![]() |
4 Eklenti(ler)
arkadaşlar merhaba bu da benim ağacım (RIFKI ismi) bundan bonsai yapabilirmiyim acaba yardımcı olursanız çok sevinirim neler yapmam gerekiyor?
|
Pek çok ağaç gibi bu fidandan da bonsai yapılabilir. Fakat henüz çok genç bir fidan olduğunu göz önünde bulundurup bir kaç yıl gelişmesi için beklemelisiniz.
Boylansın dallansın, o arada ufa kmüdaheleler yapar fidanın büyümesini beklersiniz. İzmir'de sık sık bonsai atölyeleri yapıyoruz. Onlara katılabilirsiniz. |
hocam teşekkürler cevap yazdığını için bugün saksıyı değiştirdik bu piyasada satılan ''sihirli toprak'' diye bişey var ondan koyduk bide bonzai ilacı diyor onu suda karıştırıp koyduk bakalım nasıl sonuç verecek RIFKI hakkında pek bişey bilmiyorum şimdilik günde 1 defa suluyorum ama yapraklardaki o kuruluklar ne anlama geliyor bilmiyorum şuan gölgede duruyor dallanması gerekli bu dallanma için sanırım yaprakları koparmayacağım ama çok heyecanlıyım
|
"Rıfkıyı" hergün sulamayın bu mevsimde. Toprağın kurumasına izin verin.
Bonsai ilacı diye bir şey yok aslında, sanırım bir gübre karışımıdır. İçeriğine bakmalı. Ama nisan ayına kadar ağacınıza gübre vermeyin. Baharda ağaç canlanınca yaprakları yarısından keser yeni sürgünler vermesini teşvik edersiniz. Yeni yapraklar çıkınca yarım yaprakları tekrar kesersiniz. |
hocam çok teşekkür ederim ''rıfkı''yı bugünden sonra 3 günde bir sulayacam hatta kalorifere daha da yaklaştıracam yaprağı tam yarısından kesecez entresan nisana kadar büyüsün bakalım kereta hocam çok teşekkürler gerçekten
|
birbiralti, ağacınızın ismi Yenidünya ağacı (Eriobotrya japonica). Kıbrısta çok var ve iyi tanıyorum. Bonsaiye uygun değildir. Boşuna emek ve zaman harcarsınız. Daha uygun bir tüz seçmenizi tavsiye ederim.
Bu ağacı da bahçeye dikin. İyi bakarsanız 2 yılda size harika meyveler verir. |
tüm hayallerim bitti hocam halbu ki oldukça heyecanlıydım ben yine biraz büyüteyim sonra bahçeye dikerim artık ne yapalım yeni bi fidan bakma zamanı geldi desenize bak ya acayip moralim bozuldu uğraşsak da mı beceremeyiz hocam??
|
Moralinizin bozulmasına hiç gerek yok. Tam tersine bu ağaçla gereksiz zaman harcamış olsanız asıl o zaman hüsran olurdu. Bonsai denemenizin başarılı olmasını arzu ederiz.
|
Siz, menginer'le tanışın, o da Manisa'da, buradaki atölye çalışmalarından birine birlikte gelin. Fidan seçimi konusunda konuşuruz.
|
Merhaba arkadaslar :)) Ben agaclarla ugrasmayi cok seviyorum ve son zamanlarda bonsaiye ilgi duymaya basladim. Elimdeki fidanlari nasil bonsai yapabilirim ?
|
Kıbrıs'ta çok değerli bir bonsaici var. msgurkan, onunla iletişim kurun.
|
Bu Ağacı Bonsai'ye Dönüştürkmek istiyorum
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar Bu Ağacı nasıl Bonsai Yaparım?Nasıl:( Budarım?Kökünü mü? Dallarını mı? Dalları ise Hangi Dalları budarım? Sağ Tarafta ki gibi Bonsai Olmasını İstiyorum.Yardımcı Olursanız Sevinirim :p
|
Bonsai'nin tohumu var mı yok mu ?
