![]() |
|
![]() |
#271 |
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler Mevsune, ne iyi ettiniz de aramiza katildiniz. Yillardir gordugunuz ruyayi gerceklestirecek bir yerdesisiniz. Agaclar.nette iyi bir bonsai yapmak icin gerekli tum bilgilerin yani sira, bircok bitkiler hakkinda da ogreneceginiz bilgilerle belkide hic kimsenin denemedigi bitki cesitlerinden bonsailer yapabilirsiniz. benjamin incirinizden alacaginiz celiklerle de, sogutle de bonsai yapabilirsiniz. Cin erigi,[belki de yerel isminden oturu bilemiyorum] nasil cins bimiyorum ama cicek actigina gore guzel bir bonsai olabilir. Yalniz bunlari koklendirip, buyutup bonsai yapman, uzunca bir zaman alabilir. Sozunu ettigin agaclardan celik aldiktan sonra onlar koklenip gelisene kadar, bir fidanciya ugrayip govdesi kalinca cok dalli 4 veya yukari yaslarda, bir fidan alip bonsaiye baslarsan istedigin sonuca daha erken varirsin. Uzerinde calisma yapacaginiz agaclar icin yeni bir baslik acip resimleri de oraya ekleyip, her turlu soruyu sorabilirsiniz. Tum arkadaslar goruslerini bildirip ruyalarinizin gercek olmasina yardimci olacaklardir. Simdiden kalay gelsin der, basarilar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#272 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Ali H. Ali yanıtınıza çok sevindim. dün akşam benjaminimden dallar kesip suya koymuştum. Bugün yazınızı okurken size hak verdim, büyümeleri, gövde tutmaları zaman alacak. Evde bir de 25 cm. gövde uzunluğu, yaklaşık 1 cm. gövde kalınlığı olan biraz renk farkı olan bir benjaminim daha var. Acaba bonsai için uygun olur mu yoksa biraz daha büyümesini mi beklesem, ne dersiniz? fidan alma işi biraz zor gibi. Evim kent dışında ve arabam yok. Taşıma güçlüğüm var. Yakınlarda bir fidancı yok. Bu nedenle söğüt denemeye karar vermiştim. Ama bir çaresine de bakacağım artık. Çin eriği; bu isim benim kulaktan dolma bildiğim bir ağaç. Bordo renkli yaprakları var. genelde parklara ve bahçelere dekoratif amaçlı dikiliyor. İlkbaharda çok tatlı pembe çiçekler açıyor. Bizim sitenin bahçesinde bir kaç tane var. renk çeşidi için düşünmüştüm ama nasıl çoğaltıldığını da bilmiyorum doğrusu. Şimdi dışarı çıkıp biraz çelik arayacağım. Fidan alabilirsem ne ala, alamazsam buncağızların büyümesini beklerim artık.(ömrüm yeterse) Desteğinize teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#273 |
Ağaç Dostu
|
iyi gunler Nevsune, ne demek omrunuz yeterse. Hele siz bir bonsaiye baslayin o zaman bonsai sevinci, bonsai enerjisi, sizin omrunuzu uzatacaktir hem de saglikli bir sekilde. Yapacaginiz bonsailerde basrilar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#274 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#275 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Form olarak söğüt bana çok dekoratif gelir. Hele bonsai halini düşününce şimdiden keyifleniyorum. Bu yüzden biraz söğüt çeliği topladım. Köklenmeleri konusunda endişelerim var ama bakalım zaman ne gösterecek. (peki oldu ya diyelim söğüt çelikleri köklendi, fidan oldu, bonsai oldu, iç mekanda durabilecek mi?) Yani uzaktaki dost, bonsaiye başlamam için sanırım daha zaman gerekecek. ilerde tekrar yardım isteyeceğim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#276 |
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler Nevsune, bazi tropik bitkiler disindaki bitkilerden yapilmis bonsailer genelde hep dis mekenda olur. Zaman, zaman bir iki gunlugune ic mekana alinabilir, sonra tekrar dis mekana cikarilmali. Bonsailer solon bitkileri gibi ic mekanda saglikli yasiyamazlar. Ic mekanda uzun sure kalan bonsailerin once sagligi bozulup, daha sonrada yasamlarini bitireceklerdir. Bonsai olumlerinin, onemli sebebleri, cok su verme, yeterli su vermeme ve bir de bonsaiyi uzun zaman ic mekanda tutma. Bu durumda yapmayi dusundugun sogut bonsailerini dis mekanda tutman gerekecek. Birden fazla bonsain olursa onlari deyisimli olarak kisa araliklarla iceriye alabilirsin boylece ayni bonsai olmasa bile evin bir kosesinde sergilenmis bonsain olur. Bonsai ruyalarin gercek olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#277 |
Ağaç Dostu
|
merhaba Ali H. Ali Geçen yazımda söğütün köklenmesinden endişe duyduğumu yazmıştım ya. Hiç beklemiyorken bir de baktım, bir dal köklenmeye başlamış bile. Biraz bekleyip sonra saksıya alacağım. Bonsailerin dışarda tutulması, benjamin işini olmaz kılıyor sanırım. Kışın Ankara'nın ayazında dışarda kalabileceğini sanmıyorum. Bu arada akasya, iğde,çınar benzeri (akağaç oluyorlar herhalde) çeliklerim de var. Bakalım belki onlar da köklenirler. Uzaklara sevgi ve selam. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#278 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Söğüt (Salix / Willow) Bunlara bakmadınız sanırım... Yoksa hiç endişelenmezdiniz ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#279 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-06-2006
|
acı biten tohum serüveni
Merhaba arkadaşlar, Başıma gelen bir iyi bir de kötü haberi sizinle paylaşayım dedim. Önce kötü haber ![]() ![]() ![]() İyi haber iş çıkışı bir fidancıya uğradım. Eskişehir' de küçük küçük fidancılar var. Bitki sayısı az. Dolayısı ile seçenek çok değil. Buna rağmen galiba işe yarar birşey buldum. Yalnız biraz büyük bir fidan almışım. Gövde çapı bayağı büyük gibi geldi bana. Aldığım fidan bir altuni mazı. İnşallah yakında fotoğraflarını gönderip (tabiiki üyelerin çalışmaları kısmında ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Mevsune, Malinanin belirtigi gibi sogut icin yazilanlara bakabilmis olsaydin,sogudun en kolay kok salan bitki oldugunu gorurdun. bonsai yapacagin sogutlerini icerde tutmaman gerekir. Yalniz, yine benjamin incirin icin[Ficus benjamina] yanlis dusunmussun, cunku benjamin inciri, guney, guneydogu Asya ve guney Australiya yerli tropik bitkisidir. Ozen gosterirseniz ic mekanda bonsai olarak yetistirebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#282 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#283 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Söğüt hakkındaki bilgileri şimdi okudum. Çelikler hala balkonda gölgede duruyor. Biraz daha köklensinler diye bekliyorum. Resimlerde gördüğüm gibi ince çelikleri, bir biçimde kalın çelikle birleştirmeyi planlıyorum. İlk aşı denememi mi yaparım yoksa birbirine mi sardırırım, bakalım hangisini becerirsem. Benjaminimi de iki çelik birbirine sardırmıştım. Çok hoş bir gövde olmuştu. Bilgileriniz ışığında benjamin çeliklerimi de kullanmaya karar verdim. Kullanacağım anaca (doğru kelimeyi kullanmışımdır umarım) yeni çelikleri sarıp birleştireceğim. Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Uzaklara selamlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-06-2006
|
