agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Zeytin (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=425)
-   -   zeytin budaması (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16187)

Lilium 18-06-2009 00:20

zeytin budaması
 
Zeytinlik bakımında budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, toprak işleme ve yabancı ot kontrolü ile zeytinliklerde sulama işlemeleri söz konusudur.

Zeytin Ağacının Budanması:

Zeytin ağacının hayat devresi, gençlik, verimlilik ve yaşlılık devreleri olarak ayrılabilir. Bu devrelerde ağaçların çeşitli organları arasındaki ilişkiler değişiktir.

Gençlik çağı boyunca genel beslenme içinde kök sisteminin kişi, yaprak sistemininkine baskındır. Fakat bu dengesizlik, çatı geliştikçe azalır. Verim çağında yıldan yıla birbirine baskın şekilde, meyve verimi ve vegetatif gelişmeye yönelik faaliyetler görülür.

Yaşlılık devresinde hayat faaliyetleri yavaşlamıştır ve ürün verimi düzensizdir. Zeytin ağacında diğer önemli bir husus odun-yaprak ilişkisidir. Gövde ve ana dallardaki odun miktarı ile yapraklar arasındaki bu ilişki "Taç dengesi" olarak da ifade edilir. Bu durum yaprak-odun ilişkilerinin tümünü veya "taçtaki" ahengi ortaya koyar.

1-Genç Ağaçların Budanması ve Terbiyesi;

Genç ağaçlarda kısa zamanda iyi bir çatı teşkil edilmesi ve tacın istenen büyüklüğe erişerek verimli hale gelmesi istenir. Genç ağaçlara istenen şeklin verilmesinde gelişmeyi sekteye uğratacak aşırı kesimlerden kaçınılmalıdır. Her ne kadar genç meyveye yatmamış zeytinlerin budanması vegetatif gelişmeyi geriletirse de kuvvetli bir gövde ve ana dal sistemi elde etmek üzere ilk yıllar bazı budamaların yapılması da gereklidir.

Zeytin ağaçlarına goble, koni, serbest vazo v.s gibi çeşitli şekiller verilmektedir. Bununla beraber genç ağaçları bir tek gövde ve 3-4 ana dallı olarak şekillendirmek genellikle uygun düşmektedir.
Bu gövde ve çatının teşekkülü ilk bir-iki gelişme mevsiminde geliştirilebilir. Bu amaçla istenen yükseklikteki (30-60/ cm.) bir gövde üzerinde iyi dağılmış ve aynı noktadan çıkmayan ana dallar seçilir. Bunların geliştirilmesine gayret edilir.

Gövdeden ve dipten çıkan sürgünler kesilir. Bütün yaz bu işlemlere devam edilir. Ayrıca gövdeyi güneş yakmalarına karşı korumak ve gövdeden obur çıkışını önlemek üzere, kağıt ve benzeri maddelerle gövdeler sarılabilir. İkinci yaz boyunca da ana dal seviyesinde görülecek fazla sürgünler ve dip sürgünler kesilir. Bu işler yazın yapılmamışsa ve kanser tehlikesi yoksa kışında yapılabilir.

İlk yıllar genç ağaçların üst kısmında islenmeyen dallar dışında dal kesimi yapmamak veya çok az kesim yapmak gerekir. Daha sonra 3-5 yıl ana dalların teşekkülü sağlandıktan sonra ikinci ana dalların geliştirilmesi safhası başlar. Bu zamanda taç da dal yoğunluğu arttığından dal seyreltmesi yapılır. Bu budamayı bir defada değil, bir çok yılları içine alan bir devrede uygulamak uygun olur.

Ağaçların hafif ve sistemli bir şekillde budanması, mahsuldarlığın gerilemesini önler. İkinci dal sisteminin birçok yıllara dağılarak şekillendirilmesi, çok yapraklı ve geniş "meyve kafesi" oluşmasını sağlar.

Verimli Ağaçların Budanması;

Yetişkin ağaçlar, kök-yaprak ve yaprak-odun faaliyetleri yönünden belirli bir dengeye erişmiş, meyve verimleri yüksek ağaçlardır. Ağaçlar büyüdükçe ve yaşlandıkça daha fazla meyve verirler; kendi hallerine bırakılırlarsa taç dengeleri bozulur. Mahsul kafesinde, kuru kısımlar ve zayıflamış sürgünler artar. Mahsul kafesi, ağacın en altından tepesine kadar yuvarlak 1 m. kadar derinlikte bir tabakadan ibarettir.En yüksek ürünü alabilmek için, bu kafesi yanlarda ve üstte sıhhatli ve verimli şanlarda tutmak gerekir.Tepede sıklığın artması, kurumuş kısımların ve canlı dallarda seyreltmeyi gerektirir. Böylece havalanma ve ışıklanma ile özümlemenin daha iyi şekilde yapılması sağlanır.

Ayrıca seyreltme ile toplama ve ilaçlamada kolaylaşır, hastalık ve zararlıların gelişmesi de önlenir.Zeytin ağacından alabildiği besin maddesinden fazla mahsul verme temayülü vardır. Fazla mahsûl alındığı yıllar ekseriyetle yıllık sürgünlerin büyümeleri yetersiz kalır. Ertesi yıl meyve verimi oldukça düşer. Bir yıl ürün verip bir yıl vermeme haline periyodisite denir. Bu durum elverişli olmayan şartlarda daha çok görülür, iyi bakım ve besleme şartları uygun bir budama ile ağacın tabiatında mevcut olan periyosite (alternans) yi hafifletmek mümkündür.Zeytinciler çoğunlukla ağacın alternans temayülüne uyarak iki yılda bir ürün almayı kabullenirler. Buna göre de iki yılda bir dolu yılında hasadı takiben budama yaparlar. Böylece alternansı bir ölçüde tahrik de ederler.

Budamada asıl amaç, ağaçta mahsulün çok .olduğu zaman fazlasını biraz olsun atmaktır. Bu maksatla bol mahsul öncesinde bir budama yapılması gerekir. Ayrıca alternansı önlemek için dolu yılında meyve tutumundan hemen sonra meyve bağlama sahasında normal meyvede filizleri muhafaza ederek aşın yüklü ve küçük sürgünleri kesmek sureti ile bir seyreltme yararlıdır. Bu tür seyreltmeden amaç az yaprak ve çok meyveyi atmaktır. Böylece meyvenin atılması ile ağaçlar bir miktar sürgün yapma imkanına kavuşmuş olur.İki yıl da bir budama yerine her yıl yapılan hafif bir budama genellikle verim yönünden en iyi sonucu vermektedir.

Budama zamanı;

Ağaçlar yılın her zamanında budanabilir ancak budama soğuğa karşı ağacın direnci azalacağından soğuk tehlikesi olan yerlerde şiddetli soğuklar geçtikten sonra yapılmalıdır. Ilık yerlerde kışın veya ilkbaharda yapılır. Kanserde bulaşık yerlerde yağışsız ve sıcak bir mevsimde, çok bulaşık durumda yaz içinde budama yapılmalıdır. Kurak bölgelerde budama mümkün olduğunca geç yapılır. Zira budamadan önce yağış miktarının bilinmesi gerekir.Diğer meyve türlerinde olduğu gibi zeytin ağaçları da çok zayıf veya çok kuvvetli değil, orta kuvvette oldukları zaman en verimli olurlar. Sulama, gübreleme, budama, gibi bakım işleri ile bu durum sağlanabilir.

