agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai'ye başlamak için, ne yapmak gerek? (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/569.htm)

salimeroğlu 16-05-2010 15:49

Merhaba. Bende bonsaiye çok merak saldım. Çok hoşuma da gitti. Bir çok yazıyı okudum bu yaz başlayacam inşallah. Ama hala ne tür bi fidan seçeceğime karar veremedim. Aradığm fidanın ev içinde yetişmesi lazım yani güneş ışığına çok ihtiyaç olmayacak. Ardıç düşünmüştüm ama onun evde yetişemediğini okumuştum. Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum büyük bir heycanla. Şimdiden çok teşekkür ederim

inebolu 16-05-2010 16:08

bende bu yaz bonsai ye başlamayı düşünüyorum
karaağaç çok arsız bir tür ve türkiyenin her yerinde yetişiyor köyümüzdede boş tarla bulduğu zaman mutlaka hızla çıkar bu tür uygun mudur bonsai için ?
birde ben şu tellerle nasıl şekil verildiğini ve kök budama olayını anlayamadım bu konuda bilgi verebilir misiniz

memet 16-05-2010 16:47

salimeroğlu,
Ev içinde bakabileceğiniz fidanlar için çok fazla seçeneğiniz olmaz. Ficus benjamin deneyebilirsiniz. Uygun ışık ve sıcaklığı ayarlayabiliyorsanız tropik türlerin bazıları olabilir.

mhra, İstediğiniz ağacı alın. İstanbul'da bonsai toplantılarımız sonbaharla birlikte devam edecek. Orada telleme ve budama konusunda uygulamalı çalışmalara katılır ihtiyacınız olan bilgiye ulaşırsınız. Yazın aldığınız fidanları bakmakla geçirin.

inebolu 16-05-2010 16:58

memet teşekkürler kesinlikle katılacağım :)

wadaa 26-05-2010 03:16

Evimizde bir bitki vardı, yeni olduğumdan bilmiyorum şu an adını ama okulda öğrenirim sanırım... Tropik bir bitkiydi babam büyütmüştü ama bakamadım, yaprakları çatlak çatlak kurudu öldü sonunda. Şimdi yeni bir bitkiyi bahçemize ekmeyi düşünüyorum. Umarım tutar tutmazsa bilgileri okuyarak cevap arayacağım,

zeynon33 08-06-2010 11:43

[IMG]http://img329.yukle.tc/thumbs/4045Goruntu238.jpg[/IMG]
ben yeni başlayacağım da benjamin var altında budanmış kalın gövdeli kısmı işe yararmı,
nasıl alıp yaşatırıp
birde şu dallanma işini anlamadım, resimli anlatabilir misiniz?

nurdanmaggi 16-08-2010 13:58

kesinlikle ikea dan alın 20 tl ve çok güzelll
 
:) :) :)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agacsever (Mesaj 7591)
herkese selam ben araniza yeni katildim. Su ana kadar ki forum daki yazilari okudum. Cok guzel ve samimi buldum.

Ben bonsai ağacini sadece televizyondan gordum. Bana hep heyecan vermistir o asil goruntusu. Nedense gecenlerde cicekcilerin arasinda gezerken birden bonsai geldi aklima icime bi ates dustu, mutlaka edinmem lazim dedim ama forumda ki yazilardan anladigim kadariyla cok hassas bi bakimi varmis. Zevkim ugruna bonsai yi heder etmek istemem ama bi yerden de baslamam lazim.

Lutfen bana iyi bonsai bulabilecegim bi adres, bi yer onerirmisiniz?
Ben kadıkoy de oturuyorum ve bu konuda bilgisi olanlardan yardim istiyorum.
Istanbul anadolu yakasinda iyi bonsai alabilecegim biryer bilen varsa lutfen bana bildisin.

Hemen bir tane satin alip, ben de araniza katilmak istiyorum.

