![]() |
Alıntı:
Alıntı:
|
acaba osmanlı çileğinin resmi var mı? nasıl bişey,çünkü bayağı çok çeşiti varmış.
|
nekadar güzel saksı bunlar.nerelerde bulabilirim acaba.birkaç toprak saksı yapan yere baktım ama yoktu.izmirde bulabileceğim yer varmı acaba.
|
Buradan bakabilirsiniz.
http://www.kdzeregli.bel.tr/pageView.asp?IID=102 |
2 Eklenti(ler)
Yediveren çileklerim hala faaliyette.
|
1 Eklenti(ler)
İsveçli minik çileklerim hala meyve verme telaşında. Kar altında bir görüntüsünü yakalamayı çok istiyorum, bakalım başarabilecek miyim:)
|
Adana koşullarında çeşitleri soran arkadaşlar için ; Aromas ve Osmanlı çileklerim gayet güzel yetişiyor Adana koşullarında. Çiçeklenmeye başladı.
|
Yediverenlerim faaliyette ilk 4-5 ürünü yedik. Devamının kızarmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
|
bende bugün 3 kök çilek fidesi aldım ve saksıma ekeceğim. biraz tohum alıp ekeyim mi, ve o tohumlar yaza meyve verirler mi bilgi verirseniz sevinirim.
|
Selahattin bey, suyun içerisinde çilek yetiştirebilirmiyiz?
|
[QUOTE=FUSNUR;74011]Saksıda çilek yetiştirmeyi deneyen varmı :confused: Eğer var ise deneyimlerini paylaşmak isterim .Bu hafta sonu Aydın -Atça'dan çilek fidelerim gelicek:)
Benim de bahçem yok arkadaşlar ben de saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum ve ben belki saçma ama normal çilek meyvesi alttan kök vermişti ektim.Tutar mı? Ve çok mu anlamsız bir şey yapmışım? Son olarak fideler alacağım yardım ederseniz sevinirim.;) |
Benim yetiştirdiğim çileklerin tadı başka, tam çilek tadında. Yediverenler cinsini bilmem ama beğenmedim.
|
1 Eklenti(ler)
arkadaşlar bu çileğin cinsi nedir acaba bilen arkadaşlar varmı gerçi meyvesi olmamış ama belki bilen birisi çıkar erkenci bir çeşit çileği çokta kızarmıyor
|
1 Eklenti(ler)
ilk resimde çileğin içinde yaban çileğide var kafa karışıklığı olmasın birde buna bakın
|
yediveren
|
sevgili selim iki yıldır bende bu çilekler yediveren olduklarını sanmıyorum yediverenin 6 7 ay meyve verdiklerini duymuştum bu çileklerimde 2 ay kadar bir süre meyve oluyor ama belkide öyledir ilginiz için teşekkür ederim
|
merhabalar.kış ayında ankarada teraslı bi eve taşındım.ve bahar mevsiminde olabildiğince terasımı yeşillendirmek, sebzeden ziyade meyve ekmek istiyorum.Çileği çok sevdiğim için çilekten başlamak istedim.Terasım sabah 8 den ogleden sonra 3e 4e kadar direk güneş alır.bir kısmı kapalıdır zaman zaman saksılarımı güneşden saklıyabilirim.Başlamadan once bir kaç sorum var.Daha once elimi toprağa sürmüşlüğüm yoktur.O yuzden cevaplarken bu konuda bilgisi olmayan birine anlatığınızı düşünerek yazarsanız sevinirim...
