![]() |
Herkese merhaba,
Benim gojim de 60 cm kadar oldu. Yan dal yok. Sürekli uzuyor. Hatta destek çubuğuna bağladım. Uzadıktan sonra budama yapsak olur mu? |
Bu konuda en iyi bilgiye egetropical sahip sanırım. İlk budaması ne zaman olur, senede kaç defa budanır, budanırken ne kadar kısmı kesmeliyiz, suyu seven bir bitkimidir, kısaca bir bilgi verirse çok seviniriz.
|
Katılıyorum,
Tufan Bey goji konusunda en iyi araştırmacılardan ve üreticilerden biri. Özellikle budama ve bitki beslenmesi konusunda tecrübelerini aktarabilirse çok iyi olacak. |
Herkese iyi günler. Bu siteyi goji meyvesini araştırırken keşfettim. Benimde ufacık bir bahçem var. . Ayrıca bu meyve Çanakkale'de yetişir mi?
|
-27, +42 derece arasında asyada yetişen bir bitkidir goji berry. İzmir ve çevresinde yetiştiğine göre Çanakkale'dede yetişir.
|
goji budama ve bakım
Alıntı:
Goji hakında çok bilgi yok. yazılan kitaplar da ise özetle yazar kendi tecrübelerini anlatıyorlar. Goji bitkisi budaması çok farklı şekillerde yapılıyor. * Hobi amaçlı yetiştiricilikte 2-3 ana dal bırakılarak tepe budaması ile 1,5 - 2 metre boyunda şekillendiriliyor. amaç hem görsellik hem meyve almak. * Ticari olarak ise tek ana dal bırakılıyor. 60-70 cm olunca tepe budaması yapılmalı. * Bitki besleme ise toprak ve yaprak analizine göre organik veya kimyasal besleme yapılmalıdır. * ilk iki yıl bahçede haftada en az bir kez sulamalı * Mutlaka en az 3 yıl desteklenmeli. * Kökler yatay ve dikey büyüdüğünden derin sürüm yapılmamalıdır. * Damala sulama sistemi ile sulama yapmak çok uygun olacaktır. ticari olarak 8-10 dekarlık üretim yapılmalıdır. Bence önemli bir sorun var. Şu an piyasada fırınlanarak kurutulan meyvelerden alınan tohumlar satılmakta. buda tohumun canlı yapısı bozulduğundan bir çok sorun çıkacaktır. Tibetin alt eteklerinde 4-5 tür goji üretimi yapıldığından Tibet gojisi diye bir çok çeşit tohum Lycium Barbarum türü diye satılmaktadır. Sertifikalı veya orjinal paket te (paket açılmamış olmalı) tohum alınması gerekir. Lycium Chenese türü kurutulmuş meyve çinde çok ucuz. genelde bu tür ithal ediliyor. Barbarum türü meyve satışını zorladığım için bende Lycium chinense tür meyve satıyorum. tek fark sitemde chinense türü olduğu açıkca yazılı. Chinense Meyveleri iriliklerine göre ayırılıp çok irileri Barbarum diye pazarlanıyor. şimdilik aklıma gelenler bunlar. |
örn. bir ilanda şunlar yazılı, yorumsuz yayınlıyorum.
Ning-qi No.1 Goji berry fidanı 15-20cm boyda ve gelişmeye devam etmektedirler (Lycium barbarum "Ning-qi No.1") tohumundan üretilmişlerdir. Bu goji türü standard çeşitlere göre 3-4 kat daha verimlidir. Daha erken verime yatar. Meyveleri daha iri ve daha tatlıdır. Goji berry tanıtımı yapan tüm sitelerde bulunan bol meyveli resimler Ning qi No.1 çeşidi resimleridir. Zor toprak koşullarına daha dayanıklıdır. Diğer bitki türlerininin yetişmediği ph>9 alanlarda bile kolaylıkla yetiştirilebilir. Hastalıklara daha dayanıklıdır. Polisakarit oranı diğer çeşitlerden yüksektir. Fidanların %60'ı Ning-qi No.1 özelliği gösterir. Diğerleri ise yine standard çeşitlere göre çok daha verimli olan "Da Ma Ye" çeşidine yakındır. Goji berry fideleri gövdeleri yeteri kadar sertleşmeden dışarıya dikildiklerinde ölme ihtimalleri çok yüksektir. Bitkilerimiz bu aşamayı geçmiş ve fidan aşamasına gelmişlerdir. İster saksıda evinizde veya balkonunuzda yetiştirin isterse bahçenize dikin. Resimlerde görülen ürünler gönderilecektir. Goji berry kendine verimli olmasına rağmen ideal verim için en az iki fidan dikilmesini tavsiye ederiz. |
Bilgiler çok faydalı oldu bence. Teşekkürler. Ben de goji fidanımı 60-70 cm olduğunda tepeden budayacağım demektir. Zaten hiç yan dalı da yok şu an. Desteğini de uzatmak lazım. Çok çabuk büyüyor.
|
Çok teşekkür ederiz Tayfun Bey. Yeterince bilgi verdiniz.
|
Bu arada ben bir şey sormak istiyorum. Evimde bir Goji Berry var. 30 cm ortalama 6 aylık falan. Büyük bir saksıya ektim balkonuma koydum. Fakat güneşi gördüğü zaman yapraklarını indiriyor, Sanki solacakmış gibi duruyor. Gölge kısımda tekrar canlanıyor ve yaprakları sertleşiyor.
Bu bitki gelişme aşamasında güneşi sevmiyormu acaba? |
Goji bitkisi açıkta tarlada yetişen bitki olduğuna göre yaklaşık 8-10 saat güneşte kalıyor. Benim bahçemdede gojiler açıkta. geşimleri çok iyi. Başından beri saksıda goji yetiştiriciliğine karşıyım. Saksıdaki toprağın az olması ve balkonu oluşturan betonun sıcaklığı ile bitkiler hızla nem kaybeder.
Goji çok sık sulamayıda sevmiyor sitrese giriyor. Goji en iyi bahçede yetişiyor. ayrıca balkonun kuytu yerde olması rüzgar almasını engeller. bitkinin azot ve fosfor ihtiyacını karşılamak gerekir. |
Teşekkür ederim Tayfun bey. Söyledikleinizi uygulayım. Sonucu değişecektir umarım.
|
Değerli Egetropical ve denizakvaryumu ve gojiye gönül veren arkadaşlar...
Forumu bir süredir takip ediyorum ve yazılanların çoğunu dikkatle okumaya çalıştım. Gördüğüm kadarıyla son 2-3 senedir goji berry artarak ilgi çekmeye devam ediyor. Yurt dışında kremden çayına kadar bir çok çeşidi üretilmişken, ben istanbulda aktarlarda goji meyvesini bile bulamadım. Gördüğüm kadarıyla, şu anda goji ticareti tohum ve fidan satışı çapında devam ediyor. Kurutulmuş goji meyvelerini ise sadece Çin'den getirilen küçük paketler halinde bulabiliyoruz. Merak ettiğim konu sizin çevrenizde veya bildiğiniz bu zaman zarfında goji berry üretimini ticari olarak yapan, meyvesini ticari olarak değerlendiren kimseler var mıdır? Türkiyede goji meyvesinin ticari bir değeri olmaya başladı mı? Bu konularda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Ben de bir süredir küçük miktarlarda goji fidesi bahçemde yetiştiriyorum. Daha buyuk çapta bir üretime geçme düşüncem var ama yukarıda saydığım sebeplerden dolayı karar veremiyorum. Tecrübelerinizden istifade edebilirsem çok memnun olurum. Selamlar |
Arkadaşlar, goji hakkında nbci (national center for biotechnological information )(biyoloji ile ilgili makalelerin bulunduğu geniş veritabanı) sitesinde iki yazı var. İngilizcem yeterli olmadığı için tam anlayamadım :(
Yaşlılıktaki görme bozukluklarının tedavisinde, balık yetiştiriciliğinde vb kullanılan zeaxanthin yönünden zengin bir meyve olduğu yazıyor (sanırım) İngilizce bilen bir arkadaş çevirse ne iyi olur :) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16870004 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15705234 |
Alıntı:
Böyle bir bölümümüz var. Buraya yazabilirsiniz. Çevirmeye gönüllü arkadaşlar, forumun tüm sayfalarını okuyup kim çeviri istemiş diye bakamaz herhalde... :) |
Teşekkür ederim sayın malina. Bu bölüm gözümden kaçtı herhalde..
|
[QUOTE=GojiBaba;651382]Değerli Egetropical ve denizakvaryumu ve gojiye gönül veren arkadaşlar...
