agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Kaz Üzümü (Physalis peruviana) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/4944.htm)

MeyveliTepe 27-08-2009 13:32

Kaz üzümü isminin nereden geldiğine dair bir şey okudum bir yerde. Fırında kaz pişirirken içine doldurulan harca konurmuş, çok güzel bir lezzet verirmiş. Yakınında kaz ve kaz üzümü olanların dikkatine.

Benim bir kaz bulmam gerekiyor :)

enginnaz 28-08-2009 18:10

sayın meyveliTepe ,

kaz üzümlerinin son durumu ne oldu?fotoğraf koyarmısınız?beni hatırladıysanız sizden bir tohum ricam vardı.tohum konusunda gelişme varmı?ha bu arada sitenizdeki köy fırınını gördüm gerçekten muhteşem olmuş.sırasıyla tüm yapılanları yazmışınız ve fotolamışsınız iyi bir çalışma olmuş emeği geçenlerin ellerine sağlık.orada barbekü yapma durumuda oluyormu orayı tam anlayamadım.sizin sayenizde bizede bir hareket geliyor inanın.çalışmalarınızda başarılar dilerim.saygılar.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 487422)
Kaz üzümü isminin nereden geldiğine dair bir şey okudum bir yerde. Fırında kaz pişirirken içine doldurulan harca konurmuş, çok güzel bir lezzet verirmiş. Yakınında kaz ve kaz üzümü olanların dikkatine.

bari 06-09-2009 22:20

1 Eklenti(ler)
Gerçekten de çukulata ile birlikte yenildiğinde muhteşem bir birliktelik sağlıyor.

MeyveliTepe 06-09-2009 22:37

Sn.Enginnaz,
Bizim güvey fenerlerinden bu güne kadar 10 kilodan fazla topladık.
Henüz tohum çıkarmadık. Sizin için sözüm söz :)

Bu arada güvey fenerleri ile biraz daha deneme yaptık. Et, tavuk gibi yemeklerin pişirme soslarında, sotelerde muhteşem bir lezzet uyumu var.

berduray 06-09-2009 23:43

Lütfen o denemeleri bizimle fotoğraflayarak paylaşın...Merak ettim.

Mr_izmir 22-10-2009 07:55

Banada bir kaç tohum verebilecek bir arkadaş yok mu?

deryaay 22-10-2009 15:55

sayın meyvelitepe, evde saksıda büyüttüğüm cape gooseberry im var fakat bayağaı büyü 2m civarında boyu. kocaelinde serada mı yoksa evde mi yetiştirdiniz? ***.

Eovyn 04-11-2009 08:22

Alıntı:

İlahi sayın MeyveliTepe,
Çok güldürdünüz beni;););)

denizakvaryumu 04-11-2009 08:38

Alıntı:

http://www.karspazari.com/Kars-Kazi-1-adet-,PR-161.html

MeyveliTepe 04-11-2009 19:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deryaay (Mesaj 515379)
sayın meyvelitepe, evde saksıda büyüttüğüm cape gooseberry im var fakat bayağaı büyü 2m civarında boyu. kocaelinde serada mı yoksa evde mi yetiştirdiniz? ***.

Ben öylesine iki sıra dikmiştim. Dalları askıya bile almadım. O yüzden yere yayıldılar.

Seneye sebze adalarına serpiştireceğim, dalları da askılara alacağım.

Çok uzaması çeşitle de ilgili olabilir ama bana sanki yeterince güneş almamış gibi geldi.

nevsune 09-11-2009 09:04

1 Eklenti(ler)
İki yıl önceden kalan tohumlarımı ekip sonra da telef etmiştim. Derken yaz ortasında bir tohum çıkıverdi bir yerden. Havalar güzel gidince reçellik olmasa bile tadımlık ve tohumluk bir kaç meyvem oluyor.

bari 30-11-2009 17:57

Çok dayanıklı bir bitki, halen meyveler olgunlaşmaya devam ediyor. Kırağılar uç sürgünlerini yaksada bitki halen çok canlı. Gövdeside bayağı odunsu olabiliyor. Sıcak iklimlerde, evergreen yetiştiği düşünülürse, sıkı destekle ne kadar büyüyebilir merak ediyorum...

bari 30-11-2009 18:05

1 Eklenti(ler)
Budama yaptım, bakalım ne kadar dayanacak soğuklara.

sındırgılı 30-11-2009 19:13

Odunsu dallardan çelik alsak köklendirebilirmiyiz?

bari 30-11-2009 20:08

Ben perlite daldırma yaptım, sürgün verdiler. Yaklaşık 1,5 ayda oldu. Durumları gayet iyi, ama köklenmesine bakmadım hala.

sındırgılı 30-11-2009 21:33

Bende köklenirler diye tahmin ediyorum.Ama Alttan ısıtma şart oldu.Mtuncer54 ten almalı.İşi şansa bırakmamalı.

Oğuzhan 01-12-2009 02:28

Soğuklar başladı hala çiçek açmaya devam ediyor.En kısa zamanda içeri almak lazım artık .

sındırgılı 01-12-2009 03:05

Bu gidişle onlar evde biz dışarda kışı geçireceğiz.

nevsune 01-12-2009 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 538940)
Budama yaptım, bakalım ne kadar dayanacak soğuklara.

