agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni1194Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-01-2006, 13:11   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
Galeri: 88
Zeytin (Olea)

Alıntı:
Toprak işleme özellikle sulanmadan yapılan ekstansif yetiştiricilikte çok önemlidir.Zeytinliklerde arazi işleme genelde yılda üç kez yapılır, daha fazla toprak işleme artık önerilmemektedir.Çünkü aşırı toprak işleme toprağın yapısını bozar. (Asıl verimli olan ve mikrobiyolojik faaliyetin yer aldigi üst toprak tabakasinin mümkün olduğunca zarar görmemesi esastır.Yine aşırı toprak işleme toprağın fazla basılmasına sebep olur. Ayrıca sürekli aynı derinlikte işlemek toprakta pulluk tabanı dediğimiz geçirimsiz tabaka oluşmasının nedenidir. Bu yüzden toprak işlenirken sürekli devirmek yerine çizi açan aletler tercih edilir.Minimum toprak işleme olduğu sürece mikroorganizma faaliyeti de artacaktır.)

İlk toprak işleme hasattan sonra kışın, toprak tavlıyken 15 cm. derinlikte, ağacın dibine fazla yanaşmadan yapılır ve o şekilde kesekli haliyle bırakılır. Böylece toprak yağmur sularını daha iyi tutacaktır.Daha derin sürüm, zeytinin yüzeysel olan köklerinin parçalanmasına sebep olur.

İlkbaharda nisan ayında, yani aşağı yukarı çiçeklenmeden 15 -30 gün kadar önce ikinci toprak işleme yapılır.Bu işleme ise en fazla 10-12 cm derinlikte olur ve tırmık, rotavatör gibi toprağı yüzeyden işleyen ekipman kullanılır. Bu işleme ile kaymak tabakası kırılmış olurken, ot mücadelesi de yapılmış olur

Son senelerde toprağı bomboş, otsuz, tertemiz bırakmaktansa özellikle meyilli arazilerde, otlu bırakmanın toprak koruma için daha faydalı olduğu iyi tarım uygulamaları ve sürdürülebilir tarım açısından ortaya konmuştur. Toprağın korunması organik tarımın en önemli ilkelerinden biridir.

Sadece ağaç altlarında ot mücadelesi çok gerekiyorsa yapılır, sıra arası ve üzerleri otlu bırakılır, bunu dışında örtü bitkisi yetiştirilir veya uygun bitkilerle ara ziraat yapılır. Zeytinliklerimizin çoğunun meyilli arazilerde olduğu göz önüne alınırsa toprak koruma, erozyon mücadelesi gereği ortadadır. Hiç kimse toprağının en bereketli üst tabakasının rüzgar veya yağmur erozyonu ile kaybolmasını istemez. Bir zeytinliğe baktığımızda zeytinin turbu dediğimiz kısım çok ortadaysa arazide toprak kaybı, erozyon var demektir. Ayrıca bitki örtüsü toprak neminin korunmasına da yardımcı olacaktır.

Yaz sonunda yapılan üçüncü işleme ise, hasatı kolaylaştırmak içindir.Ağaç dipleri tırmıkla düzeltilir , bu sayede dökülmeye başlayan zeytinler toprak ve otlar arasında kaybolmaz, kolaylıkla toplanır.
Mine Pakkaner
Ziraat Mühendisi
İyi Tarim Uygulamalari Uzmanı

organiktarim yahoo


Düzenleyen Mine Pakkaner : 24-03-2007 saat 20:38 Neden: başlık
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2006, 15:39   #2
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Zeytin Yaprağı ve Kullanım Alanları

Zeytinin yaprağı da çok önemli, neden bütün dinlerde kutsal, sırf yağı mı, yoksa meyvesi mi derken yaprağı nelere kadir inanılmaz.
İlgi duyanlar icin geçen haftalarda zeytin dostu haber grubunda zeytin yaprağının özelliklerini anlatmıştım, sizinle paylaşmak istedim.
Selamlar
Mine Pakkaner

Zeytin Yaprağı ve Kullanım Alanları

Asirlardir butun yetiştiği coğrafyada zeytinin yaprağı da halk ilaclarinda dunyada kullanilmaktadır.1800 lü yıllarda malarya salgınlarına karşı kullanıldığı bilinmektedir.

Zeytin yaprağı, Oleuropein(başlıca polifenolik antioksidant lardan biridir) ve daha birçok flavonoid (Rutin, Apigenin, Luteolin) ihtiva eder. Günümüzde yapılan araştırmalar sonucu zeytin yaprağından elde edilen ürünler sağlık sektöründe ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Zeytin yaprağı ile ilgili çalışmalar hala da devam etmektedir.

