agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)

Beğeni Düzeni254Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-07-2011, 22:27   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tufan Mesajı Göster
Sn. Zeytinlibahçe ve Sn. Halil Önen yardımlarınız için teşekkürler;
Problem, klorlu su ve besin eksikliği gibi gözüküyor, az önce tripsiye bir baktım, yapraklarda böyle bir belirti yok. Meyvelerde de bazı ağaçlarda dökülmeler var, son incelediğim de bazı ağaçlarda neredeyse hiç dökülme yok, zeytinler neredeyse kırmalık olmuş. Bu karabiber dökülmesi dediğim bazı büyümüş meyvelerde de olunca panikledim açıkçası. Yarın sabah kaolin delfin ikilisini yüzde ikibuçuk olarak üçüncü kez atacağım, foto da çekebilirsem yüklerim...Saygılar...
Klorlu su ve besin eksikliği için de zeytin meyvelerini döker. Ama tamamen dökmez.

Meyveye _ taneye _ bakmalısınız. Tripsi ve meyve güvesi için küçük delikler _ larva için_ oluşur.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2011, 07:14   #2
Ağaç Dostu

Zeytinlibahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Klorlu su ve besin eksikliği için de zeytin meyvelerini döker. Ama tamamen dökmez.
-Halil beyin görüşüne katılıyorum. Resimleri bekleyelim.

-Kaolin üreticilerinin bröşürlerinde belirtilen ilk uygulama zamanı genelde haziran ayı içinde, güneş yanıklığı içindir. Oysa bir çok zararlının kolay farkedilmeyen ilk etkileri bu tarihten çok önce oluşmaya başlar.

-Kaolinin uzaklaştırıcı etkisi için meyve ağaçlarında daha düşük dozlarda, çiçeklenme öncesi ilk uygulamayı yapmak gerekir.

-Bu yıl biz, çiçeklenme öncesi, nisan ayında %1 lik ilk uygulamayı yapmıştık. Gördük ki %2-3 oranında da rahatlıkla yapılabilir.

-Delfin wg kullanımında, suyun klorsuz olmasının yanısıra bakterinin beslenebilmesi için yeterli miktarda pekmez/melas kullanmayı da unutmayalım.

Zeyno waffle beğendi.
Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2011, 13:04   #3
Ağaç Dostu

tufan's Avatar

Giriş Tarihi: 29-04-2008
Galeri: 1
Selamlar;
Dün bahçeye kaolin delfin uygulaması için gitmiştim, hava oldukça rüzgarlı olduğundan birkaç gün erteledim. Son fotoları çektim, bu arada yeni bir soru da çıktı, fotolardan göreceğiniz üzere bazı ağaçlarda hiç meyve tutumu yok, bunu sormayı atlamışım. Bu konuda da görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim...

Eklenen Resimler

tufan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2011, 13:06   #4
Ağaç Dostu

tufan's Avatar

Fotolara devam;

Eklenen Resimler

Eski 29-07-2011, 13:08   #5
Ağaç Dostu

tufan's Avatar

Fotolara devam, bu arada Boş meyve tutmayan ağaçlar ( b ), normal ağaçlar ( n ), problemli olanlar ( p ) başlıklı fotolardır...

Eklenen Resimler

Eski 31-07-2011, 16:30   #6
Ağaç Dostu

Alıntı:
Selamlar;
Dün bahçeye kaolin delfin uygulaması için gitmiştim, hava oldukça rüzgarlı olduğundan birkaç gün erteledim. Son fotoları çektim, bu arada yeni bir soru da çıktı, fotolardan göreceğiniz üzere bazı ağaçlarda hiç meyve tutumu yok, bunu sormayı atlamışım. Bu konuda da görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim...
Belki yok yılıdır, geçen yıl vermiş miydi?

393. ileti ve 5. resim (son resim) bu ağaçtaki sararmış yapraklar yeterli suyu alamadığını gösteriyor.

Ağaçlarınız sağlıklı ve güzel.

Dökülmenin sebebi, tripsi ( Akdeniz yöresine özgüdür belki sizde de olabilirdi) ve meyve güvesi değilse_ ki bu tanede küçük delikler gibi görünür...

değilse;

mikro element ( bor, ca, fe, Mn. v.b) eksikliği olabilir. Mikro elementler az bulunur ama tamamen yokluğu çok önemlidir.

Sanırım toprak tahlili ile tespit edilebilir.

Kolay gelsin.

Eski 31-07-2011, 19:28   #7
Ağaç Dostu

tufan's Avatar

Sn. Halil Önen;

Varyılı yok yılı, ağaçtan ağaca değişim gösterir mi?, ben hep bahçe, hatta bölge olarak düşünüyordum. Tripsi ya da güve değilse, doğal dökülme olabilir mi, yani eğer ağaca fazla gelirse meyve, dökme yapmaz mı?...

Bir de sizin sayfanızda okumuştum daha önce; ikinci ya da üçüncü kaolin uygulamasında kullandığınız mikro element, calibor muydu? Ben de bu son uygulama kullansam diyorum, yardımlarınız için teşekkür, saygılar, kolay gelsin...

