Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ademcc
İyi günler bonsai ustaları. Ben de yeni başlayacağım bu işe lakin tohumdan başlamak yeni başlayacağım için beni çabuk yıldıracağını düşünüyorum. Bu yüzden fidan dan başlamayı düşünüyorum. Size sorum şu olacak; Bolu'da yaşıyorum ve diyorum ki ormandan uygun bi fidan söksem 1 sene kadar saksıya alıştırsam olur mu?
Eğer olur derseniz söktüğüm fidanın kalın köklerini budayarak mı saksıya yerleştirmeliyim?
Bu arada ben yabani fındık, ardıç, meşe, kızılcık, ça m ,göknar düşünüyorum. Bu ağaçlar ormanda doğal olarak bulunmakta ve bonsaiye uygun fidan bulmak son derece mümkün.
Sizce hangi fidandan sökmeliyim.
|
Merhaba sn ademcc,
Aramıza hoş geldiniz.
Öncelikle bilmelisiniz ki yetkili makamlardan izin almadan ormandan ağaç sökmek büyük bir suç ve ciddi cezaları var. Öncelikle ilgili makamlardan izin almanız gerekir.
Bunun yerine fidancılardan uygun fidanlar seçebilirsiniz.
Buna ek olarak, bulunduğumuz mevsim sökme, kök budaması gibi işlemler için hiç uygun bir dönem değil, aksi halde alacağınız fidan kesinlikle ölecektir.
En son sorunuzla ilgili olarak ise: Ağacımızı alıştırma saksısına alırken kök durumu elveriyorsa kazık kökü elbette kesmemiz gerekiyor, ama bunu yaparken köklere mümkün olan en az hasarı vermeye ve kılcal kökleri olabildiğince bitki üzerinde bırakmaya ve mümkün olan en fazla topraklı halde kökleri korumaya çalışmamız şart. Zaten en önemlisi mümkün olduğunca topraklı ve kılcal kökleriyle birlikte almak.
Başarılar.