çalışmalar yapmanın gereği ortadadır. Kimbilir, belki bir gün biz de " Organik Karaburun Zeytini Yaprağı " (mesela) tabletleri, kremleri, losyonları yapar satarız dünyaya. Neden olmasın? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-02-2008
|
yardimlarinizi bekliyorum
Mine Hn merhaba,bahcemde asirlik bir zeytin agacim var,gecen sene ektim, sadece ince dallari var,bir arkadasim asi yapilmasi gerektigini soyledi, buradan nasil resim yollayabilecegimi bilemedigim icin resim koyamadim,nasil yardimci olabilirsiniz? Tesekkur ederim Düzenleyen aaltaras : 10-10-2013 saat 21:24 Neden: kimseden cevap alamadim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-02-2016
|
mine hanım merhaba bizim yaklaşık 700 (10 ila 50 yaş aralığında) adet zeytin ağacımız var,önce kendimi tanıtim 30 yaşında muğla bodrumun mazı köyünde oturmaktayım.bundan önceleri turizm işinde çalışıyodum baktım ki bu işin sonu yok kendi özüme dönmeye karar verdim.onun için bundan sonra ben ilgilencem herşeyle biz ağaçlara hiçbir ilaç **** gübre vermiyoruz bu yılki zeytinyağ alımımız 2.5 ton civarı nasıl iyileştire bilirim okuyorum araştırıyorum rekor gelişim diye bi gübre var onu uygulamayı düşünüyordum sizce nasıl bi yol izlemeliyim.genelde ağaçlar 20 yaş altı şimdiden teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-02-2016
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-03-2016
|
*** olayı sadece gübre ile çözemezsin budama ve toprak işleme yabancı ot mücadelesi hepsi bir arada düşünülmeli ayrıca gübre atmadan toprak analizi yaptırmak iyi olur zeytine verilecek en iyi gübre azot,fosfor,potasyum yani 3,15 diye geçer piyasada ayrıca çinko+bor verilmesi verimi arttırır, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-04-2016
|
Dal kurumasi
Merhabalar benim bir zeytin agacim komple kurudu komple kökleyecegim sorum şu 25 metre uzaginda 4 agacimda birsey farkettim agacin 5 dali varsa 3 dalinda 10 filizin 4 ünde kuruma var bunun sebebi nedir bu ocak ayinda hayvan gübresi attim acaba fazlami geldi ancak benim 250 agacim var sadece 4 tanesinde bu kuruma var hepsine ayni oranda gubre attim agaclarim 10 yasinda simdiden tesekkurler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
agaclar.net
|
250 ml kaynar suya bir tatlı kaşığı dolusu tepeleme ince ufalanmış zeytin yaprağı koyar 10 dk. kadar bekler ve sonra süzerseniz zeytin yaprağı çayı yapmış olursunuz. Günde 3 keze kadar tok karnına tüketebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
ağaç dostu
|
Başlık "zeytin" olunca küçük bir katkım olsun istedim. sadecezeytin.com'dan hoşuma giden küçük bir bölüm... "Derler ki, cennette iki ağaç vardır; İncir ve zeytin. İncir "Gerçek Ağacı", zeytin ise "Hayat Ağacı"dır. Cennet bahçesinden başladık madem, o zaman gelin ta başa gidelim. Adem ve Havva'nın yasak meyveyi yedikten sonra cennetten yeryüzüne kovulmalarıyla başlayan ana Havva ile birlikte cennetten yeryüzüne kovulan Adem, öleceğini hissedince Tanrı'dan kendisini dolayısıyla tüm insanlığı bağışlamasını istemeye karar verir. Bu amaçla oğlu Şit'i cennet bahçesine gönderir. Bahçenin bekçiliğini yapan melek, İyi-Kötü Ağacı'ndan (Bilgi Ağacı) aldığı üç tohumu, Şit'e verir ve babası Adem öldüğünde bu üç tohumu ağzına koyarak gömmesini söyler. Adem ölüp Tabor Dağı'na gömüldüğünde toprakta üç ağaç yeşerir. Zeytin, sedir ve servi... Akdeniz ikliminin simgesi bu üç ağaçtan ilk yeşeren zeytin ağacıdır. Tevrat, İncil ve Kur'an'da yer alan zeytin için bilinen en eski Latince cümlede söylendiği gibi; "olea prima arborum umnium est"* * zeytin bütün ağaçların ilkidir..." |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-08-2006
|
Merhaba Mine Hanim, Gemlik Cinsi Zeytin Ağaçlarimin Meyveleri Hergün Dökülüyor Ve Kuruyor..sik Sulamama Rağmen Bir Türlü önüne Geçemiyorum..yanliş Yaptiğim Birşey Mi Var? Saygilar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Merhaba ,mine hanım ben site de yeni üyeyim Burhaniye yakının da karaağaç ta 100 ağaçlık 10 dönüm zeytinlik aldım yaklaşık 15-20 yıllık ağaçlar tüm bakımlarını yaptırdım ancak yaptığım incelemede tatmin edici bir geliri yok ben yeni emekli oldum bu benim hayalim di . geliri artırmak için ek ürün düşündüm kapari konusunda araştırma yaptım ekim ve hasat zamanları uygun iklim de müsait gerçekleştire bilirsem ek bir gelire kavuşacağım ancak sızlerden bunun herhangi bir mahzuru varmı bu konuda deneyimi ve bigisi olan arkadaşların yardımcı olmasını özelliklede mine hanımdan saygılar. Düzenleyen THASAN YILDIZ : 20-01-2014 saat 19:47 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sempre, Yazınızı okudum cevap verme ihtiyacı duydum,Zeytin ağacı bir defa 15 günde bir sulanmaz. bilhassa çiçek döneminde su verilmez.Su verirsen döker, ikinci birşey her ağaç meyve döker dökmiycek diye birşey yok,(Nedenleri çoktur) **** siz budamada yanlış yapıyor olabilirsiniz,**** zeytin güvesi,zeytin sineği ile mücadele etmiyorsun.Böyle forumlara yazarak çare bulacağınızı zannetmiyorum, Çünkü ağacı tanımak toprağı tanımak lazım. Benim behçemde zeytin bağçesi ama içindeki ağaçların herbiri gelişimine göre bakım ve budaması yapılır. toprak yapısına göre sulama ve gübreleme yapılır. (Herşey su ve gübre değildir) Biz sizin toprağınızı, ağaçınızı, tanımadan şudur demek yanlışın en büyüğüdür. Diyende benim karşıma çıksın. Size tavsiyem önce toprağınızı çok iyi tahlil ettirin, ve edin toprağınızı siz tanıyın, (nasıl bir toprak neye ihtiyacı var) Sonra ağaçlarınızı sevin, ve ona göre müçadele edin. Göreceksiniz herşey düzelecek.Size iyi ürünler almanız dileğiyle HOŞÇAKALIN |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-04-2008
|
Nail bey merhaba.Affınıza sığınarak size birşey sormak istiyorum.Ben 6yıl önce Edremitten fide alıp diktim,şu an ağaçlar güzel,ancak bir tanesi bir garip üzüm salkmı gibi meyve veriyor,buralarda alşk olmadıgımız bir ağaç.<<<<<<<<oralarda böyle cins varmı,taneleri küçük küçük,aşılamak gerekirmi,kalsınmı.aydınlatırsanız memnun kalırm saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=mesut5555;233024]Nail bey merhaba.Affınıza sığınarak size birşey sormak istiyorum.Ben 6yıl önce Edremitten fide alıp diktim,şu an ağaçlar güzel,ancak bir tanesi bir garip üzüm salkmı gibi meyve veriyor,buralarda alşk olmadıgımız bir ağaç.<<<<<<<<oralarda böyle cins varmı,taneleri küçük küçük,aşılamak gerekirmi,kalsınmı.aydınlatırsanız memnun kalırm saygılar[/QUOTE Mesut bey böyle bir zeytin çeşidi yok biliyorum, anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla sizinki ya yağlık bir çeşit **** yabani, aşının altıntan patlamadığına eminmisin. Görmeden birşey söylemek yanlış olur. En doğrusu küçük bir dal kesip bölge ziraat mühendisliğine götürüp göstermek olur. SAYGILARIMLA.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-04-2008
|
merhaba nail bey sualime cevap verdiğiniz için teşekkür ederim,fideleri edremitten satın almıştım,yağlık olarak bana verdiler,aşı yapmadımdı.ama meyve olunca ilgili mercilere götüreceğim teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-11-2007
|
