agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai'ye başlamak için, ne yapmak gerek? (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/569.htm)

acemi çiçekçi 05-02-2007 14:49

Ali Bey ilgilendıgınız için sağolun. lımon bonzaisi içi ne almam gerekıyo peki.Buyuk bir fidanmıı alıp kısaltacagm.Hurma içinde pazarda buyuk fıdanlar satılıyor onları mı kastedıyorsunuz. Şuan satılıyor.Çarsamba alırım. Onu alınca ne yapmalıyım. Bir de havayi koklendrmede sadece bölgeye toprakmı baglanıyo yoksa; bir kesık atma felan var mı? çok soruyorum ama nolur hoşgörün. bitkiler hakkında ki herşeyi daha yeni, sıfırdan öğrenıyorum. sabırla ilgilendiğiniz için minnetdarım.

tourkana 05-02-2007 15:43

hava köklendirmesi ile ilgili ayrıntılı bilgi, biçim verme teknikleri bölümünde Air layering başlığı altında var...ama çok iyi okumadan denememeni tavsiye ederim...ben denedim ve gövde çapı kadar soyulacağını atlayıp,kafama göre soydum,,,böyle hatalara düşmemek lazım...

bonsade 06-02-2007 09:04

Saksılar

1 Eklenti(ler)
Bonsai yapımında bu saksılar işe yararmı.

memet 06-02-2007 10:01

bunlar zaten bonsai saksısı...

bonsade 06-02-2007 10:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 73027)
bunlar zaten bonsai saksısı...

Bunlar yapay bonsai.Ben saksıların büyüklüğü bonsai için uygunmu diye sormak istemiştim.Eğer uygunsa bol miktarda var.

memet 06-02-2007 10:56

Bol miktarda var diyerek herkesi heyecanlandırma..
saksılar gayet iyi bonsai için..

Ali H. ALI 07-02-2007 12:29

Iyi gunler, bonsai saksilari guzel fiyatlar da uygun, bence kacirmayin. Kucuk olduklarini dusunuyorsaniz icerisine kucuk agaclar dikersiniz bu renkli saksilara yapragini doken agaclar guzel yakisir.

Sgorunus bakmani istedigim bir sey var saksilarin altinda delik varmidir? genelde boyle yapma cicekleri, altinda delik olmiyan saksilara dikiyorlar.
eger saksilarda suyun cikmasi icin delik yoksa siz agacinizi saksiya almadan once mutlaka delik acmalisiniz.

Bonsaili gunleriniz bol olsun.

tourkana 07-02-2007 13:53

nerde satılıyor bunlar,antalya da mı sadece?

bonsade 07-02-2007 18:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 73421)
Iyi gunler, bonsai saksilari guzel fiyatlar da uygun, bence kacirmayin. Kucuk olduklarini dusunuyorsaniz icerisine kucuk agaclar dikersiniz bu renkli saksilara yapragini doken agaclar guzel yakisir.

Sgorunus bakmani istedigim bir sey var saksilarin altinda delik varmidir? genelde boyle yapma cicekleri, altinda delik olmiyan saksilara dikiyorlar.
eger saksilarda suyun cikmasi icin delik yoksa siz agacinizi saksiya almadan once mutlaka delik acmalisiniz.

Bonsaili gunleriniz bol olsun.

Bu görünen saksıların altları delik fakat bir de büyük olanları var onların altı delik değil. İlginize teşekkür ederim...

Sayın tourkana , evet bunlar antalyada satılıyor sadece..

memet 07-02-2007 20:28

Ebonsa bonsaisini soğuktan korumaya çalışıyor...

Eğer ışık alıyorsa balkonda çok fazla rahatsız olamayacağını düşünüyorum..
şiddetli soğuklar, eksi dereclerin altında çok uzun süre kalmadıkça.

İki üç gecedir burda gece -2 derce soğuk oluyor çiçeklerimde büyük bir
olumsuzluk yok şimdilik..
Balkonun bir kenarına çıtalar ve biraz sera naylonuyla şiddetli soğuklar olursa saksılarını koyabileceğin bir iki metre karelik bir küçük sera düşünebilirsin.

ozkan01 09-02-2007 15:36

1 Eklenti(ler)
ben aynılarını Adana Real deki "tepe home"
magazasında görmüştüm.

memet 09-02-2007 16:03

bonsaiye ilgin varsa kaçırma saksıları..

