agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri > Yabani Ot Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni90Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-04-2007, 09:19   #1
mavi-yeşil
 
melevcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul / Bostancı
Mesajlar: 80
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi habibe Mesajı Göster
Geçenlerde pazarda köylü bir hanımefendi dedi ki ;
"Biz herşeyin yapraklarından dolma sararız". Nasıl yani dedim? Başladı saymaya , (ben de yutkunmaya)

-Taze dut yaprağından
-Ayvadan
-Kaldırıktan (burada hafiften gülümsediğimi görünce, "bak işte bunlar" diyerek kocaman yaprakları olan 1 demet tüylü yeşillik gösterdi.)
-Asmadan
-Pazıdan
-Kara lahanadan
-Beyaz lahanadan
-Enginar yapraklarından
- Kabak çiçeğinden
aklımta tutabildiklerim bunlar.


Ve o hanımdan, 1 demet kaldırık aldım. 50 ykrş'a

Bana yeni bir lezzet kazandırdığı için kendisine minnettarım.

Sararken elimi kaşındırsada, çok lezzetliydi.
Habibe hanım, keşke saplarından da yumurtalı kaldirik yapsaydınız, çok lezizdir Düdük makarna büyüklüğünde saplarını doğrayıp, haşlıyorsunuz. Daha sonrasında, ufalanmış ekmek içi ve soğanla birlikte kavurup, son olarak içine yumurta kırıp afiyetle yiyorsunuz Sarması kadar güzeldir, denemenizi tavsiye ederim


Düzenleyen melevcan : 24-04-2007 saat 16:47
melevcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2007, 13:55   #2
Yeni Üye
 
YEŞİLCİ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 16
Bu yabani otlar konusunu ben çok sevdim.Onları yemeyi de çok seviyorum.Benim gibi sevenleri görüncede seviniyorum açıkçası.İşyerinde adım otçuya çıktı,ben yediğim otları sayınca şaşkın şaşkın bakıyorlar.(O kadar ot yenirmi demeyi de ihmal etmiyorlar)Ama ben otçul bir insanım.Demek ki yalnız değilmişim.Henüz toplayıp yiyemedim ama memleketten gelenleri zevkle yiyorum.
Bu hafta sakarca (bir çeşit çiğdem sanırım) yılan yastığı (biz nivik deriz) ısırgan ve kara lahana çiçeği geldi.Hepside çok güzeldi.
Ot yemeyi seven herkese bol otlu günler.

YEŞİLCİ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2007, 14:18   #3
ada
ada
 
ada's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 81
Sayın sselvi2000, Bu bitkinin latincesi Opopanax hispidus, sarıot veya kaymakotu olarak ta biliniyor.

ada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2007, 17:01   #4
Ağaç Dostu
 
sselvi2000's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-12-2006
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 166
sayın ada Opopanax hispidus bici bici otunun latincemisi yoksa kaymacık otunun latincesimi diye verdiniz.

sselvi2000 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2007, 08:49   #5
ada
ada
 
ada's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 81
Sayın sselvi2000, kusura bakmayın önceki mesajınızı görmemişim. Benim verdiğim isim kaymacık otu için idi. Bici bici otu hakkında daha çok bilgi verirseniz. Belki ismini bulmada yardımcı olur.

ada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2007, 09:36   #6
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Yumurtalısını mı aaa ben daha önceki haftalarda çiçekli saplı ve buna benzeyen daha küçük yaprakları olan komple bir bitki alıp yapmıştım. Bu dediğiniz saplar onun sapları galiba

Haşladım. Bol soğanla birlikte kavurup, üzerine yumurta kırmıştım. Değişik bir lezzetti.

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2007, 12:11   #7
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi habibe Mesajı Göster
Yumurtalısını mı aaa ben daha önceki haftalarda çiçekli saplı ve buna benzeyen daha küçük yaprakları olan komple bir bitki alıp yapmıştım. Bu dediğiniz saplar onun sapları galiba

Haşladım. Bol soğanla birlikte kavurup, üzerine yumurta kırmıştım. Değişik bir lezzetti.
Uzun saplı ve çiçekli haliyle olduğunda, üzerindeki yapraklar minik zaten.. Burada bahsettiğiniz yumurtalı kavurduğunuz da kaldirik (ispit,hodan,zılbırık) bitkisiydi.. Hani şu yapraklarından sarma yapıp afiyetle yediğiniz bitki.. Bizi de özendirdiniz..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2007, 13:40   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 1
Sayın ada tesekükr ederim kaymacığın latincesini verdiğiniz için. Bu arada sizin meslek ne, ben botanik doktora öğrencisiyim.

