![]() |
Kaz Üzümü (Physalis peruviana)
1 Eklenti(ler)
Orta Amerika ve Güney Amerikanın doğusunda doğal olarak yetişen küçük bir meyvedir. Domates ile akrabadır. Bugün Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde kültürü yapılmaktadır.
Kaz üzümü bitkisi çok yıllık ufak çalı formundadır. Kışın don olan yörelerde tek yıllık olarak yetiştirilir. Çabuk çimlenip büyüyen ve meyve yapan bir bitki olduğundan, ilkbahar başı çimlendirilen tohumlarından aynı yıl yazın meyve vermeye başlar. Don oluncaya kadar meyve vermeye devam eder. Meyveleri bilye büyüklüğünde yuvarlak ve dıştan ince zar şeklinde bir muhafaza ile örtülmüştür. Meyveler vitaminden zengindir, hoş bir kokusu vardır. Ham meyveler ekşidir, güneşte olgunlaştığında sarı turuncu renge dönerler ve tatlanırlar. Meyveleri doğrudan yendiği gibi, meyve salatalarına, dondurmaya, kek ve pastalara konulmakta ve reçeli yapılmaktadır. Kolombia da, idrar söktürücü ve astım hastalığında kullanılmaktadır. Meyveleri, vitamin bakımından çok zengindir Kaynak: www.palmiyemerkezi.com |
Aldığım bu meyva ağacı, şu anda gelişimini gayet güzel sürdürüyor. Ama aradığım kaynaklarda bakımı ve meyvelenme süreci ile ilgili bilgi bulamadım. Meyva almayı becerebilirsem, gelecek yıla elimde tohum olacak.
|
Nevsune'ciğim hala kaz üzümünde bir yol katedemedim. Güveyfeneri diye geçiyor latincesinin türkçe karşılığı yanılıyormuyum acaba?
|
Coyote'ciğim geçenlerde forumda gezinirken, aynen senin gibi ben de ona benzettim. Ama orada meyveden söz edilmiyordu sanırım.
Aldığım yerde ismi bu şekilde geçiyordu. www.palmiyemerkezi.com |
Merhaba anca bunları bulabildim umarım işinize yarar.;)
Bitki hafif kumlu, orta verimli ve yoğun killi toprak seviyormuş ve mutlaka drenajı çok iyi olmalıymış ve her daim nemli(sulu değil) 4,5 - 8,2 PH aralığında tolere edebiliyormuş..(tercihen asidik) Ormanlık yerlerde,tam güneşli yerlerde batı ve güneye bakan duvar kenarlarında bulunabilirmiş. Bazı türleri (yetişen bölgelere göre ayırmışlar ve pek çok) çok yıllık yetiştirildiğinde -10 C ye dayanabiliyormuş fakat dondan korumak için toprağın üstüne kuru saman yaprak gerekiyormuş. Tek yıllık olarak yetiştirildiğinde ise gereksinimi domates ile aynı imiş. Toprak çok verimli ise meyve yapımına daha çok gidiyormuş. Çiçeklenme: Temmuz- Ekim Meyve ise ağustos- kasım arası olgunlaşıyormuş. Ayrıca tam olgunlaşmamış meyvelerin toxic olabileceği yazılmış.Ek olarakta meyvenin içinde bulunduğu kesenin toxic olduğu ve yenmemesi gerektiği belirtilmiş. Ek bilgi: Pahu olarak arayınca da çıkıyor.(hawaii):D |
Teşekkürler Coyote'ciğim
Ben genelde doğru bakım yapıyormuşum. Demek çiçeklenmesine az kalmiş (umarım). Çiçeklendiğinde görüşürüz:D |
Arkadaşlar, güvey feneri ismi ile konuşuluyordu bu bitki. Daha sonra bu iki başlığı birleştirelim.:)
|
Ve galiba bende de var bu bitkiden. Tam emin değilim, çünkü bir arkadaşımın verdiği bir dolu tohumun içinden çıktı. Kesin kararımı meyvesini görünce vereceğim.:)
|
Ondan ondan.
