agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yarım Kalmış Bonsailer (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/)
-   -   Uzman16 - Bonsai Çalışması (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/6966.htm)

uzman16 23-03-2008 20:29

3 Eklenti(ler)
Bugün oya ağcımda havai köklendirme yaptım. 2 dalda gerçekleştirdiğim bu yöntemi yakında acerde yapacağım.

5-6 cm. kadar gövdeyi soydum. IBA sürdüm ve etrafını plastik bardak ile kapattım. Hatta kestiğim taraf açıkta kalmasın diye başka bir plastik bardağı da üzerine geçirdim toprağı tutsun diye.

Şimdi bekleyeceğim köklenmesini. Böylece ana gövde dahil 3 tane yeni bonsai adayım olacak.

Köklenme ne kadar sürede olur acaba bilen var mı? 4-5 hafta sürer mi?

vyssera 31-03-2008 23:19

Selamlar,

Uzman16 sizin bu sorunuzu görmememe şaşırdım, forumdaki sorunlardan olsa gerek. Ben şu ana kadar sadece incirde havai köklendirme yaptım, ilk 1 ayda hiç kök oluşmamıştı, ama 2 ayda tüm kap kökle dolmuştu. Sanırım 2 ay kadar zaman alıyor genelde.

TreePedagogue 02-04-2008 07:30

Uzman16; Kullandığın malzeme şeffaf bu köklenmeyi olumsuz etikleyecektir, köklense bile köklerin gelişimi aldığı ışıkla bozulacaktır.
Ayrıca köklendirme yapacağın bölgede torf sıkı durması gerekir, bardakta bu sıkılığı sağlaman zor. Sürekli nemli durması gerekir bardakta bunu sağlaman yine zor...
Diğer bir nokta ise koyduğun aparatın hareket etmemesi gerekmektedir ki bu yeni oluşacak taze kökleri kopartır.
Tavsiyem Siyah kalın bir naylon ile
http://www.ipm.iastate.edu/ipm/hortn...yermonocot.gif
Bu linkteki gibi bir uygulama.
Test ettiğim tüm yöntemler içinde en hızlı ve en iyi sonucu veren bu yöntemdir..

uzman16 02-04-2008 11:53

Sn. TreePedagogue,

Öğlen eve gidip söylediğiniz düzenlemeyi yaptım. Koyu renkli naylonla etrafını sardım.

Yardımınız için çok teşekkür ederim.

uzman16 12-04-2008 20:01

1 Eklenti(ler)
Acer palmatumda havai köklendirmeyi bir dalda yaptım. Daha sonra diğer dalda da yapacağım.

uzman16 21-04-2008 23:32

1 Eklenti(ler)
Havai köklendirme yaptığım oya ağacımın (247 nolu mesaj) bugünkü hali. Köklenme durumunu bilmiyorum. Umarım kökleniyordur.

uzman16 21-04-2008 23:42

1 Eklenti(ler)
Bu da http://http://www.agaclar.net/forum/...9&postcount=68 mesajımdaki ispirya.

Ali H. ALI 24-04-2008 12:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TreePedagogue (Mesaj 221408)
Uzman16; Kullandığın malzeme şeffaf bu köklenmeyi olumsuz etikleyecektir, köklense bile köklerin gelişimi aldığı ışıkla bozulacaktır.
Ayrıca köklendirme yapacağın bölgede torf sıkı durması gerekir, bardakta bu sıkılığı sağlaman zor. Sürekli nemli durması gerekir bardakta bunu sağlaman yine zor...
Diğer bir nokta ise koyduğun aparatın hareket etmemesi gerekmektedir ki bu yeni oluşacak taze kökleri kopartır.
Tavsiyem Siyah kalın bir naylon ile
http://www.ipm.iastate.edu/ipm/hortn...yermonocot.gif
Bu linkteki gibi bir uygulama.
Test ettiğim tüm yöntemler içinde en hızlı ve en iyi sonucu veren bu yöntemdir..

Sayin treePedagogue, havai koklendirmelerde koyu renkli naylonlar yani sira, renksiz(seffaf) olanlar da kullanilabilir. Dusundugunuz gibi kisa surede isik kokleri pek etkilemiyor, yani kokler gelisip dali ana agacatan ayirana kadar en azindan etkilenmiyor. Ustelik reksiz naylonunu acip bakmadan koklerin gelismesini izleyebiliyorsunuz.

Uzman 16 havai koklendirme icin sardiginiz koyu renkli naylonlarai cikarip, seffaf naylonla sarmiya kalkismayiniz, agaclarinizi rahatsiz etmeyiniz birakiniz bu koyu renkli plastikler icerisinde koklensinler.

