agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)

Beğeni Düzeni176Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-06-2012, 23:52   #151
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-05-2012
Yeni başlayanlar kısmını epey bir okudum da orada ki yazılarda insanların fotoğrafladıkları adaylara hep kısa gövde ince v.s. denmiş bu yüzden sordum bu soruyu. Muhakkak ki zamanla kısalacak şekillenecek. Ancak öldürmeden hangi ebatlarda ve özelliklerde hangi cinslerle çalışmak lazım. Mesela model uçakta gökçenle başlarsınız. İsterseniz büyük modellerle de başlarsınız ama zor olabilir ya da sonuca ulaşmak zaman aldığı için yarıda kalabilirsiniz. Oysa gökçen modeli çabuk biter. Bana ilk defa bonsai ile uğraşacak birisi için hangi ebatlarda ve cinste fidan lazım onu öğrenmeliyim.

tamerkarakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 00:00   #152
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tamerkarakan Mesajı Göster
Yeni başlayanlar kısmını epey bir okudum da orada ki yazılarda insanların fotoğrafladıkları adaylara hep kısa gövde ince v.s. denmiş bu yüzden sordum bu soruyu. Muhakkak ki zamanla kısalacak şekillenecek. Ancak öldürmeden hangi ebatlarda ve özelliklerde hangi cinslerle çalışmak lazım. Mesela model uçakta gökçenle başlarsınız. İsterseniz büyük modellerle de başlarsınız ama zor olabilir ya da sonuca ulaşmak zaman aldığı için yarıda kalabilirsiniz. Oysa gökçen modeli çabuk biter. Bana ilk defa bonsai ile uğraşacak birisi için hangi ebatlarda ve cinste fidan lazım onu öğrenmeliyim.
Güzel bir örnek vermişsiniz
Bu durumu bonsaiye yeni başlayan birisine uyarlarsak o zaman sanırım şöyle diyebiliriz: Bölgenizde doğal olarak yetişen (bölgenize özgü) ağaçlarla, ikliminize uygun cinslerle başlamak ve bunları seçerken bir de hatalarınızı tolere edebilme ve hızlı büyüme özelliğine sahip olanları tercih etmek sanırım yeni başlayan birisi için en ideal seçim şekli olur.

Güzin Çakar beğendi.
Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 00:15   #153
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-11-2011
Zeytin fidanıyla başlamaya ne dersiniz?

Ekrem Uslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 00:28   #154
Yeni Üye

Olabilir. Ama Mardin midyattayım. Buranın iklimine uygun mu acaba?

Eski 04-06-2012, 01:03   #155
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Antepfıstığını aşıladıkları melengiç, sakız gibi türler de uygun sanırım sizin bölgeye.

merlict beğendi.
Eski 04-06-2012, 07:02   #156
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-11-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tamerkarakan Mesajı Göster
Olabilir. Ama Mardin midyattayım. Buranın iklimine uygun mu acaba?
İkliminize uygun hatta anavatanının Mardin olduğu ve Dünyaya buradan yayıldığına dair rivayetler çok.Derik ilçenizin ''Halhali'' zeytini oldukça meşhurdur mesela.

Ekrem Uslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 10:57   #157
Yeni Üye

Sonbaharda araba almayı düşünüyorum. O zaman derikten çelik alabilirim galiba.

Eski 04-06-2012, 11:31   #158
Ağaç Dostu.

tourkana's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2006
Galeri: 21
Bonsai adayı edinirken yeni başlayanlara orta boyut olan -25-45 cm arası fidanları önerebilirim bir de mutlaka alıştırma saksısı uygulamanız gerekiyor.
Bu sayede hem gelişmesini gözlemlemiş olursunuz, hem gübreleme telleme dayanıklılık gibi konularda başınız daha az ağrır.
Gövde çapı tercihi yapacağınız tarza göre değişir yine de çok ince gövdeler zamanla gözünüze basit gelebilir biraz kalınca ,hareketli yani kıvrımlı yapıya sahip gövdeli ağaçları seçmeniz daha yerinde olacaktır.

