agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Yaşantımızda ve Sanatta Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni4Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-02-2006, 17:10   #31
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
heykel

Merhaba,

Dün Murat'la konuştuk neler yapabileceğimizi. Toplanıp konuşana kadar. Benim bazı teknik ayrıntılara girmemin iyi olacağını düşündük.

Önce malzemeler önemli. Bıçaklar diğer aletler. Forumda resmi olan bıçaklar aslında tam ağaç malzemeleri değil. Resmi olan bıçaklar linol baskı için oyma bıçakları. Ağaçta kullanılmaz diye bir şey yok ama. Çeliği biraz yumuşak olur.

Ağaç için bıçaklar kullanmak daha verimli oluyor. Tabi bunları söylerken hem murat hem ben yontabilen herşeyi de kullanıyoruz.

Bıçak kullanmada ilk şey ucunun sürekli keskin olması. Hemen her seferinde bilemeyle başlaması daha iyi.

Bunun için ben zımpara kullanırım. 360 Numara su zımparasını. Biraz ıslatarak... Bıçakları keskinleştirmek gerek. Düzgün bir zemine koyup zımparayı, ucunu sürerek, keskinleştiriyorum.

Büyük ağaç yontacaklar için bir de tokmak gerekir.
Yüzeyi düzeltmek için de raspa. Eğenin ağaç için olanı. Sonra işler ilerleyince ağacı koruma vernikleme işlerine ayrıca gireriz. Mengene iyi bir malzeme . Ama ben kullanamıyorum rahat edemiyorum. Ufak ağaçlar için iyi olacağı kesin. Başlar başlamaz elleri kesme adetten. Bunun için hiç bir zaman elin bıçağın ucundan önde durmaması gerekir.

Ağaç seçmesi ikinci konu. Ya Murat'ında yaptığı gibi doğadan bulmak gerek. Ya da benim yaptığım gibi kereste. Bu biraz zahmetli biraz da maliyetli olabilir.

Bulması en kolay ağaç çam. Ama yontma işine çok uygun değil. Ihlamur ceviz iyi ve kestane. Bunlar kereste halinde olduğu için alması kullanması eve sokması zor. Nette bazı heykeller seçtim onları ekleyip, nasıl farklı malzemeler kullanılabilir diye devam edeceğim.

Biraz da sizin fikrinizi öğrendikçe. Iskarpela almayı düşünenlere Maraş bıçakları almalarını öneririm. En iyisi onlar. Teknik ve malzeme konusunda soracağınız bütün sorularınıza seve seve cevap vermek isterim.

Herkese selamlar

memet

Düzenleyen malina : 25-02-2006 saat 03:15
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2006, 17:16   #32

memet's Avatar

bazı heykel örnekleri veriyorum merak ettkilerinizin nasıl yapıldığını anlatabilirim

Name:  butte_small2891r_small[1].jpg
Views: 3884
Size:  8.2 KB

Name:  WhatStartedIt[1].jpg
Views: 3910
Size:  12.3 KB

Name:  snake012[1].jpg
Views: 3850
Size:  9.5 KB

Düzenleyen malina : 24-08-2006 saat 12:43
Eski 21-02-2006, 17:26   #33
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2004
Galeri: 28
Bunlar merak edilmez mi? Bence hemen anlatmaya başlayın

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2006, 18:08   #34
ağaç dostu

Giriş Tarihi: 10-01-2006
Galeri: 2
Mehmet bey,
ben bu bilgileri yerde ararken gökte buldum.
Yıllardır ilgi alanım olan bu konuda
birşeyler okumaktan öteye gidebilmiş değilim.
Vakit olarak da yaşantım yeni izin verdi bana.
Lütfen ayrıntıya girmekten çekinmeyin.
Teşekkürler.

arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2006, 22:39   #35
Ağaç Dostu

hasan42's Avatar

Giriş Tarihi: 04-11-2005
Galeri: 112
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tuana

Diyecek tek kelime..Harıkasınız yaaaa En içten sevgilerimle

Teşekkür ederim.

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2006, 00:46   #36

memet's Avatar

heykel teknikleri

Tekrar merhaba. Eklediğim heykellerin birbirinden farklı teknikte yapılmış işler olmasına dikkat ettim.