Havai koklendirme yontemlerinde koklenme suresi her bitkide ayni degildir. en cabuk koklenen sogut cinsleri iki haftada sonuc alinabiliyor. Incir, cin karaagaci 4-6 hafta, akcaagac 6-8 hafta, Sari yasemin, Mese 2 ay, Igne yapraklilar ise 6 ay ile 1yil arasinda koklenebiliyor. Oya agacini bilmiyorum ama 6-8 hafta alacagini dusunuyorum.
Sana guzel bonsai calismalari diliyorum.

uzman16 26-04-2008 08:52

Tamam Ali Bey, sadece suluyor ve bekliyorum. Çok teşekkür ederim.

uzman16 26-04-2008 12:25

2 Eklenti(ler)
Süs eriğimin son hali. Ama yapraklarını (balkonda olmasına rağmen) yeşil renkli bit olduğunu sandığım böcekler sarmıştı. Geçen hafta ilaçlamıştım ama yine oldu. Bazı yaprakların her tarafını kaplamışlar. Ne yapayım?

Harun Parlak 26-04-2008 12:28

Selamlar uzman16 erğiniz güzel form almaya başlamış.Sadece eriği değil çevreyide ilaçlarsanız kurturabilirsiniz

uzman16 26-04-2008 12:30

Teşekkürler Sn. Tekin. Dalların uçlarından ara sıra alıp dallanmayı arttırmaya çalışıyorum.

Sizin böyle durumlarda kullandığınız etkili bir ilaç var mı?

Harun Parlak 26-04-2008 12:38

Posatin diye bir kimyasal bir ziraat ilacı var onunla başa çıkyorum.

uzman16 28-04-2008 12:56

1 Eklenti(ler)
Bu da mor salkımın bugünkü hali. Yapraklanma arttı. Çok hoş yaprakları var, küçük olduğu için şık duruyor. Taş üstü ilk çalışmam olan bu uygulamada bitkiye zarar vermediğim için mutluyum.
Çiçeklenme ne zaman olur? Bilgi verirseniz sevinirim.

memet 28-04-2008 18:11

Morsalkım önce çiçek, sonra yaprak veriyor. Seninki de, bendeki gibi bu sene çiçeklenmeyecek sanırım.

uzman16 01-05-2008 09:51

Ceviz ağacını babamların orada bahçeye diktirdim. Bir müddet orada kalacak. (Benim balkonda yer kalmadı.)

Eaglion 01-05-2008 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 229160)
Süs eriğimin son hali. Ama yapraklarını (balkonda olmasına rağmen) yeşil renkli bit olduğunu sandığım böcekler sarmıştı. Geçen hafta ilaçlamıştım ama yine oldu. Bazı yaprakların her tarafını kaplamışlar. Ne yapayım?

Sayın Uzman 16,

Elektrik süpürgesi:o

Biraz "zihni sinir procesi" gibi ama yabancı forumlardan birinde uzun süre tartışıldı. En son ev tipi elektrik süpürgesinin ölü ve güçsüz yaprakları almanın en pratik yolu ( bilirsiniz, özellikle ibrellilerde bu daha da meşakatli) olduğuna karar verdiler. Yanında da promosyon olarak akar, bit ve örümceklerin önemli ölçüde temizlendiğini söylüyorlar.

Ben ardıçta ölü yapraklar için denedim. İşe yarıyor. Böcek bölümünü bilmiyorum. Gözden çıkarabileceğiniz bir dalda deneyin isterseniz. Kesin çözüm olmasa da en azında sayıyı azaltabilirsiniz.

vyssera 01-05-2008 11:44

Güzel bir fikir ama, bu ağaçta ziraatçilerden alacağı bir tarımsal ilacı kullanmasının tavsiye edeceğim.

uzman16 20-05-2008 12:09

Kullandığım tarımsal ilaç ile erik ağacımı bitlerden temizledim.

İncir ağacımdaki iki sürgünden çıkan yapraklar epeyi büyük. Yaprak küçültme işlemiyle ilgili görüşlerinizi bekliyorum.

Ali H. ALI 22-05-2008 14:57

Uzman 16, incir agacinizdaki yapraklarin su an buyuk olmasina aldirmayiniz. Siz agacnizi istediginiz tarzda sekillendirmeye bakiniz. Yaprak kucultme islemini,tarzi olusturduktan sonra son asamada yaparsiniz ve 3-4 yil icerisinde istediginiz yaprak boyutunu elde edersiniz.

Sebahattin Sargın 23-05-2008 08:53

Sevgili Uzman16;

Bugün televizyonda bir bahçe bakımı ile ilgili bir program seyrettim, bir seyirci mor salkımının olduğunu ve açmadığını söyledi. Uzman kişi mor salkım tohumdan yetiştirildi ise açması için biraz yaşlanması gerektiğini söyledi. Hemen aklıma sizin mor salkımınız geldi ve bu bilgiyi paylaşmak istedim.