Tür önerim ise Şimşir, Ardıç, Zeytin şeklinde.

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2012, 23:43   #159
Yeni Üye

Sayın tourkana çam fidanı bulmak kolay. Çamı öneriyor musunuz. Öneriyorsanız uzunluk ve çap nasıl olmalıdır. Şimşir için de internetten sipariş verebilirim. Şimşirde hangi ebatlar olabilir.

Eski 10-06-2012, 23:47   #160
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

merhaba tamer bey,

Bence siz kafanızı gereğinden fazla yoruyorsunuz bu konuya
Bence öncelikle çalışmak istediğiniz ağaç türüne, sonra çalışmak istediğiniz tarza ve bonsai boyutuna karar verin - buna göre fidan veya boyut tercihi yapın.

Eski 11-06-2012, 00:04   #161
Yeni Üye

Eyvallah

Eski 15-06-2012, 22:17   #162
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-06-2012
merhaba bu fistik camini yeni aldim uzerinde calismaya baslamalimiyim yoksa bir sure daha gelismesimi gerekiyor.yardimci olabilirmisiniz

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 20120615_193201.jpg (36.7 KB, 420 views)
Dosya Türü: jpg 20120615_193215.jpg (49.9 KB, 414 views)
Dosya Türü: jpg 20120615_193234.jpg (15.6 KB, 413 views)
Dosya Türü: jpg 20120615_193248.jpg (19.6 KB, 412 views)
Dosya Türü: jpg 20120615_193303.jpg (67.1 KB, 414 views)
bilgix Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2012, 10:17   #163
Ağaç Dostu.

tourkana's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2006
Galeri: 21
Fıstık çamı ,bonsai olarak fazla çalışması olmayan bir tür, sanırım bunun nedeni yeni sürgünlerinin ayrı renkte ve zayıf formda çıkmasından kaynaklanıyor. Yine de sonbaharda gövdeye hareket kazandırmak için gövde tellemesi yapabilirsiniz, kış sonuna doğru da ağacın kazık kökünü keserek daha sığ ve geniş saksıya dikim yapabilirsiniz.

Yan dallardan budama yoluyla azaltım yapıp, zirve kısmı ileriye dönük gövde kalınlaşması için kurbanlık dal olarak bırakabilirsiniz.

Başarılar.

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2012, 19:54   #164
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-06-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana Mesajı Göster
Fıstık çamı ,bonsai olarak fazla çalışması olmayan bir tür, sanırım bunun nedeni yeni sürgünlerinin ayrı renkte ve zayıf formda çıkmasından kaynaklanıyor. Yine de sonbaharda gövdeye hareket kazandırmak için gövde tellemesi yapabilirsiniz, kış sonuna doğru da ağacın kazık kökünü keserek daha sığ ve geniş saksıya dikim yapabilirsiniz.

Yan dallardan budama yoluyla azaltım yapıp, zirve kısmı ileriye dönük gövde kalınlaşması için kurbanlık dal olarak bırakabilirsiniz.

Başarılar.
cevabiniz icin tesekkurler

bilgix Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2012, 00:46   #165
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-11-2011
Juniperus türlerinden hangileri bonsai için uygundur. Kapalı balkon ve ışık problemi yok. maximum boy olarak 20 cm civarında tutmak istiyorum
teşekkürler

Düzenleyen Mustafa Abdal : 25-06-2012 saat 21:04
Mustafa Abdal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2012, 16:50   #166
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör Mesajı Göster
Juniperus türlerinden hangileri bonsai için uygundur. Kapalı balkon ve ışık problemi yok. maximum boy olarak 20 cm civarında tutmak istiyorum
teşekkürler
Ardıçların neredeyse tamamı bonsai için uygundur.
Asıl soru, hangi tarz için hangi ardıç türünün daha uygun olduğu ya da hangi ardıç türünde hangi tarzları daha rahat çalışabileceğimiz.
Yani beğendiğiniz ve istediğiniz bir tarz varsa buna göre tür seçimi yapmak veya elinizde mevcut bir ardıç varsa onun türüne uygun tarza karar vermek en doğru yol olur bence.
Kolay gelsin.

Mustafa Abdal beğendi.
Eski 28-06-2012, 16:00   #167
Ağaç Dostu

zorr's Avatar

Giriş Tarihi: 02-01-2012
Galeri: 1
bonsai olurmu ?

080.jpg

078.jpg
5 sene sonra, hala karar verememis, bir bonsaici arkadas.
al senin olsun dedi.
bakalim ben sizlerin yardimiyla bonsai yapabilecekmiyim?
yardimlarinizi bekliyorum.

zorr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2012, 16:18   #168
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Güzel bir gövde var bolca da dal var. Gerekli materyal hazır. Sağlıklı bir ardıç. Yeterli malzeme var bonsai yapmak için.
Bu bende olsa bir yıl ne yapacağım ben şimdi diye bakar bakar düşünürdüm.
Çok kolay biçimde dik tarza adapte edilebilir ama, ardıç radikal gövde biçimlendirmeye de uyum sağlıyor.

Onbeş litrelik bir saksıda gibi. İlk müdahele olarak yukarı giden sürgünü kesip dallanmanın nasıl olacağını görmeyi düşünürdüm.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2012, 15:11   #169
Yeni Üye

kamil79's Avatar

Giriş Tarihi: 29-06-2012
Merhaba, bu başlığı okuduğum kadarıyla acemi bir bonsaici olarak ardıçlarla başlamam uygun olur değil mi Memet Hocam?

kamil79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2012, 21:51   #170

memet's Avatar

Ardıç dirençli ve hataları telafi edebileceğiniz bir ağaç. Uygun bir fidan seçerseniz ardıçla başlayabilirsiniz. İstanbul'daki deneyimli arkadaşlarla iletişime geçip birlikte fidan seçmenizi öneririrm.

Eski 29-06-2012, 22:48   #171
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Giriş Tarihi: 19-01-2007
Galeri: 22
İstanbul da bonsaiye sevdalanan arkadaşlar her hafta sonu isterlerse bahçemi ziyarete gelip çalışmalarımı yerinde görüp merak ettiklerini sorabilirler.
Tekbonsai - Google Maps

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2012, 12:50   #172
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kamil79 Mesajı Göster
Merhaba, bu başlığı okuduğum kadarıyla acemi bir bonsaici olarak ardıçlarla başlamam uygun olur değil mi Memet Hocam?
Yamadorian size yardımcı olacaktır...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2012, 14:24   #173
Ağaç Dostu

arapsabunu's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2012
Yanlış yerde soruyorsam affola;

İlk kez bir bonsaim oldu geçtiğimiz hafta; şimşir taflan. Aslında yerini sevmişti ve sulamasına da tatlı kaşığı ile özene bözene dikkat ediyordum.

İki-üç güne bir su vermemden de hoşlanmıştı.

Sulama periyodunu misafir trafiği nedeniyle aksattığımdan mı bilmiyorum şu an yaprakları kuru, yeşilliğini kaybetti. O kadar yıllık ağacı öldürüyor muyum diye kendime kızıyorum lütfen yardım

arapsabunu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2012, 14:38   #174

memet's Avatar

Saksı boyutunu bilmek gerekir. Tatlı kaşığı ile su fincan kadar değilse saksı,yetersiz kalır.
Saksısıyla birlikte su dolu bir kaba koyup yeterli suyu çekmesini sağlayın sonra da serin ve gölge bir yerde kendine gelmesi için bekletin.

arapsabunu beğendi.
Eski 30-06-2012, 16:46   #175
Ağaç Dostu

arapsabunu's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2012
Çok teşekkür ederim, hemen uygulamaya gidiyorum, Allah razı olsun...

arapsabunu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2012, 21:45   #176
Yeni Üye

(SdfG)'s Avatar

Giriş Tarihi: 02-11-2011
Merhaba...

Merhaba arkadaşlar forumunuza yeni katıldım bonsaiye tutuldum içim içimi yiyor Bir nar filizlendirmekteyim.

