View Single Post
Eski 18-08-2006, 08:48   #40
bonsaireef
Ağaç Dostu

bonsaireef's Avatar

Giriş Tarihi: 29-06-2005
Gallus çizim için çok teşekkürler.Çok öğretici olmuş.

Şimşirler de bendeki minelerde aynı şekilde dallanıyor.Bunu şimdi farkettim.Oda aynı şekilde sağlı sollu iki yaprak veriyor ve bu yaprakların üstünden dalı keserseniz yaprakların dibinden yeni sürgün veriyor,her yaprağın dibinden bir tane.
İşte bahsetmek istediğim konu:
Her yaprağın dibinden bir tane sürgün veriyor diye budadım mineyi,sonra baktım ki bazı kestiğim yerlerden bir tane sürgün vermiş ve dallanma artmamış.Yani budama amacına ulaşmamış.Bunun nedenini düşündüğümde canı öyle istemiştir diyordum.Sonra birgün dikkat ettim minede yaprakların dibindeki yeni vereceği sürgünler görünüyor.Kimi yerlerde iki sürgün hazırda beklerken kimi yerlerde bir sürgün hazırda bekliyor.Şimdi iki sürgün olan yerden kesince haliyle iki yeni sürgünün olurken, tek sürgün olan yerlerden kesince amacına ulaşamamış oluyorsun ve kestiğin dal tek başına yerine geliyor.

Aşağıdaki çizime dikkat ederseniz minedeki durum şimşirde de geçerli.(Gallus ne iyi yaptında açtın bu konuyu.)

1 ve 2 ile gösterilen kesimleri yaparsanız tek bir sürgününüz olacak.Dikkat ederseniz 1 de sağda 2 de solda tek bir sürgün var.

3 ve 4 ile gösterilen kesimi yaparsanız iki sürgününüz olacak ve dallanma artmış olacak.İkisinde de sağlı sollu birer sürgün var.
01[1] copy.jpg

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön