View Single Post
Eski 03-03-2012, 23:37   #14
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Sn.Zeytinci,

5250 m2. olan fidanlığımın toprağı çok çok fakir kumlu bir topraktı..
Defalarca bakla dahil yeşil gübreleme yaptım..birkaç yıldan beri toprağımın rengi griden kahverengine dönmeye başladı..toprağın içinde organik ot, yaprak çürüntüleri artmaya başladı..bol bol solucan görür oldum..
son iki yıldan beri granül leonardit takviyesi yapıyorum..bu yıl toprağın rengi daha bir değişmeye başladı..
her yıl dekara 40-50 kg. leonardit vermeye niyetim var..leonarditin borlu ve çinkolusunu kullanıyorum..geçen yıl leonarditi tüm alana serptim, bu yıl ise dal izdüşümüne dağıttım..bu yıl toprak çok kabarıklaştı..sanırım leonarditin etkisinden..
Toprağın PH'ı 5.5- 6 civarında..
Bu yüzden üre değil, kalsiyumlu gübreler veriyorum..tarım kireci Barkisan'ı da vermeğe çalışırım..
kimyasal gübreyi aşırı vermem..fidan başına 700-800 gram..sadece takviye için..
15.15.15 kompoze gübre ve 26 lık kalsiyum nitrat her zaman tercihimdir..

bu yıl Doktor Tarsa'nın toz halindeki Dokto-Humate'sini suda eriterek fidan etrafına tulumbayla verdim ayrıca..sonbaharda sıvı bor ve sıvı çinko da attım topraktan..
her yıl çiçekten önce ve dane tuttuktan sonra azot+potas+fosfor+tüm iz elementleri içeren toz gübreden sulandırıp yaprağa 2 uygulama yaparım..
tüm bunları yaptığım zaman fidanlarım koyu yeşil rengini koruyabiliyor ve Marmarabirlik'in 2 numarası büyüklüğünde zeytin alabiliyorum..
Yaptığım bu işlemlerin toprağın yapısını daha iyileştirdiği kanaatindeyim..

....

budama işine gelince:

özellikle dipten dallandırma yaptım..bu yıl oldukça sert bir şekil budaması yaptım ilk defa..
ortalarındaki ince ve kalın dalları hep aldım..bıraktığım dalların dışa doğru dallanmasına uğraşıyorum ve tane ile ağırlaştıklarında yana ve aşağı doğru sarkmalarını, eğilmelerini istiyorum..tane yükü ile ağırlaşıp eğilen bu dalların tarak ile toplanması gayet kolay olur..
ince budamada ise, kalabalık, arapsaçı gibi olmuş ince dalları zeytin tarağının rahat sıyırabileceği şekle getiriyorum..

fidanlarımın 3 metreden fazla boylanmalarına izin vermem..
şımaran tepeleri kesip atarım..
dediğim gibi toprağım oldukça fakir ve su tutma yeteneği oldukça az..bu yüzden sert bir budama ile daha az tane versin ama dökülmesin istiyorum.

fidanlığımda su mevcut..suya alıştırmak istemiyorum ama şimdiye kadar yağmurlar az olduğunda çiçek öncesi ve haziran sonunda çekirdeğin sertleşmesi için yılda 2 kez su vermeden duramıyorum..

Keşke hiç sulamadan verim alabilir duruma getirebilsem..çünkü sulama yapıldığında ilaçlama yapılması da zorunlu hale geliyor..


Düzenleyen pria : 25-12-2014 saat 16:08
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön