agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yarım Kalmış Bonsailer (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/)
-   -   Uzman16 - Bonsai Çalışması (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/6966.htm)

bonsaisan 19-02-2008 10:29

Sayın uzman16

Narınız sanırm iç mekanda olduğu için aktif gelişim durumunda.

BEnim narlarım dışa mekanda 2 gecedir hava sıcaklığı burada2 derece acerlerimde dışarıda narlarda üzerlerinde yaprak yok.

Şu anda narınız uyku durmunda değil fotğrafdan gördüğüm kadarıyla.

Budama işleminde sürgünlerin 6 ila 8 yaprak uzamasına izizn verin zaten şu anda gördüğüm kadarıyla 8 yaprak kadar uzamışlar.

Uzayan bu 8 yapraklı sürgünleri 2 ial 3 yaprak geridenbudayın.

Yani ilk sürgün ucunda zaten bitişik bir durmda 3 adet yaprak bulunur.Siz bu kısmın altında aşağıya doğru 2 **** 3 durma göre 4 yaprak aşağıdan bu sürgünü keskin bir makas ile alarak sürügn geri budaması yapın bu işlem geriye dönük sürün sayısını artıraçağı gibi aynı zamanda dal oluşumu teşvik edicek.

Saygılar.

uzman16 20-02-2008 22:53

Sn. Bonsaisan teşekkür ederim. Yine çok faydalı bilgiler verdiniz.

Aytaç Eroğlu 21-02-2008 08:40

Narınız gölge bir alandamı yaprak araları çok açık sanki güneş görmüyorlar gibi
saygılarımla

uzman16 21-02-2008 12:43

Sn. Picea Pungens, evet salonda pencereye yakın bir yerde, güneş görmüyor. Havalar biraz daha ısınsın balkona alacağım. Akşamları sıcaklık -2, -3 derece civarında. Zarar veririm kaygısı ile içerde tutuyorum. Malum, elimdeki gelişmeye başlayan tek bonsai adayım. ;)

Bonsibet 22-02-2008 00:17

Sayin uzman16 narinizi balkona alacaginizi söylüyorsunuz, disari cıkardiginiz zaman dısardaki hava sıcaklıgı suanki oda sıcaklıgınıza yakın bir sıcaklık olmasına dikkat edin ve birden günese maruz bırakmayınız önce hafif gölge yeri secin balkonunuzda ve alıstıra, alıstıra yaparsanız hem dısari cıkarma isini hemde günese karsı narinizin sagligini bozmamıs olursunuz
saygılar

uzman16 23-02-2008 12:34

2 Eklenti(ler)
Hava güzel olunca adaylarımla uğraşayım biraz dedim. Süs eriğimin üzerindeki tomurcuklar sanki gelişmeye başlamış gibi. Bu durumda kök budaması ve normal dal budamasını aynı anda yapmak bitkiye zarar verir mi? Ne yapmalıyım?

bonsaisan 23-02-2008 22:09

Sayın uzaman16 süseriğidetomurçuklar patlamış yani su yüymeye başlamış.
Tabi fotoğraf bizi yanıltmıyor ise

Çİçekli ve meyveli türlerde çiçeklenme öncesi işlem yapılır eğer fotoğrafda gördüğümüz tomurçuklar açılmış ise işlem yapmanız hatalı olur.
Çİçeklilerde çiçeklenmeden sonra bu işlem yapolır budama gibi.

Kısacası fotoğraf bizi yanıltıyor ise süreyi geçirmişsiniz.
Ama tomurçuklar patlamadı ise kök budaması ve dal budaması konusunda bir problem yaşamazsınız

Saygılar.

uzman16 25-02-2008 10:09

Sn. Bonsaisanın 217. mesajda verdiği bilgiler doğrultusunda süs narında geriye budama yaptım. Yaklaşık karşılıklı dizilmiş 9 -10 yapraklı dalların yukarıdan itibaren 4-5 çiftini kestim. Yeni sürgünlerin boyu neredeyse yarı yarıya kısaldı. Böylece yanlara doğru gelişim ve daha çok dal olmasını sağlayacağım.