Açelya 09-02-2007 16:33

iyi günler alibey sagolun aslında elimde çok bitki var en iyisi sanırım gardenyaya kıymamak,birde asma var bi tanede ondan denesemmi acaba,

memet 13-02-2007 20:09

Taşların güzel. .bir iki deneme yapması daha iyi olabilir.. iyi olanını seçer ağacını ona yerleştirirsin

bonsade 13-02-2007 20:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 75397)
Taşların güzel. .bir iki deneme yapması daha iyi olabilir.. iyi olanını seçer ağacını ona yerleştirirsin

Sorun mine çiçeğinin kalınlığı daha önce görmüştün.Bonsai saksısına sokmak çok zor.Nasıl yapsam bilmiyorum.Begovilde çok sorun yaşadim gördüğün içi sırlı saksılar bile çok küçük geldi.Sayın pakkener de herkesin dediği gibi tutma zorluğu var diyor.Begonvile has birşey,Keşke önce mineçiçeğini deneseydim.Neyse oldu olan.

memet 13-02-2007 21:24

Mine budamalara karşı dirençli. onu deneyebilirsin..taş üstüne nasıl uygulama yapacağına Ali abinin fotoğraflı açıklaması var.

tourkana 13-02-2007 21:36

öküz gübresi ve kil kısmını geçersen bana da haber ver lütfen...Sgörünüş....benim gözüm korktu o bölümde...

bonsade 13-02-2007 22:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tourkana (Mesaj 75440)
öküz gübresi ve kil kısmını geçersen bana da haber ver lütfen...Sgörünüş....benim gözüm korktu o bölümde...

Aslında kolay killi toprak ve hayvan gübresi.Seramik çamuru atelyelerde var.

Ali H. ALI 14-02-2007 10:14

Sgorunus merhaba, duz taslarin guzel. bu taslarin uzerine dikecegin agaclarin sabitce durabilmesi icin, taslari delip deliklerden tel gecirip agaclari tas uzerine baglamalisin[bagladiktan sonra tel gorunmeycek toprak altinda kalacak.] Memedin dedigi gibi bunu rasimlerle anlattim duz tas uzerinde yaptigim calismalara bakabilirsin. Bir keski ve bir cekicle tasin tum kenarlarina disardan iceriye dogru, vurarak tastan parcalar koparirsaniz, tasin kenarlari daha bir dogal duracak. Agacinizi tasin ortasina deyil de ortanin sag veya sol tarafina dikiniz tasin bir yani ciplak kalsin .
Duz taslarin seklinde bir kontraplak keser ve altina 3 tane ayacik korsaniz,
hem agacinizi duz tasla birlikte kaldirmak kolay, hem de guzel bir gorunusu olur.

Normal bir saksidaki fidani, bonsai saksisina almak icin kok budamasi yapilmalidir. Tum kokleri ile bonsai saksisina sigdirmak imkansizdir. Saksiya alsaniz bile saksi icerisinde egreti duracaktir.

Kil ve gubre karisimi, Tourkananin dusundugu gibi zor ve kokusuna dayanilmaz bir is deyildir. Gubre taze gubre olmamali, bekletilmis eski gubre olmali ki onun da hic kokusu olmaz ve de sinek de gelmez.[ben simdiye kadar oyle bir sorun yasamadim] Kil ve gubre karisimindan oreceginiz duvarcik duz tasin uzerinden topragin akip gitmesini onliyecek.
Basarilar diler kolay gelsin derim.

bonsade 14-02-2007 18:54

Seramik çamuru geldı.Sıra gübrede.Önerilerinize harfiyen uyacağım Ali bey.Fosillerin bir kısmını dışarda bırakacağım.Dediğinize göre taşı tahtaya tuturmıyacağı herhalde Fazla suyu toprak emerek dışarı sızdırırmı? Yoksa telleri bağladığımız yerden tahtaya mı sızar.?Tabi basit sorular fakat gelin duvağındaki hatamı hiç affetmiyeceğim.Küçük saksıya aktarırken ince kökleri zarar gördü,budanmıya gelmezmiş.Bir daha ki sefere iki kademede,önce orta büyüklükteki saksıya aktaracağim sonra daha küçük saksıya ekim veya kasımda üsteki kökleri kademeli olarak üste yığacağım yani köklere zarar vermiyeceğim.Şimdi begonvili küçük saksıya aldıktan sonra üzerine naylon poşet geçirip güneş gören sıcak bir yere aldım .İnşalah korktuğum başıma gelmez.Keşke önce mine çiçeğini deneseydim.Acaba saksıda iken köklendirici gibi bir şey verilebilirmi?Kademe kademe fotoğraflarını göndereceğim.İyi günler Ali bey .

vatan 14-02-2007 20:49

selam arkadaşlar ben meyve bonzaileri yetiştirmek istiyorum yanlız fidanlıktan alcağim fidanların köklerinin bonzai saksılarında sorun cıkaracaklarını yani büyük olacaklarını söylüyolar acaba kökleri budama işlemiyle bunları düzeltip uydurabilirmiyim ben yeni başlayacağım bana iy bir şekilde bilgi verecek bir arkadaş varmı aranızda gerçi olduğundan eminim

memet 14-02-2007 20:56

Vatan, bundan önceki başlıkta yazmışsın benzer soruyu. seni ilk önce yeni gelen arkadaşların başlığında tanımayı isteriz..
Bonsai forumlarını okumaya başlayınca, kök budaması ile ilgili bolca bilgin olacak..Bir sorun çıkmadan hallolacağını göreceksin..
Sen fidanlarını al, sonra birlikte şekillendirmeye başlarız.