"giant cape gooseberry" bana da geldi aynısından. :) |
japon feneri
"japenese lantern" Physalis alekengi arasında bariz farklar var ancak bu onun yakın bir akrabası gibi. |
Bende bu bitkiden var,Tekzen'den almıştım.Dışındaki kapsül kuruyunca meyvesi turuncu bir renk alıyor.İçinde küçük küçük bir sürü çekirdeği var.Tadıda ekşi aynı yeşil erik gibi.
|
Olgunlaşınca tatlı oluyormuş. Yoksa siz olgunlaşmadan mı yediniz?
|
Olabilir,ben dış kapsül kurur kurmaz dayanamayıp tadına baktım.Birde çok fazla çekirdek var,neredeyse %70 i çekirdek.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
iyi gunler arkadaslar;
bu bitkiden bende var. pepinoprojesi.com adresinden nisanda aldim.50 cm boyundaydi. mayista cicek acti ve su anda 30-40 civarinda meyvesi var. boyu yaklasik 120 cm. etrafada yayiliyor.dalindan kirip dikincede tutuyor ama nisanda serin havada dikmek gerekiyor. ben birtane tutturdum. tohumlarinida ektim. yari golgeli yerleri seviyor. toprak devamli nemli olacak. dallari gevrek. kirilmamasi icin baglamak gerekiyor. simdilik bu kadar. bende pepino, kamkat, marucya da var bunlar meyveli. guava ve papaya henuz meyve vermedi. cesitlerimi cogaltmaya calisiyorum. koklendirme solusyonu ve perlit bulup celikleme yapacagim. basinizi agrittiysam ozur dilerim... |
Alıntı:
Bu meyveyi daha önce yemiştim bir meyvenin bu kadar kokulu olabileceği aklıma hiç gelmezdi, hatta odada duran 3-4 guava tüm odayı çok güzel bir kokuya boğmuştu... Madem sizde de guava var, bakım şartlarını anlatırsanız sevinirim, kolay bir bitki mi? hastalıklara dayanıklı mı? resim eklemeniz mümkün mü?(tabi guava başlığında ) |
Alıntı:
|
Yetistirdigim meyvelerin(tropikal) resimlerini kendi bolumlerinde yayinlamak beni mutlu eder. Yakin zamanda hepsinin resimlerini cekerim.
Yanliz buraya nasil resim yuklerim bilmiyorum bana izah edermisiniz |
Sevgili Seren
Hızlı cevapta "Gelişmiş moda dön"e tıklayın, açılanların içinde attachment işareti olan ataçı göreceksiniz. Ona bastığınızda (yükle)ler çıkacak, oradan yükleyip bizlere gösterebilirsiniz. Benim anlattıklarım anlaşılmaz olur ise, bu konuyla ilgili bir başlık var oradan da bakabilirsiniz. |
Tesekkurler.
En kisa zamanda bendekilerin resimlerini gonderecegim. |
Ne oldu Seren fotoğraflar?
|
Merhaba;
Resimleri geciktirdim kusura bakmayin. Bilgisayarda problem cikti. Cafeye gitmek istemedim. Cumartesiye hazir olur insallah. |
Bendeki meyveler kucuk.
Migrosta erik buyuklugunde olanini gordum. Paket halinde pahaliydi. Bazi kendini bilmezler paketi acmis ve gorevliler gormeden icinden calmislar. Ben en kisa zamanda 1 tane meyveyi o bolumdeki gorevli/yetkili kisiden rica/israr ederek alacagim(kesinlikle calmak yok) ve cekirdeklerini cimlendirecegim. Cok kolay cimlenip buyuyorlar. Sonrada isteyen arkadaslara tohum veya fide verecegim. |
Benim meyveler de kendini göstermeye başladı ama mikroskobik haldeler. Bizimkiler büyüdüğünde zaten tohum alabileceğiz.
|
Bazi cinslerin meyvesi kucuk bendeki gibi.
Ancak buyuk meyveli cinslerde mevcutmus. Migrostan anladigim kadariyla Olmayanlara veririm. Zarfla ucretsiz gonderirim |
physalis
2 Eklenti(ler)
Resimler gecikti kusura bakmayın...
|
Günaydın,
Gönderdiginiz tohumların bir kır kısmını ekmiştim,yeni yeni başlarını topraktan çıkarmaya başladılar,biraz daha belirginleşsinler fotograflarınıda eklerim.. |
Günaydın.tohumlar oluşunca bende rica edebilirmiyim? İyi hafta sonu dileklerim ile. Hoşçakalın.
|
Alıntı:
Tohumdan mı, fideden mi yetiştirdiniz, ekim/dikim zamanınızı öğrensem. Bir de nasıl bir bakım yaptığınızı anlatır mısınız? Ben bir fide ısmarlamıştım, yanınmda bir de 6lı viyollere ekilmiş minnacık fidecikler gelmişti. O fidecikleri dağıttım. Büyük bende kaldı. Ama işin komiği benim büyük fideden daha yeni toplu iğne başı kadar meyve müsvetteleri görünürken, annemin iki yapraklı minicik fidesi çiçek açmaya başladı:D . Ben gözünün içine bakıyorum, gübre şerbetleri, hümik asitler, güneş görmesi gibi etkenlere dikkat ederken, annem sadece suluyor. Ben nerede yanlış yapıyorum:o |
Bizim bahçedeki çiçek açmış,
Bitki korunduğu takdirde ileriki senelerde de meyve veriyormuş bilginize. Ben de tek yıllık diye birbirine yakın dikmiştim, sanırım kürek ile alıp başka bir yere aktaracağım. |
Gözün aydın Kürşad.