Ayrıca narı cam önüne güneş görecek şekilde konuşlandırdım. ;)

Aytaç Eroğlu 26-02-2008 09:08

cam önünde direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalırsa yapraklarda yanmalar olabilir. dikkatli olun

uzman16 27-02-2008 21:50

2 Eklenti(ler)
Sizinle mor salkım çalışmamı paylaşmak istiyorum. Kök budaması yapmak için saksısından çıkardığımda karşılaştığım kök yapısı fikrimi değiştirmeme ve kaya üstüne yönelmeme neden oldu. Kökler kendiliğinden yarım daire şeklini almıştı ve kaya üstüne oturmaya çok uygundu.

uzman16 27-02-2008 21:59

4 Eklenti(ler)
Uygun bir taş bulup kökleri üzerine yerleştirdim ve kestiğim penye ile kökü taşa sararak (Kökleri kesip yaralamasın diye penyeyi tercih ettim.) saksıya yerleştirdim. Üzerini toprakla kapattım.

Harun Parlak 27-02-2008 22:01

Güzel bir kök yapısı varmış isabet olmuş kaya üstü düşünmen ileride güzel bir bonsai olacak inşallah.

vyssera 27-02-2008 22:33

Elinize sağlık Uzman16, kayaüstü doğru tercih ve güzel bir uygulama olmuş. Ben de kaya koleksiyonu yapıyorum. İhtiyaç halinde kullanmak üzere güzel kayalar bulmaya çalışacağım. İyi çalışmalar, saygılar.

Ali H. ALI 28-02-2008 12:09

Uzman 16 ben simdiden kaya uzerine dikilmis mor salkiminizi mor cicekler acmis bir agac olarak goruyor ve guzel bir agacinizin olacagini dusunuyorum.

Uzerinde calisma yapacaginiz agacinizin koklerini bu calismadaki gibi disariya cikardiginiz zaman kokler izerine surekli su puskurterek kokleri nemli tutmaya calisiniz. Ozellikle incecik sacak kokler birden etkilenip nemlilik durumunu yitiriyor bu da agacinizi olumsuz etkileyebilir.

En az bir yil agacinaza budama yapmayiniz birakiniz gelissin. Usten gelisecek dallar ile birlikte alta kayaya sarilmis kokler de gelisip kaya ile butunlesecektir. daha sonra agacinizin ust kismina istediginiz sekli verirsiniz.
Yuzlerce bonsainiz olsun.

msgurkan 28-02-2008 21:15

Uzman16, kök yapısı sizin için tam bir şans. Çok da güzel olmuş. Taşı köklerin altına yerleştirip sabitledikten sonra mevcut ve yeni oluşacak köklerin taş yüzeyine yapışık şekilde gelişimlerini sürdürmeleri ve dışa doğru yönelmemeleri için bez bant ile tamamen sarıp sonra toprak doldursanız daha iyi olurdu sanırım.

uzman16 28-02-2008 21:23

Kullandığım taşı beğenmediğim ve o an kökü açınca mecburi bir arayışla bahçeden acilen bulduğum taşı kullandığım mor salkım için, bugün pek çok farklı alternatif taş temin ettim. Haftasonu taş değişimi yapacağım.

uzman16 28-02-2008 21:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi msgurkan (Mesaj 208874)
Uzman16, kök yapısı sizin için tam bir şans. Çok da güzel olmuş. Taşı köklerin altına yerleştirip sabitledikten sonra mevcut ve yeni oluşacak köklerin taş yüzeyine yapışık şekilde gelişimlerini sürdürmeleri ve dışa doğru yönelmemeleri için bez bant ile tamamen sarıp sonra toprak doldursanız daha iyi olurdu sanırım.

Sn. Gürkan, sonradan ben de resimlere bakınca daha çok sarmam gerektiğini farkettim. Zaten taş değişimi için kökleri açacaktım, sararken bu konuya dikkat edeceğim. Teşekkür ederim.

uzman16 29-02-2008 00:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 208777)

En az bir yil agacinaza budama yapmayiniz birakiniz gelissin. Usten gelisecek dallar ile birlikte alta kayaya sarilmis kokler de gelisip kaya ile butunlesecektir. daha sonra agacinizin ust kismina istediginiz sekli verirsiniz.
Yuzlerce bonsainiz olsun.

Ali Bey Merhaba,
Sizce nasıl bir kaya kullanmalıyım? Bu kök hangi şekildeki kayada iyi durur? Malum kayayı değiştirmeye karar verdim.

