agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)

Beğeni Düzeni1194Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-12-2017, 12:48   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 07-12-2014
Sayın ustalar, bu günlerde yine kafam karıştı,Mersin yöresinde hemen hemen her zeytinci aksini görmedim kasım aralık aylarında gübrelemeye başlıyorlar çiftlik gübresi ve fenni gübrelerini beraber verip çapalama yaptılar, yalnız görüştüğüm bu bölgeden olmayan bir mühendis ise bu mevsimde ağaç uyur uyuyan ağaca gübre verimez,ağaca gübre şubat ve martta verilir diyor,diğer gübre ve ilaç bayilerindeki mühendisler ve çiftçiler ise zeytin uyumaz diye diretiyorlar Akdeniz bölgesi Egeye göre daha ılıman acaba zeytin gerçekten uyumazmı yoksa verilen okadar gübre ve işçilik boşamı gidiyor.

Silifkel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2017, 15:19   #2
Ağaç Dostu

Taşlıbahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2006
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Silifkel Mesajı Göster
Sayın ustalar, bu günlerde yine kafam karıştı,Mersin yöresinde hemen hemen her zeytinci aksini görmedim kasım aralık aylarında gübrelemeye başlıyorlar çiftlik gübresi ve fenni gübrelerini beraber verip çapalama yaptılar, yalnız görüştüğüm bu bölgeden olmayan bir mühendis ise bu mevsimde ağaç uyur uyuyan ağaca gübre verimez,ağaca gübre şubat ve martta verilir diyor,diğer gübre ve ilaç bayilerindeki mühendisler ve çiftçiler ise zeytin uyumaz diye diretiyorlar Akdeniz bölgesi Egeye göre daha ılıman acaba zeytin gerçekten uyumazmı yoksa verilen okadar gübre ve işçilik boşamı gidiyor.
Fenni gübreler yağmurla yıkanır. Ege'de, Marmara'da, ağaçların aktif olmadığı, deyim yerindeyse uyuduğu vakit daha uzundur ve bu vakitlerde verilirse aktif oldukları zamana kadar verilen gübrenin büyük kısmı yıkanır gider. Çiftlik gübresiyle karıştırıldığında çiftlik gübresi içindeki mikroorganizmalar ve gübrenin fiziksel yapısı fenni gübrenin bir kısmını tutabilir. Kışları soğuk geçen yerlerde çiftlik gübresi verilecekse iyi yanmış olduğundan emin olunmalı, aksi takdirde ağaçları erken uyandırabilirsiniz ki başlı başına sorun olur.

Düzenleyen Taşlıbahçe : 25-12-2017 saat 17:31 Neden: imla
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2017, 13:46   #3
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2008
Alıntı:
Sayın ustalar, bu günlerde yine kafam karıştı,Mersin yöresinde hemen hemen her zeytinci aksini görmedim kasım aralık aylarında gübrelemeye başlıyorlar çiftlik gübresi ve fenni gübrelerini beraber verip çapalama yaptılar Akdeniz bölgesi Egeye göre daha ılıman acaba zeytin gerçekten uyumazmı yoksa verilen okadar gübre ve işçilik boşamı gidiyor.

Bizim yörede keçi gübresine Kışla gübresi denir. Keçiler tarım arazilerinde değil Akdağ’da çalı filizleri ile beslenir. Keçiler ağıl denilen yarı açık çalılarla çevrili yağmur’dan kısmi korunaklı yerdir. Gübrenin üzerine yağmur suları gelir ve gübreyi yıkar. Kışla gübresi denmesinin sebebi budur.
Tecrübeli bir büyüğüm üstünden en az bir kış geçmiş keçi gübresinin içindeki azotun yağmurla yıkanıp yitirildiğini bu yüzden keçi gübresi ile beraber suni azot gübresi karıştırılıp verilebileceğini anlatmıştı.
Bana göre yıllanmış taze olmayan doğal gübre zeytin toplamayı takiben verilebilir. Doğal gübrenin yavaş salınımlı olduğunu düşünüyorum. Azot (suda hızlı çözünüyor) genç sürgün gelişimini hızlandırıyor. Azot eksiğini ise şubat’da suni gübreleme ile giderebilirsin.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2017, 19:12   #4
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Bizim yörede keçi gübresine Kışla gübresi denir. Keçiler tarım arazilerinde değil Akdağ’da çalı filizleri ile beslenir. Keçiler ağıl denilen yarı açık çalılarla çevrili yağmur’dan kısmi korunaklı yerdir. Gübrenin üzerine yağmur suları gelir ve gübreyi yıkar. Kışla gübresi denmesinin sebebi budur.
Tecrübeli bir büyüğüm üstünden en az bir kış geçmiş keçi gübresinin içindeki azotun yağmurla yıkanıp yitirildiğini bu yüzden keçi gübresi ile beraber suni azot gübresi karıştırılıp verilebileceğini anlatmıştı.
Bana göre yıllanmış taze olmayan doğal gübre zeytin toplamayı takiben verilebilir. Doğal gübrenin yavaş salınımlı olduğunu düşünüyorum. Azot (suda hızlı çözünüyor) genç sürgün gelişimini hızlandırıyor. Azot eksiğini ise şubat’da suni gübreleme ile giderebilirsin.
Sayın Zeytinci peki kasım Aralık ayında yani kış uykusuna hazırlanan ağaca verilen gübre işe yararmı ağacı çalıştırırmı.