Benimki bir türlü çiçeğe dönüşemiyor. Yaprak diplerinde daha toplu iğne başı kadarken kuruyuveriyorlar. Burası çok sıcak, bir de kökünü kazıyamadığım beyaz sinekler var. Tam gittiler diyorum, yine çoğalıyorlar. Nasıl yok edeceğimi bilemiyorum. |
Herkese merhaba,
forum'a yeni katıldım.Yaklaşık iki yılı aşkın bir süredir,Güvey fenerini istanbul'daki evimin balkonunda ve Karadenizdeki evimizin bahcesinde yetiştiriyorum.kış aylarında gövdeyi toprak üstünden bir karış mesafeden keserek kökünü bırakıyorum,İlkbaharda yeni filizlerle tekrar çoşuyorlar. tohumdan yetiştirilmeside oldukca kolay.Bende önümüzdekı yıl içerisinde sayılarını artırmayı planlıyorum.bu yıl vermiş olduğu meyvelerden aldığım tohumlardan çoğaltmayı düşünüyorum.arzu eden arkadaşlar olursa paylaşabilirim.güvey fenerinin karadeniz'de 45-50 cm boyunda doğada,ağaç altlarında yetişen bir türü bulunuyor.tek farkı kokusu ve tadı.karadenizde yetişen türü kokusuz ve biraz ekşimsi. |
Hoş geldiniz sn Ngündüz.Saksıda olanın bakımını ve saksı boyutunu yazarmısınız.Bendede varda ne şekilde saksı ister bilmiyorum..
|
35 cm çapında saksı kullanıyorum. Kökleri ince ve tüm saksıya yayılıyor.
İlk başlarda,balkonda saksıda tutmamın sebebi istanbul'un ikliminde nasıl uyum sağlayacağını merak etmemdendi, oldukca iyi sonuçlar verdi diyebilirim. Elimde olanlarıda bahceye dikmeyi planlıyorum. Suyu çok seviyorlar. Bakımı oldukca kolay,özel birşey istemiyor, yalnız rüzgar'a maruz kalmamalarına biraz özen göstermek gerekiyor.Rüzgar'a maruz kalırlarsa yaprakları ve çicekleri etkileniyor.rüzgar almayan,güneşi direkt alan bir yerde muhafaza edebilirseniz çok güzel meyveler alırsınız. Meyveleri olğunlaştıktan sonra gövdelerini toprak seviyesinden bir karış üstünden keserek kış ayına hazırlayabilrsiniz. |
Çok teşekkür ederim sn ngunduz.Benim fidelerim daha yeni ve benimde ilk deneyimim bu.Seneye saksılarını büyütmek istiyorum sanırım ve şu uzun saksılardan düşünüyordum ama yetmezherhalde.Daha yeni yeni büyüyorlar kışı atlatırlarsa seneye büyük saksıya aktarıcam Teşekkürler...
|
Başarılar diliyorum.
|
Selamlar ,
Bende nisan sonu gibi palmiye merkezi adlı siteden kaz üzümü aldım. Haziran ayı gibi eşim Çerkezköydeki evlerinin bahçesine dikmek için götürdü. Bahçede büyümesi çok hızlı olmuş. Geçtiğimiz hafta sonuda ilk meyvelerini yedik :D Ama resimlerdeki gibi turuncu değil daha yeşilimsiydi. Biz acele etmişte olabiliriz yemek için :p Tadını kiviye benzettik. Araştırdığım kadarıyla cape gooseberry adıyla da geçiyor. Güvey fenerinden farklı sanırım. Ayrıca Koçtaşta güvey feneri tohumunun üstünde meyveleri yenmez yazıyor. Sn ngunduz71 sizde, güvey feneri meyvelerin tadlarının ekşi olduğunu yazmışsınız. Kafam karıştı. :eek: |
Melnils bir önceki sayfada bulunan 1 ve 5 numaralı mesajları okursanız, erken yediğinizi göreceksiniz. Meyveler kızarmadan yenmiyor. Yeşilken yediğiniz meyve hem tatsız, hem de toksik etkisi var.
|
Toksik mi?:eek: Artık çok geç.:D Evet haklısınız bende okumuştum o mesajları ama meyveleri taşıyan kesenin sapı kurumuştu. Tutunca elinizde kalıyor. Daha da sararıcağını tahmin etmedim. Anlayacağınız bana yemekten başka çare bırakmadı. :p
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:01. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025