heykel
Merhaba,
Dün Murat'la konuştuk neler yapabileceğimizi. Toplanıp konuşana kadar. Benim bazı teknik ayrıntılara girmemin iyi olacağını düşündük.
Önce malzemeler önemli. Bıçaklar diğer aletler. Forumda resmi olan bıçaklar aslında tam ağaç malzemeleri değil. Resmi olan bıçaklar linol baskı için oyma bıçakları. Ağaçta kullanılmaz diye bir şey yok ama. Çeliği biraz yumuşak olur.
Ağaç için bıçaklar kullanmak daha verimli oluyor. Tabi bunları söylerken hem murat hem ben yontabilen herşeyi de kullanıyoruz.
Bıçak kullanmada ilk şey ucunun sürekli keskin olması. Hemen her seferinde bilemeyle başlaması daha iyi.
Bunun için ben zımpara kullanırım. 360 Numara su zımparasını. Biraz ıslatarak... Bıçakları keskinleştirmek gerek. Düzgün bir zemine koyup zımparayı, ucunu sürerek, keskinleştiriyorum.
Büyük ağaç yontacaklar için bir de tokmak gerekir.
Yüzeyi düzeltmek için de raspa. Eğenin ağaç için olanı. Sonra işler ilerleyince ağacı koruma vernikleme işlerine ayrıca gireriz. Mengene iyi bir malzeme . Ama ben kullanamıyorum rahat edemiyorum. Ufak ağaçlar için iyi olacağı kesin. Başlar başlamaz elleri kesme adetten. Bunun için hiç bir zaman elin bıçağın ucundan önde durmaması gerekir.
Ağaç seçmesi ikinci konu. Ya Murat'ında yaptığı gibi doğadan bulmak gerek. Ya da benim yaptığım gibi kereste. Bu biraz zahmetli biraz da maliyetli olabilir.
Bulması en kolay ağaç çam. Ama yontma işine çok uygun değil. Ihlamur ceviz iyi ve kestane. Bunlar kereste halinde olduğu için alması kullanması eve sokması zor. Nette bazı heykeller seçtim onları ekleyip, nasıl farklı malzemeler kullanılabilir diye devam edeceğim.
Biraz da sizin fikrinizi öğrendikçe. Iskarpela almayı düşünenlere Maraş bıçakları almalarını öneririm. En iyisi onlar. Teknik ve malzeme konusunda soracağınız bütün sorularınıza seve seve cevap vermek isterim.
Herkese selamlar
memet
Düzenleyen malina : 25-02-2006 saat 03:15
|