![]() |
|
![]() |
#241 |
Ağaç Dostu
|
Merdiye iyi gunler, bonsai yapmak icin aldigin bir fidan, sana bu kadar mutluluk vermisse, ilk bonsai yaptigin ani dogrusu gormek isterdim. her fidan alisinda ve her bonsai yapisinda defalarca ayni mutlulugu ayni heycani yasamanii dilerim. Ben simdiden senin bir omur boyu bonsai yapacagina ve torunlarina cok guzel bonsailer birakacagini dusunuyorum. Memedin belirtigi gibi yeni bir baslik acip agacinin resmini, oraya ekleyip sorularini sorabilirsin. Sorularna tum arkadaslar seve, seve cevap verecektir. Yuregindeki tum bonsailer gercek olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#242 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Güzel bir gövde yapısına kavuşacak kadar yaşlı, fakat aynı zamanda şekil verilecek kadar da genç olmalı. Uygun kalınlık diye bir kural yok. Bonsaide istenen büyük bir yetişkin ağaç gibi görünmesi. kalınlığı vermek, istediğiniz biçime bağlı artık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
|
Arkadaşların tanıştığı güzel bir başlığımız var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
|
şöyle yapsanız, Basit bir uygulama, bütün arkadaşlardan istediğimiz. Bir tanışma.. Bunu bir felaket haline getirmek yerine, bütün arkadaşların yaptığı gibi siz de onlarla tanışsanız ve iki sene boyunca foruma katılmaya devam etseniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
|
Mazıdan bonsai olmaz mı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Otazca Bonsai
Giriş Tarihi: 03-09-2006
|
Merhaba Arkadaslar Ben Bonsai Yetiştiricisi Olarak Tüm Sorularınızı Bekliyorum.... Birazda Olsa Sizlere Faydalı Olabilmek İsterim, iyi gunler diliyorum bol doğalı günler...... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-04-2007
|
Kömür sorunu
Merhabalar sitenize yeni üye oldum, gerçekten güzel bir site olmuş.Bir bonsai yetiştirmek istiyorum ilk olucak ancak Zonguldakta yakıt olarak kömür kullanılması ve evler arasındaki yükseklik farklarından dolayı önümde duran evin bacasından çıkan kömür atıkları rüzgar yardımıyla balkonuma kadar geliyor.Herhalde bunun bonsaime zararlı olduğunu bilmek için işin erbabı olmaya gerek yok ![]() Ancak havaların ısınması dolayısıyla artık azaldı yakındada bitecek.Evim doğuya bakıyor öğlenin ilk saatlerie kadar güneş alıyor.Böyle bir evde ve acemiliğimi ve bitkiler konusunda çok az bilgimide hesaba katarsak ne tür bir bitki yetiştirmemi önerirsiniz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
|
Çevrenizde gördüğünüz ağaç türleriyle başlamak en uygunu olur. Yeni başlayan arkadaşlara şimşirle başlamanın, en kolay başlangıç olduğunu tavsiye ediyoruz. bonsaiye başlayınca, önümüzdeki kışa aynı kirlilik sorununu yaşayacağınızı gözönünde tutmanız gerekecek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-10-2006
|
*** arkadaşlar.Rica etsem biri bana melissa dan bonsai yapılıp yapılamayacağını söyleyebilir mi?Gövdesinin kalın **** iyi şekilli olmasına gerek yok.Sadece hoş kokulu ve küçük bir ağacımın olmasını istiyorum.Fideden yetiştirmeye başladım.Şimdilik küçük bi saksıda.Ama yapabilir miyim bilmiyorum.Bilenlerden yardımcı olmalarını rica ederim.Teşekkürler...(Cestrum nocticium) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#256 |
|
melissa ile bu başlıktaki bitkiyi mi kastediyorsunuz? Eğer aynı bitkiyse otsu olması bakımından biçimlendirme sorun olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-10-2006