Sevgi ve saygilarimla

basri


boozedin 29-08-2010 20:22

Yeni Başlayan İçin Yardım
 
Öncelikle böyle faydalı paylaşımlarda bulunduğunuz için herkese teşekkür ediyorum. Yaklaşık 2 seneden beri bonsai hakkında makaleler okuyorum, araştırmalarda buluyorum ama yerleşik bir düzenim olmadığı için bir türlü başlayamadım. Yakın bir zamanda yerleşik düzene geçiyorum ve bu sanatın inceliklerini öğrenmek istiyorum.

O kadar çok makale vb. okumama rağmen kafam hala karışık olduğundan hangi fide ile başlama konusunda kararsızım. Tecrubesiz olduğumdan dolayı hata kabul eden ardıç almayı düşünüyorum. Aldığım fideyi kapalı ve güneş alan bir balkonda yetiştirmeyi planlıyorum, bildiğim kadarı ile ardıç dış mekan ağaçı, acaba ardıç kapalı bir balkonda yetiştirmeye uygun olur mu?

İstanbul'da yaşıyorum ama fideyi nerden temin edebilirim bilmiyorum, bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İnternetten sipariş verme imkanım var ama yetiştireceğim fideyi kendim seçmem gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca fideyi seçerken nelere dikkat etmem gerekiyor.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

bonsaisan 29-08-2010 23:59

Hoş geldiniz kafanızn karışmasına gerek yok.
Fide yerine fidan almanız en mantıklı.
Öncelikle yapmanız ve üzeridne durmanı gereken konu "bonsai için uygun fidan " konu başlığını forumdan aratmanızdır.
Bu size alaçağınız doğru fidan hakkında bi,lgi veriçekdir.
İstanbulu bir çok üyemzi var.
Onalar size daha yakın oldukları için buluşup konuşa bilir ortan paylaşımlarda buluna bilirsiniz.

Gerektiği noktalarda bizele burdayız ve elimizden gelen desteği size yapaçağız.

smilelifee 10-12-2010 07:38

merhaba arkadaşlar,
hatayda yaşıyorum ve burda bonsai ile ilgilenen birileri var mı bilmiyorum?
bende bonsai yetiştirmeye karar verdim. 10 gündür yoğun bir şekilde okuma yapıyorum. ve okudukça aslında çok kolay olmadığı konusunda ve acaba yapabilirmiyim konusunda tereddütlerim olmaya başladı. üniversite yıllarımda da (2000-2002) çok ilgimi çekmişti ancak cesaret edememiştim. ama şimdi aynısını tekrarlamayacam.
işyerimin hemen yanında bir fidanlık var aynı zamanda bahçede de çok sayıda fidan var. (tabi yetiştirme konusuyla ben ilgilenmiyorum şu ana kadar)
bu mevsim başlamak için uygun mudur? ve ilk aşama olarak edindiğim fidanları bulundukları saksıda ya da bahçede muhafaza etmeye mi çalışayım?
yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim..

bonsaisan 10-12-2010 11:03

Sayın smilelifee

Hoş geldiniz ve bir ömür boyu süreçek bu güzel uğraşıda ilk adımlarınızı ataçağınızı düşünüyoruz.

Bonsai başlamak için çok uygun bir zaman içindeyiz.
Kış aylarına fidanlar ile çalışmak size tecrübe kazandırıken bahar aylarındaki gelişmeleri de göz dolduraçaktır.

Forumdaki ana başlıklarda fidandan bonsai yetişritme konuları aratırınız.

Bir fidan ne zaman tellenir nasıl telenerek şekil verilir?
Telemeden amaç nedir bonsai ana formlar nelerdir?
Kök budaması ve yeni toprak karışımı konuları sizn için temel ve ilk konulardır.
BU konulardan aday fidanlarınızı burada paylaşarak sizi yönlendirmemize yardımcı olursunuz.
Saygılar.

