![]() |
|
|
![]() |
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Işgın - uçkun
Işgın'a uçkun da deniyor. Bu otla Bitlis'te karşılaşmıştım. Bahar da kar sularının erimeye başladığı zamanda ortaya çıkıyor. İnsanlar bir yandan konuşurken bir yandan da kamçı gibi olan gövdenin kabuğunu soyarak yiyorlardı... Biraz sonra yanlarında soyulmuş kabuklar yığılmış oluyordu. İlk yediğimde bana üzüm asması bıyığı tadında gelmişti. Sonra alışkanlık yaptı. Ben de yemeden duramaz olmuştum. Milliyet internet haberde uçkunla ilgili bir haber çıktı. Kimi arkadaşların ilgisini çekebilecek çekici bir başlıkla verilmiş ![]() Haber şöyle: Vekillerin kapıştığı doğal viagra Meclis'te ilginç ve yararlı bir meyve dağıtıldı. Bakanlar vekiller beğenerek yediler. Adı Uçkun. Peki ne işe yarıyor dersiniz? TBMM İktidar kulisinde oldukça yararlı olduğu özellikle vurgulanan bir meyve dağıtıldı. Meyvenin adı Uçkun. Dağıtan AKP Hakkari Milletvekili Abdullmuttalip Özbek. Kuliste milletvekilleri ve bakanlara dağıtıldı. Her dalı özel paketlenmiş meyvelerin üzerine özel bir not da düşüldü. Not aynen şöyle: HAKKARİ MUZU “Yöremizde Hakkari Muzu olarak bilinen “UÇKUN” mide, bağırsak, hazımsızlık ve öz ellikle şeker hastalığına iyi geld iği bilinmektedir. NOT: Soyularak yenir. Abdulmuttalip Özbek Hakkari Milletvekili UÇKUN’UN GİZLİ ETKİSİ Kilolarca Uçkun, kuliste AKP’li milletvekili ve bakanlara dağıtıldı. Kulisteki sehpaların üzerine yayılan ve soyulup, tuza banılarak yenilen Hakkari Muzu Uçkun’un notta yazılan yararlarının yanı sıra bilinen ön önemli yararı aslında afrodizyak olması. Yalnızca Hakkari ve çevresinde yetişen bu özel meyve bölgede çok bilinmesine ve tüketilmesine karşın, diğer illerde çok az bulunan ve satılan bir ürün. ![]() UÇKUN NEDİR? Işgın, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) ailesinden, bazı yerlerde boyu 100-150 santimetreyi bulan otsu bir dağ bitkisi. Işgının bir filin kulaklarını andıran büyük yaprakları bulunuyor. Bu yaprakların ortasındaki gövde, dibinden kesilerek şehirlere getiriliyor. Dış kabukları tıpkı muz soyar gibi soyulup içi yeniyor. Lifli bir yapısı olan bu bitkinin tadı biraz ekşi ve biraz da mayhoş. Çiğnedikçe ağızda tatlı/ekşi bir lezzet kalıyor. Özellikle yemeklerin ardından yeniyor ışgın. Hazmı kolaylaştırıyor ve mideyi rahatlatıyor. ![]() Zübeyir Kındıra - İnternethaber |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Hakkari muzu ismi hoşuma gitti ama bu bitkiyi Hakkari'liler sahiplenmesin. Elazığ gibi başka illerde de üretiliyor. Ama reklam herşeydir. Reklamı yapan parayı kazanır. ![]() Işgın özellikle tuzla çok güzel yenir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-12-2009
Şehir: Ankara-Altınova/Ayvalık
Mesajlar: 80
|
arkadaşlar ışkının çiçegi hoşuma gitti köklü olarak yetişen bölgelerimizden nasıl temin edebiliriz acaba?bahçeye güzel çiçekleri ve kokusu için dikip yetiştirmek istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-06-2007
Şehir: izmir-Aydın
Mesajlar: 126
|
Ben de ışkınla Van'da tanışmıştım. Öğrenciler getirirdi. Tadı çok güzeldir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
![]() Yayla Muzu Kanseri Önlemede Etkiliymiş! İngiliz bilim adamları yaptıkları araştırmada, Türkiye’de özellikle Elazığ, Van, Bitlis, Hakkari ve Erzurum’da yetişen bir bitki olan ‘Işgın’ın kanserle mücadelede çok etkili olduğunu, bu bitkinin kanserli hücrelerin gelişmesini önlediğini ortaya çıkardı. İngiliz bilim adamları yaptıkları araştırmada, Türkiye’de özellikle Elazığ, Van, Bitlis, Hakkari ve Erzurum’da yetişen bir bitki 'Uçkun'un' kanserle mücadelede çok etkili olduğunu, bu bitkinin kanserli hücrelerin gelişmesini önlediğini ortaya çıkardı. Sheffield Hallam Üniversitesi’nin araştırmasına göre, ışgında diğer kırmızı sebzelerde olduğu gibi kanseri önlemeye yardımcı olan kimyasal maddeler bulunuyor. Polifenol adlı bu kimyasal maddeler başta lösemi olmak üzere birçok kanser türünü önleyebiliyor. Araştırmayı yürüten Sheffield Hallam Üniversitesi Biyomedikal Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Nikki Jordan-Mahy, Daily Telegraph gazetesine, “Araştırmalarımız ışgın özellikle pişirildiğinde polifenol miktarı bakımından oldukça zengin olduğunu gösterdi." Bu bitkiden elde edeceğimiz polifenollerle oluşturulacak bir ilaç da kanserle mücadelede kullanılabilir” diye konuştu. İngiltere’de oldukça popüler olan ışgının sapları ve kökleri tüketiliyor. Ülkede bu bitkinin, pastası, tartı hatta kokteyli bile yapılıyor. kaynak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|