merhaba arkadaşlar, tam bir doğa ve yeşil tutkunu olarak bonsai yetiştirmeye başladım. Çiftçi bir aileden geldiğim için yetiştirmem ve gübre bulmam çok masraflı ve sorunlu olmayacağı kanaatindeyim fakat, okuduğum birkaç makale ve yazıdan sonra kafam iyice karıştı, ben tohum olarak bonsai adı altına bir bitki aldım okudugum bir makalede bonsai yetiştirmek istiyorsan tohumdan başla deniyordu, başka bir makale de bonsai tohumu yok deniyor anlamadım gitti :s ben küçük bir saksıya yaklaşık 6 - 8 arası tohum ektim iyi de baktım şimdi parmak boyuna geldi hepsi ne yapacağım hepsini birbirine dolayıp tek gövde mi yapıcam yoksa ayrı ayrı mı olması gerekiyor ?
|
Bonsai tohumu diye bir şey yok. Ağaç tohumu var. Bazı ağaç türleri bonsaide daha çok tercih edildiği için bu tohumlar bonsai tohumu adıyla satılıyor.
Tohumdan başlayıp bonsai yapmak mümkün tabi. Ama ilk bir kaç yıl elinizdeki fidanın büyümesi için beklemeniz gerekecek. Bonsaiye başlamak için bu nedenle tohumdan değil alacağınız uygun fidanlarla başlamanız için daha uygun. Bu arada tohumlarınızıda çimlenir siz fidanı biçimlendirirken onlar da geliişmesini sürdürür. |
Alıntı:
|
peki her ağaçtan bonsai olur mu ? mesela biz ailecek kiraz, şeftali, zeytin, erik benzeri birsürü ağaç yetiştirmekteyiz bunlar ile yapsam olur mu ? benim anlamadığım konu ise bir ağaç fidesi 40 ila 60 cm arasında değişiyor bu boydaki ağacı nasıl o boya düşürücez ki ? küçükten başlamak sanki daha mantıklı geliyor bana çünkü çok kalın gövde yaparsak bu sefer ağacın dalları ve yaprakları fazla vitamin alacağından hızlı büyüyecek ve kontrol altına alınması zor olmayacak mı ?
|
Sn power35,
Çoğu ağaç bonsai yapılabilir. Bazı ağaçların yapraklarını küçültmek zor olduğundan veya bazı ağaçların gövde kalınlaşması çok uzun zaman aldığından istisnaları olmakla birlikte hemen hemen her ağacı bonsai yapabilirsiniz. Ağacın gövdesine, dallarına şekil verme, boyunu kısaltma, yapraklarını küçültme ve büyümüş bir bonsaiyi kontrol altında tutma vs. için birçok teknikler var. Hepsi mümkün anlayacağın. Ve bu konuların tamamını "Bonsai" başlığı altında bulabilirsin. |
Bursada bonzai atölyesi varmı arkadaşlar.
|
2007 de bir atölye çalışması olmuş çok da güzel katılım vardı. Bu arkadaşlar nerelere kayboldu bilemiyorum. Devam etmiş olsaydılar çok ta güzel eserler çıkardı aslında. Bursa bonsai adayı konusunda şanslı illerimizden biri umarım bu avantajı kullanmaya başlayan bonsai sevdalıları çıkar.
|
merhabalar ,
karacam ve bodur çam tohumları aldım ,tohumdan yetiştirmek ve sıfırdan ögrenmek için. bu tohumları ayrı ayrı mı çimlndirmeliyiym yoksa bir kaba 3-5 adet atıp flizlendikten sonra şaşırtmam mı gerek??? zorlu bir yolcluga cıkıyorum, Allah nasip ederse bu yetiştirecegim çamları bonsai çalışmalarında kullanacagım. tabi bu süreç herhalde en az 1-2 senemi alır |
Tohumdan yetiştirecekseniz 1-2 senenin sonuna birer sıfır koymanız gerekiyor malesef :)
Bunun yerine gelişmiş bir fidan üzerinde çalışmaya başlamak öneriliyor ama tercih yine de sizin bu konuda. |
Elinizde bir kiraz tohumu var. Bundan çıkacak olan kiraz fidesi olacaktır. Büyüdüğünde aşılanıp meyve veren bir kiraz da elde edilebilir. Ama, kendiliğinden hiç bir tohum bonsai olarak gelişemz.