İlk heykel buluntu ağaçlardan yapılmış bir at. Doğadan toplanmış dallar. Resim biraz ufak ama bence sonuç çok etkileyici. Parçalar durma göre tel ya da ağaç çivilerle birleştirilmiş. Bu aslında uygulaması en rahat olan teknik.Bir bakımada sitenin ruhunada da çok uyuyor olabilir buluntu parçalar kullanmak.

Yılan sanırım çam ağacı. Birkaç parça eklenmiş olabilir. Sanırım monte edilmiş birbirine. Diğeri, illede bir figürün şart olmadığını göstermek için koydum. İnce çıtalar birleştirilmiş.

Bir de muratın kullandığı teknik var. Buluntu parçaları içinde gördüğü forma göre şekillendiriyor. Onları da görmüşsünüzdür. Yarışma için çalışmak isteyenlere çeşitli seçenekleri göstermek istedim. Katılmak isteyenlerin hepsine de teker teker teknik konuları aşmada yardım etmek isterim. Neyin nasıl kullanılabileceğine dair. Bıçaklar dışında...

Bazı aletlerde var piyasada. Oymak için. Koçtaş'ta bir motorlu oyma aleti görmüştüm. Ufak işler için kullanışlı olabilir.

Ben nasıl yapıyorum.? Keresteye önce yapmak istediğim şekli çiziyorum. Marangozda kestiriyorum kaba şeklini. Sonra tokmak ve bıçaklarla yontuyorum. Burda ağacın bir yönü oluyor.

Bir yönde bıçak rahat giderken diğer yönde biraz zorluklar çıkarıyor. Bir kaç denemde farkedilir bu da. İşi kolaylaştırıyor. Başlamak için şimdi aklıma bunlar geldi. Biraz da sizlerin söyleyeceklerinize göre devam etmek isterim.

Selamlar

memet

Düzenleyen malina : 25-02-2006 saat 03:16
Eski 22-02-2006, 04:58   #37
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
Sevgili Mehmet,

Yazınızı okuma kolaylığı için düzelttim. Paragraf kullanarak yazarsanız daha rahat okunacaktır...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2006, 05:07   #38
agaclar.net

malina's Avatar

Ağaç için kullanılacak bıçakların resimlerini eklemek için link verir misiniz?

Eski 22-02-2006, 19:16   #39
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-10-2004
At figürüne bayıldım. Topicin işlevselliğine de..
Yaşadığım yerde ağaç sorunu çekmem de, elimi keseceğim garanti. Bu kısmı korkutuyor beni.
Mehmet Bey'e desteğinden ötürü bir kez de buradan teşekkür etmek istiyorum.

Kolay gelsin..

benim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2006, 21:58   #40
agaclar.net

malina's Avatar

Bıçağı kullanırken en çok kesilme ihtimali olan bölüm, (sağlaklar için) sol işaret parmaklarının üst bölümü. Bu kısma geçirebilecek, orta şiddetteki kaymalara dayanıklı bir aparat işe yarayacaktır.

Eski bir kemerden (ya da benzeri malzemeden) kesilmiş, parmağına takabilecek gibi hazırladığın bir parça işine yarayacaktır.

Eski 22-02-2006, 22:08   #41
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-10-2004
İnanılmaz bir kadınsın sen!

benim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2006, 02:45   #42
Ağaç Dostu

hasan42's Avatar

Mehmet ve Murat Beylere soracağımız sorular sanırım ağacın başına geçip oymaya başladıktan sonra oluşacak. Kendi hesabıma ben bir parça ağaç bulup elime geçen ilk mutfak bıçağıyla oymaya başlamaktan başka bir şey düşünmüyorum şu anda.

Nette bir sayfaya rastladım. Bu sayfada ağaç oyma işi yapan insanların isim listesi var. Yararlı olabileceğini düşündüğüm için sizinle paylaşmak istedim.

http://dmoz.org/Arts/Visual_Arts/Scu...Sculptors/Wood

Listedeki ilk isme tıkladığımda karşıma kocaman ağaç gövdelerinden heykel yapan bir kişinin sitesi çıktı.

http://www.treesculptor.co.uk

Kocaman ağaç gövdelerinin nasıl heykellere dönüştüğünü bu sitede fotoğraflarla görebiliyorsunuz.
John Adams adlı bu kişi şöyle diyor:

"Yontma işi pek çok bakımdan tek bir şansınızın olduğu bir çalışmadır. Ağaç biraz fazlaca yontulsa, hatayı düzeltme şansınız sınırlıdır. Ağacı yontan kişi, heykelin bitmiş şeklini, daha ağaç blok halindeyken zihninde canlandırabilmelidir. Form hakkında iyi bilgi sahibi olmanın hayati öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Bu bilgi konunun sürekli çizimiyle elde edilebilir. İnsan figürü beni her zaman çevreleyen bir konudur ve ben her durumda, elime her fırsat geçtiğinde çizim yaparım; her türlü taşıt aracını beklerken veya aracın içindeyken, kafelerde, tiyatrolarda, toplantılarda, ücretsiz model bulabildiğim her yerde çizim yaparım. Bu çizimler zihnimde ağaca işleyebileceğim vücut şekillerinden oluşan görsel bir kütüphane oluştururlar. "

Heykellerine bir bakın bakalım beğenecek misiniz? İşte bir örnek:

Eklenen Resimler

Eski 24-02-2006, 04:17   #43
ağaç dostu

Giriş Tarihi: 10-01-2006
Galeri: 2
Soru: Elimizdeki ağaç parçasını tam kesip, oyup bir şekle getiriyorsunuz ki bir de bakmışsınız durduğu yerde çatlama meydan gelmiş. Bu ağacın kuruluğu ile ilgili diye düşünüyorum. Önlem alınabilir mi? Örneğin şekil vermeye başlamadan önce en az şu kadar zaman ve şu şekilde bekletin gibi birşeyler var mı?

arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2006, 05:36   #44
Ağaç Dostu

tuana's Avatar

Giriş Tarihi: 06-12-2005
Galeri: 18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi benim
İnanılmaz bir kadınsın sen!
İnanılmaz olan malına abla mı? Gerçekten bir ara tanışsak çok iyi olacak

tuana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2006, 15:35   #45

memet's Avatar

ağaç seçimi

merhaba,

istanbullu bir heykelci arkadaşın ağaç heykelini adanalı birisi almış. bir iki ay içinde ortadan ikiye yarılmış heykel. değişen iklimin önemli etkisi var bu yarılmada. ama esas etken ağacın kuru olmaması. kerestecilik marangozluk bakımından bu kadar hassas değil ağacın kuruluğu.

seçilecek ağacın kesinlikle kuru ağaç olması gerek. en az bir sene durmuş ağaç olmalı. çam gibi kimi kerestelerin fırınlı olması aynı işi görüyor. hangi ağacın kuru olduğu tecrübeyle anlaşılır. tereddüt ettiğiniz ağacı almayın.kuru ağaç nemini kaybetmiş olur.evlerdeki ahşap parçaların durumuyla kıyaslayın keresteye bakarken..

eve aldığınız ağacı bir iki ay tutarsanız gölge bir yerde daha iyi olur. doğadan toplanan parçalar için böyle bir risk genellikle olmuyor. işlediğiniz ağaç yarılmaya başlarsa dönüş yok. ya öyle bırakacaksınız.ya da yeni ağaç alacaksınız.

benim yontmaya başladıklarımla, bitirdiklerimi bilseniz çoğu sobaya gidiyor .
istediğiniz gibi olmaz ağaç çalışamaya uygun çıkmaz daha bir sürü şey
alıntıda söylediği haklı.. hatadan geri dönüşü olmayan bir teknik. bırakıp başkasına geçmek gerekebiliyor..

ıskarpela alamak isteyenlere maraştaki benim bıçak aldığım ustanın adresini verebilirim. aslında türkiyenin her yerine yolluyor bıçak. hırdavatçılarda bulabilirsiniz. nette bir adres bulamadım bıçaklarla ilgili. benim işlerin resimlerini eklerken bıçaklarımın da resimlerini ekleyeceğim.

parmağa kılıf takma konusu çok faydalı ben de kullanmıştım. kalın deri bir kılıf
parmağa geçecek şekilde iyi oluyor. baş ve işaret parmaklarına birer tane.

ağaç seçerken bir de yaş halkalarına dikkat etmek gerekir. üstten yuvarlak halkalara baktığında aralar ne kadar sıksa halkalarda oymaya o kadar uygun kerestedir. bu en çok çam ve ıhlamurda dikkat edilmeli. ceviz her zaman en güzeli. bir de kestane yontması çok hoş olur. kokusu yayılıyor ağacın. kestane yaşsa bıçakları boyar yontarken..
çınar ağacından uzak durun

Gönüllü paragraf yapıcı, de/da ve soru takıları ayırıcı, noktadan sonra boşluk bırakıcı eleman malina tarafından düzeltilmiştir

Düzenleyen malina : 24-02-2006 saat 16:55
Eski 24-02-2006, 15:37   #46

memet's Avatar

yazı yazması heykel yapması kadar kolay değil...paragraflara dikkat etmeye çalıştım ama çok başarılı olamamışım

Eski 24-02-2006, 16:35   #47
Ağaç Dostu

hasan42's Avatar

Teşekkürler Memet Bey. Hani derler ya, tecrübe konuşuyor.
Fırınlama konusunda aklıma bir şey geldi. Bana güleceksiniz ama cahilliğime verin. Evdeki fırının içinde nisbeten düşük bir derecede bir süre tutsak ne olur acaba? Ya da, yanmasına izin vermeden kısa sürelerle bir kaç kez fırında tutsak? Nemini kaybetmesini sağlayamaz mıyız?
Bir de, babamların odunluğunda bahçesinden kestiği dut ve kayısı gövdeleri görmüştüm. Bunları kullanabilir miyiz? Ya kavak? Biliyorsunuz kavak yontması en kolay ağaç.

Eski 24-02-2006, 22:03   #48
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

Giriş Tarihi: 15-10-2004
Galeri: 574
ilginç bir haber
insanların hayal gücünün sınırı yok

http://www.agaclar.net/index.php?id=3206

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2006, 02:28   #49

memet's Avatar

fırın

fırın konusuna güldüğüm kesin...
bir espri olarak güzel olduğu için..
işin aslı bunun için profesyonel fırınlar var..belirli bir ısıda uzun süreli tutuluyor ağaç..nemini kaybedene kadar..kuru ağaç alması daha pratik..dut ağacının çok güzel sarı bir rengi var.kolay işlenir.kayısıdan da mobilya yapılıyor.ben denemedim ama,mobilyacılıkta kullanılıdığına göre heykele de uygundur..kış başında kesilmişse yeterince kurumuşlardır.ağaçlar uyandıktan sonra kesilen dallar daha geç kurur..dut dallarının tam ortasında boş bir yer oluyor ..oyacaksanız onu göz önüne alın..
selamlar mehmet

Eski 25-02-2006, 02:30   #50

memet's Avatar

kavağı unutmuşum..hiç denemeyin.heykele hiç uygun değil. yumuşak olmasına rağmen..oymacılığa uygun bir ağaç değil.örneklerden birinde koyduğum sepeti andıran iş var.. o türden birşeyler e olabilir belki..

Eski 25-02-2006, 03:09   #51
Ağaç Dostu

hasan42's Avatar

Teşekkürler Mehmet Bey. Açıklamalarınız çok aydınatıcı oluyor.

Bu gün Praktiker'e gidip bir elektrikli dekupaj testere aldım. Iskarpela takımını da orada ilk kez gördüm. 12 parçalık bir takımı 6 liraya satıyorlar ama Çin malı olan bu aletler çok kalitesiz. Kolayca eğiliyorlar. Bu yüzden almadım. Tekzen ve diğer bir kaç yere daha bakacağım.

Eski 25-02-2006, 03:18   #52
agaclar.net

malina's Avatar

hasan, agaclar.net masraflı olmaya başladı diyeceksin bir süre sonra

Eski 25-02-2006, 03:21   #53
Ağaç Dostu

hasan42's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
hasan, agaclar.net masraflı olmaya başladı diyeceksin bir süre sonra
Ne diyorsunuz!
O kadar güzel eğeler, törpüler, işkenceler gördüm ki!
Yavaş yavaş tamamlayacağım bütün bunları.

Eski 25-02-2006, 03:24   #54
agaclar.net

malina's Avatar

Alış fiyatlarını da yazsana (konuyla ilgili almayı düşünmediklerinin de olabilir)

Alışveriş edecekler için yardımcı olur.

Eski 25-02-2006, 07:16   #55

memet's Avatar

ıskarpela ararken maraş bıçağı sorun..epey oldu ben bi ara tanesine 5 **** 7.5 gibi bir fiattan sorduğumu hatırlıyorum.çeşitli başlıklar takılabilen bir tür frezede var .ufak bir modelini görmüştüm.kullanışlı olabilir.ama murat almıştı .o
pek sevmemişti..çin malı olan bıçaklar linol oymak için olabilir..

Eski 25-02-2006, 15:28   #56

memet's Avatar

resimler

merhaba .bonsai yazılarını okurken webcam kullanarak malzemelerimin resimlerini yollayabileceğim aklıma geldi benimde.kestane ağacının büyüme görüntülerine bakarken .benim ağaç heykellerden biri ve kulllandığım bazı malzemeler....
selamlar mehmet

Name:  Resim 003.jpg
Views: 5150
Size:  5.8 KB

Name:  Resim 004.jpg
Views: 5953
Size:  10.3 KB

Name:  Resim 006.jpg
Views: 4963
Size:  11.3 KB

Düzenleyen Mine Pakkaner : 29-07-2006 saat 10:29
Eski 25-02-2006, 16:16   #57
agaclar.net

malina's Avatar

Memet'in kullandığı malzemeler

Eklenen Resimler

Eski 25-02-2006, 16:49   #58
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

Giriş Tarihi: 15-10-2004
Galeri: 574
trt 2 de mini belgesel izledim sabah
bir köylü keser ile saz yapıyor
sonra kağnı yapmış, öküzlerini falan..tüm detayları ile
üzerini de aletlerin ucunu ısıtarak yaptığı işlemelerle süslemiş
sonra da satmaya götürüyor..
keşke diyor; bir atölyem olsa, aletlerim olsa.....

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2006, 17:45   #59

memet's Avatar

benimde kulandığım bir keser var ucunu yuvarlaklaştırdım demircide.sonra bir marangozda daha gördüm aynısını yapmış..bu arada ben evde çalışıyorum.murata da evin balkonunu kapatıp atelye yaptık..herne kadar ağzaç yontarken evin heryeri talaş oluyorsada..resimdeki ıskarpelalardan biri uzun süre kullandığım tek aletimdi.çoğunu onla yaptım.testereyle kestim camla kazıdım.

Eski 25-02-2006, 23:23   #60
agaclar.net

malina's Avatar

Ağaç Malzeme Bilgisi
Yalçın Örs, Hakan Keskin
Atlas Yayınları

8 YTL

Ağaçtan elde edilen malzemelerin özelliklerini tanıtan ve rasyonel kullanımları için gerekli temel bilgileri içeren ağaç malzeme bilgisi kitabı, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Mobilya ve Dekorasyon Eğitim Bölümü, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Endüstriyel Teknoloji Eğitim Bölümü ve Ağaç İşlerine yönelik mühendislik bölümleri için hazırlanmıştır.

Ağaç malzeme bilgisi kitabı, odunun oluşumu ve yapısı, odunun mikroskopik yapısı, odunun makroskopik yapısı, odunun kimyasal yapısı, ağaç malzemenin fiziksel özellikleri, ağaç malzemenin mekanik özellikleri, ağaç malzemenin kurutulması, ağaç malzemenin korunması (Emprenye), tabaklı ağaç malzemeler ve bazı ağaç türlerinin kullanım imkanları olmak üzere 10 bölüm olarak hazırlanıp son bölümde ek olarak ağaç malzemelere ilişkin TSE standartları verilmiştir.
(Önsöz'den)

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025