View Single Post
Eski 24-02-2006, 15:35   #45
memet
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
ağaç seçimi

merhaba,

istanbullu bir heykelci arkadaşın ağaç heykelini adanalı birisi almış. bir iki ay içinde ortadan ikiye yarılmış heykel. değişen iklimin önemli etkisi var bu yarılmada. ama esas etken ağacın kuru olmaması. kerestecilik marangozluk bakımından bu kadar hassas değil ağacın kuruluğu.

seçilecek ağacın kesinlikle kuru ağaç olması gerek. en az bir sene durmuş ağaç olmalı. çam gibi kimi kerestelerin fırınlı olması aynı işi görüyor. hangi ağacın kuru olduğu tecrübeyle anlaşılır. tereddüt ettiğiniz ağacı almayın.kuru ağaç nemini kaybetmiş olur.evlerdeki ahşap parçaların durumuyla kıyaslayın keresteye bakarken..

eve aldığınız ağacı bir iki ay tutarsanız gölge bir yerde daha iyi olur. doğadan toplanan parçalar için böyle bir risk genellikle olmuyor. işlediğiniz ağaç yarılmaya başlarsa dönüş yok. ya öyle bırakacaksınız.ya da yeni ağaç alacaksınız.

benim yontmaya başladıklarımla, bitirdiklerimi bilseniz çoğu sobaya gidiyor .
istediğiniz gibi olmaz ağaç çalışamaya uygun çıkmaz daha bir sürü şey
alıntıda söylediği haklı.. hatadan geri dönüşü olmayan bir teknik. bırakıp başkasına geçmek gerekebiliyor..

ıskarpela alamak isteyenlere maraştaki benim bıçak aldığım ustanın adresini verebilirim. aslında türkiyenin her yerine yolluyor bıçak. hırdavatçılarda bulabilirsiniz. nette bir adres bulamadım bıçaklarla ilgili. benim işlerin resimlerini eklerken bıçaklarımın da resimlerini ekleyeceğim.

parmağa kılıf takma konusu çok faydalı ben de kullanmıştım. kalın deri bir kılıf
parmağa geçecek şekilde iyi oluyor. baş ve işaret parmaklarına birer tane.

ağaç seçerken bir de yaş halkalarına dikkat etmek gerekir. üstten yuvarlak halkalara baktığında aralar ne kadar sıksa halkalarda oymaya o kadar uygun kerestedir. bu en çok çam ve ıhlamurda dikkat edilmeli. ceviz her zaman en güzeli. bir de kestane yontması çok hoş olur. kokusu yayılıyor ağacın. kestane yaşsa bıçakları boyar yontarken..
çınar ağacından uzak durun

Gönüllü paragraf yapıcı, de/da ve soru takıları ayırıcı, noktadan sonra boşluk bırakıcı eleman malina tarafından düzeltilmiştir

Düzenleyen malina : 24-02-2006 saat 16:55
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön