Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alien
Arkadas selam,
Bahcemin ortasındaki zeytinim kötü bir hastalığa yakalandı. Yan komşumuzda bir zeytinini bu yüzden kaybetmiş
Zeytin Solgunluğu (Verticillium dahliae) hastalığına yakalandığını tahmin ediyorum.
Bu hafta hasta dalları kesip imha edecegim. Ne yapmamı önerirsiniz.
Ağaç hakkında : tahminimce 30 yaşında bir ağaç.
3 sene önce taşındığımda bahçeme dolgu ve çim uygulaması yaptım. Yani ağacımı yaklaşık 1 metre dolgu toprak ile doldurdum. Bu sebepten kök e ulaşmam pek kolay değil.
Çim alan hergün otomatik fıskıye sistemi ile sulanmakta. Dolayısıyla zeytinin alt yapraklarıda ıslanmaktadır.
|
Evin hafriyatı sırasında bir zeytin ağacının gövdesi sizinki gibi 1 m kadar dolgu toprak altında kaldı; ilk iki yıl hiç bir sorun yokken üst sette bahçeyi yapıp sulamaya başladığımızda aynı problem görüldü; etrafını açarak kök bölgesine kadar temizledik ve bulunduğu set içinde bir çukurda kaldı, bu çukuru içten taşla ördüm ve sonraki yıl toparladı kendini. Gövdeden en az bir buçuk metre yarıçapında bir alanın(mesafeyi ne kadar arttırırsanız o kadar iyi) toprağını boşaltırsanız şansı olabilir. En azından biz bu yolu denedik ve ağacı kurtardık.
Buna ek olarak bu alanın sulanmasını da biraz daha gerilere çekmeniz uygun olur. Yoksa açılan çukur başka pek çok mantari veya bakteriyel rahatsızlığın yuvası olabilir. Velhasıl, zeytin ve su ince bir ipte dans eder.