![]() |
Herkeze selamlar,aranıza yeni katılanlardanım yani acemilerdenim.Forumlarınızı bir haftadır okuyorum nihayet biraz cesaretimi topladım ve şimşir fidanı almaya karar verdim.Umarım bonzai sevdam hüsranla neticelenmez(bir ağacı öldürmekten korkuyorum)yardımlarınızı bekliyorum
|
Herşeyde olduğu gibibu işte de acemilikler olacak muhakkak. İlk denemeye tereddütle başlama. Şimşir oldukça dayanıklı, gereken dikkati gösterirsen o da cevap verecektir. Sonra daha çok denemeyle tecrübeni arttırıp iyi bonsailer yapacaksın.
|
İlginize teşekkür ederim
|
Işte Bunu Istiyorum
1 Eklenti(ler)
Okumaya başladım ama hala bir fidan alamadım. Gerçi okumak ile (daha doğrusu okunacaklar ile) ilgili de sıkıntım var ama neyse....
Bu fotoğraf da tam olarak benim istediğim şeyi gösteriyor:rolleyes: Çok mu uçtum acaba??? |
Bu arada;
HOŞGELDİN EZGİSU:rolleyes: Gerçi ben de çok yeniyim ama olsun... |
Bir acer. Neden olmasın? denemeler ve tecrübelerle seninde çok güzel bonsailerin olacaktır.
|
Acer başlangıç için zor olmaz mı biraz?
|
Biraz, başlaması kolay ağaçlara yönelmek daha uygun olabilir.
|
Bonsai sevgisi günden güne artıyor. Ezgisu ve merdiye aramıza hoşgeldiniz..... Ebonsa nedersin bu gidişle çevremize bonsaiyi tanıtmak daha kolay olucak. İlgi artıyor......
|
Evet Sebo, ayrıca bonsailerimizi yapıp çevremizdekilere sergileyince belki daha fazla yönelirler...
|
ardıç ve taflan aldım:)
5 Eklenti(ler)
Merhaba bonsai severler.Sonunda iki minik fidancık aldım taflan ve ardıç.Daha yeni çektim fotoğraflarını.gece vakti ışık altında çektim bekleyemedim gündüzü çünkü.Bir göz atıp tavsiyelerinizi iletirmisiniz...saygılar
|
Hayırlı olsun nemesisx, çok güzeller maşalllah. Taflanı ilk defa gördüm, gelin kaynana mı olur o?
|
Teşekkür ederim ebonsa:)
İnşallah kurutmam hata yapıp.Şu an kök budama yapılabilir mi? ya da normal dal budaması? |
Ağaçlarını resimleriyle beraber üyelerin bonsai çalışmalarına koyarsan daha kolay yardım alabileceğin kanaatindeyim.
Yanlış bilmiyorsam bu aralar kök budaması yapılabilir (Ali H. Ali benim ağaçlar için söylemişti oradan biliyorum yoksa ben de daha yeni olduğum için bu konularda fazla bilgim yok...) |
GÜNAYDIN....
Neden bana açıkça "uçmuşsun sen" demiyorsunuz ki:p :p :p Başalamak için seçmemiştim zaten o fotoğraftaki ağacı.Çok beğendim ve günün birinde benim de öyle bir ağaççığım olmasını istiyorum...Hedefim büyük yani:D Bir de, günlerdir bu forumda da yazılı kaynaklarla ilgili kısımları okuyorum ama kafam çok karıştı. Türkiye'de bulabileceğim ve yeni başlayanlara yönelik bir kitap söylesin biri bana ne olur. Ama Türkçe ve İngilizce dışında bir dilde olursa okuyamam:o |
Dallara da köklere de budama yapabilirsin. KÜçük saksılara koydukların çok net değil. Onlara kök budaması yapıp öyle mi diktin saksılara. Sanki küçük saksıya almak için biraz gençler gibi görünüyor.
|
Hepinize iyi gunler, Ezgisu aramiza hos geldin. Bonsai seven ve bonsai yapmak isteyen arkadaslarin her gun buralar katilmasi ne guzel.
