agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yarım Kalmış Bonsailer (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/)
-   -   Uzman16 - Bonsai Çalışması (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/6966.htm)

Harun Parlak 31-01-2008 23:44

O kalınlıkda bir çelik olsa olsa söğüt olabilir sanırım Hvai köklendirme daha başarılı olur *******.
Birde belki belki diyorum bugünekadar 5-6 cm kalınlıkda köklendirebildim birde incir olabilir sanırım.

msgurkan 01-02-2008 07:41

2 Eklenti(ler)
Ben ekim 2007'de ılgın ağacının toprak altında kalan 10-12 cm çapında ve 30-35 cm boyundaki köklerini alıp 20 cm derinliğindeki toprağa diktim. Aynı zamanda 3-6 cm çapında çok sayıda yine kök çeliklerini dikey ve sal stili için de yatay olarak diktim. Hiç bir köklendirici kullanmadım. hiç özen göstermedim. Sadece suladım. sonuç mükemmeldi. Hemen köklenmeye ve filizlenmeye başladılar. Üç aylık hallerini aşağıda görebilirsiniz.
Tabii her ağaç bu metotla çoğaltılmaya uygun değil. Araştırmak ve denemek lazım. Örneğin benzer yöntemi yabani mersine de uyguladım. yaklaşık 1 ay oldu. 2-3 ay içinde başarılı olup olmadığı belli olacak. Sonuçları sizlerle paylaşacağım.
Saygılar.

Eklenti 29406

Eklenti 29407

Ali H. ALI 01-02-2008 13:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 200356)
Aklımda seramik kurslarına katılma fikri oluşmaya başladı...

Yalniz fikir olarak kalmaz, bu dusuncenizi uygulamaya basladiginizi da gorecegiz degilmi?

bonsaisever 01-02-2008 18:25

msgurkan, fotoğraflarınız yüklenmemiş.
Düzelt'i kullanarak yükleyebilirsiniz.

Uzman16, 10-15 cm lik bir dalın köklenmesi ve yaşaması söğüt gibi çabuk köklenen ağaçlarda bile zor gibi.
O kalınlıkta ve büyüklükte bir ağacın kesilen yüzeyinin fazlalığı nedeniyle, suya olan ihtiyacı ve su kaybı çok fazla olacaktır.
Bu tür ağaçlarda havai köklendirme veya kök aşılama yönteminin kullanılması daha uygun olacaktır.

uzman16 03-02-2008 23:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi msgurkan (Mesaj 200403)
Ben ekim 2007'de ılgın ağacının toprak altında kalan 10-12 cm çapında ve 30-35 cm boyundaki köklerini alıp 20 cm derinliğindeki toprağa diktim. Aynı zamanda 3-6 cm çapında çok sayıda yine kök çeliklerini dikey ve sal stili için de yatay olarak diktim. 2-3 ay içinde başarılı olup olmadığı belli olacak. Sonuçları sizlerle paylaşacağım.
Saygılar.

Güzel olacağına eminim. Şimdiden resimler iyi duruyor.

uzman16 03-02-2008 23:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 200500)
Yalniz fikir olarak kalmaz, bu dusuncenizi uygulamaya basladiginizi da gorecegiz degilmi?

Ali Bey,
Henüz saksı arayışına ciddi olarak başlamadım. Çünkü saksıya alınacak durumda adayım pek yok. Ama eğer saksı bulunmazsa çözüm bulundu diyebilirim. "SERAMİK KURSU";)

uzman16 03-02-2008 23:22

1 Eklenti(ler)
Ali Bey'in http://www.agaclar.net/forum/showpos...90&postcount=1 sarı yasemininden esinlenerek açelya ile bir çalışma yaptım. (Her ne kadar Ali Bey çiçeği seyret birşey yapma dediysede denemek istedim.)
Yaprakları hafiften bozulmaya başlamıştı. 4-5 gövdeyi sararak sarı yasemine benzetmek istedim.
Açelyanın ilk hali:

uzman16 03-02-2008 23:26

2 Eklenti(ler)
Saksıdan çıkardım. Saksının içi kök yumağı halindeydi ve kökleri ayırmak hiç de kolay olmadı. Açelyanın dalları da çok kırılgan olunca beni bir hayli uğraştırdı. Artık en sonunda bıçak yardımıyla kökleri kesmek zorunda kaldım.

uzman16 03-02-2008 23:33

2 Eklenti(ler)
Kökler öyle çoktu ki gövdeyi birbirine sarmakta çok zorlandım. Mecburen kökleri iyice kestim ve birbirine sardım. Bu arada üzerinde bozulmaya başlamış olan çiçekleri topladım.

uzman16 03-02-2008 23:40

2 Eklenti(ler)
Saksının biraz yan tarafında kalacak şekilde yerleştirdim. Görüntüsü hoşuma gitti.
Sonra gövdedeki dalların daha iyi form alabilmesi için beyaz kurdela ile bağladım.

uzman16 03-02-2008 23:42

1 Eklenti(ler)
Ve açelya çalışmamı şimdilik tamamladım.

uzman16 03-02-2008 23:45

Bu çalışma sırasında kopardığım dallardan 7-8 tanesinin ucunu da IBA' ya batırıp saksıya diktim. Sn. Tekin'in incirin kökü ile ilgili uyarısından sonra israftan kaçınıyorum.:o

İklimsiz 04-02-2008 00:57

Buradan bakınca güzel bir çalışma olduğu görülüyor sevgili Uzman16. Ama köklerle o kadar oynayınca bitki sarsılmayacak mı?

Açelyadaki gelişmeleri bizlere haftalık olarak aktarırsın değil mi?

msgurkan 04-02-2008 07:23

Esnek yapıdaki fidanlarla bile zor yapılabilen örgü tekniğini açelyada denemek ve ortaya böyle bir güzelik çıkarabilmek azminizin bir göstergesi. Ancak çok stres yaşamış bundan sonra onu sadece hayatta tutmaya çalışın. Elinize sağlık.

Ali H. ALI 04-02-2008 11:58

Agacinizin yasayip size bol cicekler sunmasini dilerim(guzel bir bonsai olacak)

uzman16 04-02-2008 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iklimsiz (Mesaj 201047)

Açelyadaki gelişmeleri bizlere haftalık olarak aktarırsın değil mi?

Tamam, aktarırım. Şu an yarı gölge bir yerde dinleniyor.

uzman16 04-02-2008 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi msgurkan (Mesaj 201060)
Esnek yapıdaki fidanlarla bile zor yapılabilen örgü tekniğini açelyada denemek ve ortaya böyle bir güzelik çıkarabilmek azminizin bir göstergesi. Ancak çok stres yaşamış bundan sonra onu sadece hayatta tutmaya çalışın. Elinize sağlık.

Teşekkür ederim Sn. Msgurkan. Umarım sorunsuz yaşatabilirim.

uzman16 04-02-2008 21:06

Ali Bey , sizinki gibi yapmak için uğraştım. Umarım neticeye ulaşırım.

vyssera 04-02-2008 23:04

Eğer yaşatabilirseniz, bonsai değil de, açelyayı kastediyorum :) Zira benim açelyayla pek aram yok, bu sene bir açelyam kurudu, bi daha cesaret edemedim. Cümleme devam edeyim, açelyayı yaşatabilirseniz güzel bir saksıda dibinde birkaç taş ve küçük bitkileri ile güzel bir çalışma olacak, elinize sağlık. Benzer bir çalışma da ben yaparım belki. Çalışmanızın durumunu bizle arada bir paylaşın olmaz mı :)

bonsaisan 04-02-2008 23:40

Sayın Uzman16

Bir denemede bulunmuşsunuz sonucunun güzel olmasını dilerim.
Lakin bir açıklama getirmekde isterim.

Çİçekli bitlikerde **** çiçeği meyveye dönen bitkilerde bu tip yer değişimi saksılama kök budaması gibi işlemler çiçeklenmeden önce **** çiçeklenmeden sonra çiçekler ağacı terk ettiği zaman gerçekleştirilir.

Çİçekli dönemde olan ağacın yaprakları özelikle acelyada bir miktar azaltılırken aynı dalın uç kısmında olan çiçek tomurçuklarında en güçlüsü dal üzerinde bırakılır iken yanında bulanan tomurçuklar alınır ki sadece o tomurçuk güçlü ve güzel bir çiçek olsun.Çiçeklenme döneminde azaltılan yapraklar çiçeklere yönelecek enerjiyi artıraçağı gibi çiçeklenme döneminde ağaçları aşırı sulamak mantıklı değildir.Özeliklede çiçekleri üzerinden yapılarak sulamalarda hoş olmaz.
Saygılar.

uzman16 05-02-2008 22:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisan (Mesaj 201386)
Çİçekli bitlikerde **** çiçeği meyveye dönen bitkilerde bu tip yer değişimi saksılama kök budaması gibi işlemler çiçeklenmeden önce **** çiçeklenmeden sonra çiçekler ağacı terk ettiği zaman gerçekleştirilir.

Verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederim. Bundan sonra bu konuya dikkat ederim.
Siz dahil herkes açelyamın yaşamından endişe ediyor. Bu kadar kişi böyle yazınca ben de korkmaya başladım acaba kaybeder miyim diye. Gidip gelip bakıyorum ne durumda olduğuna. Umarım yaşatırım, zira açelya zaten bakımı zor bir bitki, bir de bu kadar budamayı olmadık zamanda yapınca daha çok gider gelir bakarım ben. :(

vyssera 05-02-2008 22:49

Sayın Uzman16 , belki de bu açelyayı yaşatarak kendinize güveninizi tazelersiniz. Forumda zaten açelya hakkında yeterli bilgi var, size öğrenmesi kalıyor. Kolay gelsin ;)

Vildan Sönmez 06-02-2008 08:35

Ben kendi bonsai denemelerimde, çiçekli **** meyveli olanları yani renkle desteklenenlerde karar kıldım. Sizin açelyanız da çok güzel olacak. Kestiğiniz dalları köklendirmeye almanız da çok yararlı .En çok üzülüp çekindiğim şey, bonsai yaparken bir fidanı kesmek.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 201031)
Ve açelya çalışmamı şimdilik tamamladım.

uzman16 08-02-2008 20:58

Açelyanın durumu hakkında bilgi:
Görüntüsü iyiye gitmiyor. Üzerindeki çiçeklerde kuruma başladı. Yapraklar şimdilik fena değil. IBA'ya batırıp diktiklerimi balkona koydum. 1 kökü ayrı bir saksıya aktarmıştım. Onu da balkona koydum. Bonsai adayımı ise kaloriferini kapattığım bir odaya koydum. Ama kaloriferi sürekli kapalı tutamayacağım için onu da yakında balkona alacağım. Açelya başlığında soğukta kalması gerektiği yazdığı için bu uygulamayı yapıyorum.

vyssera 08-02-2008 21:43

Merhaba Uzman16, Çiçeklerinin solması gayet doğal, yaşayıp, ilerde yine güzel çiçekler açacağını umuyorum. Sizi biraz korkutmuş olsak da bir bitkiyi öldürmek çok kolay değil, ona iyi bakın, gerisi gelecektir. Bakımı ile ilgili çok birşey bilmediğim için en iyisi bu konuda susmam. Başarılı çalışmalar dilerim.

Aytaç Eroğlu 09-02-2008 13:49

Sayın uzman 16 açelya yetiştirildiği ısı sistemine adapte olan bir bitkidir. Eğer soğuk ortamda yetiştirilmişse soğukta eğer sıcak ortamda yetiştirilmişse sıcakta tutmanız gerekir. rutubeti çok sever ortamının nemli olmasını tercih eder. buna dikkat ediniz. Ancak daha öncesinde yapmış olduğunuz işlemler onu çok yormuştur. Şu anda sizin için önemli olan konu çiçeklerinin bozulması olmamalı bitkinin yaşaması olmalıdır. Bence buna dikkat ediniz hatta üzerindeki çiçekleri alırsanız en azından başka yönlere güç vermesini engeller yaşam payını arttırırsınız.
saygılarımla

uzman16 09-02-2008 19:42

Açelya için umutlandım biraz. Çiçeklerini zaten dün akşam toplamıştım.Üzerinde 3-4 çiçek var . Hatta gözüme kötü görünen yapraklardan da biraz topladım. Çiçeklerin olduğu bölümün yanında1-2 tanesinde yeni taze yapraklar çıkıyor. Birden mutlu oldum.;)

Bugün Tekzen'den toprak,torf,tohum vb alırken açelya için toz gübre vardı ondan aldım. Alman malı Beckhorn marka organik gübre. NPK 8+5+3 yazıyor. Bu gübreyi açelyaya kullanayım mı? Yani şu an gübre vermem uygun mu?:confused:

Ayrıca Helin marka (250 gr) bonsai gübresi vardı.Ondan da aldım. NPK 6+7+7 yazıyor.
Süs narım çok sağlıklı, sürekli sürgün veriyor. 2-3 günde bir suluyorum. Aldığım bonsai gübresini nara vereyim mi? :confused:

Sn Picea pungens verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Uygulayacağım.

msgurkan 09-02-2008 20:50

Uzman16, kök budaması ve toprak değişimi yapılan bitkilere bir süre gübre vermemek gerekiyor. Bence bahara kadar gübre vermeyiniz.
Kışta fidanlara gübre verilmez veya az ve seyrek verilir. Nar fidanınıza, sürgün verdiği için 3 haftada bir olmak üzere gübre vermekte fayda var.

uzman16 10-02-2008 22:21

Teşekkürler Sn. msgurkan, açelyayı gübrelemeyeceğim. Narı da 3-4 haftada bir gübreleyeceğim.

uzman16 18-02-2008 23:11

1 Eklenti(ler)
Süs narımın son durumu resimdeki gibi. Sürgünlerin uçlarını ara sıra alıyorum. Şimdilik sağlıklı . Gövde iyi durumda. Teller gövdeyi sıkmıyor. 2-3 günde bir suluyorum. Olmasını istediğim tarz için dallanma artıp yapraklar biraz daha gelişince budamalara başlayacağım.

Açelyada ise bir gelişme yok.

Acer palmatumu akşam don ihtimali nedeniyle içeriye aldım. Umarım birden gelişmeye başlamaz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025