Nail çimen zeytin çiçekte su ihtiyacı duyar birde kurak gidiyor ve sulamazsanız çicekleri atar. Ben zeytin ağaçlarını sularken bazı çiftciler çicekte zeytin ağacı sulanmaz diolardı ve mahsül oranlarına baktılar, yaklaşık halkın 3/2 sulamaya başladı. Zeytin fidanı günde 1 lt're suya ihtiyaç duyar. 10 günde 10 lt su ile sulanmalıdır. Yaklaşık iki sene önce gastede böyle yazı çıkmıştı ''Toprağın Kanı Sudur'' |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Özcan bey siz bildiğiniz gibi yapmaya devam edin efendim, size söyliycek bir şeyim yok. Saygılarımla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-06-2008
|
zeytin dökülmesi
Alıntı:
1. zeytinin üzerinde o kadar çok tomurcuk olurki; en iyi hasat veren zeytinde bile bu tomurcukların ancak % 10 u olgun meyveye dönüşür.Ağaç besleyemeyeceği daneyi döker,diğer bir deyişle besleyebileceği kadar daneyi tutar. bu durumda en yüksek verimi almak için gübrelemeye dikkat etmek gerekir derken,gübrelemenin de bilinçli yapılması gerektiğini söylemek gerek. 2. olgunlaşmaya yüz tutmuş veya olgun hale gelmiş danelerin dökülmesi ise , öncelikle zeytin zararlıları ve hastalıkları nedeni iledir.Bu hastalıkların ve zararlıların neler olduğunu çeşitli kaynaklardan öğrenebilirsiniz ben size bku.tarim.gov.tr sitesinde ve youtube da zeytin yetiştirilmesi,zeytin hastalıkları videolarını seyretmenizi ve notlar çıkarmanızı tavsiye ederim. bununla birlikte özellikle; gülleci bulamacı,bordo bulamacı, zeytin güvesi,zeytin sineği,zeytin mantar hastalıkları konularını internette araştırdığınız zaman, zeytinlerinizin neden döküldüğünü ve almanız gereken tedbirlerin neler olduğu hakkında daha geniş görüş sahibi olacağınıza inanıyorum. saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
agaclar.net
|
Zeytinde dökümlerin nedenleri
Bu arada bilindiği gibi zeytin ağacı çok fazla döküm yapar. Bu dökümlerin zamanları ve nedenleri de şöyle, 1. İlk döküm ki bu enbüyük dökümdür meyve tutumundan sonra temmuz ağustos ayında olur. ( sempre 82 nin şu anda yaşadığı döküm bu muhtemelen) Bu dökümde ağacın oluşturduğu meyvenin % 50- 55 i dökülür.Bu dökümün sebepleri,
Sempre 82, zeytinin bu yapısını göz önünde tutup dökülme mevsimlerini takip ediniz. Bu nedenlerden bertaraf edebileceklerinize karşı tedbir alınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-12-2011
|
Kurulu zeytinlikte ilave tozlayıcı türü ve yerleşimi
Alıntı:
Malumunuz, zeytin desteği başladıktan sonra birçok kişi, bölge ayrımı gözetmeksizin, ziraatın gemlik fidanı tavsiyesine uyarak zeytinlik tesis etti. Adana'da bir taraftan tarımla uğraşan ailemi de buna örnek gösterebilirim. Her ne kadar bugüne kadar bu işlerden uzak durmuş olsamda, hem babama destek olmak hem de ileride yükü üstüme almak zorunda kalacağım için ısınmak maksadıyla bu hasat zamanında zeytinliğe daha fazla ilgi göstermeye başladım. Bu sene dikkatimi çeken en önemli husus zeytinin üzerindeki kadar meyvenin yerde de bulunmasıydı. Sebebini sorgularken yukarıda alıntıladığım mesajınızı referans aldığımı bilmenizi isterim. Öğrendim ki yaklaşık 1.200 ağaca tozlayıcı olarak en fazla 10 adet farklı cins ağaç ekilmiş. Onların da cinsinin ne olduğu bilinmiyor, babam tarafından erkek diye ifade ediliyor. Yalnız zeytinliğin iki farklı bölgesinde, 20'şer adet te ayrıca sarı ulak çeşidi yerel zeytin ekilmiş durumda. Bunlar dölleyici olarak faydalı olur mu bilmiyorum. Bahçeye %10 civarında tozlayıcı ekilmesi gerektiğini öğrenmiş durumdayım. Fakat sormak istediğim iki şey var; 1. Bölgemizde Gemlik bahçe tesisinde tozlayıcı olarak hangi cinsi kullanmamız uygundur, 2. Tozlayıcıları hazır kurulu bir zeytinlikte zeytin söküp yerleştiremeyeceğimize göre nasıl bir yerleşim planı uygulayabiliriz. Saygılar, Düzenleyen mehmetckc : 06-01-2012 saat 12:36 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Gemlik çeşidi zeytinin tozlayıcı zeytin çeşitleri
