agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni1194Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-04-2010, 16:49   #1
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Nazar değmesin. Yetiştirme tarafı iyi gelişiyor. Geleneksel mi? Modern mi? Sadece burada sis var gibi...

İyi yetiştirilmiş zeytinin;
- üstün sofralık zeytin olarak işlenmesi.
- üstün yağlık olarak işlenmesi,
- pazarlanması,
bu konularda zincir nasıl kırılacak, heyacan nasıl yaratılacak.

Biraz da bu konulara kafa yoralım. Yoksa sonunda satarak ve kesmek zorunda kalarak hayal kırıklığı yaşamayalım.


Düzenleyen Zeytinci : 08-04-2010 saat 16:51 Neden: düzeltme.
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 21:40   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Nazar değmesin. Yetiştirme tarafı iyi gelişiyor. Geleneksel mi? Modern mi? Sadece burada sis var gibi...

İyi yetiştirilmiş zeytinin;
- üstün sofralık zeytin olarak işlenmesi.
- üstün yağlık olarak işlenmesi,
- pazarlanması,
bu konularda zincir nasıl kırılacak, heyacan nasıl yaratılacak.

Biraz da bu konulara kafa yoralım. Yoksa sonunda satarak ve kesmek zorunda kalarak hayal kırıklığı yaşamayalım.
Sn. Zeytinci aslında geleneksel olanla modern olan arasında çok büyük farklılık yok. Geleneksel olanla modern olan aslında iç içe geçmiş durumda.
Mısırlılar Maya'dan milattan önce 6000 yılında ekmek yapmışlar. Bugün aynı mayalar geleneksel kullanım alanlarının yanında (ekmek, şarap, bira vs), protein üretiminden biyodizele kadar bir çok alanda kullanılıyor. Üstelik hem maliyeti düşük hemde zehirsiz. Ayrıca herkes evinde kolaylıkla üretebilir. Ez üzümü, karıştır halis buğday unuyla sonra 30-40 derecede beklet. Her gün karıştırarak biraz daha un ekle. İşte sana doğal gübrenin hammaddesi.

Bu topikte geçen gün sordum. Ayhan Bey hariç hiç kimse baklagil ekmemiş. Oysa Ortaokul 1 de seçmeli olan tarım dersinde biz beklagillerin gübre özelliğini öğrenmiştik. Bu ülkede kaç çiftçi uygulamıştır, tartışılır. Ama bugün organik tarımın vazgeçilmezleri arasında.

Çağımız teknoloji çağı. Oysa bir dönem DDT çağı vardı. Çünkü sıtmadan milyonlarca insanın kırıldığı bir ortamda DDT tek kurtarıcı ilaçtı. Zararlarını şimdi öğrendik. Örneğin cep telefonu zararsız diyenlere Finlandiyada'daki kanser oranlarındaki değişimi izlemelerini öneririm. Şimdiyse biyoteknolojinin hakimiyeti var. 1916 da kurgulanmış frankenstein tiplemesi nerdeyse gerçekleşecek.

İşte buradaki bir avuç ağaç sevdalısı bu frankensteinlere karşı alternatif üretmeye çalışıyor. Becerirler mi bilinmez. Ancak çok güzel bir noktaya parmak bastınız. Sadece üretmek yetmez birde pazarlaması var bu işin. Şimdilik onu beceremiyoruz. Ben zeytinyağını ucuza satmaktansa bekletiyorum. Ama tek geçim kaynağı zeytin olan ne yapacak? Ne kadar direnebilir? Çünkü evdekiler ekmek ister, şeker ister, ısınmak ister.

Belki bu konuda da kooperatifleşme gibi alternatifler oluşturulabilir. Tartışmak lazım.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025