sayın munzurlum ben çocukluğumda toplamıştım ışgın'ı yetiştiği yüksekliğe tırmanmak altı saati almıştı ve iç anadolu bölgesindeydi. ege bölgesi nemli olmakla birlikte belki manisa'nın daha kuru olması ihtimali dahilinde yetişmesi mümkün olabilir ama alçak bölgelerde ışgın yetiştiğini hiç görmedim. sanırım ışgın'ın yükseklerde yetişmesi gibi bir durumu var.
ayrıca ışgın'ın acımsı olduğuna dair yazılar gördüm eğer aynı bitkiden bahsediyorsak ışgın kesinlikle acı değil. tatlı ekşi bir tadı var ve insanın yedikçe yiyesi geliyor. o zamanlar uyarırlardı çok fazla yemeyin hazmedemezsiniz diye.
alırken köke en yakın bölgelerini sıkın eğer odunsulaşmışlarsa pek yenecek hali kalmamıştır. dış kabı yumuşak dikenlidir. ele batmaz. çabucak etli bölümden ayrılabilir. çiğ yemnesi oldukça keyiflidir. ben ışgını blenderden buz ve limonla (ya da portakalla) geçirip cin votka türünden alkollü içkilerde kokteyl olarak bile kullandım ve sanırım kolay rastlanamayacak bir lezzete ulaştım.
tavsiye ederim
|