Oleuropein'in içeriğindeki elonoik asidin antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikleri laboratuvar koşullarında kanıtlanmıştır.Bu özelliğiyle doğal antibiyotik olduğu bilinmektedir.Vücudun bağışıklık sisteminde soğan ve sarımsak ile benzer etki göstermektedir.

Halihazırda diyabette, hipertansiyonda,kardiyovasküler rahatsızlıklarda,gripte,üriner sistem rahatsızlıklarında,kronik halsizlikte,hastaların nekahat döneminde,kötü huylu kolestrolün düşürülmesinde,dejeneratif eklem rahatsızlıkları,bursit, sinuzit ,vücudun doğal bağışıklık sisteminin desteklenmesinde vs. kullanılan pekçok marka zeytin yaprağı içerikli bitkisel ilaç piyasada hazır preparatlar olarak satılmaktadır.İçeriklerinde genel olarak % 6-20 Oleuropein bulunmaktadır. Henüz bu konuda bir standardizasyon yoktur.

Kozmetikte ise zeytin yaprağı ekstresi içeren ürünler antioksidant etkileriyle cilt bakımında kullanılmaktadır, antiaging kürlerinin hemen hepsinde yer alır.

Ayrıca Aspergillus mantarları tarafından üretilen aflatoksinin engellenmesinde Oleuropein kullanımı ile ilgili araştırmalar da yapılmaktadır.

Patojenlere karşı en önemli biyolojik silahlardan biri olan Oleuropeinin, antifungal etkisinden yola çıkılarak Bonn Universitesinde, henüz laboratuvar koşullarında Botrytis Fusarium Phytophtora üzerindeki etkileri ve geleceğin ticari anlamda önemli organik pestisitlerinden olup olamayacağı araştırılmaktadır.

Oleuropein ,ayrıca zeytin gibi Oleacae familyasından olan Ligustrum obtusifolium yapraklarından da ekstrakte edilse de en hızlı,bol ve ucuz şekilde zeytin yaprağından elde edilmektedir. Hatta bir Yunan Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından 100 gr zeytin yaprağından 1 gr % 95- 98 saflıkta Oleuropein elde edilmiştir.

Şu anda dünyada en önemli alıcısı Amerika'dır, en önemli hammadde üreticilerinden biri de hemen herşeyde olduğu gibi Çin. Amerika ve Avrupa'da firmalar zeytin yaprağı ilaçlarını, ağacın yetiştiği yöreyle birlikte arz etmeye başlamışlardır. Ağacın yetişmesinde kimyasal kullanılmadığı da ayrıca vurgulanmaktadır.

Zeytin yaprağı ilaçları yalnız insan sağlığı için değil hayvan sağlığında da kullanılmaya başlamıştır.Evcil hayvanların hazır mamalarında ve bitkisel ilaçlarında hem doğal antibiyotik hem de antiparazitik etkisi sebebiyle yurt dışında kullanılmaktadır.

Doğal bitkisel ilaçlara yoğun yönelim trendi ve kozmetik sanayisindeki büyük gelişmeye bakılarak, elimizdeki çok önemli bir hammaddenin ciddiyetle farkına varıp bu konuda çalışmalar yapmanın gereği ortadadır.

Kimbilir, belki bir gün biz de " Organik Karaburun Zeytini Yaprağı " (mesela) tabletleri, kremleri, losyonları yapar satarız dünyaya.
Neden olmasın?

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2013, 21:05   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
yardimlarinizi bekliyorum

Mine Hn merhaba,bahcemde asirlik bir zeytin agacim var,gecen sene ektim,
sadece ince dallari var,bir arkadasim asi yapilmasi gerektigini soyledi,
buradan nasil resim yollayabilecegimi bilemedigim icin resim koyamadim,nasil yardimci olabilirsiniz?
Tesekkur ederim