memet 14-02-2007 21:05

Vatan önce beğendiğin fidanları al, birden fazla fidanla başlamanın faydası çok..
Bir yandan forumdaki bilgileri okurken fidanlarının fotoğraflarını da koyarsan üstünde birlikte fikir üretiriz..
İlk yapacağın fidanları yaşatmak, sulamayı öğrenmek..bir süre fidanın gelişmesini sağlayacağız birlikte. Bu arada nasıl bir tarz uygun olur diye düşüneceğiz. kök budaması aşamasına geldiğimizde küçük saksıya aktarmak sorun olmayacak.
Güzel bonsailerin alımlı çiçeklerini de açtığında artık keyfini birlikte yaşarız.

Ali H. ALI 15-02-2007 11:40

Iyi gunler Sgorunus,duz tasin sekli gibi keseceginiz kontraplak, sadece duz tesin altligi olacak. Duz tas onunla bagli olmiyacak. Duz tas uzerindeki agacini suladigin zaman, su kenarlardan disari suzulecegi gibi tellerin gectigi deliklerden de altliga sizacaktir. Altligin curumesinden endise ediyorsan, altligi duz tesin altina sadece, onu icmekana birkac gunlugune aldigin zaman kullanabilirsin. Duz tas ve uzerinde dikili agacin, disarida durdugu surece, istersen o altligi kullanma. Duz tas disarda iken baska bir tahtanin uzerinde olabilir.

Gelin duvagi icin endiselerini ve uzuntunu anliyorum, kendini bu kadar germe, bahar gelince gelin duvagin, cicekleri ile sana gulumseycektir.
Koklendirici koymana gerek yok diye dusunuyorum, sulamasina dikkat et. usten gecirdigin plastige delikler acip onun hava almasini sagla.
Yapacagin islerde kolayliklar dilerim.

bonsade 17-02-2007 09:01

İyi günler Ali bey.Gelin duvağın üzerinde şekil vermek için uzun zaman uğraştım.Kaybedeceğimi hiç düşünmemiştim.İnşallah dediğin gibi olur.Birtane daha var fakat rengi farklı.Onun içn süpriz bir çalışma yapacağım.Bitince görürüz.Yeni yapacağım formda yosun yerine çim veya pirinç gibi birşeyin üst kaplaması olması gerek.Yeşil görünmeli cim veya başka birşe olabilirmi? Begonvilin torbasını deleceğim.İşlerinde başarılar.

bonsade 17-02-2007 15:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 75397)

Destekleriniz beni buralara getirdi.Düşünüyordum fakat bir türlü başlayamıyordum.

memet 17-02-2007 16:13

Bir iki hata yapmadan öğrenmenin olanağı yok. Ben ilk denemede de iyi bir çalışma yapacağına inanıyorum. Dene ki, diğerleri de senin örneğini görüp heveslensin.

bonsade 23-02-2007 09:40

Kök kalınlığı ,saksı büyüklüğü ,saksıya göre boyu ile oranı gibi bilgilere ihtiyaç vardı.Soğolsun Ali bey.Gerçek uzaktaki dost.Gerekli bilgileri verdi. Benim acelem başlangıç olsun diye diktiğim yasemindeki hatayı gördüm.Verilen ölçülere göre gövde kalınlığı bayağı ince idi.Saksı sorununu hallettim.
Fotoğraflarını yayınlıyacağım.Ali bein tabiri ile düz taş üzerine de bir çalışmam oldu.Bitki kendine gelsin fotoğrafını çekeceğim.Desteklerinizle senelerdir yapamadığm bonsai ye ilk adımı atmış oldum.Bonsai hakkındaki bilgi ve düşüncelerimiz hep yanlışmış.

Ali H. ALI 23-02-2007 12:29

Iyi gunler Sgorunus, yaptigin calismalari dort gozle bekliyoruz. Diger arkadaslar calismalarini gordukten sonra, onlarin da duz tas uzerinde, bir calisma hevesi olacaktir.

Bonsai yapmanizda sizlere birseyler verebildimse bu beni mutlu eder.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.

bonsade 24-02-2007 12:30

1 Eklenti(ler)
İyi günler Ali bey düz taş üzerinden istenilen saksıya almak çok kolay .İstenirse bitki normal saksı dan daha çok gelişecek.Seçtiğim -Arduvazda Görünüş styl- begonvil in köklerine zarar vermiyecek ve geliştikce istediğim forma sokabileceğim.Ayakları takılacak.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025