|
Sanırım aynı şey değil. http://hear.org/starr/hiplants/image..._nocturnum.jpg. Burdan görebilirsiniz.cestrum nocturnum bitkinin adı.pardon.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#258 |
|
Güzel görünüyor. Ağacının saksıdaki görünüşünü fotoğraflarsan, nasıl bir tarz olabileceğinii düşünelim birlikte. Bir kaç fidan kullanarak, grup tarzı denenbilir. Küçük bir koruluk yapılabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Ağaç Dostu
|
Herkese selamlar, Lilith, aramiza hos geldin. Daha onceleri de deginmek istedigim bir konu sirasi gelmisken degineyim. Yerel ismi melissa olan Cestrum necturnum, cogu zaman, yine Melissa denen ogul otu [Melissa officinalis] ile karistiriliyor. Cestrum necturnum' un yerel ismi Melissa olmamali diye dusunuyorum. Nedeni, Ogul otu[Melissa officinalis] soguk alginligina iyi gelir diye cayi yapilip iciliyor. Cestrum necturnum ise her yeri zehirli olan bir bitki. Melissa adini duyan biri ondan cay yapmiya kalkar diye korkuyorum. Daha baska guzel yerel isimleri de var ornegin, Kolanya cicegi, Parfum calisi, Burdaki yerel ismi Gece yasemini, Kibristaki yerel ismi Pakistan geceleri ve bu isimler istenildigi kadar cogaltilabilir, Melissa ismi ise tehlikeli gibi. Lilith Kolanya ciceginden, bonsai yapmaman icin bir sebeb yok. Yapmisken beri iyi guzel bir bonsai yap. Memedin dedigi gibi buraya resim eklersen iyi bir bonsai yapman icin sana yardimci olabiliriz. simdiden kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Ağaç Dostu.
|
merhaba, Nihayet ben de karar verdim bonsai yapmaya, bu başlığı ve diğer bir kaçını okudum, okumaya devam ediyorum. Önce 2 fidan alıp uğraşmaya başlayayım diyorum, yazın da yaylada uygun hazır bir ağaç bulmaya çalışacağım.Bir yandan da çiftlikte gözüme kestirdiğim güzel bir elma dalı var, onu da havada köklendirmeye çalışacağım.Konuyu bir kaç kere daha okur, çiftlikdekilerin de yardımını alırsam başarırım sanıyorum. Yalnız elma ne kadar uygun olacak bonsaiye onu bilemiyorum, forumda verilmiş örnekler var ama muhtemelen zor olacak. Okumaya devam edeyim, herkese selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#261 |
Ağaçsever
|
![]() selamlar arkadaşlar. uzun yıllardır hep hayranlıkla baktığım bonsailer olan ilgim son dönemde sayenizde artmaya başladı ve sanırım artık tedavi olmam için benimde bir bosai yetiştirmeye başlamam lazım çünkü son bir kaç gündür uyuyamıyorum ![]() tüm gün incelemeye çalıştığım bosai bilgilerinden sonra sabaha kadar rüyalarımı bonsailere ayırmış durumdayım. haftasonu istanbul'dan dönereken sırf daha fazla ağaç örneğini görmek ve belki de şansım yaver giderse doğada bir bonsai ağacına rastlarım diye daha rahat ve sakin olan otoban yerine tali yolları denedim yeni örnekleri gördüm ama hazır bir bonsaiye rastlamak mümkün olmadı ![]() kafamda modei az çok belirledim gibi bir rüzgarın kendisini yan yatırdığı belki rüzgara direnmediği için kurumuş bir dalının olabileceği bir bonsai yapmak istiyorum. bu konuda tecrübeli olan üstadlar bana hangi ağacı önerirler söğüt aklıma yatıyor gibi ama dediğim şekil zor olur sanırım neyse ben üstadları dinleyeyim en iyis.. şimdiden teşekkürler hepinize |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#262 |
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler Sesizavukat, aramiza hos geldin. Bonsainin once, ruyalarina, hayallerine, girmesi normaldir bir zaman sonra hayatina girecek ve bir omur boyu bonsai ile yasamak durumunda kalacaksin. Bu seni korkutmasin, guzel bir yasam tarzidir, yasamin renklenecek her seye bir baska turlu bakacaksin. Dogayi gozlemek icin yolunu deyistiriyorsun, ne guzel, bonsai icin dogadan ogrenecegin cok sey vardir. Yalniz dogada bonsai gorup, onu sokme konusuna gelince, boyle birsey yapmadan once, yamadori ve dogadan agac sokme konularini okumani oneririm. Kanunlarla insanlari savunan bir meslekten olan biri oldugunuzdan dogadan agac sokme konusununa, daha duyarli yaklasacaginizi dusunuyorum. Hatta bu konuda kucuk bir arastirma yapip,[sessizliginizi de bozarak ![]() Ruzgar[yatigi] tarzi bir bonsai yapmak istemene gelince, bir fidanciya gidip govdesi kalinca ve egik olan bir fidan secip ise basliyabilirsin. Sececegin fidan yayilici ardic, ates dikeni, alic olabilir. Fidani aldiktan sonra resmini cekip, uyelerin bonsai calismalarinda kendine bir sayfa acarsan tum arkadaslar sana oneri ve dusuncelerimizi belirtip bonsaini yapmana yardimci olacagiz. Simdiden kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#263 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba MSaygin, Guzel bir karar verip bonsaiye baslamaniz ve aramiza katilmaniz bizi sevindirdi. Sanatla ugrasan arkadaslarin bonsai ogrenmelerinin daha hizli olacagini dusunuyorum. Elma agaci ve bircok agactan bonsai yapilabilir. Hic kimsenin bonsai yapmadigi agaclari bile deneyip bir ilki basarabilirsiniz. Ben sizlere Turkiyenin yerli agaclarindan yapacaginiz bonsaileri oneririm. Ordaki doga sartlarinda yasam suren yerli agaclardan hic sorun yasamadan bonsai yapabilirsiniz. Bu arada klasik agaclardan yapilan bonsaileri tamamen dislayin demiyorum[ornegin cin karaagaci, Japon akcaagaci] da, agirligin yerli agaclardan yana olmasi daha cabuk bonsailer yetistirmenizi sagliyacaktir. Uyelerin bonsai calismalari bolumunde, kendine bir sayfa acip agaclarini bizlerle paylasabilirsin. Gereken yardimi da hepimiz yapacagiz. Cok guzel bonsailer yapmani dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#264 |
Ağaçsever
|
haklısınız üstad ama ben bulduğum gibi sökmeyi düşünmüyordum ![]() doğadaki örnekler çok daha güzel ve çok daha yol gösterici oluyor. örneğin antalya konya arasındaki yolda çok güzel örnekler var bonsai meraklıları için. haftasonu gittiğim bahçedeki tüm dalları ağaçları bonsai olarak görmeye başladım sanırım benim hastalık ilerlemeye başladı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#265 |
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler sesizavukat, hazir yureginize bonsai sevdasi dusmus buyurken, fidancilardan bir uygun agac alip, bonsaiye baslasan diyorum. Cunku yalniz okuyup bakmakla bonsai olmuyor. Bakip gorduklerini, okuyup ogrendiklerini, ellerine aktarip deneyimlerle ellerini ustastirmalisin. Yoksa okuyup,gozleyip ogrendiklerin oyle havada asili kalir. Yapacagin bonsai calismalarinda kolayliklar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Ağaç Dostu
|
ben 46 tane ıhlamur fidesiyle basladım bile. 2 çuval kumun üstüne düsen tohumlardan hepsi nerdeyse çıkmışlar tohumlardan. bedava bulunca ıhlamur ağacıyla basladık. bir sitede okudğum yazıdan etkilendim. o yazının teması şu OKU-DENE BOL FİDE GÖZLEM - bu işe baslayacaksınız 20, 50, 100, 150 fideyle baslayın diyor. ( bu fidelerden çoğuda öleceği için. gerçekten 3-5 yıl sonrasında elde edeceğiniz bir bonsai'nizin olmasını istiyorsanız ) bakalım benim 46 ıhlamur ağacından geriye ne kalacak. - bu fideleri sanki bir laboratuvar ortamındaymışki inceleyin, gözlemleyin diyor. doğru toprak karışımını, doğru budamayı ( yaprak dal olarak ) anlamak için. fidelerden bir kısımını başka çeşit toprağa almak, bir kısmını biraz güneşli, bir kısmını biraz gölgesi bol, bir kısmını bol , bir kısmını az sulayarak vs. vs. ( ben sahsen bu 46 fidede sapıklık yapmaya basladım. arkadasım sen delirdinmi diyor bana. niye onları bu toprağa, niye onları başka topraga koyuyorsun. niye hepsini şu pencerenin kenarına koymuyorsun diyor. GÖZLEM yapıyorum ben diyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
|
Heyacanlı bir başlangıç yaptın. Zamanla fidelerin çoğunun bonsai olarak şekillendirebilmeni dilerim. Bir yandan da, daha önceki deneyimleri takip edip risklerini azaltarak, mümkün olduğu kadar çok fideni yaşatacağına inanıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#268 |
Ağaç Dostu
|
Tasdelenmurat merhaba, ben de Memet gibi, ihlamur fidelerinden bircok bonsai yapacagini dusunuyorum. Bu arada fideleri gozlerken tutacagin notlar, daha sonralari ihlamurla calisacak olan arkadaslara kaynak olacaktir. Guzel bir ise giristiniz kutlarim. Ihlamur fidanlarini gozlemeye devam ederken, bir fidancidan alacaginiz, bonsaiye uygun bir fidanla da bonsai calismalarina baslamaniz bence iyi olur. Ihlamurlar uzerinde bonsai calismasi, sizin de belirtiginiz gibi, ancak 2-3 yil sonra yapabileceksiniz. Fidancidan alacaginiz fidanla yapacaginiz bonsai calismasi, bonsaide deneyimlerinizi artiraracagindan, daha sonralari ihlmurlar uzerinde yapacaginiz calismalrada size faydasi olacaktir. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#269 |
okyanus
Giriş Tarihi: 07-05-2007
|
ARKADAŞIM aşı macunu bulmakta bende zorlandım,onun yerine mobilyacıların kullandığı beyaz tutkalı(israil tutkalı ) aynı işi görüyor.kimyasal yok su bazlı bitkiye zarar vermiyor, yaptığım tüm aşılarda işe yaradı.****** kalem aşı yapacaksan . göz aşısında sakın yapma ,,,,,kesinlikle hava almaz,bakteri üremez,,,,,,nalburlarda çok ucuza bulabilirsin.küçük tüplerde satılıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#270 |
Ağaç Dostu
|
Tüm bonsaiseverlere merhaba. Yıllardır rüyam olan ama nasıl yetiştireceğimi bilemediğim bonsai bilgilerini görünce çok sevindim. Üye olalı henüz az bir zaman olmuşken siteden öğrendiklerim inanılır gibi değil. Bu günü bonsai için ayırdım ve yaklaşık 3 saattir bonsai bilgilerini okuyorum. İlk başlama için az biraz fikir sahibi oldumsa da yine de yardımınıza gerek duyuyorum. Evde ficus benjaminim var oldukça da büyük. Ondan dallar kesip suya koyarak başlasam nasıl olur? Zaten bu ağaçcığı da yine bir daldan yetiştirmiştim. Dalları ince ama bir resimde gördüğüm gibi bir kaç dalı sarsam kalın gövde elde ederim sanırım. Dışarısı için de önce söğütü düşünmüştüm ama yazılarınızdan gördüm ki pek tutulan bir çeşit değil. Civarda çınar türü ağaçlar var. Onlardan dal almak çözüm olabilir mi? Hatta çin eriği renk açısından hoş olur ama bonsai olur mu? Yarın sabah bu işe başlamayı planlıyorum. YANITLARINIZ BANA ÇOK YARDIMCI OLACAK. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|