Düzenleyen aaltaras : 10-10-2013 saat 21:24 Neden: kimseden cevap alamadim
aaltaras Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2016, 19:36   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-02-2016
Şehir: muğla
Mesajlar: 3
mine hanım merhaba
bizim yaklaşık 700 (10 ila 50 yaş aralığında) adet zeytin ağacımız var,önce kendimi tanıtim 30 yaşında muğla bodrumun mazı köyünde oturmaktayım.bundan önceleri turizm işinde çalışıyodum baktım ki bu işin sonu yok kendi özüme dönmeye karar verdim.onun için bundan sonra ben ilgilencem herşeyle biz ağaçlara hiçbir ilaç **** gübre vermiyoruz bu yılki zeytinyağ alımımız 2.5 ton civarı nasıl iyileştire bilirim okuyorum araştırıyorum rekor gelişim diye bi gübre var onu uygulamayı düşünüyordum sizce nasıl bi yol izlemeliyim.genelde ağaçlar 20 yaş altı şimdiden teşekkür ederim

deniz bahar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2016, 13:59   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-02-2016
Şehir: BOLU
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi deniz bahar Mesajı Göster
mine hanım merhaba
bizim yaklaşık 700 (10 ila 50 yaş aralığında) adet zeytin ağacımız var,önce kendimi tanıtim 30 yaşında muğla bodrumun mazı köyünde oturmaktayım.bundan önceleri turizm işinde çalışıyodum baktım ki bu işin sonu yok kendi özüme dönmeye karar verdim.onun için bundan sonra ben ilgilencem herşeyle biz ağaçlara hiçbir ilaç **** gübre vermiyoruz bu yılki zeytinyağ alımımız 2.5 ton civarı nasıl iyileştire bilirim okuyorum araştırıyorum rekor gelişim diye bi gübre var onu uygulamayı düşünüyordum sizce nasıl bi yol izlemeliyim.genelde ağaçlar 20 yaş altı şimdiden teşekkür ederim
Arsanizin yıllık bakım,toplama vb maliyetleri ne kadar tuttu acaba?

emrah78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2016, 09:50   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 1
*** olayı sadece gübre ile çözemezsin budama ve toprak işleme yabancı ot mücadelesi hepsi bir arada düşünülmeli ayrıca gübre atmadan toprak analizi yaptırmak iyi olur zeytine verilecek en iyi gübre azot,fosfor,potasyum yani 3,15 diye geçer piyasada ayrıca çinko+bor verilmesi verimi arttırır,

metehan 79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2016, 21:38   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-04-2016
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1
Dal kurumasi

Merhabalar benim bir zeytin agacim komple kurudu komple kökleyecegim sorum şu 25 metre uzaginda 4 agacimda birsey farkettim agacin 5 dali varsa 3 dalinda 10 filizin 4 ünde kuruma var bunun sebebi nedir bu ocak ayinda hayvan gübresi attim acaba fazlami geldi ancak benim 250 agacim var sadece 4 tanesinde bu kuruma var hepsine ayni oranda gubre attim agaclarim 10 yasinda simdiden tesekkurler

Yunus izmir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2006, 15:44   #8
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
250 ml kaynar suya bir tatlı kaşığı dolusu tepeleme ince ufalanmış zeytin yaprağı koyar 10 dk. kadar bekler ve sonra süzerseniz zeytin yaprağı çayı yapmış olursunuz. Günde 3 keze kadar tok karnına tüketebilirsiniz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2006, 16:55   #9
ağaç dostu
 
Giriş Tarihi: 10-01-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,589
Galeri: 2
Başlık "zeytin" olunca küçük bir katkım olsun istedim.
sadecezeytin.com'dan hoşuma giden küçük bir bölüm...

"Derler ki, cennette iki ağaç vardır; İncir ve zeytin. İncir "Gerçek Ağacı", zeytin ise "Hayat Ağacı"dır.
Cennet bahçesinden başladık madem, o zaman gelin ta başa gidelim. Adem ve Havva'nın yasak meyveyi yedikten sonra cennetten yeryüzüne kovulmalarıyla başlayan ana
Havva ile birlikte cennetten yeryüzüne kovulan Adem, öleceğini hissedince Tanrı'dan kendisini dolayısıyla tüm insanlığı bağışlamasını istemeye karar verir. Bu amaçla oğlu Şit'i cennet bahçesine gönderir. Bahçenin bekçiliğini yapan melek, İyi-Kötü Ağacı'ndan (Bilgi Ağacı) aldığı üç tohumu, Şit'e verir ve babası Adem öldüğünde bu üç tohumu ağzına koyarak gömmesini söyler. Adem ölüp Tabor Dağı'na gömüldüğünde toprakta üç ağaç yeşerir. Zeytin, sedir ve servi... Akdeniz ikliminin simgesi bu üç ağaçtan ilk yeşeren zeytin ağacıdır.
Tevrat, İncil ve Kur'an'da yer alan zeytin için bilinen en eski Latince cümlede söylendiği gibi; "olea prima arborum umnium est"*
* zeytin bütün ağaçların ilkidir..."

arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2006, 23:16   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-08-2006
Şehir: izmir, aliağa
Mesajlar: 4
Merhaba Mine Hanim,

Gemlik Cinsi Zeytin Ağaçlarimin Meyveleri Hergün Dökülüyor Ve Kuruyor..sik Sulamama Rağmen Bir Türlü önüne Geçemiyorum..yanliş Yaptiğim Birşey Mi Var? Saygilar...

sempre82 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2006, 00:00   #11
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sempre82
Gemlik Cinsi Zeytin Ağaçlarimin Meyveleri Hergün Dökülüyor Ve Kuruyor..sik Sulamama Rağmen Bir Türlü önüne Geçemiyorum..yanliş Yaptiğim Birşey Mi Var?
Acaba biraz detay veremez misiniz? Bahçeniz nerede, ağaçlarınız kaç yaşında, dikim aralığınız nedir? Sık sulama demişsiniz ne sıklıkla suluyorsunuz. Gübreleme yaptınız mı gibi konuları aydınlatabilir misiniz?

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2014, 17:59   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1
Merhaba ,mine hanım ben site de yeni üyeyim Burhaniye yakının da karaağaç ta 100 ağaçlık 10 dönüm zeytinlik aldım yaklaşık 15-20 yıllık ağaçlar tüm bakımlarını yaptırdım ancak yaptığım incelemede tatmin edici bir geliri yok ben yeni emekli oldum bu benim hayalim di . geliri artırmak için ek ürün düşündüm kapari konusunda araştırma yaptım ekim ve hasat zamanları uygun iklim de müsait gerçekleştire bilirsem ek bir gelire kavuşacağım ancak sızlerden bunun herhangi bir mahzuru varmı bu konuda deneyimi ve bigisi olan arkadaşların yardımcı olmasını özelliklede mine hanımdan saygılar.


Düzenleyen THASAN YILDIZ : 20-01-2014 saat 19:47
THASAN YILDIZ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2008, 02:05   #13
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sempre82 Mesajı Göster
Merhaba Mine Hanim,

Gemlik Cinsi Zeytin Ağaçlarimin Meyveleri Hergün Dökülüyor Ve Kuruyor..sik Sulamama Rağmen Bir Türlü önüne Geçemiyorum..yanliş Yaptiğim Birşey Mi Var? Saygilar...
Merhaba sempre, Yazınızı okudum cevap verme ihtiyacı duydum,Zeytin ağacı bir defa 15 günde bir sulanmaz. bilhassa çiçek döneminde su verilmez.Su verirsen döker, ikinci birşey her ağaç meyve döker dökmiycek diye birşey yok,(Nedenleri çoktur) **** siz budamada yanlış yapıyor olabilirsiniz,**** zeytin güvesi,zeytin sineği ile mücadele etmiyorsun.Böyle forumlara yazarak çare bulacağınızı zannetmiyorum, Çünkü ağacı tanımak toprağı tanımak lazım. Benim behçemde zeytin bağçesi ama içindeki ağaçların herbiri gelişimine göre bakım ve budaması yapılır. toprak yapısına göre sulama ve gübreleme yapılır. (Herşey su ve gübre değildir) Biz sizin toprağınızı, ağaçınızı, tanımadan şudur demek yanlışın en büyüğüdür. Diyende benim karşıma çıksın. Size tavsiyem önce toprağınızı çok iyi tahlil ettirin, ve edin toprağınızı siz tanıyın, (nasıl bir toprak neye ihtiyacı var) Sonra ağaçlarınızı sevin, ve ona göre müçadele edin. Göreceksiniz herşey düzelecek.Size iyi ürünler almanız dileğiyle HOŞÇAKALIN

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2008, 13:23   #14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-04-2008
Şehir: MUĞLA
Mesajlar: 73
Nail bey merhaba.Affınıza sığınarak size birşey sormak istiyorum.Ben 6yıl önce Edremitten fide alıp diktim,şu an ağaçlar güzel,ancak bir tanesi bir garip üzüm salkmı gibi meyve veriyor,buralarda alşk olmadıgımız bir ağaç.<<<<<<<<oralarda böyle cins varmı,taneleri küçük küçük,aşılamak gerekirmi,kalsınmı.aydınlatırsanız memnun kalırm saygılar

