![]() |
|
|
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Bu sefer takvimle ilgili bir sorum/yorumum olacak. Bazı dayanıklı bitkilerde -en son Lantana camara - her zaman müdahale yapılabileceğini okudum. bonsaisan'ın takvimine böyle bir ekleme yapılsa iyi olur mu? Ya da bu tür bitkileri -eğer sayıları çoksa- ayrı bir başlıkta listeleyebiliriz. Böylece beklemek istemeyenler bunlardan seçim yapabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Sayın sabah Eklemiş olduğum takvim ana içeriklerin bulunduğu bir takvim. Teleme budama saksı değişimi tohum alma gibi..... Lakin türlere göre bakım takvimleri zaten mevcud fakat binlerçe tür olduğu için bu genel içerikli takvimi ekledim. Tropik cinslerde ve suptropik türlerde yılın belirli zamanlarında değil genel anlamda tüm zamanalrda uygulamalar yapıla bilir. Fakat burada türden çok ağaçın sağlığı önemlidir. MEsela gübreleme ağaç sağlıklı ise 15 ila 20 günde bir yapılır.Ama ağaç sağıklı değil ise gübre faydadan çok zarar yapar. Telleme ağaç güçsüz ise ve telleme yapılmamalıdır ağaç strese girer ve güçsüz düşer ozaman teleme yaparak iletim demetlerini içden zedeler ve ağaçı sağlıksızlaştırısınız. Budama budama demek ağaçı yavaşlatmak ve öz su kaybına neden olmak ayrıca acılan yaradan çeşitli zaralıların girmesine sebeb olmak gibi bir takım etkileri vardır. İşde bu yüzden ağaçınızın türü her türlü mevsimde hertürlü müdehaleye açık olsa bile uygun zmanda yapılan müdehalelerde sorunsuz bir geçiş yaparsınız. Misal ve örnek olarak 2 arkadaşımın ikisndede ulmus var. Aldıklarında güçsü kötü bir toprakda ve stresli bir yaşamları vardır. Alınış tarihi nisan 15 Aldıklarında direk bana getirdiler.İlk yaptığım saksılarında çıkarıp derin ve sadece kum olan bir saksıya hiç dokunmadan yerleştirdim. Yarı gölge olan havadan bir mekana aldım. mayıs 01 de uygun sualama ile sürgünve tomurçuklarda hareket gözleyince eski tüm yaprakları ve gereksiz tüm kuru daları ağaçdan uzaklaştırdım. Bu işlemin ardından 1 hafda sonra ağaça gübre uyguladım.Gecen o bir hafdalık süreçde sulamayı azalltım. GÜbreleme sonuda ağaç hızlı ve güçlü srügün vermeye başları mayıs 20 de gülü sürügnleri budarken aynı zamanda ağaçda bazı daları sadce tel ile düzeltm ama dala tel sarmadan. Şİmdi ağaçlar güçlü sürekli sürügn veriyorlar ve bende sürgünler 5 yaprak uzayınca geri kesim yaparak ağaçı tekrardan sürügne teşvik ediyorum. 1 haziranda ağaçlar ilek alındıkları halden bu yana mükemme bir taçyapısı ve güçlü vesıkı sürügünler ile sağlıklı bir yaşama devam etmekdeler. Eğer ağaçınız sağlık acısnda güçlü ise işlemleri yavaş yavaş yapabilirsinzi ama ağaçları gülendirmeden yapılan bir işlemde yaptığınız herşey boşa gidecek. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2007
|
Sayın Sabah, Pratikte her ağaç türü hatta alt türleri için en az (Soğuk iklim, ılıman iklim ve tropik iklim ve sera olmak üzere) 4 farklı takvim bulmanız mümkün. Bu bilgiler sadece türlere özel kitaplardan edinilebiliyor. Bonsaisan ve benim vermiş olduğumuz takvim bilgileri ise Türkiyeyi ılıman iklim kabul ederek hazırlanmış, genel geçer uygulama önerileri. Sizin dediğiniz gibi bilgileri esasında ağaç türleri başlığında açılan altbaşlıklarda olması gerekir. Tabii o ağaç türü ile yeterli tecrübe yapmış kişilerinde olması gerekiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2007
|
Nereden aldınız ve ne tür bir etki gösterdi tam anlayamadım daha sağlıklılar heralde. Birden gövdeleri kalınlaşmaya başlamadıysa tabi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2007
|
Mehmet Bey, yazım hatası yok değil mi? N=0 P=205 K=20. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-04-2007
|
Hazırlananlardan biri benim ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Herkese iyi gunler, arkadaslar yarisma icin, Bonsaisanin orneginden baska, resim ekleyip yarismaya daha katilan olmadi. Yoksa, son hazirliklari yapip, son gunlerde hep birden mi katilim olacak? Bonsai ile ugrasan herkes mutlaka bu yarismaya katilmali diye dusunuyorum. Agaclariniz yarismada derece almasa bile onlar uzerinde yapilan gorus ve yorumlarla onlari daha guzel binsailere cevirebilirsiniz. ki bu da ilerki yarismalarda agaclarinizin derece almasini sagliyabilir. Unutmayin yarismaya katilacaklar, bonsaiyi yeni ogrenmis arkadaslardir yani herkes sizin gibi bu iste yenidir. Agaclarinizi yarismaya katmaktan cekinmeyiniz. Bu yarismalar ileride sizleri bonsai sergisi acmiya da hazirlaycaktir Kim bilir ilk, Turkiye bonsai sergisi hangi sehirde olacaktir. Hepinize kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Hocam, benim serginelenecek hale gelen bonsaim yok. Ama oldukları şekliyle 3 adayımı yarışmaya koymaya karar verdim. Fotoğraflarını çekip yavaş yavaş eklemeye başlayacağım. Katılacağını bildiğim 2 arkadaşım daha var. Yakında gelirler. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu konuda, sanirim kendimizi kontrol edebiliriz . Konu disi olan yazismalarimizi ise bu baslik altinda paylasabilirsiniz. Sali aksami toplantisi basliginda hasta olmami yazmam ve arkadaslarin gecmis olsun dilekleri sanirim o baslikta olmamaliydi iyi dileklerinden oturu tum arkadaslarima tesekkurler. O mesajlari oradan yarin siliyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2008
|
ya nereye yazıcağımı bilmedim ama şimdi bi soru aklıma takıldı bitkileriniz hep neden küçük saksılarda.. normal bi derinlikli bi saksıda neden bonzai yok, yetiştirilmezmi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-09-2007
|
Bonsaideki amaçlardan biride budur sayın liama |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaçsever
|
sormamdaki amaç esasen hani bitkiye ne gibi faydası var mesela kökler az gelişip göcdeye yararı falan fardır gibi bi düşünce geçiyor içimden |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Bonsai ozel saksilarda olmasi ona estetik bir guzellik sagliyor. Agac saksi ile uyum icerisinde butunlesiyor. Agacin buyuklugune ve tarzina gore saksilar buyuk ve derin olabiliyor ama yine agacla uyum iceriside duruyor. Kimi zaman duz taslar ve diger ilginc taslar da hazirlanip, dogal gorunumu ile saksi gibi kullanilabiliyor. Bonsai saksilari agaclari yalniz gorsel olarak estetik yonden etkiliyor. Yoksa agaclarin daha iyi gelismesi icin, diger saksilardan bir farki yoktur. Bonsai saksisi yapmak kendi basina bir sanattir. O saksilari secip uyum icerisinde agaclarla butunlestirmek ise baska bir sanattir. Su an Turkiyede bonsai saksisi sorunu var ya, bir gun bunun sorun olarak ortadan kalkacagini ve oralarda da agaclariniz icin istediginiz saksilari sececeginizi biliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Genelde agaclarin hep kazik koku olur ve bonsaide kazik kok istenmiyen koktur(kazik kokle bir agaci bonsai saksisina almak imkansz oldugundan) o yuzden kazik koler budanir. Kok budama sayfasinda bilgiler vardir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaçsever
|
kazık kök değiniz nedir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Llama kök budama sayfasını bulunca gerekli cevaplara ulaşabilirsiniz. Biliyorsunuz yeni üyeler için forum kullanma klavuzumuz var. Orada, Türkçe konusunda hassasiyetimizi de belirtiyoruz arkadaşlara. Bonsailer gibi, Türkçe konusunda da dikkatli olmaya çalışıyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yapacaginiz bonsai calismalarinda da size herkes yardimci olacaktir. Ustelik Mehmet Salih beyden alacaginiz yardim ve oneriler sizi hdefinize daha cabuk ulastiracaktir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-07-2008
|
Selamlar, ben de yeni üyeyim, yaklaşık 3 saattir bu forumu inceliyorum ve gerçekten içinden çıkamadım. Fotoğrafları tek tek inceleyince bonsai'nin değişik bir uğraş olduğunu farkettim. Selamlar.. Düzenleyen deggial : 29-08-2021 saat 12:20 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Hasan Ocakkuran Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Bu güzel sanatın inceliklerini öğrenmek ve onun her geçen sene içinde ki gelişimini takip etmek çok keyiflidir. Odanıza bonsai alamk ve yetiştirmek istiyor iseniz kısa bir ön bilgi vermek isterim. 3 tip dediğimzi bonsai vardır. 1.Tip dış mekan bonsai yaprak döken ve dökmeyen ağaçlardan secilir sadece sergi amaçlı olarak belirli bir saat süresinde evin bir köşesine alınır. 2.Tip yarı iç mekan Bu türler genelde avrupada **** iklimleri orta derecede olan ülkeler için geçerlidir.Örnek incir ağaçı avrupada kışın iç mekanda yazın ise evin dışında tutulur. Bu bonsai soğuk ev bonsaileri denir.Kış aylarında yarı uykuda oalaçakları evin soğuk mekanlarında tutulurlar. 3.Tip İç mekan Bonsai bu bonsailer tropik türlerden oluşur.Yaz ve kış aylarında iç mekanda bulunurlar ışık istekleri daha az olup pence önünde **** biraz daha içeride buluna bilirler. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-07-2008
|
Hoşbulduk, bilgileriniz ve dilekleriniz için teşekkür ederim. Sanırım 3. tip iç mekan Bonsai türleri ilgimi çekecek. Saygılarla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-07-2008
|
İyi günler herkese, Şimdi itiraf etmek gerekirse bitkiler konusunda biraz( ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|