![]() |
|
![]() |
#31 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-06-2006
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
ağaç dostu
|
Yazınızı yeni okuyabildim. Şimşir'in koktuğunu sanmıyorum ama toprağını kontrol edin. Bazen toprağına hayvan gübresi karışmış oluyor ve o koku yapıyor. Bir de mümkünse dışarı koyun. Bildiğim kadarıyla içmekan bitkisi değil. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-06-2006
|
şimşirimin son hali
merhabalar dün şimşirime bir el atayım dedim ve kolları sıvadım. malesef tek başıma olduğum için her aşamanın fotoğrafını çekemedim. neler yaptığıma gelirsek. ilk önce vermek istediğim şekle göre biraz budama yaptım. daha sonra eski saksısından çıkartıp köklerinin bir kısmını toprağından ayırdım ve köklerde biraz budama yaptım. daha sonra bonsaireef'in önerisi üzerine ağacı yan diktim. fakat onun çizimlerinin aksine sağa değilde sola yatık olacak şekilde diktim. bu arada saksının altından bir tel geçirip saksıya toprak ekledim, ağacı yerleştirdim kökleri örtecek şekilde toprak örtüm ve telle bağladım. bu arada şunuda belirteyim gövde kalınlığının yeterli olmadığını düşündüğümden ağacı çok büyük bir saksıya ektim. daha sonrada ağacın gövde ve dallarını aliminyum tel ile telledim. elimle vermek istediğim şekle getirdim. bir dal tam anlamıyla şeklini almadı. dal çok ince olduğundan ikinci bir tel de sarmak istemedim. o nedenle ben de aşağıdaki fotoğraflarda görebileceğiniz şekilde gerdim. en son olarakta aşı maacunu ile budadığım yerleri ve gövde üzerinde zedelenen yerleri kapladım. şimrin gövdesi çok çabuk zedeleniyo çok hassas bir dış kabuğu var. şimdi sizlere birkaç şey danışmak istiyorum. bu arada ağacı eğik dikdiğimden dolayı gövdenin bir kısmı toprak altında kaldı. ilk olarak aşağıdaki fotoğraf ağacımın son hali: 5.jpg bu da en son olmasını istediğim şekil(bu arada en altta tellemeden bıraktığım dalı deadwood yapacağım. en azından yapmak istiyorum :P ) 5-1.jpg şimdi de dalların daha yakından bir görüntüsü 8.jpg şimdide sorularım geliyor ![]() 1) Nasıl olmuş? 2) Tepedeki yaprak kümesini her yöne uzamış dallar yapıyor. bunları ne yapayım? tamamını bumalıyım mı yoksa bir kısmını budayıp diğerlerini tellemelimiyim? açıkcası tepeyi nasıl yapacağım hakkında bir fikrim yok. 3) gövdenin eğim açısı iyi mi? bana slanting için biraz dik gibi geldi. ama genel görünüm olarak gözüme hoş görünüyor. şimdilik aklıma gelenler bunlar. umarım beğenmişsinizdir. görüşmek üzere kendinize ii davranın :P Düzenleyen perre : 15-08-2006 saat 23:50 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Ağaçsever
|
bu arada benim şimşirim de kokuyor ama dediğiniz gibi rahatsız edici boyutta değil. kokusunu sadece yapraklarını koklamak için eğildiğinizde alabiliyorsunuz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2005
|
Perre eline sağlık güzel olmuş. Üst kısımdaki dalları açacaksın değilmi? Bu şekilde çalı gibi görünüyor. Dalları ayırıp negatif sahalar oluşturunca bir anda bonsaiye dönüşüyor.Yapacağın dalları kesmeden sağa sola tellemek. Gövde eğimi bence çok iyi olmuş. Tepe üç dal görünüyor.Onları aşağıdaki gibi şekillendirebilirsin. 5-2[1].jpg |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Ağaçsever
|
çok sağol bonsaireef. yardımların çok işime yarıyor. dalları dediğin gibi tellemeye çalışayım. yanlız sadece üç dal değil hemen hemen her yönden çıkmış dallar var. diğer dalları budayayım mı yoksa onlarıda mı ayırayım? birde şu haliyle ön tarafta hiç dal yok. acaba bir tane önden dal çıkartsam mı? yardımların için tekrar teşekkürler saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Ağaç Dostu
|
Benim çizdiğim dallardan birinci sola hafif öne, ikinci sağa, üçüncü sola arkaya bakıp, tepe kısım biraz öne bakabilir. Dal sayısı bu kadar olsa iyi olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2006
|
merhaba perre ağacın güzel olmuş ellerine sağlık bonsaireefin de dediği gibi şimşirini korkmadan budayabilirsin. böylece diğer dalların gelişmesini de hızlandırmış olursun birde sana tavsiyem; budamanı yapıp da ana dalları bıraktıktan sonra kalan dallardaki sürgünlerin ucunu kes ki dallanmayı arttır. daha dolgun bir görünümü olacaktır. aksi takdirde dallar uzayıp gidecek. eğer sen ucunu kesersen hemen kestiğin yerin altından (genllikle bu sayı 2 oluyor) yeni sürgün verecek. şimşirde bu çok hızlı oluyor. elini korkaka alıştırma. şimşirler antrenman için biçilmiş kaftanlar. aşğıda bu işi nasıl yapacağın hakkında şematik bir çizim yaptım. dallanmasını istediğin yerden dibinde yaprak kalacak şekilde kesersin. bu şekilde daha güzel bir görünüm elde edeceksin Untitled-1.jpg 01.jpg saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Ağaç Dostu
|
Gallus çizim için çok teşekkürler.Çok öğretici olmuş. Şimşirler de bendeki minelerde aynı şekilde dallanıyor.Bunu şimdi farkettim.Oda aynı şekilde sağlı sollu iki yaprak veriyor ve bu yaprakların üstünden dalı keserseniz yaprakların dibinden yeni sürgün veriyor,her yaprağın dibinden bir tane. İşte bahsetmek istediğim konu: Her yaprağın dibinden bir tane sürgün veriyor diye budadım mineyi,sonra baktım ki bazı kestiğim yerlerden bir tane sürgün vermiş ve dallanma artmamış.Yani budama amacına ulaşmamış.Bunun nedenini düşündüğümde canı öyle istemiştir diyordum.Sonra birgün dikkat ettim minede yaprakların dibindeki yeni vereceği sürgünler görünüyor.Kimi yerlerde iki sürgün hazırda beklerken kimi yerlerde bir sürgün hazırda bekliyor.Şimdi iki sürgün olan yerden kesince haliyle iki yeni sürgünün olurken, tek sürgün olan yerlerden kesince amacına ulaşamamış oluyorsun ve kestiğin dal tek başına yerine geliyor. Aşağıdaki çizime dikkat ederseniz minedeki durum şimşirde de geçerli.(Gallus ne iyi yaptında açtın bu konuyu.) 1 ve 2 ile gösterilen kesimleri yaparsanız tek bir sürgününüz olacak.Dikkat ederseniz 1 de sağda 2 de solda tek bir sürgün var. 3 ve 4 ile gösterilen kesimi yaparsanız iki sürgününüz olacak ve dallanma artmış olacak.İkisinde de sağlı sollu birer sürgün var. 01[1] copy.jpg |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2006
|
teşekkürler bonsaireef bu küçük ayrıntıya aslında ben pek dikkat etmemiştim. neden diyecek olursan 1ve 2. resimlerde belli olan sürgünlerin yanındaki küçük çıkıntıların [bizim deyimimizle hipoplazik ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-08-2006
|
Şimşir bölümünü görünce... Benim daha çok küçük bir şimşirim var ve böyle küçük kalmasını istiyorum, dalları geliştikçe ben onu şekle sokarım. Bu ufak dostumu bir kaya üzerine dikmek istedim ve aldıktan sonra poşetinden çıkardım ve toprağını temizledim ve nerdeyse gövdesinin yarısı kadar bir kazık kökü olduğunu gördüm. Bu durumda kendisini taş üzerine diktiğimde taş ve ağaç arasında abuk bir mesafe kalacak. Her ağaçta böyle olmuyor heralde ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-04-2006
|
Bildiğim kadarıyla, ağaç istediğin kök sistemine ulaşınca kaya üzerine dikmeye başlıyorsun. Yüzeye yakın yan kökler yeterince gelişmişse ana kök budanabilir diye düşünüyorum. Eğer ilk defa kök budama yapıyorsan, ana kökü bir defada keseceğine aşama aşama kes derim. Ama mevsimin uygunluğu konusunda bir şey diyemeyeceğim. Giderek soğuyan bir hava var. Kök budanınca soğukların ne gibi etkisi olur, bilemiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Fatih
Giriş Tarihi: 21-12-2006
|
benimde bahcemde 11 adet 15 senelik şimşir lerim var ama kokmuyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|