mesut5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2008, 17:51   #15
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
[QUOTE=mesut5555;233024]Nail bey merhaba.Affınıza sığınarak size birşey sormak istiyorum.Ben 6yıl önce Edremitten fide alıp diktim,şu an ağaçlar güzel,ancak bir tanesi bir garip üzüm salkmı gibi meyve veriyor,buralarda alşk olmadıgımız bir ağaç.<<<<<<<<oralarda böyle cins varmı,taneleri küçük küçük,aşılamak gerekirmi,kalsınmı.aydınlatırsanız memnun kalırm saygılar[/QUOTE Mesut bey böyle bir zeytin çeşidi yok biliyorum, anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla sizinki ya yağlık bir çeşit **** yabani, aşının altıntan patlamadığına eminmisin. Görmeden birşey söylemek yanlış olur. En doğrusu küçük bir dal kesip bölge ziraat mühendisliğine götürüp göstermek olur. SAYGILARIMLA..

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2008, 22:50   #16
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-04-2008
Şehir: MUĞLA
Mesajlar: 73
merhaba nail bey sualime cevap verdiğiniz için teşekkür ederim,fideleri edremitten satın almıştım,yağlık olarak bana verdiler,aşı yapmadımdı.ama meyve olunca ilgili mercilere götüreceğim teşekkürler

mesut5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2008, 11:28   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-11-2007
Şehir: Balıkesir / Altınoluk
Mesajlar: 212
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nail Çimen Mesajı Göster
Merhaba sempre, Yazınızı okudum cevap verme ihtiyacı duydum,Zeytin ağacı bir defa 15 günde bir sulanmaz. bilhassa çiçek döneminde su verilmez.
Nail çimen zeytin çiçekte su ihtiyacı duyar birde kurak gidiyor ve sulamazsanız çicekleri atar. Ben zeytin ağaçlarını sularken bazı çiftciler çicekte zeytin ağacı sulanmaz diolardı ve mahsül oranlarına baktılar, yaklaşık halkın 3/2 sulamaya başladı. Zeytin fidanı günde 1 lt're suya ihtiyaç duyar. 10 günde 10 lt su ile sulanmalıdır. Yaklaşık iki sene önce gastede böyle yazı çıkmıştı ''Toprağın Kanı Sudur''

Özcan2007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 02:57   #18
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Özcan2007 Mesajı Göster
Nail çimen zeytin çiçekte su ihtiyacı duyar birde kurak gidiyor ve sulamazsanız çicekleri atar. Ben zeytin ağaçlarını sularken bazı çiftciler çicekte zeytin ağacı sulanmaz diolardı ve mahsül oranlarına baktılar, yaklaşık halkın 3/2 sulamaya başladı. Zeytin fidanı günde 1 lt're suya ihtiyaç duyar. 10 günde 10 lt su ile sulanmalıdır. Yaklaşık iki sene önce gastede böyle yazı çıkmıştı ''Toprağın Kanı Sudur''

Özcan bey siz bildiğiniz gibi yapmaya devam edin efendim, size söyliycek bir şeyim yok.
Saygılarımla...

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2017, 22:13   #19
Yeni Üye
 
oktaylaremlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
zeytin dökülmesi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sempre82 Mesajı Göster
Merhaba Mine Hanim,

Gemlik Cinsi Zeytin Ağaçlarimin Meyveleri Hergün Dökülüyor Ve Kuruyor..sik Sulamama Rağmen Bir Türlü önüne Geçemiyorum..yanliş Yaptiğim Birşey Mi Var? Saygilar...
zeytinin dökülmesi bana göre iki nedenden olur.
1. zeytinin üzerinde o kadar çok tomurcuk olurki; en iyi hasat veren zeytinde bile bu tomurcukların ancak % 10 u olgun meyveye dönüşür.Ağaç besleyemeyeceği daneyi döker,diğer bir deyişle besleyebileceği kadar daneyi tutar. bu durumda en yüksek verimi almak için gübrelemeye dikkat etmek gerekir derken,gübrelemenin de bilinçli yapılması gerektiğini söylemek gerek.
2. olgunlaşmaya yüz tutmuş veya olgun hale gelmiş danelerin dökülmesi ise , öncelikle zeytin zararlıları ve hastalıkları nedeni iledir.Bu hastalıkların ve zararlıların neler olduğunu çeşitli kaynaklardan öğrenebilirsiniz ben size bku.tarim.gov.tr sitesinde ve youtube da zeytin yetiştirilmesi,zeytin hastalıkları videolarını seyretmenizi ve notlar çıkarmanızı tavsiye ederim. bununla birlikte özellikle; gülleci bulamacı,bordo bulamacı, zeytin güvesi,zeytin sineği,zeytin mantar hastalıkları konularını internette araştırdığınız zaman, zeytinlerinizin neden döküldüğünü ve almanız gereken tedbirlerin neler olduğu hakkında daha geniş görüş sahibi olacağınıza inanıyorum. saygılarımla.

oktaylaremlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2006, 10:25   #20
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Zeytinde dökümlerin nedenleri

Bu arada bilindiği gibi zeytin ağacı çok fazla döküm yapar. Bu dökümlerin zamanları ve nedenleri de şöyle,

1. İlk döküm ki bu enbüyük dökümdür meyve tutumundan sonra temmuz ağustos ayında olur. ( sempre 82 nin şu anda yaşadığı döküm bu muhtemelen) Bu dökümde ağacın oluşturduğu meyvenin % 50- 55 i dökülür.Bu dökümün sebepleri,
  • döllenme yetersizliği,
  • besin, özellikle azot eksikliği,
  • toprak nemi eksikliği,
2. Sonraki döküm ağaçta ilk döküm sonrası kalan meyvenin de %10-15 nin dökülmesiyle görülür.Ağustos sonu, eylül ortasına meydana gelir.Sebepleri ise
  • zeytin güvesi,
  • zeytin sineği birinci dönemi,
  • halkalı leke hastalığı,
  • toprak nemi azlığının sürmesi,
3. Üçüncü dökümle beraber ağaçta kalan meyvenin yaklaşık %10 u daha dökülür.Eylül ortası ekim gibi bu dökülme görülür.
  • meyvenin tam olgunlaştığı bu dönemdeki fırtına veya sert rüzgarlar,
  • zeytin sineği, bu dökülmelere neden olur.
Görüldüğü gibi zeytin ilk meyve tutumunda sahip olduğu meyvenin neredeyse % 80 ini olgunlaşmaya kadar geçen sürede kaybetmekte.

Sempre 82, zeytinin bu yapısını göz önünde tutup dökülme mevsimlerini takip ediniz. Bu nedenlerden bertaraf edebileceklerinize karşı tedbir alınız.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2012, 10:40   #21
Ağaç Dostu
 
mehmetckc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 159
Kurulu zeytinlikte ilave tozlayıcı türü ve yerleşimi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Bu arada bilindiği gibi zeytin ağacı çok fazla döküm yapar. Bu dökümlerin zamanları ve nedenleri de şöyle,

1. İlk döküm ki bu enbüyük dökümdür meyve tutumundan sonra temmuz ağustos ayında olur. ( sempre 82 nin şu anda yaşadığı döküm bu muhtemelen) Bu dökümde ağacın oluşturduğu meyvenin % 50- 55 i dökülür.Bu dökümün sebepleri,
  • döllenme yetersizliği,
  • besin, özellikle azot eksikliği,
  • toprak nemi eksikliği,
2. Sonraki döküm ağaçta ilk döküm sonrası kalan meyvenin de %10-15 nin dökülmesiyle görülür.Ağustos sonu, eylül ortasına meydana gelir.Sebepleri ise
  • zeytin güvesi,
  • zeytin sineği birinci dönemi,
  • halkalı leke hastalığı,
  • toprak nemi azlığının sürmesi,
3. Üçüncü dökümle beraber ağaçta kalan meyvenin yaklaşık %10 u daha dökülür.Eylül ortası ekim gibi bu dökülme görülür.
  • meyvenin tam olgunlaştığı bu dönemdeki fırtına veya sert rüzgarlar,
  • zeytin sineği, bu dökülmelere neden olur.
Görüldüğü gibi zeytin ilk meyve tutumunda sahip olduğu meyvenin neredeyse % 80 ini olgunlaşmaya kadar geçen sürede kaybetmekte.

Sempre 82, zeytinin bu yapısını göz önünde tutup dökülme mevsimlerini takip ediniz. Bu nedenlerden bertaraf edebileceklerinize karşı tedbir alınız.
Mine Hanım,

Malumunuz, zeytin desteği başladıktan sonra birçok kişi, bölge ayrımı gözetmeksizin, ziraatın gemlik fidanı tavsiyesine uyarak zeytinlik tesis etti. Adana'da bir taraftan tarımla uğraşan ailemi de buna örnek gösterebilirim.

Her ne kadar bugüne kadar bu işlerden uzak durmuş olsamda, hem babama destek olmak hem de ileride yükü üstüme almak zorunda kalacağım için ısınmak maksadıyla bu hasat zamanında zeytinliğe daha fazla ilgi göstermeye başladım.

