![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-05-2014
|
![]() Merhaba arkadaşlar, aranıza henüz yeni katıldım. Yaşadığım yerin çevresinde yol ortasına dikilmiş " Kırmızı yapraklı süs eriği " ağaçlarının bazılarının dibinde boyları 15cm ile 40cm arasında değişen gövde çapları 0,5 cm i geçmeyen fideler gördüm bu sabah. ![]() 1) Bonsai için uygun bir bitki midir? 2) O fideleri kökü ile mi çıkarmalıyım, yoksa belli bir oranda kesip evde köklendirebiliyor muyum? 3) Eğer uygunsa ne kadar derinlikte ve genişlikte bir kapta yetiştirmeliyim? Çünkü evde değil ofiste yetiştirmeyi düşünüyorum. Gün ışığı açısından öğlenden sonra tüm gün güneş alabilme ihtimali var. Henüz çok yeni olduğum için bazı terimleri anlayamayabiliyorum. Açıklayıcı cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkür ederim şimdiden ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-08-2011
|
Sn.müzisyen. Heyecanınızı çok iyi anlıyorum. İnsan bir kere bu işe bulaştımı gözlerimiz artık etrafa daha farklı bakıyor ve hep bir arayış içinde oluyor. Her malzemeyle "acaba bununla bir şey yapabilirmiyim?" diye soruyor kendi kendine insan. Sizin sorularınıza hemen cevap vereyim. -Kırmızı süs eriği hiç çalışmadığım ama çalışmayı çok arzu ettiğim bir ağaç. Genel anlamda eriklerle çalışmak çok keyifli zaten. -Şu an ağaç sökme mevsiminde değiliz. Bu tip dip fışkınları dahi sökerken ağaçların uyku dönemini, (hatta uyku döneminin sonu olan Şubat sonu-Mart başı) kışı beklemelisiniz. Zira söktüğünüz ağacın yaşama şansı sıfır denecek kadar az. -Gelelim kap meselesine ve en önemli konuya. Yüklediğiniz resme bir daha bakın. Ortada dikili olan büyük anaç ağaçlar toprağa ekili, yani saksı falan değiller. Bu şu demek; kök sistemlerini uçsuz bucaksız bir şekilde geliştirebilecekleri sonsuz toprağa sahipler. Siz ise minicik bir fideyi tamamen sığ bir saksının içinde ne kadar geliştirebilirsiniz ki... İşin mantığını şöyle özetliyeyim; aslında gelişmiş bir ağacı alıp onu büyük saksı veya topraktan çıkarıp sığ saksıya alıyoruz. O aşamada bonsai için eğitmeye başlıyoruz, gibi bir şey... Öneri; Fidanlıklara veya devlet orman fidanlıklarına gidin. Oralarda bu ağaçlardan çok var. Bu kalınlıklarda bulabileceğinizi düşünüyorum. Konikliği, nebarisi ve kalınlığı belli bir olgunluğa gelmiş olan birini satın alın. Boyunu oranlama yöntemiyle düzgünce kesin ve aşı macunuyla kapatın. Ağaç bu mevsimde tekrar patlayacaktır. Yana çıkan dalları hemen yatırabilirsiniz ama zirveyi bir süreliğine ellemeyin ve konikliği pekiştirin. Seneye ağaca benzemeye başlayacaktır bile. Eriğin gelişim hızını düşünüsek... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2014
|
Sn müzisyen Sn badrobot konuyu çok güzel açıklamış bende bir katkı olur düşüncesiyle birşeyler eklemek istedim ... Öncelikle bu süs eriklerinden benim yaşadığım yerde de bu sene oldukça fazla diktiler .... sizin fide dediklerinizin aslında dipten süren dallar olduğunu tahmin ediyorum yani onlar kendi başına yetişen ağaççıklar değiller ... ana gövdeden ve ya ana ağacın kökünden çıkıyorlar ... bu nedenle bir kez daha iyice bakmanızı tavsiye ederim ... diğer bir konuda ankarada bulunan fidancıların bir çoğu fidanlarının yüklüce bir kısmını sakaryadan alıyorlar ... eğer yaşadınız şehir sakarya ise fidan bulma konusunda çok şanslı olduğunuzu düşünüyorum ... çalışmalarınızda başarılar dilerim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
|
Acemiliğime verin anladığım kadarıyla; - Fidanlığa gidiyorum ve Kırmızı süs eriği fidesi satın alıyorum. - Diyelim ki ortalama 2 metrelik bir fide düşünelim, bunu oranlama yöntemi ile tam olarak neresinden kesmem gerekiyor? Sıkıntı bu noktada - Ya da direk fidanlıkta kestirsem? Adam anlar mı o işlerden ? ![]() - Kesim sonrasında alt kısmı dikili olduğu saksısıyla beraber alıyorum eve geliyorum... - Abi kafam karıştı biri bana tel no su versin de bir görüşelim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |||||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
![]() Alıntı:
Alıntı:
![]() |
|||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
|
Bilgilendirmeniz için gerçekten çok teşekkür ederim... Birşey bilmeden geçen ay direk internetten " bonsai tohumu " ( Burada gülebilirsiniz ![]() Sanırım önümde bonsaiye başlamak için 11 ay var ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
bonsai, bonsai eğitimi, bonsai fidan seçimi, bonsai köklendirme, bonsaiye adım atanlar, havai köklendirme, limon ağacı |
|
|