![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-12-2014
Şehir: SİLİFKE
Mesajlar: 45
|
Sayın ustalar, bu günlerde yine kafam karıştı,Mersin yöresinde hemen hemen her zeytinci aksini görmedim kasım aralık aylarında gübrelemeye başlıyorlar çiftlik gübresi ve fenni gübrelerini beraber verip çapalama yaptılar, yalnız görüştüğüm bu bölgeden olmayan bir mühendis ise bu mevsimde ağaç uyur uyuyan ağaca gübre verimez,ağaca gübre şubat ve martta verilir diyor,diğer gübre ve ilaç bayilerindeki mühendisler ve çiftçiler ise zeytin uyumaz diye diretiyorlar Akdeniz bölgesi Egeye göre daha ılıman acaba zeytin gerçekten uyumazmı yoksa verilen okadar gübre ve işçilik boşamı gidiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Düzenleyen Taşlıbahçe : 25-12-2017 saat 17:31 Neden: imla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Alıntı:
Bizim yörede keçi gübresine Kışla gübresi denir. Keçiler tarım arazilerinde değil Akdağ’da çalı filizleri ile beslenir. Keçiler ağıl denilen yarı açık çalılarla çevrili yağmur’dan kısmi korunaklı yerdir. Gübrenin üzerine yağmur suları gelir ve gübreyi yıkar. Kışla gübresi denmesinin sebebi budur. Tecrübeli bir büyüğüm üstünden en az bir kış geçmiş keçi gübresinin içindeki azotun yağmurla yıkanıp yitirildiğini bu yüzden keçi gübresi ile beraber suni azot gübresi karıştırılıp verilebileceğini anlatmıştı. Bana göre yıllanmış taze olmayan doğal gübre zeytin toplamayı takiben verilebilir. Doğal gübrenin yavaş salınımlı olduğunu düşünüyorum. Azot (suda hızlı çözünüyor) genç sürgün gelişimini hızlandırıyor. Azot eksiğini ise şubat’da suni gübreleme ile giderebilirsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-12-2014
Şehir: SİLİFKE
Mesajlar: 45
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Alıntı:
Suda hızlı çözünen ve ağacın sürgün yapmasını sağlayan azotlu gübreyi, çiçeklenmeyi teşvik eden fosforlu gübreyi, meyveyi besleyen potasyumu ise ağacın uyku döneminde vermezdim. Ziraat mühendisi değilim ama yukarıdaki gibi yapardım. En iyisi tanıdığınız bir ziraat müdendisine danışın. Kolaylıklar ve iyi seneler dilerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-12-2014
Şehir: SİLİFKE
Mesajlar: 45
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
17-11-2017 tarihinde Antalyadan sahil boyunca Mersin yolculuğum olmuştu. Antalya Alanya arasında zeytinyağı imalat imalat yerine uğrayıp on kg zeytinyağı almıştım. Arabanın bagajından bugün çıkarıp eve getirip kullanmak istediğim yağın donma aşamasında olduğunu gördüm. Zar zor biraz tabağa akıttığın. Gelelim soruma! Zeytin yağı donan mı? Yediğim de dudaklarım ve gırtlağımda yanma ve acılık oldu. Bu oluşumlar neyi ifade eder. Kaliteli, kalitesiz! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Alıntı:
Bu yağ evde bir yıl durdu..dibine tortusu çöktü ve rengi gitgide açıldı ve ayrıca o acılık ta çoğunlukla kayboldu..kullandık gitti.. İyi, kaliteli zeytinlerden sıkım yapılan yağda dediğiniz şekilde değil de genizde çok hafif kekremsi bir acılık olması artı bir özelliktir benim bildiğime göre..benim sıkımdan sonra elde edilen bu taze yağdan gece yatarken kocaman bir yudum almaktan keyif aldığım yağ budur..hoşuma gider bu çok hafif acılık ve kekremsilik ![]() Bu özellik sanırım erken hasat zeytinler de oluyor..yağ dinlendikçe kaybolur bu durum.. ZEYTİNYAĞI VE ÖZELLİKLERİ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|