Selvi_S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2007, 11:15   #9
Ağaç Dostu
 
sselvi2000's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-12-2006
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 166
Teşekkür ederim benim için uğraş verdiğin için Billur hanım, ama polgonales cinsleri çok çiçekli ve ayrıca çiçekler yaprak koltukaltlarından çıkmıyor. yani polygonaceae familyasından değil sanıırm. yinede *** ederim.

sselvi2000 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2007, 11:59   #10
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sselvi2000 Mesajı Göster
Teşekkür ederim benim için uğraş verdiğin için Billur hanım, ama polgonales cinsleri çok çiçekli ve ayrıca çiçekler yaprak koltukaltlarından çıkmıyor. yani polygonaceae familyasından değil sanıırm. yinede *** ederim.
Bitkiler konusunda çok derin bilgilere sahip değilim hatta hiç anlamadığım için burada öğrenmeye çalışıyorum. Benimki amatörce bir araştırma idi sizin için, oysa siz bu işin akademik kariyerini yapıyorsunuz.. Tabi ki siz daha iyi bilirsiniz, öğrendiğinizde nasıl olsa bize de bilgi verirsiniz..

Başarılar Selvi..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2007, 07:23   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: TARSUS/İÇEL
Mesajlar: 14
bizim burda giritlilerden öğrendiğim hindiba veya eşekturpu(yabani hardal) veya gömec'i haşlayıp ,biraz zeytinyağı,biraz tuz,birazda limon sıkıp ekşilemesini yapıyoruz,tavsiye ediyoruz.

x12tr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2007, 13:23   #12
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi x12tr Mesajı Göster
bizim burda giritlilerden öğrendiğim hindiba veya eşekturpu(yabani hardal) veya gömec'i haşlayıp ,biraz zeytinyağı,biraz tuz,birazda limon sıkıp ekşilemesini yapıyoruz,tavsiye ediyoruz.
Bu bitkileri haşlamadan salatasını yapsak?

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2007, 15:58   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
ŞEVKETİ BOSTAN bilen var mı?

İzmir Hisarönü camii ve karşıyaka bostanlı pazarında bulabilirsiniz.Temizlenmiş hali ile 8-9 ytl arası satılır.Çanakkale Çan'da bilmiyorlar dağda parkta evimin karşısında her yerde cennet gibi )
Kengel dikeni ve eşek dikenine benzer ama ikiside değildir.Toplarken ben bile bazen karıştırırım.Kazma ile toplanır kökü havuç gibi toprağın altına uzar ve zaten kökü lezzetlidir.Antalya'daki akrabalar sadece yaprağını yapar ama kökü bir başka lezzetli birde koyun eti aman Allahım.Yakınınızda Girit'li varsa mutlaka sorun.

Bekir S. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2007, 16:29   #14
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Sn. rikeb elinizde resim varmı acaba?

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2007, 17:06   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sebo_17 Mesajı Göster
Sn. rikeb elinizde resim varmı acaba?
http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=sevketi+bostan

Buradan biraz bilgi alabilirsiniz resmini yarın ekleyeyim inşallah.Şimdi hava yağmura döndü ve karardı.

Bekir S. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2007, 16:58   #16
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
ben biliyorum galiba. 15yıl felan önce ablamlar istanbulda oturuyorlardı. komik bir olay olmuştu ordan hatırlıyorum. izmirli bir komşusu vardı ablamların. ablam yemek tarifi istemişti ondan. oda değişik bir yemek yaptım sanada göndereyim deyip göndermişti zeytinyağlı yeşil bir yemekti. sanırım biraz ekşi bir tadı vardı ama ben beğenmiştim. kadırgada ablamların bakkalı vardı adamın adı şevket bostan. ablam bakkalda 2 kadının konuşmasına ve adamın durumuna şahit olmuş.
kadınlardan biri,
- akşama şevketi bostan pişireceğim.
diğeri;
-ben geçen gün yapmıştım. pek güzel olmadı.. vs.
adam kızarmış.
ablam kopmuş..

çocukluğumun ozamanlar bana çok komik gelen bir anısı..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2007, 17:10   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi qxyl Mesajı Göster
ben biliyorum galiba. 15yıl felan önce ablamlar istanbulda oturuyorlardı. komik bir olay olmuştu ordan hatırlıyorum. izmirli bir komşusu vardı ablamların. ablam yemek tarifi istemişti ondan. oda değişik bir yemek yaptım sanada göndereyim deyip göndermişti zeytinyağlı yeşil bir yemekti. sanırım biraz ekşi bir tadı vardı ama ben beğenmiştim. kadırgada ablamların bakkalı vardı adamın adı şevket bostan. ablam bakkalda 2 kadının konuşmasına ve adamın durumuna şahit olmuş.
kadınlardan biri,
- akşama şevketi bostan pişireceğim.
diğeri;
-ben geçen gün yapmıştım. pek güzel olmadı.. vs.
adam kızarmış.
ablam kopmuş..

çocukluğumun ozamanlar bana çok komik gelen bir anısı..
Hatıralarınızı canlandırdığım için sevindim.Gerçekten komik bir anı.

Bekir S. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2007, 22:27   #18
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=1015&page=2

Buraya bakmamışsınız demek ki

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2007, 23:26   #19
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Bahçemdeki bu otu yiyebilir miyim? konusunda da bahsi geçmiş.

