![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-08-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 47
|
Bilgi demeyelim de tecrübe diyelim, yanlışı bol bir süreçten geçtim bu zeytin işinde. Size örnek vereyim : Bizim bölgede 2,15-3 Tl/kg fiyattan yağlık zeytin alıp (köylüden veya tüccardan) 150 TL / ton sıkım parası ile fabrikada sıktırıp ihtiyacınız kadar zeytinyağı elde edebilirsiniz. Gemliklerinizi de karardıkça işçi sokarak toplayabilir ve fabrikaya 6-7 TL/kg , dane büyüklüğüne göre belki de daha yüksek ortalama ile tüccara satarsınız. Karınızı bu şekilde yükseltebilirsiniz. Ancak Gemlik zeytin hasadı eğer ağaçlarda siyah ve kızıl karışık ise oldukça yavaş oluyor. Yağlıkta 1 işçi günlük 5 kasa topluyorsa Gemlikte 2-3 kasa topluyor. Bu sebeple işçilik maliyeti neredeyse 2 katı. Ona göre planlama yapın. Ağaçta kararsın diye beklerken ters bir havada ürünü kaybetmek de ayrı bir risk. 4000 ağaç iyiymiş, başarıyla yönetirseniz başka iş yapmanıza gerek kalmaz inşallah. Telefon numaram 05325415616, dilediğiniz zaman arayabilirsiniz, benim de sizden öğreneceklerim vardır eminim. Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-11-2017
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 4
|
Herkese Merhaba
Herkese merhaba, Manisa gördesten dün itibariyle 27 dönüm 700 ağaca sahip bir zeytinlik alarak aranıza katıldım, devlet memuruyum, su elektrik yok ağaçlar bakımsız , üzerinde şuan zeytin var onları toplatıp ne yapmamı önerirsiniz ? Topladıktan sonra bordo bulamacı **** soğuga karşı ne yapayım, gübreleme yapmalımıyım? Toprak analizi için haftaya toprak alıp ziraat odasında analiz yaptıracağım,ama gübre atmak istemiyorum çünkü şuan sulayamıyorum, arkadaşlar tavsiyelerinizi ve yardımlarınızı bu işe yeni başlamış acemi bir zeytinci olarak bekliyorum, |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-11-2017
Şehir: ÇANAKKALE
Mesajlar: 4
|
Sayın Leobiz , merhabalar, benim de bir kaç sorum olacak Zeytinle ilgili. Çanakkale - Eceabat tarafında 5,5 dönümlük bir tarla aldım , 1,5 dönümünü ayırıp geri kalanına zeytin veya ceviz ekmeyi planlıyorum ama gönlüm hep zeytinden yana. Tarlanın gerisinde de yaklaşık 2 dönümlük orman arazisi var , orayı dahil ettiğimde yaklaşık 160 adet zeytin ağacı sığmakta (5x5 aralıklarla) , amacım ticari değil, sadece lezzetli zeytin / zeytinyağı elde etmek istiyorum. Kendim istanbulda kamu görevlisiyim, 2018 baharı gelmesiyle , etrafını çevirtip, ayda da en az 1 kere gitmeyi planlıyorum. Yani sulama -bakım-ilgi ancak ayda 1 olabilecek. Özetle, Bu konularda önerilerinizi alabilir miyim , (hangi cins zeytin(ler) ekeyim , sulama , gübreleme vs) , ya da müsait olduğunuzda arayıp konuşmak isterim. Teşekkürler |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-08-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 47
|
Alıntı:
Hayırlı olsun tarlanız. Ben forumu aktif olarak takip ediyorum, yazıyorum, ancak tekrar belirtmek istiyorum ki "bu konuda uzman veya bilgili değilim", biliyormuş gibi yazıp sizin yanlış şeyler yapmanıza sebep olmak istemem.Paylaşım içeriklerine bakarsanız öneri almamız gereken üstadlar var. Ben yaşadıklarım üzerine çıkarım yapıp paylaşırım sizlerle seve seve. Doğrusu budur demek haddime degil. 1. Bölgenin ortalama ve en dusuk hava sıcaklıkları nedir inceleyin. -7 dereceden aşağı sıcaklıklar veya hep soğuk hava sebebi ile ağaçları kaybetme veya hiç urun alamama riskiniz olur. 2. Orada zeytincilik yapan başkası yoksa siz de yapmayın bence. Yapan varsa da onunla mutlaka gorusun. Yakın civarda zeytinyağı fabrikası veya alım yapan tüccar yok ise urun elinizde kalır. Ticari olmasa da yağı sıkmaya bir fabrika gerek. Dikili de tonu 150 Tl sıkım yapılıyor. Kendiniz salamura veya başka şekillerde değerlendirmek zorunda kalırsınız. 