Sizlerinde desteğini bekliyorum fakat bir sorum var ben izmirde yaşıyorum şöyle 15,20 tl ye bonsailer arıyorum hem tecrübe için hemde tecrübe kazanırken bunu güzel bonsailerde yapmak daha iyi olur diye düşünüyorum biliyorum bulmak zor bu yüzden kendin yapmalısın falan dediğinizi duyar gibiyim ama bunun bonsai kıtlığından olan bi avunum şekli olduğu kanaatindeyim inşallah vardır böyle fiyata bonsailer 200-300 hayatta veremem ki

(SdfG) Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2012, 10:52   #177
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-08-2009
Merhabalar,

Bonsai'ye coktan beri merakli olan fakat bir turlu firsatini bulup baslayamamis biriyim. Su anda vaktin geldigini dusunuyorum.

Istanbulda oturuyorum. Kendisine evin icinde bakacagim ve evim gunes goruyor. Bu kosullara uygun, meyvesiz adaylardan hangi fidan turleri uygundur acaba?

Tesekkurler.

bseh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2012, 12:22   #178
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bseh Mesajı Göster
Merhabalar,

Bonsai'ye coktan beri merakli olan fakat bir turlu firsatini bulup baslayamamis biriyim. Su anda vaktin geldigini dusunuyorum.

Istanbulda oturuyorum. Kendisine evin icinde bakacagim ve evim gunes goruyor. Bu kosullara uygun, meyvesiz adaylardan hangi fidan turleri uygundur acaba?

Tesekkurler.
sn bseh,

Öncelikle hoş geldiniz.
Koşullarınıza uygun veya uygun olmayan, sayılabilecek birçok tür var. Kendinize hangi türü almalıyım sorusunu sormadan önce, forumda gerek bonsai ile ilgili gerekse ağaç türleri ile ilgili başlıkları bir okumanızı ve diğer üyelerin de olumlu veya olumsuz tecrübelerine bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Aslında bonsai, doğada var olan ağaçların minyatürü olduğundan her ağaç gibi bonsai de açık havaya, hava akımına ihtiyaç duyar, sadece kimisi fazla güneş/sıcak sever, kimisi fazla sevmez. Dolayısı ile en azından bu iş için kullanabileceğiniz bir balkonunuz olsa iyi olur kanaatindeyim.

Saygılarımla

Eski 30-08-2012, 15:28   #179
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-08-2009
Maalesef balkonum yok, ev icinde bonsai yapilabilecek agaclar icin soyle bir kaynak buldum:

Bonsai Tree Species

15-23 derece isteyenler icin ortamimin uygun oldugunu dusunuyorum.

• Aralia (Most varieties)

• Crassula (Jade Tree)

• Cycas revolute

• Euphorbia(Most varieties)

• Ficu benjamina (Weeping Fig)

• Ficus “Lond Island”

• Ficus natalensis

• Ficus microcarpa nitida

• Hedera (Ivy)

• Schefflera

• Succulents (Most Varieties)

• Ulmus parvifolia (Chinese Elm from Southern China)

Meyveli olanlardan istemiyorum. Acaba yeni baslayan birisi icin, hizli gelisim acisindan, hangi turler uygundur, hangilerini tavsiye edersiniz? (Tabi fidanini da bulabilecegim bir tur olmali )

schefflera arboricola (cuce seflera) ya da ulmus parvifolia (cin karaagaci) cok begendim, yapabilir miyim acaba bunu? nereden bulabilirim?

bseh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2012, 20:33   #180
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Madem balkonunuz yok o halde bu yazdıklarınızdan en çok Ficus size uygun olur derim. İşyerimde bir ficus benjaminim var, direk güneş ışını almadığı halde 8 senedir sorunsuz büyüyor ve tavanı buldu boyu.

Etiketler
bonsai, bonsai eğitimi, bonsai fidan seçimi, bonsai köklendirme, bonsaiye adım atanlar, havai köklendirme, limon ağacı

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025