![]() |
sayın hillbilly sizin tavsiye edeceğiniz türler hangileridir, özellikle ankara iklimi için? şimdiden teşekkürler.
|
Sayın yasinmetin bu konu biraz karışık ve bir kaç etkenin içinde olduğu bir durum olarak açıklanabilir. Demek istediğim öncelikle ahududu ve böğürtlen bitkileri için en uygun toprak, nem ve ışık şartlarını sağlamanız gerekiyor. Toprak besin değerleri bakımından uygun, nem tutabilen bitki köklerinin çok zorlanmadan uzanabildikleri hafif bünyeli ve kökleri boğan fazla suyu rahatlıkla defedebildiği bir yapıda olmalı. (zamanla bu toprağa ulaşırsınız az araştırma,uygulama,merak, ve bir iki yıl gerek:) Bunlar meyvelere ekstra tat katacaktır.
Şimdi asıl konumuza gelirsek Türkiye'de bulabileceğiniz kültürler yıllar geçtikçe aşama kaydetse de hala az sayıda. İnsanların bu konuya merak duyup, arz edebilmeleri için tabii ki ekonomik şartlar ve beraberinde ilgi alanları geliştirmeleri gerekiyor. Onlar talep ettikçe biz gönlü zenginlerde istediğimiz kültürleri bulabileceğiz, maalesef dünya böyle... Ülkemizde ahududu kültürleri olarak bulabileceğiniz ortalama (flavor:) aromaya sahip ki ahududu için ortalama bile değerli bir tanımlamadır bence== Heritage ve Tulameen (Pembe renkli diyebiliriz bunlar için), Sarı ahududu grubundan Fall gold mesela iyi diye bahsedenler var(hatta yabancı bir sitede sweet tabirini görmüştüm ), benim favorim mor veya siyah diyebileceğimiz koyu renkli türler. Dediğim gibi çok az kültür var ülkemizde dolayısıyla bahsedilenler kötünün iyileri... Not: Yediveren tabirini hiç sevmiyorum. Not2: Hemen hemen aynı iklim şartlarında yaşıyoruz, yaşadığım yer bi Erzurum olmasa da 3 metre karın altında aylarca kalıpta bana mısın demiyen bir bitkidir ahududu ve böğürtlen, dolayısıyla soğuk havalardan pek de çekinmenizi gerektiren bir durum yok. |
1 Eklenti(ler)
Bu tür brezilyadan..Green raspberry, meyvelerinin olgunlaşmış halide yeşil oluyor.
|
Birkaç çeşit böğürtlenim var. Kimi ekşi kimi hafif tatlı. Fakat hiçbiri Boysenberry' nin yerini tutamaz. Gerçi bu türü böğürtlen mi yoksa ahududu grubunda mı değerlendirmek lazım bilemiyorum ama lezzet bana göre mükemmel. Çok lezzetli, çok iri ve aromalı olan bu türün tek problemi ürün miktarının az sayıda olması.
Sözde geçen yaz reçelini de deneyecektim ama ne mümkün. Ne hanım ne oğlan doyamadılar bir türlü:))Bence herkes bu türü mutlaka denemeli. |
Boysenberry gerçekten güzel bir kültür. Tayberry var bir de, ama bir türlü bu kültürü bulamadım. Aklıma gelmişken bi bakıyim şuna belki sanal fidancının birinde rastlarım, çoktandır online bitki gözleminde bulunmuyorum.
|
sayın hillbilly verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. tayberry bulursanız bana da ayırtın :)
|
|
Alıntı:
Blackcap Rubus Leucodermis 25 Seeds | eBay doğru mudur? |
Bu siyah ahududu, lezzet olarak benim favorim..
|
tohumu çimlendirmek için özel bir muameleye ihtiyaç var mı, soğut katlama falan yani. siz çimlendirdiyseniz kaç günde çimlenmişti hatırlarmısınız?
|
Dışarıya ekerseniz baharda çimlenirler. Dışarıya bir saksıya ekin, ya da güzel bir yatak hazırlayıp ekin. Fakat bu tür için tohumu beklemenize gerek yok, satan yerler var sanırım.
|
3 Eklenti(ler)
Tohumunu bulursanız alın dediğim mesajdaki tür rubus niveaus, tropikale kaçan bir bitki. Resimlerdeki bitki.. En alttaki resimde yeşil ahududu.
