![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
mart/nisan ayı en ideal zeytin budama zamanıdır. Eğer don vurmuş ve bundan dolayı hastalığa yakalanmış ise temmuz ayında budama yapılır. Ama genelde bu böyle olmaz. Zeytinler hasat edilirken budanır. Yani hem hasat edilir hem budanır. Bu hasat etmenin kolay yoludur da... Bu bir alışkanlık, bir görenek... Zeytin budamadan öylesine tahrik olan bir ağaç ki; zamansız budamayı, hatalı budamayı, aşırı budamayı kaldırıyor. Hataları örtüyor. Ama, örneğin, şeftaliye yanlış yaparsan kaldıramaz, kurur. Zeytin yaz kış budamasını kaldırır, yapılabilir. Alçak taçlandırma da _trilyeler dahil_ son yıllarda uygulanan bir yöntem. İdeali 3 veya 4 taç dal bırakılır. Orta açık ve alçaktan taçlandırma ağaçlarda, hasat ve hastalıkla mücadeleyi kolaylaştırır. Verimi arttırır. (Ağaç meyvelerini daha iyi besler) Budamada dikkat edilmesi gereken, birbirine yakın, üst üste binmiş dallar dipten çıkarılır. Aşırı kuvvetli sürgünler _ verimsizdir_ dipten kesilir. Ağacı budamak; yara açmak, hastalıklara karşı savunmasız bırakmak demektir. Mutlaka ardıç katranı _ kara boya_ sürülmeli. Mutlaka bakırlı ilaçlar _ % 3 lük bordo bulamacı ya da Labicuper_ kullanılmalı. Özellikle dal kanserine karşı. Budama sırasında kesici aletler, bordo bulamacına ya da çamaşır suyuna batırılmalı. Sizin yaptığınız budama şekli _ belki zamansız_ bence uygun. Yine bence; zeytin dalları toprağa _değmediği sürece _ yakın olmalı. Tirilye _Gemlik_ ençok 3 m. Ayvalık ise 4 m. yükseklikte olmalı. Aynen bodur yetiştiricilik gibi. Ve sık dikilmeli. Sn. Zeytinlibahçe'nin dediği gibi, 30 veya 50 cm. den tek gövde den 3, 4 ana dal _ taç_ bırakmak daha ideal. Ama sizin yöntem ile de verimli ürün alınıyor. Her yıl budamak gerekiyor. Kolay gelsin |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Budama zamanı; Ağaçlar yılın her zamanında budanabilir ancak budama soğuğa karşı ağacın direnci azalacağından soğuk tehlikesi olan yerlerde şiddetli soğuklar geçtikten sonra yapılmalıdır. Ilık yerlerde kışın veya ilkbaharda yapılır. Kanserde bulaşık yerlerde yağışsız ve sıcak bir mevsimde, çok bulaşık durumda yaz içinde budama yapılmalıdır. Kurak bölgelerde budama mümkün olduğunca geç yapılır. Zira budamadan önce yağış miktarının bilinmesi gerekir. Diğer meyve türlerinde olduğu gibi zeytin ağaçları da çok zayıf veya çok kuvvetli değil, orta kuvvette oldukları zaman en verimli olurlar. Sulama, gübreleme, budama, gibi bakım işleri ile bu durum sağlanabilir. Budamaya başlamadan önce ağaçların durumu gözden geçirilir; Yani, ağaçın gelişimine göre budama yapılır. -İyi bir mahsul alınmışsa, orta bir budama yapılır. -Yağış kıt, sulama yapılmamışsa ağır bir budama yapılır. -Toprak şartları iyi ,gübre ve suda kullanılmışsa hafif budama yapılır. İlk mesajdan alıntıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|