Budamaya başlamadan önce ağaçların durumu gözden geçirilir;
-İyi bir mahsul alınmışsa, orta bir budama yapılır.
-Yağış kıt, sulama yapılmamışsa ağır bir budama yapılır.
-Toprak şartları iyi ,gübre ve suda kullanılmışsa hafif budama yapılır.
-Hastalık ve zararlıların etkisi ile zayıflamışsa ağaçlar daha fazla budanır. Soğuk kış devrelerinden sonra soğuk zarar görmüş ağaçlarda yaprak dökümü, kabuk çatlama, filiz kurumaları olur. Böyle ağaçlardan zarar görmemiş gözlerden ilkbaharda bol sürgün meydana gelir. Eğer soğuktan hemen sonra kesim yapılırsa zarar görmemiş gözlerden sürecek sürgünler kesilmiş olabilir, o nedenle soğuk zarar görmüş ağaçlarda kesim işini Haziran-Temmuz da yapmak gerekir.

akcan67 18-06-2009 00:37

İnanın tamda bahçedeki zeytin ağacını nasıl budamalı diye bir kaç gün önce aklımdan geçiriyordum.Ellerinize sağlık benim açımdan güzel bir bilgi ziyafeti oldu.Umarım herkes için de yararlı olur.

seckinmucteba 31-10-2010 17:23

bizim zeytin ağacı ..bahar ayında aldık.döktü üstünden ...mersinde yaşıyorum ve balkonda besliyorum .güney ve doğu cepesini görüyor gün ışığında.ama dengesiz görünüyo sanki.iple bağlamasam yıkılacak.böyle dik durmaz...bilgilerinizzi rica edebilir miyim.ne yapmam lazım.ne yapmamam lazım

http://img89.imageshack.us/img89/4450/capture3q.jpg

Lilium 01-11-2010 00:48

Sayın seckinmucteba, yukarıda birinci mesaj da yazılanlar sorununuzu çözmüyor ise tekrar cevap vereyim.

seckinmucteba 01-11-2010 17:56

ben hepsini tek tek okudum fakat kafam karıştı.hem limon var hem zeytin..orada bir çok bilgi var hangisini uygulamam gerektği konusunda kafam karıştı

zeytunsever 03-01-2011 10:19

zeytin budaması
 
5 Eklenti(ler)
iyi günler .sizce bu resimlerini gönderdiğim zeytin ağaçlarının budaması nasıl olmuş ?
Eklenti 187137
Eklenti 187138
Eklenti 187139
Eklenti 187140
Eklenti 187141

Halil Önen 03-01-2011 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeytunsever (Mesaj 735308)
iyi günler .sizce bu resimlerini gönderdiğim zeytin ağaçlarının budaması nasıl olmuş ?
Eklenti 187137
Eklenti 187138
Eklenti 187139
Eklenti 187140
Eklenti 187141

Kolay gelsin Sn. zeytunsever,

mart/nisan ayı en ideal zeytin budama zamanıdır.

Eğer don vurmuş ve bundan dolayı hastalığa yakalanmış ise temmuz ayında budama yapılır.

Ama genelde bu böyle olmaz.

Zeytinler hasat edilirken budanır. Yani hem hasat edilir hem budanır. Bu hasat etmenin kolay yoludur da... Bu bir alışkanlık, bir görenek...

Zeytin budamadan öylesine tahrik olan bir ağaç ki; zamansız budamayı, hatalı budamayı, aşırı budamayı kaldırıyor. Hataları örtüyor. Ama, örneğin, şeftaliye yanlış yaparsan kaldıramaz, kurur.

Zeytin yaz kış budamasını kaldırır, yapılabilir.

Alçak taçlandırma da _trilyeler dahil_ son yıllarda uygulanan bir yöntem. İdeali 3 veya 4 taç dal bırakılır.

Orta açık ve alçaktan taçlandırma ağaçlarda, hasat ve hastalıkla mücadeleyi kolaylaştırır.
Verimi arttırır.
(Ağaç meyvelerini daha iyi besler)

Budamada dikkat edilmesi gereken, birbirine yakın, üst üste binmiş dallar dipten çıkarılır.

Aşırı kuvvetli sürgünler _ verimsizdir_ dipten kesilir.

Ağacı budamak; yara açmak, hastalıklara karşı savunmasız bırakmak demektir.

Mutlaka ardıç katranı _ kara boya_ sürülmeli.