Süleyman Koçak 05-01-2011 10:32

Yardım ve öneri
 
3 Eklenti(ler)
Merhaba bonsai üstadları ve bonsai severler...
Uzun zamandan beri ben de bonsai denemesi yapmak istiyor ama kendimde o cesareti bulamıyordum. Sonunda karar verdim. Galiba atmam gereken ilk adımı da attım:) Havai köklendirme, fideleme, suda köklendirip saksıda büyütme konularında -kendimce- başarılı uygulamalarım oldu. Aşağıda bunlardan birkaçının fotoğrafını da ekledim. Bunlar tamamen kendi çalışmalarımdır.
Şimdi bu bitkilerden hangisini/ hangilerini seçip bonsaiye başlayabileceğim konusunda değerli yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Forumları okumaya çalışıyorum ama çok ayrıntılı incelemeye vaktim yok. bu durumda; en başından başlayarak adım adım, aşama aşama neler yapmam gerektiği konusunda bilgi verirseniz çok memnun olurum.
Herkese çalışmalarında başarılar dilerim...

memet 05-01-2011 10:46

Benjaminleriniz herhangi bir biçimde bonsai çalışması yapabilmeniz için uygun değil. Bunları bir kenara büyümesi için bırakın.
Elinizdeki fidanlardan yeşil saksıdaki şeflera üzerinde çalışabilirsiniz.
Bitkinizi bir boy büyük bir saksıya alın.
Eğer kullandığınız karışımdaki perlit ise, saksı değiştirirken karışımınızda perlit kullanmayın. Bu sene dallanması için çalışırsınız. Gelişimine göre tekrar fotoğraflarsınız, ne yapabileceğimize birlikte karar veririz.
Başlamak için seçeceğiniz fidanların en az iki parmağınız kadar kalın gövdeleri olmasına dikkat ederseniz, ağacınızı biçimlendirmek için önemli bir avantajınız olur.

Süleyman Koçak 05-01-2011 11:03

Çok teşekkür ederim sayın memet. Şİmdi ilk iş olarak şefleramı perlitsiz toprak karışımlı bir boy büyük bir saksıya alıyorum. (Aslında bonsai için uygun olabileceğini düşündüğüm birkaç bitkim daha var onların da fotoğraflarını çekip ekliyeyim.)

naz81 09-01-2011 12:45

Bonsai ilk deneme
 
Merhabalar,

Ben de bonsai'ye merak salanlardanım. İlk etapta İkeadan hazır almış olduğum bonsailere bakmakla başladım. Ben de kendi bonsaimi yetiştirmek istiyorum, ancak neresinden nasıl başlayacağımı bir türlü kestiremedim. Forumdaki yazıları okudum, anladığım kadarı ile ilk başta uygun bir fidan seçmem lazım . Bu fidanı alıp eve getirdikten sonra hemen başlayabilir miyim ?

memet 09-01-2011 14:01

Önce evde nerede bakacağınızı planlayın. Balkon yerine bahçe seçeneğiniz varsa işiniz daha kolay. Balkonda yapacaksanız önce ev hakından ele geçirin balkonu. Fidanı, istanbul'da bonsiye daha önce başlamış arkadaşlardan birini kandırıp birlikte seçmeniz başlamak açısından çok daha iyi olur.

odyseey1 09-01-2011 21:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 736525)
Benjaminleriniz herhangi bir biçimde bonsai çalışması yapabilmeniz için uygun değil. Bunları bir kenara büyümesi için bırakın.
Elinizdeki fidanlardan yeşil saksıdaki şeflera üzerinde çalışabilirsiniz.
Bitkinizi bir boy büyük bir saksıya alın.
Eğer kullandığınız karışımdaki perlit ise, saksı değiştirirken karışımınızda perlit kullanmayın. Bu sene dallanması için çalışırsınız. Gelişimine göre tekrar fotoğraflarsınız, ne yapabileceğimize birlikte karar veririz.
Başlamak için seçeceğiniz fidanların en az iki parmağınız kadar kalın gövdeleri olmasına dikkat ederseniz, ağacınızı biçimlendirmek için önemli bir avantajınız olur.