3. Bakımı kim yapacak? Yarıciya verirseniz adı yarıcı ama kendisi size 1/3 veya 0 urun verebilir.ben yemedim sen ye demek zorunda kalabilirsiniz. 4. Toprak analizi yaptırıp toprağın eksiklerini öğrenip ona göre destek olmaniz gerekir. 5. Gemlik turu zeytin su ve bakıma daha muhtaç,eliniz üzerinde olmayacak veya kurak havalarda sulayamayacaksaniz yağlık cins daha kolay olacaktır.ufak mufak en azından yağlık zeytin olur diye dusunuyorum, koyluler çoğunlukla su ve gübre vermez tepedeki zeytinliklerle,allah ne verdiyse,dallara vurarak toplar,2. sene de urun almazlar. 6. Bir sürü zeytin çeşidi var, bende işe safece edremit ve trilye var. diğer cinsleri hiç bilmiyorum,Sulama ve gübreleme de uzmanlık gerektiren bir soru bunlari cevaplayamam. 7. Son olarak ayda 1 kez git gel (o da kesin degil mutlaka bir şey çıkar gidemezsiniz bazen) ile zor iş. Yarıciya verseniz siniriniz bozulur. Orada yasasaniz tamam da bu şekilde zor. Ben bu saatte zeytine niyetlensem büyük ağaçlı yer bakarım. İlle de olsun derseniz Arbequin cinsini inceleyin, sanırım belli zor şartlara uygun üretilen tipleri var. Kısa sürede verim alır keyfine varmaya başlarsınız en azından. 160 ağaç birkaç sene sonra 10 kg/agac vermeye başlasa 1600 kg zeytin yapar. 5kg de 1 litre yağ alsaniz 300 litre yağ yapar. Ağaçlar büyüdükçe verim artınca bunlari eş dosta satarak degerlendirmeniz ve maliyetlerini bir nebze azaltacak gelir elde etmeniz gerekecek. O zamana kadar da cepten harcayacaksiniz. Siz kabul etmeseniz de bu ticari iştir. Ve zarar etmek de en büyük olasılık. Orada yaşayıp Kendiniz ilgilenseniz daha uygun bir girişim olur. Hasat zamanı işçi bulmak da en büyük sıkıntıdır.maliyeti de fenadir. Bizim orada erkek işçiler 85 Tl alıyor eğer bulursanız ve gelme zahmetine girerlerse. 1 işçi iyi ihtimal 120 kg yağlık zeytin toplasa günde 10 kg lik 160 ağaçta 1500 liraya yakın maliyet olur.traktoru sıkımı tenekesi falan saymiyorum. Bir kilo süt için 1 inek beslemiş olursunuz. Ben 11. Senede 650 ağaç ile litresi 30 Tl den yağ, 15 Tl den zeytin satarak yeni yeni kar etmeye başladım. Ha güzel mi, evet çok güzel,zeytin ve yağ üretmek çok romantik. Ben de onca zarar rağmen halen çok mutluyum. Bu açıdan tavsiye edebilirim ![]() Yazım hataları için hepinizden özür diliyorum, otobüste bu kadar düzenleyebildim. Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-11-2017
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 4
|
..
güzel yazı olmuş elinize sağlık, sıfırdan zeytinlik tesisinde ilgi gerekebilir dediğiniz gibi , lakin yetişmiş ağaçlarda budama gübreleme toprağı sürme toplama vb. işlemlerin hepsinde işçilerin başında durulması dahilinde bile senede 20 günü geçecek gibi durmuyor , bende 27 dönüm 700 ağaçla yeni başladım yaşayıp görmedim daha evdeki hesap çarşıya uyacak mı bekleyip göreceğiz. Saygılar... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-11-2017
Şehir: ÇANAKKALE
Mesajlar: 4
|
Teşekkür ederim bilgiler için, çok objektif ve gerçekçi olmuş, ben de araştırmalarım sonucu aynı kanaatlere varmaktayım ama gene de bahsettiğiniz işin zevkini yaşama amacındayım. Arbequina'ya yoğunlaşmıştım ben de . Hayırlısı olur umarım . İyi günler dilerim |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Alıntı:
Lezzetli zeytin yemek için; Gemlik, Edremit, Uslu, Kalamata, Domat tadına bakacaksın. Lezzetli yağ için; Edremit, Memecik, Çekişte yağlarını tadın. Arbequina yağlık olarak Avrupa'ya pazarlanıyor. Meyveleri leblebi büyüklüğünde, fakat çekirdekleri küçük ve meyve eti lezzetli. Fide halinde bile verimli. Yöreye adapte olmuş zeytin çeşidi hata yapmamaınızı sağlar. Zeytin çeşidi hususunda ben risk alırım. Bakım iyi yapılırsa ağaç cömert davranır. Başarılar dilerim. |
|
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|