Mutlaka bakırlı ilaçlar _ % 3 lük bordo bulamacı ya da Labicuper_ kullanılmalı. Özellikle dal kanserine karşı.

Budama sırasında kesici aletler, bordo bulamacına ya da çamaşır suyuna batırılmalı.

Sizin yaptığınız budama şekli _ belki zamansız_ bence uygun. Yine bence; zeytin dalları toprağa _değmediği sürece _ yakın olmalı.

Tirilye _Gemlik_ ençok 3 m. Ayvalık ise 4 m. yükseklikte olmalı. Aynen bodur yetiştiricilik gibi. Ve sık dikilmeli.

Sn. Zeytinlibahçe'nin dediği gibi, 30 veya 50 cm. den tek gövde den 3, 4 ana dal _ taç_ bırakmak daha ideal.

Ama sizin yöntem ile de verimli ürün alınıyor. Her yıl budamak gerekiyor.

Kolay gelsin

Lilium 05-01-2011 15:56

Budama zamanı;

Ağaçlar yılın her zamanında budanabilir ancak budama soğuğa karşı ağacın direnci azalacağından soğuk tehlikesi olan yerlerde şiddetli soğuklar geçtikten sonra yapılmalıdır. Ilık yerlerde kışın veya ilkbaharda yapılır. Kanserde bulaşık yerlerde yağışsız ve sıcak bir mevsimde, çok bulaşık durumda yaz içinde budama yapılmalıdır. Kurak bölgelerde budama mümkün olduğunca geç yapılır. Zira budamadan önce yağış miktarının bilinmesi gerekir. Diğer meyve türlerinde olduğu gibi zeytin ağaçları da çok zayıf veya çok kuvvetli değil, orta kuvvette oldukları zaman en verimli olurlar. Sulama, gübreleme, budama, gibi bakım işleri ile bu durum sağlanabilir.

Budamaya başlamadan önce ağaçların durumu gözden geçirilir;
Yani, ağaçın gelişimine göre budama yapılır.
-İyi bir mahsul alınmışsa, orta bir budama yapılır.
-Yağış kıt, sulama yapılmamışsa ağır bir budama yapılır.
-Toprak şartları iyi ,gübre ve suda kullanılmışsa hafif budama yapılır.

İlk mesajdan alıntıdır.

sevket_saygılı 13-11-2011 15:03

selam arkadaşlar emekliliğimde uğraş için 250 adet trilya zeytini diktim yaklaşık 10 yıllık oldular verim olarak çok güzel meyve veriyolar ama karartamıyorum soğuk vuruncada hiç birseye yaramıyor satamıyorum dalında zeytini karartmak için ne yapabirim saygılar

Yarkin 22-01-2012 13:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevket_saygılı (Mesaj 878607)
selam arkadaşlar emekliliğimde uğraş için 250 adet trilya zeytini diktim yaklaşık 10 yıllık oldular verim olarak çok güzel meyve veriyolar ama karartamıyorum soğuk vuruncada hiç birseye yaramıyor satamıyorum dalında zeytini karartmak için ne yapabirim saygılar

Agustos ayi ortasindan itibaren potasyum 3 hafta ara ile 3 defa yapraklardan atilmali diye biliyorum...

pria 02-03-2012 21:29

5 Eklenti(ler)
11 günden beri köydeydim..10 yaşındaki 170 adet kadar zeytin fidanlarımı geçen yıl hiç budayamamıştım..bu yıl tek başıma 5 günde halletttim bu işi..ayrıca, bordo bulamacını (%2 lik) attım..etraflarına 26'lık kalsiyum nitrat, topraktan sıvı bor ve çinko ile Docto-Humate' ı attım..
(Kışa girerken de 15.15.15 kompoze gübre ile fidan başına 1 kilo kadar granül leonardit vermiştim)
Hava biraz soğuktu ama sıkı çalışırken duymuyor insan..
Bereket versin; fidanlarımın şimdilik tüm işlerini yaptım..artık nisan sonuna doğru gidip sapsokan ilacını atarım..