Neden perlit kullanmıyoruz acaba?
Merak ettim kusura bakmazsan Mehmet ...

memet 09-01-2011 21:48

Perlit yüksek nem tutucu özelliğe sahip. Özellikle yeni başlayanların bitkilerini kaybetmelerinin en önemli nedeni sulama hataları oluyor.
Perlit toprakta nemi çok tutuğu için, sulama hatalarından kaynaklanan kök çürümesi riski artıyor.
Kullanılmayacak bir malzeme değil ama, başlangıç için çok da uygun bir malzeme değil.
Üstten toprağı kuru sanabilirsiniz altta perlit nemi tutuyor olabilir. Özellikle kışın toprağın kurumasını daha yavaş olacağını düşünürsek, riskleri arttırabilir.

Perlit yerine ponza kullanmak daha uygun .

odyseey1 09-01-2011 22:36

Teşekkür ederim.

Süleyman Koçak 10-01-2011 12:22

1. aşama
 
2 Eklenti(ler)
Sayın memet; söylediğiniz gibi şefleramın saksısını bir boy büyük saksıyla değiştirdim. Toprağındaki perlit oranını da mümkün olduğunca düşürdüm. Hafif bir eğrilik oldu yerleştiriken ama bildiğim kadarıyla bonsailer biraz meyilli oluyor. Onu düşünerek düzeltmedim :) Selamlar.
(2. Aşama için önerilerinizi bekliyorum)

hoya carnosa 13-01-2011 14:27

deneme

hoya carnosa 13-01-2011 14:55

Herkese merhaba,
Bonsailerin görüntüsünü her zaman çok hoş ve sevimli bulmama rağmen hiç kendim yetiştirmeyi düşünmemiştim açıkçası. Ancak gün geçtikçe güzel bir bahçe içinde bitki ve ağaç yetiştirmeyi daha çok hayal hayal eder oldum.
Aslında şimdi düşündükçe komik geliyor ama ben uzun bir süre bonsainin Japon kökenli bir bitki türü olduğunu zannettim. Ona olan ilgim arttıkça aslında bonsainin bitkiyi yetiştirme yöntemi olduğunu ve bir sürü farklı ağaç çeşidi ile yapılabileceğini öğrendim. Ben de evimde bir bonsai yetiştirmek istedim ancak Bursa yolu üzerinde rastladığım Bonsai Müzesi isimli fidanlıktaki yetkili evde bonsai yetiştiremeyeceğimi (belki de orda sattıkları bitkileri kastederek söyledi ya da yanlış biliyordu bilemiyorum) söyleyince bahçeli ya da büyük balkonu olan bir eve taşınana kadar bu isteğimden vazgeçmek zorunda olduğumu düşündüm.
Okumaya devam ettikçe öğrendim ki bonsai aslında evde de yetiştirilebiliyormuş. Yeni ilgi duymaya başladığım şeylerle ilgili kitap okumak bence iyi bir başlangıç ancak işime yaramayacak kitaba da para vermek açıkçası istemiyorum. Bu sebeple öncelikle sizlerden yeni başlayacak birine gerçekten faydalı olabilecek Türkçe (eğer varsa) veya İngilizce kitap önerisinde bulunmanızı rica edeceğim.
İkinci olarak da evde yetiştirilebilecek ve çok narin olmayan ağaç ismi önerilerinde bulunmanızı isteyeceğim. Ben özellikle Çin akçaağacını oldukça sevimli buldum. Bu benim için uygun olur mu? Bir de bana yıllarca bonsainin bir ağaç türü olduğunu düşündüren o klasik kalın gövdenin nasıl elde edilebileceği hakkında bilgi rica ediyorum. Aşılama ile mi elde edilebiliyor o kalın gövdeler?
Şimdiden teşekkür ederim yardımcı olacaklara. :)

memet 13-01-2011 15:38

Ev deyince yine de evin balkonu bahçesini kastetmek daha uygun olur. Bonsai ile ilgili bütün başlıkları gözden gerçirmelisiniz. İşinize yarayacak bütün bilgileri bulacaksınız.

Fidan alırken İstanbul'da tecrübeli arkadaşlarla birlikte gitmeniz daha iyi olur.