Gördüğüm kadarıyla, şu anda goji ticareti tohum ve fidan satışı çapında devam ediyor. Kurutulmuş goji meyvelerini ise sadece Çin'den getirilen küçük paketler halinde bulabiliyoruz. Merak ettiğim konu sizin çevrenizde veya bildiğiniz bu zaman zarfında goji berry üretimini ticari olarak yapan, meyvesini ticari olarak değerlendiren kimseler var mıdır? Türkiyede goji meyvesinin ticari bir değeri olmaya başladı mı? Bu konularda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Ben de bir süredir küçük miktarlarda goji fidesi bahçemde yetiştiriyorum. Daha buyuk çapta bir üretime geçme düşüncem var ama yukarıda saydığım sebeplerden dolayı karar veremiyorum. Tecrübelerinizden istifade edebilirsem çok memnun olurum. Selamlar[/QUO sevgili goji baba merhaba, Türkiyede 2 yıldır ticari olarak fidan üretimi var. İki yıldır dikilen fidanlıklar henüz ticari olarak meyve vermedi. Bir iki seneye kadar yerli goji piyasaya girecektir. Benim kendime ait 450 fidanım var. Güz döneminde ise kültür türlerindende 450-500 adet dikeceğim. Ticari olarak geleceği olan bir iş. |
Bu yıl saksıda gojisi çiçeklenip, meyve hazırlığına yatanı olan var mı?
Benimki sıkı bir çiçeklenme hazırlığında. Geçen yıl bütün çiçekler dökülmüştü, bu yıl ne yapacağını merakla bekliyorum |
Bendekinde çiçek hareketi yok.Umutla bekliyorum.
Abla toprak karışımın nedir.Ne sıklıkla suluyorsun. |
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
selamlar |
Benim goji çiçeklendi.Eflatun-mor çiçekleri var.İnşallah dökülmezler.
|
Sayın Kafkas57 çiçek açan goji berry fidanınız kaç yaşında veya kaç aylık ?
|
18 aylık yaklaşık olarak.Boyu 100 cm olmuştu 3 dal şeklinde.60 cm den kesip yan dallar oluşmasını sağladım.Onlarda da çiçek tomurcuğu olmaya başladı.
|
Alıntı:
Ankara'da Feriha'nın gojisi çok önceleri çiçeklenmişti bile, yani benimki geç bile kaldı. Bu aralar kendisinden bir meyve müjdesi alabiliriz. |
Alıntı:
|
Dev gojiler mi ?
Arkadaşlar, ektiğim goji tohumlarının arasından üç adet farklı goji çimlendi. Normal gojilerden daha iri yapıdalar, yani gövdeler tüylü ve daha kalın, daha uzun (yuvarlak bir kürdan kalınlığında) ve yapraklar da normal gojilere göre hemen hemen iki üç kat daha büyük.Renkleri diğer gojilerle aynı. Hiç böyle bir olayla karşılaşan var mı aranızda ? Bu arada ektiğim tohumları kendim kuru goji meyvelerinden elde ettim. Yani hazır goji tohumu kullanmadım.
|
Çin üretiliyor olması sebeiyle geleceği olan ürün ifadesi ile bu gün için iddialı gibi geliyor bana.
İleride Çin'deki işçilik ücretleri artarsa o zaman belki ticari değeri olur. Ya da bu meyveden Çin'linin yapmadığı bir şey yapmak gerek. Örneğin Gojili ekmek, kek, bisküvi vs.;) Kaynaklardan iyi bir meyve olduğu anlaşıldığı için emek vermeye değer. |
Bizimkilerde de ses yok. Gerci, bu yagmurlu havalarda pek bir sey beklemiyorum. Ben, haziran sonu gibi ciceklenme bekliyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Tufan bey bu benim goji berry fidanım. Şu anda 50 cm ve çok hızlı büyüyor.
|
biraz daha büyüsün 85-90 cm uzunluga ulaşınca tepe budaması yapın. Ayrıca mutlaka bir destege alın.
Bir süre sontra topraktan yeni sürgünler çıkabilir onları toprak seviyesinden kesin. Kolay gelsin. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025