Sevgiler ;)

uzman16 29-05-2008 22:54

Sevgili Sebo, Bu sene çiçeklenir diye çok umutluydum Olmadı. Seneye ümitliyim.;)

uzman16 29-05-2008 22:58

1 Eklenti(ler)
İncir adayımın sürgünleri gelişiyor. Gövde üzerinde birçok yeni sürgün hazırlığı da var. Acaba ne yapmalıyım? Telleme için erken sanırım. Ne dersiniz?

Ayıca uçlarından keseyim mi? Teşekkürler.

Not: Ne acer ne de oya ağacımda köklenme konusunda bir gelişme yok. Acaba ne yapayım? Köklenme olmazsa o dallar kesilecek mi? Yoksa gövdedeki yara nasıl kapanacak?

Ali H. ALI 30-05-2008 12:02

Uzman 16 iyi gunler, iciriniz icin bir tarz dusundunuzmu? (yatik tarzda olabilir)
agacainizi nasil sekillendireceginizi bilmek calismalarinizi kolaylastirir.

Havai koklendirmelerinizin basarisiz olmasi durumunda o dallari kesmenize gerek yoktur. Kabugun soyuldugu yerler kendini kapatmiya calisacak yani dal olmiyecek. Isterseniz ayni dali oradan tekrar koklendirmeyi deneyebilirsiniz. Ayni sekilde koklenme olmamis ve soyulan kabuklarin yerlerini kapatmiya calisan bir cin karaagaci var onun sizlerle payalasayim(en erken bir zamanda).
Hosca kaliniz.

uzman16 02-06-2008 15:32

Ali Bey,

Ben sizin incir gibi düşünüyorum. http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=130

Gövdeyi dik konuma getirip dalların aşağıya doğru sarktığı bir form düşünüyorum. Ama bu ara dallar öyle çok uzuyorlarki gövde boyunu geçecekler. Uçlarını keseyim mi?

uzman16 27-08-2008 16:07

Havai köklendirmelerimin ikisi de başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bunun nedeninin aşırı köklendirme hormonu kullanımı olduğunu düşünüyorum. Sanırım gövdeyi yaktım.
Acer palmatum ile yarışmaya katılmıştım.
Şu an sanırım aşırı sıcaklar nedeniyle acerin yapraklarında kuruma var. Ben de bunu fırsat bilip yaprak küçültme denemesi yapmak için yaprakları ortadan keseceğim.
Fotoğraflarını çekince eklerim. Zaten üzerindeki yaprak sayısı da azaldı.

Ali H. ALI 28-08-2008 14:49

Uzman16 son mesajinizdan onceki mesajinizi simdi gordum. Yani gec gordum.
Incirinizin uzayan dallari istediginiz kalinlikta ise onlari budamaliydiniz ki daha baska surgunler buytup dallansin. Her neyse sonbahar geliyor. sonbaharda budarsiniz.

Incirinizi benim incir gacimin formunda yapabilirsiniz. Incir dallari oldukca yumusaktir tellenip, kirilmadan istenilen yonlere cevrilebilir.

Havai koklendirmelerinizin neden basarisiz oldugunu bilemiyorum. Belki koklendirmek icin kabugunu soydugunuz yer, yeteri kadar kabuk soyulup iyice temizlenmediginden, kok salmak yerine agac, soyulan kabugunun yerine yenisini gelistirmeye baslamistir diye dusunuyorum.

Onumuzdeki baharda tekrar denersiniz.

uzman16 15-03-2009 21:29

2 Eklenti(ler)
Uzun zamandır yazmamıştım.

Sizlere ispiryamdaki değişimi göstermek istiyorum.

Geçen sene kök budaması yaptığım ve o zaman yaprak boyu yaklaşık 7-8 cm olan ispiryamın yaprak boyu 1,5 - 2 cm. boyutlarına kadar küçüldü. Geçen sene tomurcuklanma olmamıştı, şu an tomurcuklanma var.

Sanırım 1-2 hafta sonra açacak.

Nariel 15-03-2009 23:42

İspiryadan bonsai yapmak hiç aklıma gelmemişti, çok fazla çiçek açtığı için çiçekli bonsaisi çok hoş olacak..

Sanırım çiçekleri geçtikten sonra yaprakları büyüyecek; çünkü şu dönemde tomurcuklu tüm ispirya çalılarının yaprak boyutları sizinkiyle aynı.

uzman16 16-03-2009 08:05

Yapraklarının büyümesi konusunda verdiğin bilgi için teşekkürler. Kök budaması yapmamın etkisiyle küçüldü sandım. Demek değilmiş.

Çiçekleri açınca tekrar fotoğraflarım. Aslında çalı tarzında bir bitki ispirya ama benimki öyle olmadı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025