![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-12-2015
|
herkese merhabalar. bizim memlekette zeytin bahçemiz var. geçen bakım ve budama yapmak için memleketteydim. ağaç gövdeleri üzerinde ne olduğunu bilmediğimiz şeyler gördük. zararlı olmasından şüpheleniyoruz. ağaçların hepsinde olmasa da bi çoğunda var. resimleri aşağıya attım. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2007
|
Zeytin Kırlangıç Böceğinin yumurtaları. Çok yoğun ise çuval parçası veya sert bir fırça ile kazıyarak temizleyebilirsiniz. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-12-2015
|
sağolun ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-05-2016
|
Mersin silifke de bulunan zeytin ağaclarını dolu vurdu.Acaba hangi ilacı vermem gerekır bordo bulamacı dısında ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Zeytinin kök bölgesi toprak seviyesinin 1 metre aşağısında mı kaldı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-07-2013
|
evet. esasında tek kök ama toprak altında oldugu icin iki ayrı zeytin gibi gozukuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
agaclar.net
|
Bana göre bu ağacın durumu umutsuza yakın ama Melih bey bir bakarsa belki bir çıkar yol bulur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2007
|
1-Hastalıklı dalları derhal çıkarıp yakmanızı tavsiye ederim. 2-Solarizasyon uygulayınız.Bir ihtimal kurtulabilir. 3-Yapraktan, kombi türünde iz elementli npk gübresi verebilirseniz ağacın direncini arttırabilirsiniz. 4-taç iz düşümünün içinde kalan bölgedeki çimleri kaldırın/içeri girmelerini engelleyin, çünkü toprağı havasız bırakıp boğuyor. 5-Suyu kesin. Zeytin suyu çok sevmez, o size suya ihtiyacı olduğu zaman söyler. 6- güzel bir mahsül arası yaptırın ki ağacın içine ışık girsin/nefes alsın. Kolay gelsin, inşallah kurtulur. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-07-2016
|
Aranıza bugün katıldım çok kıymetli paylaşımlarınız var çoğunu da okudum ve oldukça bilgilendim geçen sene şubat ayında İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde Çelebi ve Domat cinsi zeytin fidanı diktiğim bir bahçemiz var yaz sonuna doğru zeytin fidan tırtılı zararlısı taze sürgünlere çok zarar verdi aynı şeyleri tekrar yaşamamak için tavsiyeleriniz doğrultusunda Delfin wg isimli ilaç tan edindim daha sonra da Kaolin kili ile ilgili paylaşımlar dikkatimi çekti ağaçlar küçük olduklarından sırt tulumbası ile %3 kaolin ile Delfin i doğal reçine esaslı yayıcı yapıştırıcı ile kullanabilirmiyim? bu konuda sizinde fikirlerinize ve önerilerinize ihtiyacım var şimdiden teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-05-2017
|
2 dönümlük arazide 80 adet zeytin ağacım bulunmaktadır. Zeytinler 2011 yılında dikildi. Bazı kısımlardakiler ise 2015 yılında. Forumda zeytin ve zeytin hastalıkları ile ilgili yaklaşık 50 sayfalık bilgi okudum şu ana kadar. Emek verenlere teşekkür ediyorum. Bu bilgilerden sonra zeytinlerdeki hastalıklardan birinin “halkalı leke” hastalığı olduğundan yüzde yüz eminim. Ama diğer hastalığı ne forumda ne de internette bulamadım. Bu hastalıkla ilgili sadece sayın Silifkel isimli kullanıcının verdiği benzer bilgiler var. O da aynı hastalığı tarif ediyor: Temel hatlarıyla bu hastalık bir akarisit (en azından ben öyle düşünüyorum). Nemi ve yağmuru sevmeyen tozu çok seven bir örümcek akarı. Çok zorlarsanız gözle görülüyor. Dalların özellikle alt kısımlarında sanki eğe ile dalı çizik çizik çizmişsin gibi girişler var. Bazı dalların üst kısımlarında da kabarık kabarık lezyonlar var. Hasta dalı kesince içinde dalın özünde yenmiş boşluklar var (bakınız resimler). Mart 2017’de Kırmızı örümcek akarı için Concid ve kara leke mantarı için Captan kullandım. Mantar (halkalı leke için mart-nisan ve eylül-ekim aylarında) bakır bazlı ilaçlar kullanmam gerektiğini okuyup öğrendim. Yine halkalı leke için KOCİDE-2000 kullanmayı düşünüyorum (internette okuduğum bir yorumdan sonra). Sizden yardım istiyorum: 1. Anlattıklarıma göre ben doğru yolda mıyım? 2. Halkalı leke için kültürel önemler hariç hangi ilacı kullanmalıyım (sayfalarca okuduktan sonra kalsine edilmiş kaolin kili + gülleci bulamacı + akışkan kontrolü malzemesini karışımını düşünüyorum) halkalı lekeye bu ilacı kullanan var mı? 3. İkinci hastalıkla ilgili açıklayıcı yorum, bilgi vs veren olursa gerçekten memnun olurum. ![]() ![]() Resimlerin boyutunu ayarlayamadım mod arkadaşlar ayarlayabilir mi? Aşağıda sayın Silifkel'in ilgili mesajı da var. Alıntı:
Düzenleyen candirli : 29-06-2018 saat 18:31 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
|
Yukarıdaki konuda bilgisi olan kimse yok mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Sn Candirli, Siğil şeklindeki oluşumlar dal kanserini işaret ediyor. Dolu vurgunu, yağışlı havalarda yapılsn budamalar, dalların zedelenmesi sonucu oluşan yaralara yerleşen bakyeriyel hastalıktır. Bu şekildeki dallar kesilip yakılmalıdır. Örnekleri en yakınınızdaki ilçe tarım kurumlarına götürüp danışınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Cevabınız için teşekkür ederim. Ama bu hastalığın dal kanseri olmadığı düşüncesindeyim. Resimde de görüldüğü gibi hastalıklı dal kesildiğinde iç kısmında bir parazitin oluşturduğu boşluklar var. Köyde bunun kırmızı örümcek olduğu söyleniyor ama ben bundan da emin değilim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dal kesildiğindeki durumu tarım müdürlüğüne göster. Onlara benzer vaka gelmiştir. Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Candirli, Ağaç sarı kurdu (zeuzera pyrina) olarak araştırın. Larva gövde ve dallarda galeriler açarak besleniyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-12-2014
|
Sayın Candirli mesajınızı şimdi gördüm kesik dallardaki resimler benim uğraştığım zararlıya çok benziyor gözüm çok korktu.Tecrübesiz olduğum için zararlıyı geç fark ettim zararlı bütün bahçemi kuruttu, kestiğim ağaçlar yeniden sürgün verdi yıl kaybettim.Bu zararlı yılda üç dört kez ergin uçuşu yapıyor özellikle yaz sıcağında çok etkili ben organik mücadele yapayım derken bahçemi kaybediyordum gülleci bulamacı ve kaolin etkili olmadı zehir tabir edilen güçlü ilaçlar kullanarak zararlıyı durdurdum.Kesinlikle ihmal etme sürekli ilaçlama yap ayrıca komşu bahçelerede dikkat et ve uyar benim komşu bahçemde çok kötüydü.Suyu ihmal etme. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Dün Çanakkale merkezde, 7-8 tarımsal ilaçlama dükkanlarını dolaştım.. Kaolin kili olmadığı gibi, henüz bilen, haberdar olan da yok..''abi, ne için arıyosun'' diye sorduklarında ''zeytin sineği için'' dedim..Onlar da genelde bana ''Poligor verelim abi'' dediler..Dükkanların hepsi kimyasal zehirle dolu.. Bir tek dükkanda DELFİN buldum..üstünde 92 TL yazıyordu, 50 liraya veririz, dediler..bunu yarın köye giderken alacağım.. Bir dükkanda da (neem yağı) Azadirachtin içerikli NİMBECİDİNE adlı ithal ilaç buldum..Litrelik ambalajda, 105 lira dediler.. Tekerlekli bir ilaçlama makinası almayı düşünüyorum kısa sürede..Güvenin meyve dölü ve zeytin sineği için kaolin+delfin atmaya karar verdim bu yıl..geçen yıl taşınma telaşından zeytinlerle hiç ilgilenmedim..dolayısıyla yemelik zeytin dahi alamadım..daha doğrusu çok kuraktı..5 ağaç incirden bile ancak 3 adet incir bulabildiydim.. Hangi dükkana girsem kafa karıştırıyorlar..dükkanlarda çok pahalı..KAAN 100 litrelik makinayı sordum dükkanlara..1250 lira dediler, hem de hortum ve tabanca hariç..oysa internet mağazalaronda 900 lira civarında..Bakalım, pazartesi bir de Biga'yı dolaşayım. İlaçlama makinası tavsiyesi olan varsa yazarsa sevinirim..