Bu sene dikkatimi çeken en önemli husus zeytinin üzerindeki kadar meyvenin yerde de bulunmasıydı. Sebebini sorgularken yukarıda alıntıladığım mesajınızı referans aldığımı bilmenizi isterim.


Öğrendim ki yaklaşık 1.200 ağaca tozlayıcı olarak en fazla 10 adet farklı cins ağaç ekilmiş. Onların da cinsinin ne olduğu bilinmiyor, babam tarafından erkek diye ifade ediliyor.

Yalnız zeytinliğin iki farklı bölgesinde, 20'şer adet te ayrıca sarı ulak çeşidi yerel zeytin ekilmiş durumda. Bunlar dölleyici olarak faydalı olur mu bilmiyorum.

Bahçeye %10 civarında tozlayıcı ekilmesi gerektiğini öğrenmiş durumdayım. Fakat sormak istediğim iki şey var;

1. Bölgemizde Gemlik bahçe tesisinde tozlayıcı olarak hangi cinsi kullanmamız uygundur,
2. Tozlayıcıları hazır kurulu bir zeytinlikte zeytin söküp yerleştiremeyeceğimize göre nasıl bir yerleşim planı uygulayabiliriz.

Saygılar,


Düzenleyen mehmetckc : 06-01-2012 saat 12:36
mehmetckc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2012, 16:49   #22
Ağaç Dostu
 
mehmetckc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 159
Gemlik çeşidi zeytinin tozlayıcı zeytin çeşitleri

Arkadaşlar,

Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün web sayfasında Gemlik çeşidi için kısmen kendine verimli tabiri kullanılmış. Yine de tozlayıcı olarak Ayvalık, Çakır, Erkence ve Samanlı çeşitleri belirtilmiş.

Acaba tozlayıcı olmaması durumunda verim "ne kadar" azalır denebilir?

Bir de Adana civarında ayvalık cinsi bulamadım. Mümkünse bu civarda, olmazsa başka bölgelerden bu cinsi temin edebileceğim bir yer önerebilir misiniz?

mehmetckc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2012, 17:58   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehmetckc Mesajı Göster
...
Bu sene dikkatimi çeken en önemli husus zeytinin üzerindeki kadar meyvenin yerde de bulunmasıydı. Sebebini sorgularken yukarıda alıntıladığım mesajınızı referans aldığımı bilmenizi isterim.


Öğrendim ki yaklaşık 1.200 ağaca tozlayıcı olarak en fazla 10 adet farklı cins ağaç ekilmiş. Onların da cinsinin ne olduğu bilinmiyor, babam tarafından erkek diye ifade ediliyor.

...
1. Bölgemizde Gemlik bahçe tesisinde tozlayıcı olarak hangi cinsi kullanmamız uygundur,
,
Sn. Mehmet bey,

zeytinlerinizin dökülme sebebi tozlayıcıdan olamaz. Tozlayıcı çiçek dönemi daha çok meyve tutumu sağlar. Tutmuş meyve bu sebepten dökülmez.

Dökülmenin bu kadar çok olmasının sebebi zeytin meyve güvesidir. Tane sapından girer ve çekirdeğe _meyve etine değil_ ulaşır. Sonra dökülür.

Gemlik kendine verimlidir. Tozlayıcı istemez. Eğer dağın başına tek başına değilse...

Çevrenizde 300_500 alanda çeşitli zeytin ağaçları varsa tozlayıcı zeytine ihtiyaç olamaz.

Toprak tahlili sonrası, meyve tutumunu sağlayan _bor, cinko vb._ besinleri topraktan veya yapraktan kullanılmalı.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2012, 08:29   #24
Ağaç Dostu
 
mehmetckc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 159
[QUOTE=Halil Önen;897433]Toprak tahlili sonrası, meyve tutumunu sağlayan _bor, cinko vb._ besinleri topraktan veya yapraktan kullanılmalı.

Teşekkür ederim Halil Bey,

Aslında en başta yapılması gerekeni hep en sona bırakıyorum. Dediğiniz gibi öncelikle toprak ve yaprak numunesi hazırlayarak analiz yaptırmak, neticeye bakarak yöntem belirlemek en akıllıcası olacak.