Süleyman Koçak 28-01-2011 16:01

Sayın memet; hatırlatmama gerek var mı bilemiyorum ama yanlış bir işlem yapmamak ve zaman kaybetmemek adına şu hususu dikkatinize sunmak isterim: Bonsai adayı şefleramı 2005 yılında almıştım. Yaklaşık 160 cm kadar da uzamıştı. http://www.agaclar.net/forum/showthr...rme#post393487Boyu çok uzadığından 2008 yılında havai köklendirme yoluyla 1.si tepe kısmından, 2.si orta kısmından olmak üzere iki tane daha şeflera bitkisi elde ettim. (Gerçi orta kısım yaşamadı ama). Yani şu an fotoğrafını gördüğünüz bitki genç bir bitki değil, 2005'te aldığım ve iki yerinden havai köklendirme yaptığım bitkinin kök kısmıdır. Bu sürede en az üç kere de toprak değiştirdim.
(Yani bu bilgiler ışığında bonsai işine hemen başlayabilir miyiz.:))
Bundan sonraki aşamayı da bildirirseniz memnun olurum

memet 28-01-2011 16:15

Bu sene dallanmasını sağlamak için çalışalım. Nisan başında gübrelemeye başlayın. Çeşitli katkı maddeleri var onları kullanın. Hümik asit, deniz yosunu, ema gibi. Dallanmayı teşvik etmek için baharla birlikte yapraklarda budamalar yaparız. Bir başlık açıp net çekilmiş bir fotoğrafını oraya koyarsınız bahara doğru, yapraklarda nasıl bir kesme yapacağınızı anlatırım.

Süleyman Koçak 31-01-2011 08:55

Teşekkür ederim memet. İlginç ve zevkli bir çalışma olacak gibi. İnşallah sonu da hayırlı olur..
Bitkinin saksı harcı zengin sayılır. Köklü torf, orman toprağı (ibreli) iri perlit, yanmış koyun gübresi ve bolca hümik asit ihtiva ediyor. Yine de dallanmayı teşvik için gübre takviyesi şart anlaşılan. Kompoze 20 20 20 mi kullanayım yoksa ayrıca bir gübre önerecek misiniz?
Yeni bir başlık açmak için de çalışmaya başladım ''Acemilere adım adım bonsai dersleri'' :)

memet 31-01-2011 10:07

Perlit yüksek nem tutacağı için sulama konusunda dikkatli olun. Toprağın üstü kurusa da içinde nem kalacak.

Koyun gübresi gibi organik gübreler içeriği belirsiz olduğu için ben bonsaide önermiyorum. Ama madem organik gübre var. NPK vermeyin bu ters bir tepki yaratabilir. Fazla gübre yüklenmesi sorun çıkarabilr.
Hü mik asidi de bolca kullanmayın. Üstünde yazılan oranın yarısı kadar ölçüde kullanın.

Süleyman Koçak 02-02-2011 14:18

yeni başlık
 
Sayın memet ve bonsai üstadları. ''Bonsai'' ==> ''üyelerin bonsai çalışmaları'' ==> ''acemiler için adım adım bonsai'' başlığı açılmıştır. Teşriflerinizle birlikte değerli yorum, katkı ve yönlendirmelerinizi bekleriz, arz ederim :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23256

zelha 03-02-2011 12:42

acemiler için adım adım bonsai başlığını inceledim.bende acemi bonsai heveslisiyim henüz hiçbir girişimim yok sadece bol bol okuyup görselleri izlemekteyim inşallah o cesareti bulur ve başlayabilirim.Süleyman bey sizin deneyimlerinizde biz acemilerin çok işine yarayacağa benziyor bence devam...emeğiniz için teşekkürler

cabir 11-02-2011 20:27

1 Eklenti(ler)
***.arkadaşlar bu acayip bi merak bide 40 ında başladıysasınız,Allahın güzel kulları yardım etmeli.ewt okuyorum gayet faydalı da oluyor ama demem 40 ında çömezlik zor iş woola.Acer -im var. önerilerinize ihtiyacım var.saygılarımla


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025