Aslında şunları sorayım:
1- Kaya üstü çalışmalarında ağaç tarzlarına göre kullanılması tavsiye edilen kaya şekilleri var mı?
2-Yoksa tamamen kök ve kaya uyumuna mı bakılır?
3-Bir de kayanın rengi önemli midir? Mesela bendeki kayaların bazıları sanki kurşun içeriyormuş gibi gri, bazıları sarımsı, bazıları da kahverengine benziyor.
4-Ayrıca çiçeğin rengi ile kayanın renginin uyumlu veya zıt olması gibi bir kural var mı?
Teşekkür ederim.

Eaglion 29-02-2008 09:49

Aramızda jeolog var mı?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 208891)
3-Bir de kayanın rengi önemli midir? Mesela bendeki kayaların bazıları sanki kurşun içeriyormuş gibi gri, bazıları sarımsı, bazıları da kahverengine benziyor.

Selam Uzman 16,

Saksı seçimi gibi, muhakka ki seçilecek taşın uyumunun da önemi vardır. Ama bu sorun bana başka birşey düşündürdü. Jeolojiden anlamam. Bildiğim, kayaların farklı renklerde olmasının nedeni içinde bulundurduğu maden ve minerallerden kaynaklanır. Bunların bazıları da bitki ve ağaçlara zarar verebilir.

Acaba hangi maden ve minerallerden uzak durmak lazım? Bunları içeren taşlar genelde ne renk ve nasıl görünür? Sanırım bunları da öğrenmemiz lazım.

Site de bir jeoloğumuz yok mudur?

Ali H. ALI 29-02-2008 11:42

Kaya secimi calismayi yapacak kisiye kalmistir. Hangi agaclar, hangi kayalar uzerine dikelecek diye bir kural yoktur.

Estetik guzelligi olan her kaya kullanilabilir, Kaya uzerine dikilen agac kokleri ile tum kayayi ortmemeli kayanin guzelligi de kismen gorunmelidir. Tek bir renkten olan kayalar da, birkac renkli kayalar da kullanilabilir. Acik renkil kokler icin koyu renkli kayalar kullanirsaniz kokler daha belirgin olarak gorununecektir. koyu renkli kokler icin de tersini uygulayabilirsiniz. Bunun yaninda, guzel gorunen bir kaynin koklerle ayni renkte olmasinda da da bir sakinca yoktur.

Kullanacaginiz kayalar sert degilse(kirec tasi gibi yumusaksa) koklerin asagiya inecek yerleri kaya uzerinde oyup kokler icin yerler yapabilirsiniz. Zaman icerisinde oyuklara yerlesip asagiya buyuyen kokler kalinlasip kaya ile butunlestiginde cok dogal bir gorunumu olacaktir.

Agacinizi bir yil veya daha fazla bir zaman sonra
kokleri kaya uzerinde gorunur yaptiginiz da, isinan kayanin koklere ilettigi isi ile koklerin daha hizli gelistigini goreceksiniz.

Disardan gelen yabanci atiklarla kayalar kirlenmemisse, kendi dogalliklari ile agaclari olumsuz etkileyceklarini dusunmuyorum. (En azindan, calisma ve deneyimlerimde bir olumsuzluk yasamadim ki calismalarimda bir cok kaya cesidi kullandim)

Hepinize guzel kayaustu calismalar diliyorum.

Eaglion 29-02-2008 14:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 209015)
Disardan gelen yabanci atiklarla kayalar kirlenmemisse, kendi dogalliklari ile agaclari olumsuz etkileyceklarini dusunmuyorum. (En azindan, calisma ve deneyimlerimde bir olumsuzluk yasamadim ki calismalarimda bir cok kaya cesidi kullandim)

Ali Bey,

Bunu benim soruma yönelik yazdıysanız, benim kastettiğim kayanın sonradan kirlenmesi değildi. Kendi yapısında bulunan maden ve minerallerdi. Kurşun alaşımlı, asbestli, silikatlı, kükürtlü, bakırlı, tuzlu vs vs. Her biri canlı sağlığını önemli ölçüde tehdit eden maddeler. Jeolojiden anlamadığım için, bu kayalara çıplak elle ulaşılabilir mi? Hoş ondan da emin değilim.