Şarzlısırt tulumbası yaş ilerlediği için ağır geliyor artık..ayrıca kaolini püskürtmek te zor bunlarla.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaçsever
|
Sayın pria, biz bahçemizde Kaan 60 lt elektrikli ilaçlama makinası kullanıyoruz ve memnunuz. Bahçemiz çok büyük olmadığı için bizim çok işimize yarıyor çok pratik. isterseniz bu siteye bir göz atın. İLAÇLAMA MAKİNALARI |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Bugün Biga'dan geçerken bir tarım malzemeleri satan dükkanda 60 litrelik KAAN tekerlekli ilaçlama makinası gözüme çarptı..gittim, konuştum, önce 1080, sonra 1000 daha sonra da 900 liradan veririm dedi mekan sahibi..İnternet fiyatından 50 lira falan yüksek olsaydı oradan alırdım ilaçlama makinasını..ama sizin önerdiğiniz yerde hemde kargo teslim olarak 680 lira oduğunu bildiğim için mekan sahibine ''ben bildiğimi yapayım, size de rastgele'' diyerek ayrıldım oradan.. Bunu da alabilirim..hem 4 zamanlı hem 80 litre..bunlar Çanakkale merkezde hortum tabanca falan 1300-1400 lira..bizim Biga ve Çanakkale esnafı çok gaddar ve insafsız..arada nerdeyse 600 lira fark var.. Kaan T-80B Benzinli İlaçlama Makinası Yardımseverliğiniz için teşekkür ederim..selamlar.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-12-2017
|
arkadaşlar lütfen acilen yardım istiyorum.
bütün degerli grup üyeleri 1300 adet gemlik yağlık zeytin agacı ektım yaklaşık 1 ay once agaclarımın bir cogunda solmalar meydana geldi resimlerini paylaşmak istiyorum.acilen cevap istiyorum ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
1- Köklenmemiş, sahte fidan dikmiş olabilirsiniz. 2- Fidan çukurunun dibine aşırı kimyasal gübre koymuş ve üstünü toprakla kapatmamış olabilirsiniz; bu yüzden kökler kavrulmuş olabilir. 3- Aşırı sulama yapıp fidan dibi çamurlaştığı için kökler çürümüş olabilir. 4- İlk dikimden itibaren yeterli, normal sulamayı yapmamış olabilirsiniz. Aslına bakarsanız, 1300 fidan gibi baya büyük bir zeytinlik tesisi kurmaya niyetlenen bir kişinin yaşadığı bu tür olumsuzlukların nedenini çözmesi, bilgi sahibi olması gerektiği kanaatindeyim. Düzenleyen pria : 08-12-2017 saat 19:54 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-06-2007
|
çiçeklerini çok döküyor cözüm olarak hangi besin önerirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
agaclar.net
|
Çiçeklerini döküyor derken tac yaprakları mı dökülüyor? Dikkatlice bakın, çiçek saplarının ucunda toplu iğne başından daha küçük yeşil toplar görüyor musunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-02-2014
|
Alıntı:
İzmir bucadaki köy evimin arkasına 3 adet sofralık zeytin diktim. 5-6 yıl oldu ve ağaçlar güzel gelişti. Fakat her çiçek açma zamanında çiçek somakları kuruyor. Neredeyse hiç mahsül alamıyoruz. Öncesinde ise yoğun pamukcuk oluyor. Ne yapmam gerekir? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-02-2017
|
Merbaba huseyin bey, http://www.agaclar.net/forum/genel-b...ruma/10740.htm Bu linkteki onlemleri alabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-08-2013
|
Zeytin fidan tırtılı