Nemesisx, agclarin cok genc gorunuyor, onlarin govdelerinin gelismesi icin daha genis saksilara dik ve ya imkanin varsa onlari yerde buyutebilirsen daha erken bir zamanda istedigin govde kalinliklarini elde edebilirsin. Fidancilardan agac secerken, 3-4 yasinda ve yukari yaslardaki agaclar uzerinde durunuz. Govdeleri daha gelismistir[ bonsaide, govde agaci guzellestirir] Yapacaginiz tarzi kafanizda cizerseniz fidancida daha kolay agac secebilirsiniz. Mardiye, o begenip senin de olmasini dusundugun akcaagac yillarca emek verilmis bir agactir. Ucmuyorsun, oyle bir agacinin olmasini istiyorsan usanmadan hem teorik hem de pratik olarak hemen calismaya baslaman gerekir. Bu forumda kafani karistiran nelerdir yazarsan belki aciklik getirebilir ve daha rahat bonsai calismasi yapmani saglariz. Ogrenci arkadaslarin dikkatine, sizlerin oncelik vereceginiz tek sey dersleriniz olmali. Bonsai bile olsa, derslerinizi bir kenara birakmamalisiniz. dersleriniz ve okulunuz geleceginizdir. Derslerinizden arta kalan zamani doldurmak icin bonsai ile ugrasirsaniz, O zaman bonsai calismalariniz deger kazanir. Bonsai omur boyu suren, bir ugrastir. Siz okulunuzu bitirip hayata atildiktan sonra da, bonsai yapmiya devam edeceginizi dusunursek onunuzde bonsai ile ugrasacak bircok yillariniz olacaktir. Once derslerinizde sonra bonsailerinizde sizlere kolayliklar dilerim. |
merhaba herkese...
aranıza yeni katıldım ve hiç bişey bilmiyorum. ama 2 gündür,aranızdaki diyologları ve önerilerinizi okuyorum. en yakın zamanda,fidan alıp başlayacağım.bakalım becerebilecek miyim? |
Hoşgeldiniz Sayın Rhndrms :);
Öncelikle Türkçe kurallarına uyarak (hepsine olmasa da basit kurallara:) mesajlar yazmadığınız takdirde muhtemelen sık sık birileri tarafından uyarılacaksınız benden söylemesi :) Ben de sizin gibi hiçbir şey bilmiyordum 3 - 3.5 ay önce; şimdi birazcık bir şeyler öğrenmeye başladım. İnşallah hep beraber öldürmeden büyütürüz (gerçi büyümüyor bizim yaptıklarımız ama : D) fidanlarımızı :) |
Anladım Ali Hocam;
aslında seçerken hata yaptığımı sonradan düşününce bende anladım.o an sağlıklı düşünemedim sanırım. |
Rhndrms merhaba, aramiza katilmakla ne iyi ettiniz. yeterki siz bonsai ogrenmeyi isteyiniz, bonsai ogrenmen icin tum arkadaslar severek yardim edecekler, bundan hic kaygin olmasin. Yalniz once "uyeler tanisiyor forumuna" girip kendinizi tanitmalisiniz.
Sevgiler. |
Nemesisx selamlar, Kimse annesinin karninda ogrenmedi bonsaiyi.
Yaptigin yanlisliklardan dersler cikarirsan ve ayni yanlisligi tekrarlamazsan istedigin bonsaileri daha cabuk elde edersin. sevgi ile kaliniz. |
Merhaba,çok sevdiğim için bi arkadaş geçen bir bonsai almış.1 haftadır site site dolaşıyorum,bidolu yazı okudum videolar indirdim izledim hala napmam gerektiğini anlamadım.Ona baktıkça zarar verdiğimi düşünüp çok üzülüyorum.Budamasını tellemesini geçtim şekli hiç mühim değil yaşasın yeter.Daha cinsini bile bilmiyorumki sulamasını ışığını bileyim.Netteki bonzailere baktım biçoğunun gövdesi benimkinden büyükken daha küçük saksılarda ama benimkinin kökleri taşmış acaba saksısınımı büyütsem köklerinimi kessem bilemedim.Herkes bitki edinip stres atıyor ben dert sahibi oldum biri bana yardım edebilir mi lütfen?
|
Merhaba Bonsai dostları, nihayet benim de aklımı çeldiniz ya ne diyeyim size. Birkaç haftadır bonsai yetiştirebilirim düşüncesi kafamda olgunlaşmaya başlamıştı zaten. Bugün belediyenin fidan dağıttığını duydum. Durur muyum hemen gittim fidan almaya. Herkese bir adet veriyorlarmış ama ben yine de iki adet fidan aldım. Fıstık çamı imiş. İkisinin de boyları 10-15 cm. Fotoğraflarını çekemedim, makinem bende olmadığı için.