Sizin yazdıklarınız bu açıdan da geçerli olabilir mi?

uzman16 01-03-2008 09:27

1 Eklenti(ler)
Taşların renklerini göstermek için bu fotoğrafı ekliyorum.

Ali H. ALI 02-03-2008 13:31

Sayin Eaglion, saydiginiz ve canli sagligina zararli olan o maddeler minerallerin, bir kaya veya tas icerisinde bulunup bulunmadiklarini anlamak icin sizin de dusundugunuz gibi isin uzmani olamak gerekiyor ki o uzmanlik bende de yok.

Deniz veya deniz kenarindan toplanmis taslar kullanilmadan once tatli su ile iyice yikanirsa kullanacaginiz bitkiler uzerinde olumsuz bir sey olmuyor. Yani tuzluluk sorununu ben taslari yikayarak cozuyorum.

Diger maddeler de tasin icerisinde ise ve onlarla oynanmadigi surece bir zarari olacagini dusunmuyorum(agacin kokleri tasin dis yuzeyinden tasa sarilip topraga ulasiyor, bitki tasin ici ile bir temasta bulunmuyor)

Ali H. ALI 02-03-2008 13:34

Uzman16, fotograftaki taslarin en solda olani guzel gorunuyor.
Iyi calismalar.

uzman16 03-03-2008 10:49

Ali Bey'in beğendiği taşı dik konumda kullanarak morsalkımın köklerini tekrar kayaya sardım.

Hem taş hem de dik konum daha çok yakıştı morsalkıma.

uzman16 03-03-2008 12:41

Süs narındaki gelişmeye bağlı olarak telleri kontrol ettiğimde sıkmaya başladığını gördüm.
Telleri çıkardım.
Geriye budamanın etkisiyle dallar daha çok yaprak ve sürgün vermeye başladı. Resmini çekip yüklerim.

uzman16 04-03-2008 10:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 200365)
Yapay çiçek malzemeleri satan toptancılar Cumhuriyet caddesinde var ve benimde gazcılarda bildiğim bir yer var ama, siz bir bakın bulamazsanız bizimkiyele irtibata geçeriz.

Selahattin Hocanın dediği ve kendi bildiğim tüm yerleri geçen haftasonu gezdim. Bursa kazan ben kepçe misali. Yok yok yok. Bonsai saksısı yok.
Sonunda çömlekçilik yapan birisi ile -ki kendisi bonsaiyle ilgili ve çeşitli bonsai forumlarına üyeymiş- konuştum. Bonsai saksısı konusunu uzun zamandır düşündüğünü, bu konuda çeşitli forumlardan teklif aldığını, benle konuştuktan sonra ülkemizde bu konudaki eksikliği gördüğünü ve imalata başlayabileceğini söyledi. Ama bunun gerçekleşmesi hem maliyetli hem de 2-3 ay gibi zaman gerektiren bir süreçmiş. Bakalım bekleyeceğim. 1 ay sonra tekrar gidip konuşacağım. Eğer imal eder ve fiyatlar pahalı olmazsa hepimiz için çözüm olabilir.

Eaglion 04-03-2008 10:35

İyi habere benziyor uzman16,

Görüştüğün kişi eğer büyük miktarlarda üretim yapıp satan birisiyse, merak etmesin aranjman saksısı, dekoratif saksı gibi bonsaici olamayan alıcılarda bulacaktır.

Ayrıca yapacağı saksılar illa ki; klasik bonsai saksısı görünümünde olmasa da olur. Geniş ve derin olmayan her şekil şimdilik bizim işimizi görür. Benim gibi leğenden bozma saksılar kullananlar için hiçte dert olmaz sanırım.

bonsaisan 04-03-2008 10:37

Sayın uzman 16

Bonsai saksılarında ucuzluk biraz zor.Sebebi ise formlarının biizm bildiğimiz saksılarda farklı olması ayrıca ayak takılma işleminin ve uygun sır rengi zaman alan bir uğraş.Bu yüzden saksılar fiyat olarak 20x35x10 luk bir dikdörtgen saksının fiyatı 35 ytl aşağı olma şansı yok.
Sakı imalatında fire olayı çok fazladır.
Bizküvi pişirimi dediğimiz ilk pişirimde eğer çamur içinde ufaçık bir miktar hava **** taş parçası gözle görülmeyen byutda olsada saksıyı ilk fırnlamada çatlatır **** patlatır.

