![]() |
yeni bir hobi, yeni bir ben...
4 Eklenti(ler)
merhabalar,
uzun bir süredir forumdaki konuları okuyorum. artık yazma zamanı geldi. bir vesile ile ilgi duymaya başladığım bonsai sanatı ile ilgili temel bilgileri bu forum sayesinde, yani sizlerden almaya başladım. ilk önce kendime hazır bir bonsai almıştım. ancak okudukça kendi bonsai mi yapma konusunda heyecanım artmaya başladı. geçen hafta gidip birkaç tane fidan aldım. forumda okuduğum kadarıyla herkeste bir acer palmatum hayranlığı var. olması da çok normal o resimleri gördükten sonra. ama o resimlerdeki gibi bir bonsaiye sahip olmak uzun yıllar gerektiriyor. o yüzden ben de herkes gibi onu ileri dönemlerde gerçekleştirmek üzere kendi mütevazi fidanlarımla başlamak istiyorum. aldığım fidanlar: şimşir-alacalı taflan-ficus benjamin-süs narı geçen gaftadan beri saksılarını ve kötü yaprakları temizlemek ve sulamaktan başka hiçbir şey yapmadım. bu aralar havalar epey kötü buralarda. soğuk ve şiddetli yağmurlar. o yüzden fidanlarımı içeriye aldım şimdilik. bu fidanlarla neler yapılabilir. konu ile ilgili uzmanlaşmış arkadaşların yardımlarını rica ediyorum. ayrıca yeni fidan arayışındayım. bu konuda bana yardımcı olabilecekler varsa sevinirim. |
3 Eklenti(ler)
tekrar merhaba,
sanırım foruma olan ilgi eski yıllara göre azalmış durumda. gelen mesajlar son yıllarda çok seyrek. bazı konularda da neredeyse yazılanlar hep cevapsız kalmış. ama ben yine de şansımı denemek istiyorum. bir önceki mesajımdan sonra bugün bir tane daha fidan aldım. üzerinde cupressus yazıyor ama bildiğim kadarıyla cupressus servi ağacı. ben bunun çam olduğunu düşünüyorum . yalnız hangi tür çam olduğunu anlayamıyorum. yardımcı olabilecek olan varmı acaba? |
bir de bu çamın üst kısmına havai köklendirme yaparak hem alt kısmını bonsai de kullanmak istiyorum hem de ikinci bir bonsai adayı çıkarmak istiyorum. mümkün müdür? mümkünse yanlış bir şey yapmamam için kısaca ne yapmam gerektiğini söyleyebilirmisiniz.
zamanlama, vs gibi.. |
Alıntı:
Sizin mesaja cevap verilmemiş diye böyle hatalı bir söylemde nasıl bulunabiliyorsunuz pek anlamadım? Bonsai ile ilgilenen diğer arkadaşların çalışmasına bakarsanız her yaptığı işlemden sonra ne kadar mesaj ve yorum geldiğini göreceksiniz. Bonsaiye başladığınız için sizi tebrik ederim, sabır gerektiren bir yola giriyorsunuz çünkü, ama aldığınız fidanlar şu an itibariyle yorum yapılabilecek bir durumda değil. DİYORSUNUZ Kİ: aldığım fidanlar: şimşir-alacalı taflan-ficus benjamin-süs narı geçen gaftadan beri saksılarını ve kötü yaprakları temizlemek ve sulamaktan başka hiçbir şey yapmadım. bu aralar havalar epey kötü buralarda. soğuk ve şiddetli yağmurlar. o yüzden fidanlarımı içeriye aldım şimdilik. bu fidanlarla neler yapılabilir. konu ile ilgili uzmanlaşmış arkadaşların yardımlarını rica ediyorum. ayrıca yeni fidan arayışındayım. bu konuda bana yardımcı olabilecekler varsa sevinirim. Bu şekilde bir beklenti armut piş ağzıma düş demektir açıkçası. Eğer aldığınız fidanlarla ne yapacağınızı bilmeden aldıysanız, bu bir hata demektir. Dürüst konuşmam gerekirse hemen hemen hepimiz hatalarla başladık ama armut piş ağzıma düş şeklinde bir beklentiye girip, sonucunda armut ağzımıza düşmeyince de "sanırım foruma olan ilgi eski yıllara göre azalmış durumda. gelen mesajlar son yıllarda çok seyrek" demedik. Size tavsiyem öncelikle fidan seçimi, hangi türlerin bonsai için ideal olduğu, bölgenize uygun türler ve bunların bakımı, temel bonsai tarzları, sulama, gübreleme gibi temel konuları iyice araştırmanız ve öğrenmeniz ve daha sonra da seçtiğiniz uygun fidanlarla biçimlendirme, telleme, budama, kök budaması, saksı değişimi, toprak değişimi, oyma, kabuk soyma vs. gibi tecrübeleri edinmeye başlamanız olacaktır. Siz bu işlemleri yaparken ve öncesinde ihtiyaç duyduğunuz yardımı tüm üyeler zaten size seve seve gösterecektir ANCAK "işte fidanlarım, ne yapacağım ben bunlarla hadi söyleyin bakalım" derseniz bu iş baştan olmaz... Zaten mesajınıza cevap gelmeyişinin de ana nedeni bu maalesef :( |
sn Sn iocaktan. sakın kızmayın, alınmayın ve en önemliside umutsuzluğa kapılmayın. sn.Sakaki'nin dediklerine katılıyorum. bonsai için fidan seçerken, hatta fidanı gördüğünüz anda kafanızda 1 veya 2 şekil uygulaması hayaledebilmelisiniz ki, ağaçları eve getirdiğinizde ve üzerinde işlem yapmaya başladığınızda (tabii mevsiminde) "ee şimdi ben bunları ne yapacağım" sorularına kısmende olsa cevap bulasınız.
