![]() |
|
![]() |
#121 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2011
|
sagol / bonsai adaylarım
Merhaba, Ben 6 Mart 2010 Zekeriyaköy bonsai atölyesine katılarak bonsai dünyasına minik adım attım. O günden beri etrafımdaki bitkilere bir başka gözle bakmaya başladım. Bahçemdeki bitkilerden Bonsai olabilecek gibi hissettiklerimden bir kısmını saksılara, genelde altlarına delik açtığım yoğurt kovalarına aldım(fazla bitkim var yerinde tam görünmezlerdi). Tecrübeli bonsaicilerden ricam, bunlardan hangileriyle başlamam uygun olacağı konusunda bana fikir vermeleridir. Yardımlarınıza şimdiden çok teşekkür ederim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Ağaç Dostu.
|
Bonsai dünyasına hoşgeldiniz sayın sagol. Ağaçlarınız genel olarak uygun olsa da çok fazla çalışılan türler değiller. 12 numaradaki lavantin yapı olarak bana daha uygun gibi geldi,ama dikkat edin dalları çok gevrek ve kırılgandır. Pitosporumlar da çok iyi, özellikle 2 numaralı fotodaki . Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2011
|
Teşekkürler.. Ağaç seçimi kısmını okudum. Başlangıç için fidanlıktan daha kolay işlenebilen bir ağaç seçmeye çalışacağım.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-09-2011
|
Merhabalar, Bonsai'ye yeni ilgi duymaya başladım. Forumdan okuduğuma göre tohumdan yetiştirmek oldukça zormuş... Ben Red Maple Acer Rubrum tohumu alacaktım fakat zorluğundan dolayı vazgeçtim. Birinci sorum bu Red Maple Acer Rubrum'u fide şeklinde çiçekçilerde bulmam mümkün mü? Yani halk arasında bilinen başka bir ismi var mı? Diğer sorum ise nardan bonsai yapmak istiyorum. Cüce nardan yapılıyor diye okudum. Nasıl bir fidan seçimi yapmam gerekiyor? Şimdiden teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Yeni Üye
|
yardım edin lütfen
arkadaşlar geçenlerde bonsai yapmak için kendime 3 tane fidan aldım akçaağaç, şimşir, servi limoni bunlara nasıl bi stil vermem gerektıgını bilmiyorum fidanlarımın buyumesını beklıyorum sıizce ne yapmam gerekir bana çizerek yardımcı olurmusunuz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Acer az bulunan çeşitlerden biri gibi. . Fidanlarınızı bonsai yapmak için daha sonra çalışmak üzere bir kenara bırakın. ( Bir kaç yıl kadar) Başlamak için daha uygun fidanlar seçmelisiniz. Tercihen gövde kalınlığı üç parmak kadar olsa sizin için daha uygun olur. Bu fidanlar üzerinde çalışmak için uygun değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Yeni Üye
|
tamamda govdesı 3 parmak falan olanın boyu buyuk oluyo bunun ıcın ne yapmam lazım nasıl secım yapıcam bılemıyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-02-2011
|
Fidanlarınız hayırlı olsun, Acer zor bir tür ve en narin olan türünden almışsınız. Sanırım içeride tutuyorsunuz özellikle aceri yarı gölge olacak şekilde serin bir yerde tutmanızda fayda var memet beyinde söylediği üzere bir süre herhangi bir işlem yapmayınız. Adaptasyon süresi uzun olacaktır acerin öncelik hayatta kalmasını sağlamak. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
|
Alıntı:
Acer İstanbul'da bile sorunlar yaşayabiliyor. Başlamak için garantili türlere yönelmek daha iyi oluyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-11-2011
|
Boy kısaltma nasıl olacak. Fidancılardaki boyu uzun olan fidanlarda alt kısımlardaki dalları kesiyorlar. Bakıyorum hepsi yarısına kadar kel. Boy atsın diye budamışlar hepsini. Mecburen ince gövdeli bol dallı fidan seçmek zorunda kalıyoruz. O zaman da memet"in dediği gibi kalınlaşması uzun zaman alıyor. İki ucu da pis değnek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2008
|