Tohumdan bonsai yapma gibi bir şey yoktur. Tohumdan ağacın kendisi çıkar bu belirli bir gelişme sağlandıktan sonra çeşitli tekniklerle biçimlendirilip bonsai elde edilir. Elinizdeki tohumu çimlendirin ve birkaç yıl boyunca bakımını yapıp fidanınızı geliştirin, eğer bonsai istiyorsanız uygun bir fidan alıp onun üzerinde çalışmanızı öneririm. Fimo ile güzel saksılar yapabilirsiniz. Ama bonsai de genellikle ağaç yeteli forma gelene kadar sığ saksılara alınmaz. Bunun nedeni ağacın önce geliştirilmesi gereğidir. |
Bir tohum çimlendirilip sonra bu gelişmesini tamamlayıp bonsai olarak biçimlendirilebilir. En azından tohumun belirli bir gelişme göstermesi yıllar alacaktır. Bunun üzerine bonsainin biçimlenmesi için geçecek yılları da eklemelidir.
Orange ile portalaklın farkı olmaması gibi kiraz ve katsura da farkl ıdeğil. Dil değişik. Dilden söz edince; http://www.agaclar.net/forum/forum-k...siniz/1669.htm |
Merhaba; bozai almak ve yeni başlamak istiyorum.Konu ile ilgili nasıl yardımcı olabilirsiniz.
|
yeniyim. ilk izlenimlerim.
herkeze merhaba
ben tuzla-istanbul oturuyorum. bir firmada yazılım mühendisi olarak calısıyorum. yaş 44. emeklilik yaklaşıyor. nedense bu yaşlarda insanlar hobiye merak salıyor sanırım. 3 sene önce de ahşap gemi modelciligine başladım. dogayı agaçları seven biriyim. sitede oturuyorum ama bahcemde 5 tane ufak meyva agacım var :) uzun yıllardan beri bonsai sanatına ilgim vardı ama bir türlü fırsatım olmadı. nasip bu zamana imiş. siteye yeni üyel oldum sayılır. bu hafta yazıları incelerken bonsai saksı yapımı ile ilgili bir yazı okudum ve hemen atladım yapabilirim diye. forumdaki bilgi yoğunlugu icinde debelenirken sürecin aslında çok da kolay olmadıgını gördüm, saksından önce yapmam gerekenler varmış :) forumda okuduklarımdan elde ettiklerimi özetlemek gerekir ise - ilk başlarda ağaçlarınızı kaybedebileceğinizi (hatta %99 kaybedeceğinizi) bilerek başlayın. (Bu biraz moral bozucu, bu oran yüksek oldugundan az miktarda agaç ile degilde 15-20 agaç ile başlamak daha mantıklı geliyor. en azından 1-2 sene sonunda belki 2-3 tane agac elimde kalır) - Tohumdan büyütmek başlamak için iyi bir yöntem değildir. Sabrınızı fazla zorlar ve dayanıklıkları fazla değildir. En iyisi fidanlıklardan Ardıç, servi türü en az 2-3 yaşında ağaçlar almak ve onları ilk bir kaç aya sadece yaşatmaya çalışmaktır (bu yüzden istanbulda orman müd. fidanlıklarına gidip araştıracagım) - Bence bonsaiye başlamak için en uygun yöntem fidancılardan kalın gövdeli bol dallı bir ağaç seçip bununla başlamak.Sonra sabır ve çok okumak gerekiyor. (bu agaçları alıp bir köseye atıp 1-2 sene bonsai yi unutacagım gibi.) - sececegimiz fidanın dalları alt taraflarında olmalı - Size içmekan bonsailerinden tavsiye edebileceklerimin içinde başta