bu durum sizi üzmesin ve Sakaki de bende sizi üzmek veya sizin şevkinizi krmak için söylemiyoruz tüm bunları. Sakakide bende zamanında sizin düştüğünüz bu basit hataları defalarca yaptık. bende en başlarda sizin yaptığınız gibi daha fidan aşamasında küçük fidanlar hatta fideler aldım. şu anda ben kendime hala soruyorum "ben bunları ne yapacağım?" cevap basit bahçeye ekip gelişmelerini yıllarca bekleyeceğim. artık son dönemde bonsai için beden çap kalınlıkları 5-6-7-8 ve 10-15 cm den daha ince ağaçlara bakmıyorum bile. bonsainizin boyunu beden kalınlığı belirlesede ve siz hangi boy bonsai yaparsanız yapın ağacın beden kalınlığı ve şekli bonsainin güzelliğini belirleyen ilk temel ögeler olacaklar. sonrada dal dizimi ve dal şekillerini yönlendirmek size kalmış oluyor. çalışmalarınızda size başarılar diliyorum. |
herkese merhaba
|
şimdi öncelikle şunu belirtmek istiyorum. yaklaşık bir buçuk ay önce bu foruma üye olduğumdan beri hiçbir şey yapmadan sadece okudum. konuyla ilgili tüm temel bilgileri okuyarak öğrenmeye çalıştım. öğrendim öğrenemedim o ayrı bir konu. ama armut piş ağzıma düş konusunda size katılmıyorum. bu fidanları alırken benim ilk amacım onları yaşatmasını öğrenmek, geliştirmesini öğrenmek. ufak ufak budama çalışmaları yapmaktı. bu konuyla ilgili sizler gibi çok fazla bir geçmişim olmadığı gibi bilgi ve tecrübelerim de henüz başlangıç seviyesinin en dibinde. fidan seçiminde yanılmış olabilirim. bu fidanlardan uzunca bir süre hiçbir şey de çıkmayacak olabilir. ama dediğim gibi şu an önceliğim yaşatmasını ve gelişmelerini başarabilmek.o arada daha güzel adaylarla karşılaştığımda acemice hataları onların üzerinde yapmamak..
forumun çok büyük bir kısmını okudum. genel anlamda benim ihtiyacıma yönelik çok konu var. ama bu fidanlarla ne yapılabilir derken benim amacım hadi hemen bunları saksıya alalım budayalım telleyelim bana bu konuda fikir verin demek değildi. forumda genel bilgiler var ama bu fidanların özelinde bakımı konusunda yapılabilecek şeyler hakkında öncelikli olarak siz ustaların fikirlerini almaktı. dikkat ederseniz mesajımda sulama ve temizlik haricinde hiçbir şey yapmadım dedim. sizlerden yardım beklediğim şeyler, bu mevsimde yapılabilecek şeyler hakkında yardım almaktı. konu başlığı da bonsaiye başlamak için neler yapmak olduğuna göre soruyu doğru yerde sorduğumu düşünüyorum. armut piş ağzıma düş konusuna katılmıyorum. öyle birşey düşünseydim foruma ilk üye olduğum gün hiçbirşey okumadan hadi bunları nası bonsai yapalım diye sorardım. yine de verdiğiniz destek için teşekkür ederim. |
Alıntı:
Her bir adayınız için Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar - agaclar.net kısmında başlıklar açın ve bu adaylarınızla ilgili kafanızda tasarladığınız düşüncelerinizi ve yapmak istediklerinizi yazın. Size, başta ben, herkes seve seve yardımcı olacaktır emin olun. NOT: En son yüklediğiniz çam, bonsai için pek uygun bir tür değil, ama her ağaçtan da bonsai yapılabileceğini unutmayın. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Çam da değil, bence bu fidan göknar fidanı..