Merhaba Ali H. Ali, İnşallah dediğin gibi ilgilenirler. Fakat biraz düşük fiyata satıyorlardı zaten. Çok fazla ilgileneceklerini sanmam. Yine de denemiş oldum. Artık başka şekilde elde etmeye çalışırım. Daha önce söğüt konusunda bir kaç tane yazı göndermiştim. Oldukça kalın bir dalın (kişiden kişiye değişir fakat bilek kalınlığında örneğin) köklenebileceğini de öğrenmiştim. Mesele şu ki öyle kalın bir dalı hangi ağaçtan aşıracağım? Ha deyince elimde testere önüme çıkan ağaca saldıramam değilmi? ![]() Uygun bir ağaç bulabilirsem ilk yapacağım şey ağaca da zarar vermeden kalın bir dal kesmek olacak. Süreci hızlandırmak için başka çare yok gibi görünüyor. Altuni mazıya gelince boyu 70 cm civarında. Üstelik uzunluğunu saksının üst kısmından itibaren ölçtüm. Yani bayağı boylu bir fidan. Zaten balkona koyunca hatırı sayılır bir yer kapladı. Buna rağmen kök ve gövde budaması ve telleme ile şeklegirecek gibi. Genel görünüş itibari ile bonsai olur gibi geldi. Tek zorlayıcı unsur gövde ikiye ayrılıyormuş gibi kalın bir dal taşıyor olması. Yani gövdeden ayrılan bir dal oldukça kalın görünüyor. Neyse fotoğraflarla birlikte durum daha iyi anlaşılır hale gelir. Sağlıcakla kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#285 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2007
|
Ağacın ön yüzü ve güneş
Herkese merhaba, Yeni başlamanın sonucu aklıma bir şey daha takıldı. * Bitkiler ve ağaçlar, tersine zorlanmadıça güneşe dönmeye çalışırlar. * Bonsai kuralları gereği ağacın ön yüzü bize bakmalı, ki; bu yüzde fazla dallanma da olmamalı. Balkona bu şartlarda yerleştirdiğimizde, ön yüz güneşe bakacağından ağaçta öne doğru hareketlenme olmuyor mu? Öyleyse sergilenmedikçe ağacı ters mi tutmak gerek? Belki size saçma gelen sorularıma sabrınız için teşekkürler. Sevgiler Taylan |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#286 |
Ağaç Dostu
|
Evet, ağacın yaprakları ve yeni filizler güneşe dönme eğililmindedirler ama bonsaide dal/gövdeyi istediğimiz form'a uygun hale getirmek için teller, forma uymayan kısımları ise budarız. Ayrıca saksıda bulunan fide ve bonsailerin 10-15 gün arayla yönlerini değiştiririz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Ağaç Dostu
|
söğüt bonsaimin ilk aşaması
Rüyamın ilk aşamasını yapmaya çalıştım. Çarçabuk köklenmiş olan üç adet söğüt dalını sıyırarak, ortaya en kalınını aldım ve birbirine yapıştırıp, önce su bantı ile sonra rafya ve en üstünden tekrar su bantı ile sardım. Boyu 23 cm. gövdesi üçünün toplamı 1,5 cm. kadar. Evdeki bütün büyük saksılar, sebze fidelerince işgal edildiği için 20 cm. çaplı bir saksıya ektim. Eğer tutturmayı becerebilirsem, ne kadar büyümesini beklemem gerek? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#289 |
Ağaç Dostu
|
Nevsune selamlar, sogutlerin tuarsa[tutmamasi icin bir neden yok] en az iki yil hic elleme birak alabildigince buyusun. sonra cikan tum dallari degerlendirip istedigin forumu verebilirsin. Elma fiden de oyle, bonsai yapabilmen icin iyice buyumesini beklemen gerekiyor. Kolayliklar diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
Ağaç Dostu
|
Iyi dusunmussun Nevsune, hizli bir sekilde bonsai elde etmenin yollarindan biri de 4-5 yasinda ve ya daha yasli, bonsaiye uygun fidanlarla calismaya baslamaktir. Sogut ve elman buyurken sen de baska bir fidan uzerinde calisip onu guzel bir bonsai yapabirsin. Hem bonsai uzerinde calisirken, omrum yetmez gibi olumsuz dusunceler kafandan ucup gidecek. Bonsainin verdigi enerji ile hep olumlu dusunmeye basliyacaksin. Bonsai ruyalarin gercek olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-06-2007
|
Bonzai istiyorum ama burda yok!
selam, ben bonzai yetiştirmek istiyorum ama Antakya'da bonzai satan bir yer görmedim. 1. Bonzaiye tohumla mı yoksa hazır bitki ya da fidanla mı başlamak iyi olur? 2.Antakya'da görmediğimi söylemiştim. Bu işi bilen arkadaşlar benimle temasa geçip bulundukları yerden fidan tohum falan alıp bana gönderebilirler mi-tabii parası benden-? Lütfen yardımcı olun!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#293 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-06-2007
|
Böyle Bonzailer istiyorum desem abartmış mı olurum acaba? ![]() Ve de bunların türü nedir? İnşallah resimler çıkar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#294 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2007
|
Siteyi takip ederseniz her şeyin cevabını bulursunuz. Ayrıca bonsainin tohumu olmaz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#295 |
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler Vessazione, aramiza hos geldin. Resimlerini ekledigin bonsailer gibi bonsai Turkiyede su an bulabilecegini sanmiyorum. Bulsan bile cok yuksek bir fiyatla karsilasacaksin. O kadar para oredikten sonrada bilgisizlikten agaclari oldurebilirsin. En iyisi Caploanba'nin dedigi gibi bonsai ile ilgili yazilanlari okuyup, ogrendiklerini, fidancilardan alacagin bonsaiye uygun fidanlar uzerinde ugrasip bonsai yapmayi ogrenmek olacak. Sana bol sanslar ve kolayliklar diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#296 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Ali H. Ali, Hatırlarsanız ben önce okuyayım sonra deneyeyim demiştim. Sizin teşviklerinize kayıtsız kalmak mümkün değil. Bu aşamada öğrenmek istediğim bir nokta var. O zamanki söğüt örneğinde olduğu gibi zaman zaman bahçede çeşitli nedenlerle çıkarılması gereken fidan olmakta. Bunlar için anladığım belli büyüklüğe/yaşa erişmelerini beklemek gerekiyor. Bu arada fidan bahçede toprakta iken yapılması gereken var mı? Sormadan önce mesajlara bakmaya çalıştım. Ancak gözümden kaçtıysa ve tekrar etmeniz gerekecekse şimdiden özür dilerim, çooook mesaj vardı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#298 |
Ağaç Dostu
|
Selamlar sabah, bahcade buyuyen fidanlar 2-3 yil icerisinde kendini, bulundugu yerde daha saglama almak icin, kazik kokunu uzatip topragin derinlerine gomer. Bu yuzden iyice buyumus bir fidani yerden sokup dogrudan bonsai saksisina almak zorlasiyor. zaman zaman kilcal kokler kazik kokun en altlarinda oldugu icin kazik kok budanirken onlar da kazik kokle birlikte gidiyor. Oysa fidan gencken[1-3 yaslarinda] onu yerden sokup kazik kokunu budadiktan sonra, kalan kokleri duz bir zemin uzerine[mermer, tahta] yayip tekrar o duz zeminle birlikte yere dikilirse, gelisecek kokler hep duz zamini takip edip yatay buyuyeycekler ve agaci 3-4 yil sonra yerden sokup, bonsai saksisina kolaylikla alabileceksiniz. Bu durumda belki bahcenizde bonsai fidanlarinizi gelistirmek icin ozel bir yer ayirmaniz gerekecek. Memedin de dedigi gibi fidanlariniz yerde iken dallari dizmeye basliyabilirsiniz. Bonsai calismalarinizda kolayliklar diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#299 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
2) O zamana kadar yapılması gereken var mı -budama, gübre vs-? 3) Düz zemin için ölçü nedir - örneğin 50cmx50cm tahta kullanmak yeterli mi-? 4) Kök budama sırasında takviye besin ya da farklı toprak ekleme vs gerekir mi? 5) Bahçede yer ayırmak derken kök budama işi yapılmış fidanları mı bir noktaya toplamayı kast ediyorsunuz? Bu bölüm için tavsiyeniz var mı? Sorularımın garipliğinin farkındayım, cevaplarınızdaki sabır için şimdiden teşekkürler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#300 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aday-11.jpg aday12.jpg İlki daha genç -1 **** 2 yıllık-, ikincisi biraz daha eski. Boyları 1-1,5 mt. Bu fotoğraflar fikir veriyor mu? Yoksa başka açılardan görüntülemeye çalışayım. Önceki mesajımdaki sorular bunlar içindi. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|