Bonsai başlığındaki konulara şöyle bir göz atarken merak sardım bende bir biberiye fidanı var geçen yıl aldığımda 20cm boyu vardı hala aynı boyda bu fideden bonsai olurmu ve birde kendi yetiştirdiğim nar fidanı var iki yıllık cılız bir gövdesi var saksı küçük o yüzden gelşemedi bu iki fideyi bosai olarak yetiştirebilirmiyim neler yapmam lazım teşekkürler .. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
|
Biberiye yapısı bakımından güzel görünüyor. Fakat dalları çok kırılgan bunu göz önünde tutarak bonsai olarak biçimlendirebilirsiniz. Nardan da bonsai yapabilirsiniz. Ama nar çok büyük ağaç oluşturmuyor. Bu bakımdan çok kalın bir bgövde iri bir ağaç beklemeyin. Benim tohumdan yetişme altı yaşında narım iki parmak kalınlığında değil. Şubat çıkmadan her ikisini de şimdi olduklarından bir boy büyük saksıyla toprak değiştirin. Yaz içinde düzenli bir gübreleme programı yaparız. Bazı katkı maddelerini kullanırsınız. Kışa iyi bir çalışmayla daha iyi durumda girerler. Toprak karşımı için yıkanmış elenmiş tercihen sterilize edilmiş dere kumu, kompost. Mümkünse iyi bir marka seçin ya da içeriğinden emin olduğunzu bir ürün alın. Bulabilecekseniz ponza üçünü üçte bir oranda karıştırıp bunu kullanın. Malzemelerden herhangi birini bulamazsanız tekrar konuşuruz . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Ağaç Dostu
|
Memet bey çok teşekkür ederim benim için kolay ve faydalı bilgiler vermişsiniz birde saksı olarak yayvan saksıya ne zaman alabilirim .. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
|
Ağacınızın gelişmesi için sığ saksıya alma konusunda acele etmeyin. Ağaç yeterince gelişmek için yeterli bir kök yapısına ihtiyaç duyar. Bunun için de boyuna uygun büyüklükte bir saksıda gelişmesini sağlamalısınız. Yeterli gövde ve dal yapısına ulaşınca köklerin de budama yapar sonra sığ saksıya alırsınız. Bu süreci beklemeden ağacın köklerine ağır müdahelelerde bulunur sığ saksıya alırsanız gelişmesini zorlar, engellersiniz. Ağaç gelişirken saksı değişimlerinde sadece kimi ufak müdaheleler yapılmalıdır köklere. Ağaçların vaktinden önce sığ saksılara alındığı örnekler var, bunlara bakıp acele etmeyin olumsuz sonuçları oradadır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ederim memet bey ben fidelerin müsayit bir zamanda resmini de foruma ekliyim bir görün, beni yönlendirmenizi bekliyorum... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Ağaç Dostu
|
Yine bir sorum var arkadaşlar keçi boynuzu ağacı fidem var bu ağaçtanda bansai yapabilirmiyim birde portakal fidem var portakallar 3 yıllık diğerleri 2 yıllık bitkiler hepsi aynı saksıda keçi boynuzu çok zor büyüyor gözlemlerime göre bu bitkilerde şansım ne kadar. ? .. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-12-2011
|
formu bulamadığım için buraya yazdım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba yine ben iki yıılık bir incir ağacı fidem var minik bir saksıda birçok bitkiyle beraber büyüdü daha doğrusu yaşadı şimdi yanında sadece nar fidesi kaldı ikiside şuanda yapraklı ve incirin yaprakları küçüldü büyümüyor ancak çok narin bonsai olarak düşünüyorun biraz daha büyümesini bekliyorum ... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-07-2010
|
BODUR süs narı
Selamlar ben bonsai için bodur süs narı çok aradım fakat istanbulda bulamadım,cok küçük olanlar var fakat ben biraz daha yaşlı kalın gövdeli arıyorum.Bana bulabileceğim yer konusunda yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2012
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-02-2012
|
Bilgileriniz için çok teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Bonsai limon