en popüleri olmak üzere ficus türleri, şeflera, kamelya, begonvil, açelya dır. (ben bonsai yi evde yetiştirebilirim diye düşünüyordum ama forumda okudukca agaçların dogal ortamlarında olması gerektigini okudum. ağır kış şartlarından ve Kargalardan korumak gerekiyor. agaçlar iç mekanda büyümeyeceginden evde oturup seyretmek biraz hayal oldu) - fidanlıktan ne alacagıma karar vermedim ama forumu biraz daha karıştırıp uygun agacları belirledikten sonra gitmekte fayda var forumda gördügüm Acer Atropurpureum - Japon Akçaağacı na bayıldım. (kırmızı yapraklı) Forumdaki degerleri dostlar ve ustalar yorumlarınıza ihtiyacım var. Aykut ANŞİN |
Sevgili Aykut Anşin,
Hoş geldiniz... Bonsai işini yapıp yapamıyacağınızı bilmem de, Burada iyi dostluklar bulacağınıza eminim. Selam ve sevgiler... |
teşekkür ederim.
Yazın Avşa da tanışırız inşallah :) |
geçen günlerde bir orkide hediye aldım, onun bakımı için bilgi ararken siteyle karşılaştım. origamiden, krigamiye, bento ya kadar pek çok japon sanatıyla ilgilendim. bonsai başlığı görünce de kayıtsız kalamadım. başlığa tıklamam ve çalışmaları görmemle içimde tarif edilmez bir tutku büyüdü. önce bir hediye için uygun olacağını düşündüm ama bu bir hediye olamaz. bakımı detaylarıyla bu başlı başına sıfırdan başlanması gereken bir şey. üç dört gündür neredeyse tüm başlıkları baştan sona okudum. okudukça ilgim daha da arttı. en kısa zamanda ben de ufak çalışmalara başlamayı düşünüyorum.
|
Aykut bey öncelikle hoş geldiniz.
Model tekniklerinde sizi takip ediyordum, burada görünce tanıdığım biri dedim.:)Aradıklarınızdan fazlasını bulacağınız bir yerdesiniz.Bonsai konusunda ilk yapılacakları aslında bir nevi sıralamışsınız.Bunu eyleme dönüştürmek adına fidanlarınızı seçmeye başlayın derim.İnanın hergün yazılanlardan ve tecrübelerden çok şey öğreneceksiniz.Ayrıca yaşadıklarınızda size müthiş tecrübe kazandıracak.Bende daha bonsai konusunda yolun en başındayım ama her geçen gün biraz daha bağlanıyorum.Her fırsatta araştırıp, ustalardan birşeyler kapmaya çalışıyorum.Bazı fidan ve ağaçlar üzerinde denemeler yaparak kendimi geliştiriyorum.Şuan onlarca fidanım ve havai köklendirme denemelerim var ama hala bir bonsaim yok !!! Hemen fidan/lar bulup tutkunuzu geliştirin derim... Mehmet |
Mehmet bey merhaba,
model malum agır aksak gidiyor :) Bu forum bilgi bankası gibi, yaklaşık 1 haftadır okuyorum. bende sizin gibi ilerleyecegim. Bir miktar fidan alıp üzerinde calışma yapmak en doğrusu. Maalesef bu hobi modelcilik gibi degil, mevsimleri yılları beklemek gerekiyor. Bir çoçuk bakar gibi bir canlıya bakacagız işin en güzel yanı bu bence, ama fidanı **** bonsainizi kaybederseniz en üzücü tarafıda bu. Teşekkür ederim sizede başarılar dilerim |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025