Saygılar,

mehmetckc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2012, 19:13   #25
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
1. Bölgemizde Gemlik bahçe tesisinde tozlayıcı olarak hangi cinsi kullanmamız uygundur,
2. Tozlayıcıları hazır kurulu bir zeytinlikte zeytin söküp yerleştiremeyeceğimize göre nasıl bir yerleşim planı uygulayabiliriz.[/QUOTE]

Sn. Mehmetckc

Yanıtlarken Sn. Pria'nın mesajı geldi. Bölgeniz tarım il, ilçe md. lüklerine tozlayıcı için danışınız. Uygun tozlayıcıyı uygun miktarda mevcut Gemlik'lerinize aşılarsınız.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2018, 16:26   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-06-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 491
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mine pakkaner Mesajı Göster
bu arada bilindiği gibi zeytin ağacı çok fazla döküm yapar. Bu dökümlerin zamanları ve nedenleri de şöyle,

1. Ilk döküm ki bu enbüyük dökümdür meyve tutumundan sonra temmuz ağustos ayında olur. ( sempre 82 nin şu anda yaşadığı döküm bu muhtemelen) bu dökümde ağacın oluşturduğu meyvenin % 50- 55 i dökülür.bu dökümün sebepleri,[lıst][*]döllenme yetersizliği,[*]besin, özellikle azot eksikliği,[*]toprak nemi eksikliği,[/lıst]2. Sonraki döküm ağaçta ilk döküm sonrası kalan meyvenin de %10-15 nin dökülmesiyle görülür.ağustos sonu, eylül ortasına meydana gelir.sebepleri ise[lıst][*]zeytin güvesi,[*]zeytin sineği birinci dönemi,[*]halkalı leke hastalığı,[*]toprak nemi azlığının sürmesi,[/lıst]3. üçüncü dökümle beraber ağaçta kalan meyvenin yaklaşık %10 u daha dökülür.eylül ortası ekim gibi bu dökülme görülür.[lıst][*]meyvenin tam olgunlaştığı bu dönemdeki fırtına veya sert rüzgarlar,[*]zeytin sineği, bu dökülmelere neden olur.[/lıst]görüldüğü gibi zeytin ilk meyve tutumunda sahip olduğu meyvenin neredeyse % 80 ini olgunlaşmaya kadar geçen sürede kaybetmekte.

Sempre 82, zeytinin bu yapısını göz önünde tutup dökülme mevsimlerini takip ediniz. Bu nedenlerden bertaraf edebileceklerinize karşı tedbir alınız.
toprağına demir attık ziraat ten almıştım az iyi geldi. Başka ne yapmak lazım çicek dökmesin diye. Bilen varmı.????

evandevan5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2006, 22:03   #27
mehmet aydın
 
Giriş Tarihi: 04-08-2006
Şehir: aliağa/izmir
Mesajlar: 1
merhaba mine hanım,

mayıs ayında edremit cinsi zeytin ektim..6 metre aralığı var herbirinin..gübreleme ve ilaçlama yapmadım..fakat ağaçlarda aksi giden bir durum yok..özellikle bu aylarda 15 günde bir suluyorum..ilaçlama ve gübreleme zamanlarını bana tam olarak açıklarsanız sevinirim..

topaki73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2006, 00:09   #28
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
topaki73 hoşgeldiniz.
Yeni gelen arkadaşlar kısmında lütfen kendinizi tanıtınız.

Keşke zeytinleriniz dikmeden önce toprak analizi yaptırsaydınız. Bu son derece basit ve ucuz yöntem zeytinliğinizin kaderini değiştirir. Bundan sonra yaptırınız ve gübreleri ona göre veriniz.

İlaçlama ve gübreleme zamanlarını size tam olarak açıklamamı istemişsiniz . Aşağıdaki adreste gübreleme bilgileri bulabilirsiniz.
http://www.toros.com.tr/turkce/ub_zeytin.asp

İlaçlama bilgilerini de http://www.zae.gov.tr/bitkisagligi/z1.asp adresinde bulabilirsiniz.

Selamlar.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2006, 19:15   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-09-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1
Talking zeytin hastalıkları

bir bilene soralım dedik...

zeytin hastalıkları hakkında ingilizce **** türkçe hiç farketmez bilgilerinizi benimle paylaşabilirimisiniz arkadaşlar_?

zeytin_cekirdegi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2006, 19:47   #30
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Merhaba aramıza hoşgeldin..
yeni gelen arkadaşlar bölümünde kendini tanıtırsan seviniriz.
Aynı soruyu iki yerde sorman cevabı çabuklaştırmayacaktır.
Konuyu bilen arkadaşlar, yardımcı olacaklardır.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025