Alıntı:
Bugünlerde sokaklarda,seyyar tezgahlarda daha önce hiç görmediğim bir bitki satılıyor.satıcıya sordum adı ışgın mış,birçok yararlarından bahsetti,kabuğu soyulup yeniliyormuş,Malatyadan geliyormuş.
Farmasötik botanik (Prof. Asuman Baytop)kitabında araştırdım,Rheum(ravent)türlerindenmiş.(R.ribes=ış ıgın)Taze sürgünleri ve genç yapraklarının sapları sebze olarak yenirmiş.
Prof.Turhan Baytop'un kitabında ise Elazığ bölgesinde sebze gibi yenildiği,köklerinin ise kabız olarak kullanıldığı bilgsini buldum.
Tadını bilen varmı?
.
|
Tadını bilmiyorum ve hiç tanışmadım ama meraklı bir doğadaki yenen bitkiler araştırmacısı olarak dikkatimi çekti ve yine internetteki gezinmelerim sonucu tüm bitki sitelerinde aynı bilgileri buldum.
RAVEND
Diğer Adları Ravend-i Hindi, Ravendiyye, Işgın, Rheum, Rhubarb, Rhubarbe
Karabuğdaygiller familyasından; büyük yapraklı, çok yıllık bir bitki cinsidir. Sebze veya süs bitkisi olarak yetiştirilen türleri vardır. Doğu Anadolu bölgesindeki yüksek yerlerde
Işgın (Rheum ribes) denilen türü yetişir. Boyu 150 santimetre kadardır. Mayıs-Haziran aylarında çiçek açar. Yaprakları dairemsi, kenarları ince dişli, yüzeyi pürüzlü ve serttir. Kökleri ilaç yapımında kullanılır. Taze sürgünleri ve genç yapraklarından da sebze olarak faydalanılır. Terkibinde "Tanen" vardır. Kokusu kendine hastır. Tadı acıdır.
Tıbbi Etkileri: İştah açar, vücudu kuvvetlendirir, ishali keser. Mide ve bağırsak gazlarını giderir, idrarın rengini sarıya boyar. Çok miktarda kullanılırsa ishal yapar.
www.yemekicmek.com/sifalibitkiler