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Mesajımı fidan seçimine mi yoksa buraya mı yazamadım bikaç sorum olacak önce ev durumumu anlatıyım ona göre bana "senin evde bonzai olmaz " derseniz hiç başlamayım bile :)
Ankara'da öğrenciyim evim giriş katı, odam birkaç saat dışında çok güzel güneş gören bir oda değil. Salonumuz güneş alıyor ve yaz kış normal oda sıcaklığının üstünde.Odamda saat 2den sonra ışıklar yanıyor bu aylarda ama salon tam tersine güneşli. Balkonum yok ve oda içinde duracak bitkim,bu durum için önerebileceğiniz tür var mı ? Sizce dışardaki bir ağaçtan bir dal budayıp toprağa eksem olur mu ? Haftaya ankaraya döncem o zamana kadar internetten bonsai hakkında bilgiler topluyorum kendime inanırsam bir iki fidan almayı düşünüyorum. Sizce ne yapmalıyım :) |
Alıntı:
Bonsaiye ve foruma hoş geldiniz. İster dışarıda ister içeride olsun öncelikle her ağaç için gerekli ışık ve ısı ortamını ve hava sirkülasyonunu sağlamanız lazım. Yetersiz ışık, ısı ve havalandırma ağacın gelişmemesine neden olabileceği gibi her zaman mantar, külleme, pamuklu bit, kabuklu bit vs. gibi hastalıklara/zararlılara davetiye demektir. Size önerebileceğim türlerden bazıları: ficus, ligustrum, serissa foetida, nar, adenium, afra, ulmus olabilir (özellikle eviniz kaloriferliyse tropik ve subtropiklerin bazıları size uygun olur). Ama her halükarda yeterince ışık almaları gerekir. Kolay gelsin ve başarılar dilerim. |
Evin salonu bu konuda gayet yeterli olacaktır geri kalanı sanırım benim zevkime kalmış birşey :)
Teşekkür ederim :) |
Bonsai'ye başlamak için, ne yapmak gerek?
3 Eklenti(ler)
Bu kesilmiş kalın gövdeli dallar beni cezbetti. Hava kökleri toprağa kadar uzanmış. Bu dallardan bir bonsai adayı çıkarmak mümkün olur mu? Ne düşünüyorsunuz?
|
merhaba bonsaici arkadaşlar sayenizde bende aşka geldim dün üye oldum bugünde eşime fidanları aldırdım yarın fotolarını çekip ekleyeceğim ve yardımlarınızı rica edeceğim
|
Alıntı:
Bonsaiye yeni başlayanlar için çabuk gelişmesi ve 4-5 yılda yıllanmış bir bonsai görüntüsü vermesi açısından iyi bir seçim olur. |
merhaba tekrar
34 yaşındayım hayatımda ilk defa 8 saat pc başında kaldım ve forumdaki yazışmaları okudum bonsaiye taktım kafayı elimdeki fidanlardan hangileri işe yarar diye baktım ama hepsi küçük ikitanesi fena değil ekleyecem onları ama o kadar okumama rağmen bulamadığım bir şey var hani denmiş ya bırakın ağacınız büyüsün bi kaç yıl peki bu bi kaç yılda hiç dokunmayacakmıyım ağaca ozamn uzayıp gitmezmi |
Alıntı:
Elbette yapacaksınız; bu süre içinde ağacınız büyürken siz de ona (gövdesine) dilediğiniz tarza uygun şekil vererek büyümesini sağlayacaksınız, yoksa dediğiniz gibi ağacın gövdesi türünün karakterine uygun bir şekilde ve sizin kontrolünüz dışında büyüyecek, kalınlaşacak ve şekillenecektir. Bonsaiye hoş geldiniz :) |
bonsai adaylarım
4 Eklenti(ler)
kaç yıl bekleyeceğim bakalım bu ufaklıkları
|
3 Eklenti(ler)
Merhabalar, bir hevesdir aldı başını gidiyor. Geçenlerde bahçede dolaşırken bi fidana rastgeldim. Fotoğraflarını paylaşıyorum. Nacizane yorumlarınızı eksik etmeyiniz. (: Eğer bu fidandan bişiyle çıkartabileceğimi söylerseniz gerekli olan işlemlere başlıyacağım. Birde unutmadan bu çam türünün adını bilen varsa,bana iletebilir mi acaba ?