Eski 30-12-2017, 20:02   #5
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2008
Alıntı:
Sayın Zeytinci peki kasım Aralık ayında yani kış uykusuna hazırlanan ağaca verilen gübre işe yararmı ağacı çalıştırırmı.
Uyku dönemi verilen gübre bence toprak yapısını iyileştirmeye dönük olmalı. Yani doğal yanmış (eski) gübre ve toprak ıslahına dönük elementler olmalı. Salınımı geç olan gübreler de olabilir.
Suda hızlı çözünen ve ağacın sürgün yapmasını sağlayan azotlu gübreyi, çiçeklenmeyi teşvik eden fosforlu gübreyi, meyveyi besleyen potasyumu ise ağacın uyku döneminde vermezdim.
Ziraat mühendisi değilim ama yukarıdaki gibi yapardım. En iyisi tanıdığınız bir ziraat müdendisine danışın.
Kolaylıklar ve iyi seneler dilerim.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2018, 13:27   #6
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Uyku dönemi verilen gübre bence toprak yapısını iyileştirmeye dönük olmalı. Yani doğal yanmış (eski) gübre ve toprak ıslahına dönük elementler olmalı. Salınımı geç olan gübreler de olabilir.
Suda hızlı çözünen ve ağacın sürgün yapmasını sağlayan azotlu gübreyi, çiçeklenmeyi teşvik eden fosforlu gübreyi, meyveyi besleyen potasyumu ise ağacın uyku döneminde vermezdim.
Ziraat mühendisi değilim ama yukarıdaki gibi yapardım. En iyisi tanıdığınız bir ziraat müdendisine danışın.
Kolaylıklar ve iyi seneler dilerim.
Sağolun sizede iyi seneler.

Eski 12-01-2018, 16:19   #7
Ağaç Dostu

Kozanli's Avatar

Giriş Tarihi: 13-09-2015
17-11-2017 tarihinde Antalyadan sahil boyunca Mersin yolculuğum olmuştu.
Antalya Alanya arasında zeytinyağı imalat imalat yerine uğrayıp on kg zeytinyağı almıştım.
Arabanın bagajından bugün çıkarıp eve getirip kullanmak istediğim yağın donma aşamasında olduğunu gördüm.
Zar zor biraz tabağa akıttığın.
Gelelim soruma!
Zeytin yağı donan mı?
Yediğim de dudaklarım ve gırtlağımda yanma ve acılık oldu.
Bu oluşumlar neyi ifade eder.
Kaliteli, kalitesiz!

Eklenen Resimler

Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2018, 09:37   #8
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kozanli Mesajı Göster
Gelelim soruma!
Zeytin yağı donan mı?
Yediğim de dudaklarım ve gırtlağımda yanma ve acılık oldu.
Bu oluşumlar neyi ifade eder.
Kaliteli, kalitesiz!
Geçen yıl benim yağım olmadı, bu nedenle Çanakkale pazarında köylülerden 1 litre yeni sıkım yağ aldım denemek için..yemyeşildi adeta..ve serin pazaryerinde tümüyle donma alameti gösteriyordu..evde bir yudum aldım; aynen sizin dediğiniz gibi ağızda ve genizde oldukça yanma oldu..herhalde, bozuk, küflü veya alt zeytinlerden imal edilmiştir kanısıyla bir daha alma gereği duymadım..Tariş'in natürel sızma Memecik yağından 5 teneke alarak yılı atlattık..
Bu yağ evde bir yıl durdu..dibine tortusu çöktü ve rengi gitgide açıldı ve ayrıca o acılık ta çoğunlukla kayboldu..kullandık gitti..

İyi, kaliteli zeytinlerden sıkım yapılan yağda dediğiniz şekilde değil de genizde çok hafif kekremsi bir acılık olması artı bir özelliktir benim bildiğime göre..benim sıkımdan sonra elde edilen bu taze yağdan gece yatarken kocaman bir yudum almaktan keyif aldığım yağ budur..hoşuma gider bu çok hafif acılık ve kekremsilik
Bu özellik sanırım erken hasat zeytinler de oluyor..yağ dinlendikçe kaybolur bu durum..

ZEYTİNYAĞI VE ÖZELLİKLERİ

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025