Arkadaşlar, Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün web sayfasında Gemlik çeşidi için kısmen kendine verimli tabiri kullanılmış. Yine de tozlayıcı olarak Ayvalık, Çakır, Erkence ve Samanlı çeşitleri belirtilmiş. Acaba tozlayıcı olmaması durumunda verim "ne kadar" azalır denebilir? Bir de Adana civarında ayvalık cinsi bulamadım. Mümkünse bu civarda, olmazsa başka bölgelerden bu cinsi temin edebileceğim bir yer önerebilir misiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
zeytinlerinizin dökülme sebebi tozlayıcıdan olamaz. Tozlayıcı çiçek dönemi daha çok meyve tutumu sağlar. Tutmuş meyve bu sebepten dökülmez. Dökülmenin bu kadar çok olmasının sebebi zeytin meyve güvesidir. Tane sapından girer ve çekirdeğe _meyve etine değil_ ulaşır. Sonra dökülür. Gemlik kendine verimlidir. Tozlayıcı istemez. Eğer dağın başına tek başına değilse... ![]() Çevrenizde 300_500 alanda çeşitli zeytin ağaçları varsa tozlayıcı zeytine ihtiyaç olamaz. Toprak tahlili sonrası, meyve tutumunu sağlayan _bor, cinko vb._ besinleri topraktan veya yapraktan kullanılmalı. Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=Halil Önen;897433]Toprak tahlili sonrası, meyve tutumunu sağlayan _bor, cinko vb._ besinleri topraktan veya yapraktan kullanılmalı. Teşekkür ederim Halil Bey, Aslında en başta yapılması gerekeni hep en sona bırakıyorum. Dediğiniz gibi öncelikle toprak ve yaprak numunesi hazırlayarak analiz yaptırmak, neticeye bakarak yöntem belirlemek en akıllıcası olacak. Saygılar, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
1. Bölgemizde Gemlik bahçe tesisinde tozlayıcı olarak hangi cinsi kullanmamız uygundur, 2. Tozlayıcıları hazır kurulu bir zeytinlikte zeytin söküp yerleştiremeyeceğimize göre nasıl bir yerleşim planı uygulayabiliriz.[/QUOTE] Sn. Mehmetckc Yanıtlarken Sn. Pria'nın mesajı geldi. Bölgeniz tarım il, ilçe md. lüklerine tozlayıcı için danışınız. Uygun tozlayıcıyı uygun miktarda mevcut Gemlik'lerinize aşılarsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-06-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
mehmet aydın
Giriş Tarihi: 04-08-2006
|
merhaba mine hanım, mayıs ayında edremit cinsi zeytin ektim..6 metre aralığı var herbirinin..gübreleme ve ilaçlama yapmadım..fakat ağaçlarda aksi giden bir durum yok..özellikle bu aylarda 15 günde bir suluyorum..ilaçlama ve gübreleme zamanlarını bana tam olarak açıklarsanız sevinirim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
agaclar.net
|
topaki73 hoşgeldiniz. Yeni gelen arkadaşlar kısmında lütfen kendinizi tanıtınız. Keşke zeytinleriniz dikmeden önce toprak analizi yaptırsaydınız. Bu son derece basit ve ucuz yöntem zeytinliğinizin kaderini değiştirir. Bundan sonra yaptırınız ve gübreleri ona göre veriniz. İlaçlama ve gübreleme zamanlarını size tam olarak açıklamamı istemişsiniz . Aşağıdaki adreste gübreleme bilgileri bulabilirsiniz. http://www.toros.com.tr/turkce/ub_zeytin.asp İlaçlama bilgilerini de http://www.zae.gov.tr/bitkisagligi/z1.asp adresinde bulabilirsiniz. Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-09-2006
|
![]() bir bilene soralım dedik... ![]() zeytin hastalıkları hakkında ingilizce **** türkçe hiç farketmez bilgilerinizi benimle paylaşabilirimisiniz arkadaşlar_? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Merhaba aramıza hoşgeldin.. yeni gelen arkadaşlar bölümünde kendini tanıtırsan seviniriz. Aynı soruyu iki yerde sorman cevabı çabuklaştırmayacaktır. Konuyu bilen arkadaşlar, yardımcı olacaklardır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|