Ben tohumdan yetiştirmeyi isterdim ama olsun bunlar da pek minnacık şeyler zaten. Şimdi ne dersiniz, fıstık çamından bonsai olur mu? Belki de forumda yazıyordur ama sabırsızlığımdan okumadan sorayım dedim. Sormak istediğim başka şey ise naylon poşetten saksıya geçirmem gerek bildiğim kadarıyla. Alacağım saksı hangi büyüklükte olmalı. Acemiliğimi bağışlayın. Çiçekler için tahmin edebiliyorum da bonsainin yetişmesi çiçeklerden farklı. Daha işin başındayken hatalı birşey yapmak istemiyorum. Şu fani dünyada benim de dikili iki ağacım olacak. Ne mutlu bana. |
Aldığınız ufak bir fidan olduğu için, ilk yapmanız gereken büyümesini sağlamak.
Bunun için büyükçe bir saksıya dikip şekil verecek büyüklüğe ulaşmasını sağlayalım. Toprağın nasıl olacağı zaten var forumda. Dış mekanda tutacağınızı unutmayın. Ağaç büyürken tarzları inceler, nasıl biçimlendireceğinize karar verirsiniz. |
Büyük bir saksı demişsiniz, 20 cm çapı olan bir saksı bana göre o fideler için oldukça büyük ama ağacın yetişmesi söz konusu olduğu için yeterince büyük mü acaba?
Fidelerin dal dizilimleri ikisininki de farklı. Biri sağ-sol şeklinde dallanmış (bileşik yaprak gibi), diğeri ise yuvarlak yani dört yönden de dalları çıkmış. Öyle güzel ve şirinler ki. Yağmur suyu alsınlar diye balkonun en uç kısmına koydum. Sevgili Memet, bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Kavrayana kadar daha çoook sorularım olacak. |
Kum, ağacının fotoğrafını yükleyebilirsen üzerinde konuşması daha kolay olur.
Telleme budamadan önce, sulama ve dediğin gibi yaşatma ilk önemli olan. fotoğraflarına bakıp birlikte bir karar veririz. Sevelim, şimdilik o saksılar uygun olabilir. Nasılsa büyümesi için bir kaç sene bekleyeceğiz. |
Teşekkürler Memet,
Dediğiniz gibi şimdilik saksıya alacağım. Daha sonra fotoğraflarını çekerek sizlere gösteririm minik fidelerimi. |
artık benim de üç küçük fidanım var....
Merhabalar....
En sonunda fidan ala bildim. Allahım çok mutluyum:p :p :p Aslına bakarsanız bu işe başlamayı ilk düşündüğümde bu kadar mutluluk duyabileceğimi hiç tahmin etmemiştim, ama o fidanları merdivenlerden yukarıya, eve çıkarırken sanki uçarak çıktım. O merdivenlerde hiç bir yükü bu kadar severek taşımamıştım;) Çok mutluyum ya! Anlatılmaz. Eşime günlerdir yalvardım beni bir fidancıya götürmesi için ama benim şıpsevdiliğimi bildiğinden bir iki haftaya geçer diye düşünüp beni oyaladı. Sonra tam ikna etmiştim ki kendisi su çiçeği oldu:( İki hafta yattı... İyileşir iyileşmez gittik bir fidancıya ama buralarda yabancı olduğumuzdan doğru yer değilmiş seçtiğimiz fidancı, kocaman olmuş meyve fidanları vardı yalnızca, kısacası olmadı. Ama en sonunda bugün öğlen mesai arkadaşım Mustafa Bey (sağolsun) tanıdığı bir fidancıya götürdü beni. Hoş, orası da maceralı oldu ama daha fazla uzatmayayım. En sonunda fidanlarımı alabildim. Fidancı Gazi Amca ile tanışmam da çok iyi oldu:):):) Şimdi fidanlarımın resmini buraya mı koyayım yoksa "üyelerin bonsai çalışmaları" başlığının altına mı? Ortadoğu ve Balkanların en mutlu ve de en acemi bonsai severi hepinizi selamlar:D |
Üyelerin bonsai çalışmaları başlığında uygun olur fotoğrafların.
heyecanının sürekli olması dileğiyle. Acemilik olmadan, ustalaşmanın bir yolu yok zaten. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:32. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025