SAksı fırndan sağlam çıkmaz bu yüzden kayıp fazladır.

Birinci fırnlamadan çıkan saksı sır ile renklendridikdan sonra sırlama düzgün olsa bile fırnda sır akmaya başlar ve bazen saksı üstünde açık bir nokta kaldıgı gibi bazende saksının ayak ksımlarına iner ve saksının fırnda sabitlendiği ksımma yapışarak acçak keserek **** kırarak fırndan çıkar buda ayrı bir kayıp olayıdır bu yüzden el emeği göz nur bu saksılar fiyat olarak biraz pahalıdır.

yurdışında aynı boutda br saksıyı getirmeye kaltığınızda liste fiyatının dışında birde kargo üçreti vardır buda saksıdan daha pahalıya gelir.

20x30x10 gibi bir boyutda ki saksının satış fiyatı formuna sır rengine ve imalatcısına bağlı olarak 15 ila 30 euro çivarıdır.BUna 8 euro gibi bir kargo parası bazende 15 euro gibi bir fiyat alınır yani saksı minimumda 23 euro Ülkemize gelir.BUda ülkemiz para birimine göre 40 ytl gibi bir fiyata mal olur.Ayrıca kargoda kırılma olasılı yani hasar görme olası yüksektir.

Sonuç hüzran olur ayırıca ülkemiz yurdıında gelen bu gibi kargolardan vergi alır.

UPS gibi bir firma eve elden teslim yapar ise 35 dolar gibi bir posta üçreti alır.

Kısacası bonsai saksıları dışarından gelirse maliyetli burada yapılır ise fiyat daha uygundur.
Ne yazııki bir diğer sorun ülkemizde ki fidanlıklarda bulunan fidanların yurdışında ki gibi sığ saksılarda bonsai amaçı ile üretilmiş bodur fidanlar olmamasıdır.

BU yüzden fidanlıkdan alaçğınız bir fidanı 10x15x5 cm lik bir saksıya kök büütnlüğü açısnda sığdıramazsınız.Sığdırsanız bile ağaçın yaşama olasılığı düük bir risk taşır.
BU yüzdenden ülkemizde ben dahil fidanlıkdan aldıım bir fidanı minimumda 15x20x10 luk bir saksıya dikmek zorunda kalıyor.

Bildiğinzi üzere saksı imalatı yapıyorum.

Ve boyutlarıda oval olanlarda 20x4.5

Kare olanlarda 28x10x22 dir.

Bu boyutda ki formatlar ülkemizdeki fidanlar için uygun bir yapı taşır.

Dİğer biyer sorun ise telif hakkına sahip formda ki bir saksının ülkmeizde kopyasının yapılmasında yapan kişiye kanunlar çercevesinde bir yükümlülük getirmesidir.

Bu sebeb ile benim imalettirdiğim saksılarda bu konuya ayrı olarak yaklaşılmış sentezleme yolu bir form ve şekiller çıkmışdır.

EĞer yaptıra biliyor iseniz klasik çömlekci torna tezgahında oval bir form çalıştırın alt ayaklarını istediğinz bir formda çömlekciye yapıştırn ve tek fırnlama yaptırın.
Genede çamur artı emek artı fırınlama ile 20 ytl aşağı istediğinzi bir saksı elde etmenzi olasıdır.

Saygılar.

uzman16 17-03-2008 13:41

Sn. Bonsaisan,
Verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim.

Dün acer palmatumda kök budaması yapmak için kökü açtım. Ancak, kök toprağın altında 4-5 cm kadardı ve uç noktasında sarımsı küçük mercimek kadar kapsüller vardı. Ayrıca etrafında küçük kurtçuklar vardı. Hepsini temizledim. Kestiğim kökleri ayrı bir saksıya ektim. Ancak yan tarafa uzayan bir kök sanki kazık kökün görevini üstlenmişcesine kalın ve toprağa tutunmuştu. Toprağını değiştirdim ve acer palmatumu daha büyük bir saksıya aldım. Dallarda henüz bir gelişme yok ama sanki yakında sürgün vermeye başlayacak gibi. O zaman havai köklendirme yapacağım.
Maalesef fotoğraf çekmeyi unuttum. Artık havai köklendirmeyi fotoğraflarım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025