Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeytunsever
|
Kolay gelsin Sn. zeytunsever,
mart/nisan ayı en ideal zeytin
budama zamanıdır.
Eğer
don vurmuş ve
bundan dolayı hastalığa yakalanmış ise
temmuz ayında budama yapılır.
Ama genelde bu böyle olmaz.
Zeytinler hasat edilirken budanır. Yani hem hasat edilir hem budanır. Bu hasat etmenin kolay yoludur da... Bu bir alışkanlık, bir görenek...
Zeytin budamadan öylesine tahrik olan bir ağaç ki; zamansız budamayı, hatalı budamayı, aşırı budamayı kaldırıyor. Hataları örtüyor. Ama, örneğin, şeftaliye yanlış yaparsan kaldıramaz, kurur.
Zeytin yaz kış budamasını kaldırır, yapılabilir.
Alçak taçlandırma da _trilyeler dahil_ son yıllarda
uygulanan bir yöntem. İdeali 3 veya 4 taç dal bırakılır.
Orta açık ve alçaktan taçlandırma ağaçlarda, hasat ve hastalıkla mücadeleyi kolaylaştırır.
Verimi arttırır. (Ağaç meyvelerini daha iyi besler)
Budamada dikkat edilmesi gereken, birbirine yakın, üst üste binmiş dallar dipten çıkarılır.
Aşırı kuvvetli sürgünler _ verimsizdir_ dipten kesilir.
Ağacı budamak; yara açmak, hastalıklara karşı savunmasız bırakmak demektir.
Mutlaka
ardıç katranı _ kara boya_ sürülmeli.
Mutlaka bakırlı ilaçlar _ % 3 lük
bordo bulamacı ya da
Labicuper_ kullanılmalı. Özellikle dal kanserine karşı.
Budama sırasında kesici aletler, bordo bulamacına ya da çamaşır suyuna batırılmalı.
Sizin yaptığınız budama şekli _ belki zamansız_
bence uygun. Yine bence;
zeytin dalları toprağa _değmediği sürece _
yakın olmalı.
Tirilye _Gemlik_ ençok
3 m. Ayvalık ise 4 m. yükseklikte olmalı. Aynen
bodur yetiştiricilik gibi. Ve
sık dikilmeli.
Sn. Zeytinlibahçe'nin dediği gibi, 30 veya 50 cm. den
tek gövde den
3, 4 ana dal _
taç_ bırakmak daha ideal.
Ama
sizin yöntem ile de verimli ürün alınıyor. Her yıl budamak gerekiyor.
Kolay gelsin