Eski 31-07-2011, 20:50   #8
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sn. Halil Önen;

Varyılı yok yılı, ağaçtan ağaca değişim gösterir mi?, ben hep bahçe, hatta bölge olarak düşünüyordum. Tripsi ya da güve değilse, doğal dökülme olabilir mi, yani eğer ağaca fazla gelirse meyve, dökme yapmaz mı?...
Yeni _ genç_ fidanlarda gösterir. Bunu ben yaşıyorum. Bir yıl önce verir ertesi yıl hiç vermez. Bazen bir tane bile bulamazsın. Bu kadar sert olur. Ağaç büyüdükçe bakım ve budama yapıldıkça az da olsa vermeye çalışır, verir.

Ağaca meyve fazla gelirse bunu çiçekte döker. Yani meyveye bağlamaya başladığında, taneler küçük saçma iriliğine geldiğinde döker, besleyeceği kadar bırakır.

Zeytin taneleri bu kadar irileştiğinde _sizdeki gibi_ dökmez. Dallarını kırar ama dökmez. Ya da besleyemezse taneler ufak kalır.

Sizdeki dökülmenin sebebi topraktaki mikro element yetersizliği olabilir, eğer tripsi ve meyve güvesi değilse_ ki bana da değil gibi görünüyor.

Bana sorarsan denemelerde _ ki özellikle Ayvalık çeşidinde geçen yıl zeytin aldığım 3,5 yaşındaki fidanlarda bu yıl da zeytin var. Geçen yıl ki gibi...

Mebor 5 inde etkisi var. Daha fazla meyve bağlatıyor. Ama yeterli değil. Mebor 5 in üzerinde yazan uygulama biçimde bir eksiklik var gibi.

Var yılı/ yok yılı ağacın genlerinde var. Bunu değiştirmek bir dizi _topraktan, kökten ve yapraktan _ uygulama gerektiriyor.

Bu yıl bir sonuca bağlamaya çalışıyorum. Yazarım...

Kolay gelsin.

Zeyno waffle beğendi.
Eski 31-07-2011, 21:16   #9
Ağaç Dostu

tufan's Avatar

Her türlü bilgiyi, her türlü kaynaktan okumaya çalışıyoruz, karşılaştırıyoruz ama sonuç her zaman süper olamıyor.

Terkedilmiş, bakımsız bahçelerde ki ağaçlara bakıyorum bazen. Dallar gerçekten meyveden kırılıyor, üzerinde bir tane karabiber tanesi yok, halkalı leke yok. Allah daha çok versin diyorum ama sahibi ortalarda yok...

Gene de verdiğiniz bilgiler önemli benim için. Şimdi bu mebor5 i kullanalım bakalım, kolay gelsin...

Eski 12-10-2011, 21:51   #10
Ağaç Dostu

Zeytinde tane dökülmesinin sebebi; zeytin güvesi...

Alıntı:
...

Dökülmenin sebebi, tripsi ( Akdeniz yöresine özgüdür belki sizde de olabilirdi) ve meyve güvesi değilse_ ki bu tanede küçük delikler gibi görünür...
.
Zeytin güvesi yılda 3 döl verir. Burada 3. döl meyve güvesi _ yani meyveyi döken güveden bahsedeceğiz.

( bir yanlışım olursa düzeltilmesini istiyorum)

Zeytin meyve güvesi çekirdeğe zarar verir. Zeytin sineği ise meyveye yani tanenin etli kısmına zarar verir.

Zeytin güvesi meyvenin sap kısmına yumurtasını bırakır ve buradan çıkan güve tanenin dökülmesine sebep olur.

Name:  tripzyt (13).JPG
Views: 5069
Size:  68.8 KB

Tanenin sap kısmına dikkatli bakıldığında iğne deliği kadar bir delik görülür...

Name:  zytrtps (2).JPG
Views: 4582
Size:  33.8 KB

Dışarıdan bakıldığında taneler sağlam gibi görünür.

Name:  zeytin tripsi.JPG
Views: 5082
Size:  37.1 KB

Biri sağlam, diğerleri zeytin güvesinin zararını _keserek_ görülüyor.

Name:  zytrtps (10).JPG
Views: 4871
Size:  33.6 KB

Bir kat daha kestiğimizde güvenin çekirdeğin içine girdiğini görüyoruz.

Name:  zytrtps (11).JPG
Views: 4493
Size:  40.6 KB

Ama meyvenin kendisinde bir zarar yok.

(devam)

Zeyno waffle beğendi.
Eski 12-10-2011, 22:29   #11
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sağdaki tek dane sağlam diğerlerinde zeytin meyve güvesinin açtığı delik görülüyor.

İşte tanenin dökülmesine sebep bu ve güve buradan çıkarken tanenin sapına da zarar veriyor.

Sn. Meyveli Tepe, nedense bu yıl zeytin güvesi her yerde yoğun görülüyor.

Her yıl 3 döl vermesi gerekirken daha fazla ve yoğun mu oldu, bilemiyorum.

Etiketler
balsıra, böcek, hastalık, ilaç, zeytin ağacı

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025