Sayın sabah
Eklemiş olduğum takvim ana içeriklerin bulunduğu bir takvim.
Teleme budama saksı değişimi tohum alma gibi.....
Lakin türlere göre bakım takvimleri zaten mevcud fakat binlerçe tür olduğu için bu genel içerikli takvimi ekledim.
Tropik cinslerde ve suptropik türlerde yılın belirli zamanlarında değil genel anlamda tüm zamanalrda uygulamalar yapıla bilir.
Fakat burada türden çok ağaçın sağlığı önemlidir.
MEsela gübreleme ağaç sağlıklı ise 15 ila 20 günde bir yapılır.Ama ağaç sağıklı değil ise gübre faydadan çok zarar yapar.
Telleme ağaç güçsüz ise ve telleme yapılmamalıdır ağaç strese girer ve güçsüz düşer ozaman teleme yaparak iletim demetlerini içden zedeler ve ağaçı sağlıksızlaştırısınız.
Budama budama demek ağaçı yavaşlatmak ve öz su kaybına neden olmak ayrıca acılan yaradan çeşitli zaralıların girmesine sebeb olmak gibi bir takım etkileri vardır.
İşde bu yüzden ağaçınızın türü her türlü mevsimde hertürlü müdehaleye açık olsa bile uygun zmanda yapılan müdehalelerde sorunsuz bir geçiş yaparsınız.
Misal ve örnek olarak 2 arkadaşımın ikisndede ulmus var.
Aldıklarında güçsü kötü bir toprakda ve stresli bir yaşamları vardır.
Alınış tarihi nisan 15
Aldıklarında direk bana getirdiler.İlk yaptığım saksılarında çıkarıp derin ve sadece kum olan bir saksıya hiç dokunmadan yerleştirdim.
Yarı gölge olan havadan bir mekana aldım.
mayıs 01 de uygun sualama ile sürgünve tomurçuklarda hareket gözleyince eski tüm yaprakları ve gereksiz tüm kuru daları ağaçdan uzaklaştırdım.
Bu işlemin ardından 1 hafda sonra ağaça gübre uyguladım.Gecen o bir hafdalık süreçde sulamayı azalltım.
GÜbreleme sonuda ağaç hızlı ve güçlü srügün vermeye başları mayıs 20 de gülü sürügnleri budarken aynı zamanda ağaçda bazı daları sadce tel ile düzeltm ama dala tel sarmadan.
Şİmdi ağaçlar güçlü sürekli sürügn veriyorlar ve bende sürgünler 5 yaprak uzayınca geri kesim yaparak ağaçı tekrardan sürügne teşvik ediyorum.
1 haziranda ağaçlar ilek alındıkları halden bu yana mükemme bir taçyapısı ve güçlü vesıkı sürügünler ile sağlıklı bir yaşama devam etmekdeler.
Eğer ağaçınız sağlık acısnda güçlü ise işlemleri yavaş yavaş yapabilirsinzi ama ağaçları gülendirmeden yapılan bir işlemde yaptığınız herşey boşa gidecek.
Saygılar.
|