Budama öncesi ve sonrasında zeytin fidanlarımdan örnekler:

pria 02-03-2012 22:37

3 Eklenti(ler)
Budanmış fidanlıktan görüntüler:

Zeytinci 03-03-2012 21:04

Pria,

Elinize sağlık. Bol ışık ve rüzgar alacak olması güzel.

Toprak seviyesinden dal oluşturmanız da iyi bir örnek olmuş.

Zeytin'lerinizin boyu uzadıkça budama şekliniz nasıl olacak? Yüksekliklerinin ne kadar olmalarına izin vereceksiniz?

Suni gübre kullanmanız toprağınızın organik yapısını bozmayacak mı?

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

pria 04-03-2012 00:37

Sn.Zeytinci,

5250 m2. olan fidanlığımın toprağı çok çok fakir kumlu bir topraktı..
Defalarca bakla dahil yeşil gübreleme yaptım..birkaç yıldan beri toprağımın rengi griden kahverengine dönmeye başladı..toprağın içinde organik ot, yaprak çürüntüleri artmaya başladı..bol bol solucan görür oldum..
son iki yıldan beri granül leonardit takviyesi yapıyorum..bu yıl toprağın rengi daha bir değişmeye başladı..
her yıl dekara 40-50 kg. leonardit vermeye niyetim var..leonarditin borlu ve çinkolusunu kullanıyorum..geçen yıl leonarditi tüm alana serptim, bu yıl ise dal izdüşümüne dağıttım..bu yıl toprak çok kabarıklaştı..sanırım leonarditin etkisinden..
Toprağın PH'ı 5.5- 6 civarında..
Bu yüzden üre değil, kalsiyumlu gübreler veriyorum..tarım kireci Barkisan'ı da vermeğe çalışırım..
kimyasal gübreyi aşırı vermem..fidan başına 700-800 gram..sadece takviye için..
15.15.15 kompoze gübre ve 26 lık kalsiyum nitrat her zaman tercihimdir..

bu yıl Doktor Tarsa'nın toz halindeki Dokto-Humate'sini suda eriterek fidan etrafına tulumbayla verdim ayrıca..sonbaharda sıvı bor ve sıvı çinko da attım topraktan..
her yıl çiçekten önce ve dane tuttuktan sonra azot+potas+fosfor+tüm iz elementleri içeren toz gübreden sulandırıp yaprağa 2 uygulama yaparım..
tüm bunları yaptığım zaman fidanlarım koyu yeşil rengini koruyabiliyor ve Marmarabirlik'in 2 numarası büyüklüğünde zeytin alabiliyorum..
Yaptığım bu işlemlerin toprağın yapısını daha iyileştirdiği kanaatindeyim..

....

budama işine gelince:

özellikle dipten dallandırma yaptım..bu yıl oldukça sert bir şekil budaması yaptım ilk defa..
ortalarındaki ince ve kalın dalları hep aldım..bıraktığım dalların dışa doğru dallanmasına uğraşıyorum ve tane ile ağırlaştıklarında yana ve aşağı doğru sarkmalarını, eğilmelerini istiyorum..tane yükü ile ağırlaşıp eğilen bu dalların tarak ile toplanması gayet kolay olur..
ince budamada ise, kalabalık, arapsaçı gibi olmuş ince dalları zeytin tarağının rahat sıyırabileceği şekle getiriyorum..

fidanlarımın 3 metreden fazla boylanmalarına izin vermem..
şımaran tepeleri kesip atarım..
dediğim gibi toprağım oldukça fakir ve su tutma yeteneği oldukça az..bu yüzden sert bir budama ile daha az tane versin ama dökülmesin istiyorum.

fidanlığımda su mevcut..suya alıştırmak istemiyorum ama şimdiye kadar yağmurlar az olduğunda çiçek öncesi ve haziran sonunda çekirdeğin sertleşmesi için yılda 2 kez su vermeden duramıyorum..