Fidan dememe bakmayın, Edremit bölgesindeki inşaat furyasından kurtardığımız 3 tane asırlık zeytin dikmiştik bahçemize. Eski sürgünlerin tamamını temizledik önce ve çok kısa sürede sürgünler verip bizi bayağı sevindirdi bizim ihtiyarlar. Geçende her üçünde de farklı seviyelerde, özellikle filizlerin uç yapraklarının bozulduğunu ve kurumaya başladığını farkedince hastalık olabileceğini düşünüp oldukça üzüldük. Filizlerin yapraklarında ağ örüldüğünü farkettik önce. Sonrasında da yaprak araları, ağın üzeri ve gövdenin değişik yerlerinde fare pisliği gibi, çapı yarım mm'den küçük granüller görünce, ziraatçi bir dostumuzun desteğiyle sıkı bir aramayla bir yaprağın arkasında pupasını üzerine çekmiş derin bir uykuya dalmaya hazırlanan tırtılı keşfettik. Ziraatçi arkadaş insektisit kullanmamızı ve tırtıl kardeşlerin konaklayabileceği ağacın delik (kovuk) kısımlarına koku yapıp kaçırtmak için mazot sürmemizi önerdi. Uzun süredir zeytincilik yapan bir diğer arkadaş da tüm hasarın tırtıl hasarına benzemediğini, insektisit ve fungusiti karıştırıp uygulamamız gerektiğini söylüyor. Sizlerin fikri nedir. Siteye resim eklemeyi bilmediğimden Dropbox linkini paylaşıyorum. Oldukça net makro resimlerdir, külliyata da faydası dokunabilir: https://www.dropbox.com/sh/w6dr4yf5q...2bRcXriGa?dl=0 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-08-2013
|
Teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu.
|
3 kez kaolin uygulamanın yanısıra, aylak olduğum zamanlarda hemen her gün zeytinleri dolaşıp özellikle tane yoğun, güney taraflarını izliyorum.. Dün üzerinde tane çok az olduğu için kaolin uygulamasını özensiz yaptığım bir fidanın dibinde dökülmüş 3-5 tane buruşuk iri zeytin dikkatimi çekti..siyah bereli olmalarını öncelikle dolunun tahribatına yorumladım ama pek öyleye benzer bir halleri yoktu..içini açtım tırnağımla..zeytin sineği pupası vardı..telaşlanıp diğer tane yüklü zeytin ağaçlarını da dikkatlice gezdim..bu tür bir tane pek bulamadım..genelde rüzgardan dökülmüş sağlam tanelerdi.. Tane yüklü ağaçların diplerinde ya hiç dökük yoktu ya da ender olarak 2-3 tane vardı..Bir avuç ancak toplayabildim..evde tek tek açtım içlerini..sade ikisinde sinek larvası ve pupa bulabildim.. Sonuçta zeytin sineğinin erken saldırısını ucuz atlattığımı anladım..bunu tamamen kaoline borçluyum.. Sıra geldi en tehlikeli saldırıya..5-6 gün içinde bir kaolin uygulaması daha yapacağım..asıl saldırı zamanı olan eylül başlarında ise %5'lik tam doz uygulayacağım.. Sayın MeyveliTepe'nin dediği gibi kaolinin zeytin sineği mücadelesinde % 98'lik başarısına tanık olacağım inşallah bu yıl..çok büyük bela bu .. Düzenleyen pria : 12-08-2017 saat 14:41 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu.
|
Bu zeytincilik gerçekten çok meşakkatli, çileli.. 3-4 gün önce ''filizkıran''lar görünmeye başladı..fidanlığın en tepe noktasındaki en çorak yerdeki cılız, bir türlü tam gelişemiyen zeytinlere dadandılar..keratalar, hep te böyle zayıf fidanları seviyorlar..gözümün önünde pıtır pıtır kesip duruyorlardı körpe filizleri..hadi neyse filiz bol, hiç olmazsa üstünde zeytin tanesi olmayanları kesseler ne ala.. Bu konuda deneyimliyim..hemen fidanları sulamaya başladım..sulama yapınca faaliyetleri duruyor nedense..dün suladığım fidanları izledim bugün kulübenin önünde otururken..hiç yeni kesilip sarkan filiz yoktu ![]() Bu olay tamamen kişisel bir tecrübe.. Sulayınca fidanları ortalıktan kayboluyorlar nedense..iyi ki böyle bir keşif yapmışım..yoksa bu meretin ilacı falan da yok..tek çare, bilek kalınlığındaki zeytin dallarını zeytin altlarına koyup dalda talaş çıkınca toplayıp yakmak..tek çaresi bu..o da zor.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|