|
yeni başlamak istiyorum
arkadaşlar merhaba ben istanbul üsküdarda oturuyorum lise 1 öğrencisiyim bonsai yetiştirmek istiyorum aslen bursa inegöl lüyüm köyümüzde bir çok çeşit ağaç var bonsai ye nasıl başlamamı önerirsiniz tohum lamı hazır alarak mı yoksa fidanla mı fidanla olursa nasıl yaparım detaylı anlatırmısınız veya link verirmisiniz ayrıca benim aklımda erguvan var yetiştirmek pahalı mıdır yani tel gübre falan filan öğrenci adamız sonuçta :D son olarak günde kaç saat bakım yapmam gerekir bunun gibi sorularımı yanıtlarsınız sevinirim
|
Alıntı:
Aslında bu sorduğun sorulara forumun kurulduğu bugünden şu ana dek yıllardır verilmiş birçok değerli cevap var, hatta bonsai yapmak için değişik yöntemler izleyen arkadaşlarımızın açtığı kendi başlıklarında bu tür sorularına cevap niteliği taşıyan bilgileri de paylaşmışlar. Tek yapman gereken öncelikle bonsai bölümündeki bilgi ve deneyim içeren başlıklarda sadece birazcık gezinmek ve araştırmak, sorularının cevaplarından çok daha fazlasını bulacağına emin olabilirsin. Aksi halde senin bu sorularını dediğin şekilde ayrıntılı açıklamak onlarca sayfa tutar. Önce bir ucundan başlayalım araştırıp öğrenmeye, takıldığın yerlerde veya kafanın karıştığı noktada yine sorularını sormaya devam et, seve seve yardımcı oluruz :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Tohumdan başlamak çok büyük bir sabır ister ve bitkinizin üzerinde bonsai ile ilgili öğrendiklerinizi deneyimleye başlamak için bile beklemenizi gerektirir. Bonsai ile ilgili öğrenilecek ve deneyimleyecek o kadar çok şey var ki, ektiğiniz bir tohumun bu bilgileri deneyimlemenize imkan tanıyacak kadar gelişmesi bile yıllar alacak ve bu esnada (sabrın çok yoksa) bonsaiden soğuman bile mümkün :) Fidan ve hazır bonsai konusuna gelince: 1-2 tane hazır bonsai almakta bence fayda var; üzerinde bazı teknikleri uygulayıp öğrenebilirsin ama tabii ki para harcamanı gerektirir bu (öğrenci olduğun için diyorum). Senin için (maddi koşulları da göz önünde bulundurursak) yapılacak en ideal şey, bölgendeki fidancıları gezerek a) Bölgene uygun bir türden ve b) Üzerinde bonsai çalışmaları/deneyimleri yapabileceğin gelişmişlikte bir fidan seçip satın alman olur. Sonrası sana kalmış artık :) NOT: Bu arada ben hoca değilim, hala öğrenecek çok şeyi olan bir öğrenciyim :) |
Alıntı:
Not: Hocam kelimesi Dh den aklımda kalmış bir kelime kusura bakmayın yazma alışkanlığı. |
Bonsai
1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar
Elimde bir çam ağacı var, bunu bonsai yapmak istiyorum, olur mu sizce? Telleyip güzel bir görünüm yapmak istemekteyim, yardımcı olursanız sevinirim. http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/1669.htm |
Merhabalar, uzun zamandır ilgimi çeken bonsai yetiştirme, ne yazıkki cesaretimi ve ne yapacağımı bilememkle sürekli olarak ertelendi. Bugün bu saatte bonsai araştırmamı web sayfanızı bulmakla sonlandırmış oldum, bundan sonra buradan engin bilgilenizden faydalanabileceğimi gördüm, böyle bir web sayfası kurmak ve bilgi alışverişinde bulunmak, gerçekten takdir edilecek bir durumdur.
Umuyorumki sizlerden epey yararlı bilgiler edineceğim, ilk olarak okuyacağım yeni başlayanların neler yapması gerektiğini inceliyeceğim sizlerin önerilerini dinliyeceğim böyle bir websayfasının yapımına emeği geçenlere ve katkıda bulunanlara teşekkürlerimi sunarım. Saygılarımla... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:35. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025