Keşke hiç sulamadan verim alabilir duruma getirebilsem..çünkü sulama yapıldığında ilaçlama yapılması da zorunlu hale geliyor..

Zeytinci 04-03-2012 12:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 920196)
Zeytinci,
fidanlarımın 3 metreden fazla boylanmalarına izin vermem..
şımaran tepeleri kesip atarım..

Budamanızda toprağa bakan tarafı açmanıza, ışıklanma açısından, tereddüt etmiştim. Şekil budaması ve boylanmaya izin vermem ifadeniz kaygımı ortadan kaldırdı.

Işıklanma güneşten geldiği için, benim budama anlayışıma göre, yapraklanmaya toprağa yakın alanda izin vermek oluyor. Bu sayede güneş ağaç tac yapısının hemen tümüne ulaşabiliyor.

Suni gübre meyvenin etinde süngersi yapı oluşturduğu ve toprak yapısını
bozduğu kanaati verdiği için taraftarı değilim.

Bilinçli ve hevesli uygulamalarınızı ilgiyle takip ediyorum.

Selam ve saygılar.

pria 26-07-2012 20:23

Pratik Budama Uygulamaları - Doğrular ve Yanlışlar (31 fotoğraf)

(Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü'nün zeytin ağacı budama uygulamasından)

Pratik Budama Uygulamaları - Doğrular ve Yanlışlar - Fotoğraf 1/31 :: Galeri | Zeytin Portalı

Oğuz Karsan 20-02-2014 10:54

Merhaba,

Sn. pria,

Verdiğiniz bilgiler ve eklediğiniz link, önümüzdeki ay Altınolukta bulunan Zeytinliği budarken çok işime yarayacağını umuyorum.

Teşekkür ederim.

Saygılar

compact 21-02-2014 00:30

Buradakı resımde gordugum zeytın agaclarının HEPSININ budama stılı yanlıstır . [IMG]http://i.hizliresim.com/KnNbZM.jpg[/IMG]

resımdekı sekıl dogru budamadır

onder1 24-06-2015 11:51

Zeytin Ağacı Nasıl Budanır ?
 
merhaba arkadaşlar 1.168 M2 zeytin bahçemiz var bahçenin sorumluluğu bir anda bana kaldı ve zeytin hakkında hiçbir bilgim tecrübem yok

öncelikle ağaçlarda gözlemlediğim durumu anlatım size

agaçlarda halkalı leke hastalığı var hatta bazı ağaçların bir kısmını kurutmuş
dediğim gibi pek bilgim tecrübem yok ilaç olayı beni aşar
doğal olarak bu ağaçlara ne yapılabilinir ?

ağaçların bulunduğu yerin biraz ilerisinde sıcak su ve çağ yatağı var muhtemelen bu durumlar ağaçları olumsuz yönde etkiliyor.

belirtmek istediğim diğer husus ağaç nasıl budanır bilmiyorum ama öğrenmek isterim bunuda basit usul anlatacak biri çıkarsa çok sevinirim. teşekkürler

Melih Bakırlıoğlu 25-06-2015 08:05

Zeytincilik araştırma enistitüsü sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

kerkenez 25-03-2016 22:24

1 Eklenti(ler)
Bu zeytini budamak için ne önerirsiniz. Orta üst iki dalın bulunduğu kısmı tamamen budamam gerekiyor gibi geliyor. Ne dersiniz?

Poyrazs 07-03-2017 14:55

Merhaba, 250 agaclik gemlik turu bursa orhangazide bulunan bahcemin budamasini kendim yapacagim. Agaclar 20 li yaslarinda ve son 4 5 yildir budanmamis. 10 gun kadar once gubre ve toprak bakim islerini hallettim.
Sormak istedigim tepeleri nasi budamam gerekiyor? Genel olarak budamayi ogrendim hangi dallar cikarilacak nerelerden kesilecek alet gereklilikleri vb. Fakat tepeyi kac metreden indirmem gerekli ve nasil budamaliyim tam idrak edemedim bu cuma bahceye gidecegim kismetse. Yamacta oldugundan en tepeden 4 metre uzerini kessem uygun mudur? Ve burada uc dallar kesilirken kesim yonu veya yeri nasil olmalidir. Surekli takip ediyorum yardimci olacaklara cok tesekkur ederim.