Sn bari, soğuklara dayanamıyor bu bitki. Biz ilk aldığımızda bu havalarda dışarıda bırakıp ölmesine neden olmuştuk. Ankara'da havalar geceleri artık sıfırın altına inmeye başladı ki Eskişehir'de de durum farklı değildir.

Ben içeri alalı nerdeyse 15 gün falan oldu. Gündüzleri camları açıp, geceleri kapatıyorum. Halinden memnun, çiçek verip duruyor.

bari 01-12-2009 11:47

SEvgili Nevsune hnm,

Benimkiler çok büyüdüler, direk bahçeye dikmiştim. En kötü ihtimal kök kısmını malçlayıp kışı geçirmelerini sağlamayı düşünüyorum. Zaten sağolsunlar bol miktarda meyve,tohum, çelik verdiler bu sene.

nevsune 01-12-2009 13:29

1 Eklenti(ler)
Bahçe gibisi var mı;) Meyveleri yediniz, reçeller yaptınız afiyetler olsun. Biz de işte artık saksıda ne varsa idare ediyoruz:D
Eklenti 115852

Benimki geç kaldı bu yıl, meyve vereceğini bile tahmin etmemiştim. Havalar ılık ve güneşli gidince, içeri de alınca tadımlık birkaç meyvem olacak. Şu anda üstünde bayağı büyümüş ( aradan zaman geçince ne kadar büyüyeceğini de unutmuşum) 8-10 tane meyve var, daha da bakalım ne kadar verecek. Meyve az olacağı için kiviyle karıştırıp tadımlık bir reçel yapmayı planlıyorum.

egetropical 01-12-2009 19:43

Pyhsalisin Faydaları:

100 gr Taze Yer Kirazı
Besin Değer

Protein 0.054 g
Yağ 0.16 g
Lif 4.9 g
Kalsiyum 8.0 mg
Fosfor 55.3 mg
Demir 1.23 mg
Karoten 1.613 mg
Vit. B1 0.101 mg
Vit. B2 0.032 mg
Vit. B3 1.73 mg
Vit. C 43.0 mg
Kaynak: Florida İnternational University

Güney Amerika'da halk tarafından deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedasinde uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir. Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır. Bu nedenle Gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yönetemi olarak kullanılan bir meyvedir.

Sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımlarıda bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Bitkinin köklerinde ve yeşil kısmında 8 ayrı alkoloid bulunur. Elde edilen alkoloidler, bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide değerlendirilirler.

Yer kirazı, C, B1, B2, B3, Keroten gibi bir takım vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir. Potasyum içeriği bakımından zengin meyvelerden biridir. Yine önemli miktarlarda vitamin B içerir. Daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten ihtiva ettiği bilinmektedir. Besin değerlerinin çok yüksek olması ve içeriğindeki kalsiyum nedeni ile özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir.

Yer Kirazı, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etki gösterir. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler. Idrar söktürücü özelliği de vardır.

Yer kirazı kalorisi az ve yüksek lifli yapısı ile zayıflama ve diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesidir. Özellikle yer kirazı kurusu yüksek lif oranına sahiptir.

http://egetropical.blogcu.com/Physalis

mahirgs 08-12-2009 22:21

dünya da bu kadar uyuz bi meyve daha varmı acaba, tohumları ektim 15-20 günde çimlenme tamamlandı ama 20-25 günden beri öylece duruyorlar.. Toplu iğne kadar oldular ama sonra bi durdular duruş o duruş, tık yok... napsam acaba?

melnils 20-12-2009 14:14

Merhaba , son günlerde televizyon ve gazetelerde reklamı yapılan altın çilek kaz üzümüyle aynı meyve mi bilen var mı? Bana aynı meyve gibi geldi de...

sındırgılı 20-12-2009 15:43

4 Eklenti(ler)
Çeliklerin flashları patladı ? Bundan sonra köklenmeleri görmek için beklemeli

sındırgılı 22-12-2009 21:43

Sevgili Bahri, Senin celiklerde koklenme basladimi? Sn. M.Tuncerden aldigim alttan isitma sistemini kullaniyorum. Acaba sistemin ustunude kapatip sera gibimi yapmali? Ne onerirsin?

bari 22-12-2009 21:51

SEvgili Sındırgılı,

Bende geçende kontrol ettim. Herhangi bir köklenme yok. Ama ilginç 3 aydır çelikler çok sağlıklı yapraklı olanlar var. Bir kaç tanesini topraklı saksıya geçirdim. Ümitliyim, tohumla uğraşmak istemiyorum. Anaçlarında köklerini malçladım.

sındırgılı 22-12-2009 21:58

Desene koklenmesi icin daha beklemek lazim...Ben 3 Haftada koklenirler umid ediyordum?? Sera sisteminide devreye sokmali..Belki sureyi hizlandirir.

bari 22-12-2009 22:04

Kesin hızlandırır. Uygun zamanda bende düşünüyorum SEvgili M.Tuncerden öyle bir sistem edinmeyi..

bari 22-12-2009 22:13

Biraz araştırdım, 1 yıllık dal çelikleri sera ortamında %37lik oranlarla köklenebiliyormuş. Nafile uğraşmıyoruz SEvgili Sındırgılı. Ama genel üretim metodu tohumdan.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025