Selamlar, Forumda çok yeniyim, bitkilerle aramdaki ilişkim salonumdaki bir kaç çiçekten öteye gitmemişti. Ta ki, elimdeki limon çekirdeklerini kaktüsleriden birinin dibine ekene dek. bir - iki ay içinde ektiğim beş limonun beşi de çimlendi. Bir tanesi kırıldı fakat diğer dördü halen yaşıyor. Fotoğraflarını ekledim. İki tanesinin birer yaprağının uçları kurur gibi oldu ama sanırım o da büyürken ki yaprak dökümü vb. Ayrıca artık içinde bulundukları saksı da dar geliyor olabilir sanırım kısa süre içinde birbirlerinden ayırıp farklı saksılara yaşıyacağım herbirini. Aşılama hakkında bir bilgim yok fakat amacım zaten limon yemek değil, üzerinde limon olmayan meyvelerin olması kafi. Fakat kolay birşey ise aşılamak onu da düşünebilirim. Forumda gezerken bonsai limon örnekleri gördüm ve hayran hayran seyrettim. Eğer limonlarımı bonsai limon yapmak istersem nereden başlamalı ve ne gibi çalışmalar yapmalıyım? Ve bunu yapmaya ne zaman başlamalıyım? İlginize şimdiden çok teşekkür ediyorum, umarım konuyu doğru yere açmış ve herhangi bir kural ihlalinde bulunmamışımdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-04-2012
|
Kartopu çiçeği bonsai
ACABA KARTOPU ÇİÇEĞİ AĞACI NIN NİTELİKLERİ BONSAİ İÇİN UYGUNMU BİLEMEDİM BENDE ![]() ![]() BENİM Kİ DAHA AÇMADI BUNLAR NETTEN Düzenleyen ağaççı35 : 28-04-2012 saat 15:02 Neden: YANLIŞ OLMUŞ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-05-2012
|
![]()
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
|
Bonsainin boyunun ne olacağına dair kesin bir kural yok. Çeşitli boylara göre sınıflandırılmış bonsailer var. Beş on santimden, bir metre ve bazen üzerine kadar. Hangi boyda olursa olsun gövde ile boy ve dallar arasında ulaşılmak istenen oranlar oluyor. Diyelim beş santim kalınlıkta gövdesi olan bir ağaç seçtiniz, bonsai olarak bunun altı katı, otuz santim bir boy elde etmeye çalışırsınız. Dallar kesilip köklendirilerek bonsai elde edilebiliyor. Her ağacın bu tür köklenmeye tepkisi farklı olabiliyor buna dikkat etmek gerek. Bunun dışında dal ağacın üzerindeyken de köklendirme yapılabiliyor. Havai köklendirmeyle ilgli başlıklarda ayrıntıları okuyabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Memet hocam izniniz olursa bir dipnot düşeyim: Burada belirtilen gövde kalınlığı gövdenin çapı anlamındadır Tamer bey. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-05-2012
|
Aslında bonsailerin boyutunu sormadım. Yeni başlayan bir insa için alınacak fidanın boy ve çapını sordum. Bazı fidan satan sitelerde fidanın boyunu ve çapını (çap olarak en alttaki dalların üsten bakıldığındaki çapını kastediyorlar galiba) veriyorlar. Sizin tavsiyenize göre fidan sipariş edeceğim. Aslında yeni başlayanlar için ağaç türüne göre minimum boy ve çap ile ilgili bir tablo yapılıp asılabilinir diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
tamer bey Bonsai yapmak amacıyla alınacak fidanın boy/çap oranıyla veya ölçüsüyle ilgili bir kural yok. Bu sizin çalışmak istediğiniz tarza, ağacın cinsine, büyüme hızına, yetiştirme ortamınıza, vs. bağlı birşey. Zaten alacağınız fidanın boyunu uygun şekilde siz kısaltacaksınız ya da yapmak istediğiniz tarza göre gövde ve/veya dal gelişimini siz sağlayacaksınız. Tohumdan da yetiştirebilirsiniz, ince ama estetik kavisleri olan odunsu gövdeli bir fidan alıp literati de çalışabilirsiniz, kalın gövdeli bir aday bulup dal geliştirmeye odaklanarak formal veya informal tarz da çalışabilirsiniz, küçük bir fidan bulup mame yapabilirsiniz vs. vs. vs. Fidan seçimi tamamen sizin zevkinize, deneyiminize, çalışmak istediğiniz tarza ve yetiştireceğiniz yere/imkanlarınıza bağlı bir şey. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
bonsai, bonsai eğitimi, bonsai fidan seçimi, bonsai köklendirme, bonsaiye adım atanlar, havai köklendirme, limon ağacı |
|
|