agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)

Beğeni Düzeni1194Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-11-2009, 20:37   #1
Ağaçsever

akkelebek's Avatar

Giriş Tarihi: 23-11-2009
merhaba,

Biz de bu sene ilk zeytin hasatımızı yaptık, 300 kg zeytinden 50 kg yağ aldık... ben zeytinlerin yeterince toplanmadığına kanaat getirip son 2-3 gündür, zeytinleri çırpıp (kolum et kesmiş durumda), toplayıp (parmaklarım diken içinde, belimi de sivrisinekler haşat ettiler) bir kısmı üstüne basarak ezdiğim, bir kısmı erik büyüklüğündeyken bir kısmı küçük üzüm boyutundaki toplam zavallı 13 kiloyu Üzümlü'deki fabrikaya götürdük....

herkesin çuvallarıyla geldiği yerde biz 2 kova zeytinle yeterince komik durmamızın yanısıra zeytinleri tesliim alan adamcağıza 23 adet soruyla boğduktan sonra, "yazık şehirli" bunlar diye sanırım, 4 kg yağ verdiler bize, Allah razı olsun ....

ama bu esnada zeytin çırpma , toplama yöntemlerini ve dahi "aman bunlar miniciik, topla topla bitmez" diye yarısını es geçtiğim deli zeytinin 150 kilosundan anca bir teneke yağ çıkıp ama değerli bir yağ olduğunu öğrenmiş oldum..

zeytinyağın kilosu 6 TL den satılıyor, bana sorsalar 20 TL civarında olmalı, bütün bu badirelerden sonra

seneye ağaçların altına birşeyler germe tekniği geliştirip, yere değmeden düzgün toplamak istiyoruz, bu kadar zeytin memleketinde yaşayıp hiç böyle bir toplama tekniği görmediğime göre acaba denk mi gelmedim yoksa var mıdır bir yolu? maliyetinin çok olduğu söylenebilir ama zaten yarıcıya giden pay, fabrikaya giden pay da epey maliyetli oluyor...

Hoşçakalın, sevgiler hepinize..

akkelebek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2009, 22:36   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akkelebek Mesajı Göster
...zeytinleri çırpıp .....
sivrisinekler haşat ettiler) ...
..... deli zeytinin 150 kilosundan anca bir teneke yağ çıkıp ama değerli bir yağ olduğunu öğrenmiş oldum..
... bir toplama tekniği görmediğime göre ....
Sn. akkelebek hoşgeldiniz,
elinizde sopayla gelmişsiniz ve zeytin ağaçlarını oldukca eski bir teknik kullanarak (çırpma) hasat etmişsiniz. Yani onları zeytin verdiği için dövmüşsünüz. Belki de bir yerlerini kırmışsınızdır.

Artık yeni yıla daha az vereceklerdir.
Halbuki plastik taraklar manuel toplama için çok uygundur. Ayrıca ağaç sayısı çok ise bele bağlanan toplama makinaları var.

Deli zeytini anlamadım. Şu bizim dağlarda olan delice ise, onun yağı çok acı biliyorum. Buralarda diğer yağların içine azcık karıştırıyorlar. Belki başka bir delicedir sizinki. Ben tek başına yağı yenmez biliyorum.
Sorduğunuz 23 soru içinde delicelerle ilgili soru var mıydı?

Kışın göbeğine geldik hala sivrisinek var mı oralarda?

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2009, 09:32   #3
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2008
Sn. Halil Önen,

Bazı deliceler çok özeldir. Yok yılında öyle bir mahsul verir ki bilinen çeşitleri geçer. Birlikte fotoğraf çektirmek istersiniz. Biz onu ak delice diye isimlendiririz.
Kimisi ondan sofralık zeytin yapar. Kimisi yağını başka yağa değişmez.

Aykırı lezzetlerin geleceğinin parlak olacağını hep hatırda tutmamız lazım. Yerli delice bahçesi mi kurmalı ne?

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2009, 23:05   #4
Ağaçsever

akkelebek's Avatar

Giriş Tarihi: 23-11-2009
delice

Sayın Halil Önen Bey,

malesef ağaç dallarını uçlarından bi miktar kırdım evet, şu an vicdan azabını yaşıyorum, seneye az verirler dediğiniz için.. şüphesiz adetsel anlamda az olmalarından ziyade ağaçlara zarar verdiğim için.. bizim buradaki köylüler bu teknikle topladılar hem bizimkileri hem çevremizdeki zeytinlikleri.. ben de onlardan görünce... bizim topu topu 15 ağacımız var aslında ama seneye bahsettiğiniz yöntemleri araştıracağım..

deli zeyin de muhtemelen sizlerin bahsettiği delice olmalı, küçük taneli siyah üzüme benziyor daha ziyade.. zeytinyağı fabrikasından sonra da sabun fabrikasına gittik (elimizdeki 4 kg zeytinyağıyla!) sabun yapımı için 50 kg getirmemizi söylediler, delicenin yağının kıymetli olduğunu orada öğrendik.. yemelik sevenleri olduğu gibi, asit oranı 0'a yakın olduğu için hem tadı güzel olur hem de sabun yapımı için çok değerlidir dedi. kilosu 25 TL civarında olurmuş..

canını çıkaramadığım son zeytinleri de bugün elimle toplayıp küçük bir kavanoza ısladım (50 tane civarı). zeytin görmemiş yeni köylü olduğum için hiçbirini ziyan etmeyeceğim buradan okuduğum tarifleri uygulayacağım ve acısı çıkana kadar yolculuk sırası arabada bizimle dolaşacaklar

sivrisinekler ise maalesef yaz öğlenlerinde göz kapağınızdan nasıl ısırabiliyorlarsa, şu anda da kot pantolonun üstünden bile şişleyebiliyorlar.. "sivrisineklerin faydası var mıdır? yoksa nasıl kurtulunur?" konulu bi konu açmak istiyorum ama hem yakışık almaz hem de daha yeni üyeyim atarlar beni, faideli bilgilerden mahrum kalırım diye korkuyorum..

akkelebek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025