Zeytinci 08-03-2017 20:57

Gemlik çeşidi zeytin doğası itibariyle büyük taç yapılı değil ve dikine büyüme eğilimli olmuyor. Bu sebeple 4 metre yüksekliği aşan dalı varsa onu çıkarabilirsiniz. Budamayı hava ve ışığın ağacın içerisine girmesini engelleyen dalcıkları çıkararak yapın. Birbirinin üzerine binmiş dal var ise üstteki dalı çıkarın.

Budama sonrası çıkan iştahlı Yen'i sürgünlerin büyümelerine ve uzayıp gitmelerine izin vermeyin. Bunlar ağacın enerjisini boşa harcatır.

Kolay gelsin.

Zeytinci 08-03-2017 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1449676)
Bu zeytini budamak için ne önerirsiniz. Orta üst iki dalın bulunduğu kısmı tamamen budamam gerekiyor gibi geliyor. Ne dersiniz?

Bu genç ağacın henüz budama ihtiyacı yok. Ne kadar bol yaprak o kadar iyi kök gelişimine destek olur. Biraz büyüsün sabredin. Otları temizlenmeli ve gübrelenmeli.
Kolay gelsin.

Poyrazs 09-03-2017 02:04

O halde budamayi ortalama 1 ay kadar sonra takipte kalip dediginiz gibi yeni cikan istahli surgunleri tekrar eleyecegim yoksa sene boyunca mi bu elemeleri yapmaliyim? Ilginiz icin cok tesekkur ederim.

Poyrazs 12-03-2017 19:15

Anladigim bu budamayi bitirdikten sonra seneyi bekleyip ozamana kadar dokunmamak oneriniz dogru mu algiladim? Birkac agaci budadim karin kirdigi dallar var, onceki senelerden yara almis ama budanmamis cogu kurumus dallar var, uzun suredir budanmadigi icin ayrica bir daginiklik var acikcasi bazi agaclarda budanmayacak dal bulmak zor. Agac basina bir saat oyalaniyorum, tabi benim acemiligin de oldukca etkisi var.resim ekleyebilsem bir kac tane paylasmak istiyorum bakalim becerebilecekmiyim.

Zeytinci 13-03-2017 15:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Poyrazs (Mesaj 1498740)
Anladigim bu budamayi bitirdikten sonra seneyi bekleyip ozamana kadar dokunmamak oneriniz dogru mu algiladim? Birkac agaci budadim karin kirdigi dallar var, onceki senelerden yara almis ama budanmamis cogu kurumus dallar var, uzun suredir budanmadigi icin ayrica bir daginiklik var acikcasi bazi agaclarda budanmayacak dal bulmak zor. Agac basina bir saat oyalaniyorum, tabi benim acemiligin de oldukca etkisi var.resim ekleyebilsem bir kac tane paylasmak istiyorum bakalim becerebilecekmiyim.

Sn. Poyrazs,
Kusura bakmayın yanlışlık oldu. 26 nolu mesaj size değildi.
Sizin sorunuza gelince ben şu şekilde bir yol izlerdim:
1- Kurumuş dalları kes çıkar.
2- Kardan yara almış dalları da kırılan noktanın yakınından kesat.
3- 4 metre yüksekliği geçmrsin önerisi ağacın suyu daha yukarıya taşımasının zorluğu sebebiyle. Ağacın gücü var va besleyebiliyor mahsül veriyor ise bırak kalsın. Bu tip dikine giden dalları ben gövde ile birleşen yerden kesip çıkarıyorum ki mahsül yapmada zayıf kalan dala ağac enerji harcamasın. Güneşlenmeyi ve havalanmayı engellemesin. Yaprak ve kök dengesinin bozulmaması için yeşil aksam aşırı aleyhine aşırı budama da yapılmamalı.
4- üst üste binen ve birbirine sürten dallar varsa üstteki dalı kesip çıkarabilirsin.