|
yeşil ahududu pek cezbetmedi, tadı ekşidir tahminimce ama diğeri olağanüstü görünüyor keşke tadabilseydik. ankara'da olmaz o zaman o... romantikten aldım zaten siyah ahududu ama sizin dediğiniz tür mü bilmiyorum, kendisi de emin olamadı ama tadının güzel olduğunu söyledi.
|
1 Eklenti(ler)
Rubus niveaus çiçekleri böyle oluyo, ama meyva tutmamıştı.
|
Arkadaşlar ben 10 kök ahududu aldım bugün topraktan çıkışının 2. günü yarın diksem sorun olurmu?
Açık kök geldi poşete koydum kökleri,boyları 1 metre ,üstlerinde patlamak üzere olan gözler var. Poşete su ekleyimmi kurumaması lazımmı? Cevaplar için şimdiden teşekkürler. |
Güle güle büyütün.
Uyuma dönemine denk geldiğinden sorun olmaz. Ama siz yinede su kaybını önlemek için poşet içine köklerini koyun Bu şekilde 1 hafta bile kalabilir. |
Ben geçen ay yurt dışından topraksız, yapraksız ahududu getirttim. En az 10 gün topraksız kalmıştır. Diktim 1 hafta sonra yapraklandı.
Kökleri ışık görmeyecek şekilde sararsanız sorun olmaz. Üzerinde fazla yaprak varsa tutma şansı azalabilir. |
Arkadaşlar şimdi ben bunları topluca bahçeye bir çukur açıp diksem 1 hafta sonra çıkarıp yerlerine geçirsem sorun olurmu?
Şuanda fırtına ve yağmur var burada. Bahçe tamamen çamur yerlerine dikmem imkansız :( |
Olur sayın tk646
|
2 Eklenti(ler)
Yaz gelse de yesek.. Yummy. :p
|
Ne forumda ne de internette cevabini bulamadigim icin, burada yeni konu acmak zorunda kaldim.
Bahcemde kirmizi ahududu var. Bu yil hem sari hem de mor olanlardan aldim. Hepsi bir yerde olsun diye, yan yana koyasim var ama acaba dollenme sonucu baskin olan, geri kalan ikisini degistirir mi? Bahcemde cok asiri buyuk olmadigi icin, ucunu ayri ayri yerlere dikmeye imkanim yok. Simdiden tesekkur ederim cevaplariniz icin. |
Birbirini etkilemez. Bende de çok yakın dikililer.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Yeni zelandadan yabani bir tür. Rubus schmedilioides .
|
Sayın bari elim de bundan da mevcut demeyin lütfen. Takip etmekte zorlanıyorum. Şaka bir yana yetiştiren emeği geçen ve bizlere tanıtan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Sayenizde tanıyor ve öğreniyoruz.
|
3 Eklenti(ler)
Merhabalar buradaki mailleri baştan sona okuduktan sonra Etlik'teki
Bauhas'tan evergreen almıştın. Tek dalı vardı. Kışı dışarıda geçirdi ve diktiğim yoğurt kabını sarıp sarmaladı. Düşüncem ilk meyvesini versinde ona göre büyük bir saksıya dikmkti. Ancak şu an belkide on adet kökten dalı var ve çiçek açtı. Eşim bunun böğürtlen olup olmadığını söylüyor. Benimde içime bir kurt düştü. Acaba bu gerçekten ever green mi? Benden fide isteyenler de var. Ama şimdi evergreen değilse bu mahcup olmakta var. Yardım edebilir misiniz. Eklenti 382782 Eklenti 382783 Eklenti 382784 |
bu resimleri küçültürseniz görebiliriz
|
Alıntı:
|
Evet kesinlikle Böğürtlen değil, hatta otsu bir bitki galiba.
|
Merhaba arkadaşlar benim bir sorum olacak.
3-4 sene önce ağustos aylarında meyve zamanında, yabani bir böğürtlen çalısından 3 adet çelik alıp toprağa saplayıp sulamıştım ve çelikler yeşermişti. Şimdi iyice geliştiler, boylandılar büyüdüler ama meyve vermiyorlar:( nedeni ne olabilir ki? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:39. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025