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2007, 07:23   #20
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
ben şey soracağım geçenlerde bir yerde bir tabak zeytinyağlı ot ikram ettiler. bu nedir diye sormayı unutmuşum. anason gibi kokan bir yemekti. acaba tanıyan var mı?

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2007, 08:26   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi qxyl Mesajı Göster
ben şey soracağım geçenlerde bir yerde bir tabak zeytinyağlı ot ikram ettiler. bu nedir diye sormayı unutmuşum. anason gibi kokan bir yemekti. acaba tanıyan var mı?
Büyük bir ihtimalle arapsaçıdır.Yeşil olarak toplarken bile rakıya kokar.

Bekir S. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2007, 09:24   #22
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Galeri: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi qxyl Mesajı Göster
ben şey soracağım geçenlerde bir yerde bir tabak zeytinyağlı ot ikram ettiler. bu nedir diye sormayı unutmuşum. anason gibi kokan bir yemekti. acaba tanıyan var mı?
Bahsettiğin ot muhtemelen, Tarhun. Eğer ağzında rakı tadı veriyorsa, yaprakları ince ve uzunsa, biraz ekin'i anımsatıyor ama ekin'e göre daha yumuşak sa, rengi ise güzel bir ton da yeşil ise %100 o Tarhun dur.

Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2007, 08:19   #23
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Arapsaçı, rezene, sıra.
Dereotuna benziyor muydu?

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2007, 14:33   #24
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Arapsaçı, rezene, sıra.
Dereotuna benziyor muydu?
değişik bir şeydi ince ince uzun uzundu ve ince dalları vardı ve koyu yeşildi.. yani nasıl anlatsam, haşlanıp zeytinyağlı yemeği yapıldığı için çok kendinden geçmişti. ama bariz bir anason kokusu vardı.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2007, 15:45   #25
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Galeri: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi qxyl Mesajı Göster
değişik bir şeydi ince ince uzun uzundu ve ince dalları vardı ve koyu yeşildi.. yani nasıl anlatsam, haşlanıp zeytinyağlı yemeği yapıldığı için çok kendinden geçmişti. ama bariz bir anason kokusu vardı.
Bahsettiğin ot anladığı kadarıyla Tarhun. İnternetten bir resmini buldum çok net değil, ama ben bir gün resmini çekip buraya yüklerim.

Eklenen Resimler
 
Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2007, 16:30   #26
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen Mesajı Göster
Bahsettiğin ot anladığı kadarıyla Tarhun. İnternetten bir resmini buldum çok net değil, ama ben bir gün resmini çekip buraya yüklerim.
Evet bu resmin pişmiş hali olabilir, ama diğer resmide görmem gerekli sanırım tam emin değilim. Çok teşekkür ederim

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2007, 16:19   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi qxyl Mesajı Göster
değişik bir şeydi ince ince uzun uzundu ve ince dalları vardı ve koyu yeşildi.. yani nasıl anlatsam, haşlanıp zeytinyağlı yemeği yapıldığı için çok kendinden geçmişti. ama bariz bir anason kokusu vardı.
Emin olabilirsin ki o bir arapsaçı.Eşimde onayladı.Esasında annem İzmir Gültepede oturuyor.Ben ona toplayıp bu hafta çanakkale'den yolladım.İstersen bir git gör. )
**** ben size resmini yarın buraya yükleyeyim.

Bekir S. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2007, 16:31   #28
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rikeb Mesajı Göster
Emin olabilirsin ki o bir arapsaçı.Eşimde onayladı.Esasında annem İzmir Gültepede oturuyor.Ben ona toplayıp bu hafta çanakkale'den yolladım.İstersen bir git gör. )
**** ben size resmini yarın buraya yükleyeyim.
Teşekkür ederim ilginize resmi bekliyorum

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 21:13   #29
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,412
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
değişik bir şeydi ince ince uzun uzundu ve ince dalları vardı ve koyu yeşildi.. yani nasıl anlatsam, haşlanıp zeytinyağlı yemeği yapıldığı için çok kendinden geçmişti. ama bariz bir anason kokusu vardı.
Çocukluğumda komşumuzun evinin öünde tarifinize uyan bitki vardı 50-70 cm kadar boylanabilen bir bitki 'mayana' derdi. Birkaç yıl önce Gölbaşı- savran köyü kırsalında aynı ottan terk edilmiş bir kom ev harabesi önünde de gördüm. ama yenip yenmediğini bilmiyorum sadece koklanıyordu diye hatırlıyorum.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2007, 16:35   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Arapsaçı, rezene, sıra.
Dereotuna benziyor muydu?
Arapsaçı ile Dereotu görüntüde bire bir aynı.Arapsaçı anasona kokar.Dere otunun kendine has farklı bir kokusu vardır.Rezene anasona kokar ama daha evvel yeşil olarak görmedim.
İzmir'de oturduğunuz için bunları çok kolay bula bilirsiniz.Karşıyaka bostanlı pazarını tavsiye edebilirim.Alsancak pazarındada mevcut.

Bekir S. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025