Kolay gelsin.

Poyrazs 14-03-2017 00:21

Sn. Zeytinci ilginiz icin tekrar tesekkur ederim dediginiz gibi yapmaya gayret ediyorum. Bahceyi yeni aldigim icin ne kadar yukaridan verebilecek meyveyi bilemiyorum o halde uste giden dallara bu yil fazla karismadam takip mi etsem. Birde benim arazim orhangazi karsak koyunda yamaclarinda koyun rakimi 203 bahcede 300 350 gibi kimle konussam budamayi ay sonuna birak soguk olabilir diyor etraf bahcelerde dokunmamis birtek asagilarda ana yola yakin olanlar yapmis tereddutte kaldim dondum istanbula 10 agac budayip sonucta herkez ayni seyi soykuyor vardir bildikleri. Ayrica bu yil iyi bir ekip tutup budamayi yaptirmayi dusunuyorum cunku tek basima cok yol alamiyorum agac basina 1 saat en az suruyor goren atomu parcaliyirum sanicak ama hem acemiligim hemde yanlismi yapicam korkuusu agac basinda etkiliyor insani. Bu hizla 250 agaci mayisa kadar budarim ben :) Acaba orhangazi bolgesinde bu isten anlayan guvenilir birilerini nasil bulabilirim diye dusunuyorum sayet mesaji okuyup firki onerisi olan varsa yazarsa sevinirim.

Zeytinci 16-03-2017 10:59

Sn. Poyrazs,
Gemlik çeşidi zeytin taç yapısı devasa boyutlara ulaşmıyor. Budama işi diğer dikine büyüyen büyük taç yapılı Ege çeşitlerine göre daha kolay.
Gemlik daha ziyade sofralık olarak kıymetli olduğu için (aslında yağ oranı en yüksek çeşitlerden biri) ve mecbur kalınmadılar aşırı budama tercih edilmemeli. Ağacın kök yapısının bekleyebileceği taç bırakılmalı, verim alabilmek için.
Kalın dalların sert budamaları ağaca su yürümeden erken yapılmalı. Kesilen dal merkezi sulu durum alıyorsa su yürümeye başlamıştır. İnce dal ve havalandırma aralamaları mayıs sonuna kadar yapılırsa sorun olmaz. Hastalıklı dallar ise temmuz da yapılmalı.
Ben merkezden dikine yükselen dalı sevmem ve çıkarırım genelde. Merkezden çıkan dal diğerlerinin ışık ve havalanmasın engellediğini düşünürüm.
Yerel zeytincilerin söyledikleri tecrübeleri de dikkate almanı öneririm.
Kolaylıklar.

Poyrazs 16-03-2017 11:20

sn. Zeytinci, Bu çok değerli bilgiler için size müteşekkirim, neyi nasıl yapmam gerektiği ile ilgili kaafamda genel bir fikir oluşmasına yardımcı oldunuz. ağaçlarıma su yürümeye başlamış budadığım kalın dallarda ıslaklık vardı dediğiniz gibi. bu ilk yılım olduğu için ve saydığınız nedenlerden dolayı çok sert budamadan kaçınacağım ağaçların tepkisini ölçeceğim, dikine giden oburları, kırıkları, kurumuşları ve tacın ortasında güneşi kesenleri budayıp bu yılı bu şekilde bırakacağım. Gübreleme ve toprağı havanlandırma konusunu hakkıyla yaptığımı düşünüyorum; geçen yılın yok yılı olduğunu da söylüyorlar, bu durumda en mantıklısı aşırı budamadan kaçınıp ağaçları tanımak için kendime ve tepkilerini görmek için onlara zaman tanımak sanırım. çok teşekkür ederim değerli bilgiler için. Sevgiler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024