1- Terasım büyük.Büyük saksılarda mı yok sa küçük küçük bi çok saksıdamı yetiştirmek lazım.Almam gereken saksı türünü ve boyutunu da yazarsanız sevinirim.Ayrıca damacana su şişelerini kullanarak yapsam çokmu büyük olur.Nekadar derinlikte olması gerekmektedir. 2- Fide olarakmı almalıyım.Yoksa tohum olarakmı.Yoksa fidan olarakmı? 3- Gübre koymam gerekiyormu? Gübresiz olsa neolur? İşin için gübre kelimesi girince biraz soğuk oluyor aslında. 4-Büyük marketlerden alıcam malzemeleri.Ne tür bi toprak kullanmalıyım?Torf nedir? Hangisinden nekadar almalıyım? 5- Birde siyah naylon gibi bişey var sanırım.Adını bilmemekle beraber.Nemi tutuyormuş sanırım.Bundanda almam gerekiyormu? 6- Bunların dışında neye ihtiyacım var? Gitmişken bugun hepsini alıcam.Eksik bişey kalmasın... |
dun gittimm satıcıların yardımıylada olsa toparladım. 3 fideyi buyuk dikdortgen saksıya diktim.buna şimdilik nekadar su vermem gerekiyor.birde nasıl dikileceğini bilmiyordum.sadece dışarda yaprakları kaldı fidenin.yapraklarıda toprağa değiyor bi sorun olurmu?birde terasım üst msjdada soylediğim gibi 7-8 saat direk güneş alıyor.bukadar süre güneşte kalması zararlımıdır? akşamlarıda biraz rüzgarlı olabiliyor.rüzgardan saklamak için daha korumalı bi yere koyarsam geceleri sorun olmaz sanırım? ama gerek varmı??
|
1-Çilek için çok derin bir saksıya ihtiyacınız yok. Hatta internette araştırırken gördüğüm çilek seralarında, torf torbalarını yan yatırıp, fideleri diktiklerini görmüştüm. Hem toprak neminin kaybolmaması açısından, hem kolaylık açısından düşünebilrsiniz. Görsellik te önemli derseniz ki zaten alıp dikmişsiniz uzun saksılar yeterlidir. Sadece torfun yeterli olmayacağını düşünüyorum. Torfun nemini bir kere kaybederseniz, bir daha su emdirmeniz çok zor olur. Ama başka şansım yok derseniz, çilekleri diktikten sonra torfun üzerine, ağaç kabukları veya saman veya ufak taşlar serebilirsiniz. Böylece hem toprak nemini korur hem de toprağa değiyor diye rahatsız olduğunuz yakraklar veya çileklerin toprağa değip çürümesini engelleyebilirsiniz.
2-Fide olarak alabilirsiniz, ilk deneyimde fide daha kolaydır. 3-Anladığım kadarıyla gübre sevmiyorsunuz. Eskiden sizin gibi birisi olduğumdan yadırgamıyorum, ileride alışıp ellerinizle çalışmaya başlarsanız şaşırmayın. :) Torfta vitamin- minaralvs.. olmadığından içine biraz gübre, biraz kum, biraz toprak karıştırsanız güzel olur ama sadece torf yerine, kullanıma hazır saksı topraklarından(onlarda yapı marketlerde aynı bölümlerde satılıyor, Anadolu markanın ürünlerini beğeniyorum) da alırsanız işini görür. 4-Madde 3'te yazdım. 5-Siyah naylonu boşverin, madde 1'de yazdığım gibi ağaç kabuğu, saman veya ufak taşlar işnizi görür. 6-Sulama dışında bir şeye ihtiyacınız yok. Çilek kolay bir bitkidir. Her yıl kol atarak yeni sürgünler verir, onları kesip başka bir saksıya dikerek yeni çilekler edinebilirsiniz. Ayrıca, yere başka şeyler dikerim boşuna çilekler orada yer kaplamasın derseniz, askılı torba saksılarda rahatlıkla çileklerinizi yetiştirebilirsiniz. O zaman hem toprak üstünü bir şeylerle örtmenize gerek kalmaz, hem toprağınız nemli kalacağından hafta bir tepeden sulamanız yeterli olur, hem çilekleriniz ağağıya sarkacağı için toprağa değmez. Hem de yerden kazanmış olursunuz. "O torbalardan nasıl bulacağım şimdi?" deseniz, yağmur oluklarını duvara monte ederek sıra sıra çilekler dikebilirsiniz. Alternatif çok, siz birine kara verip işe bir başlayın, zamanla devamı gelecektir nasıl olsa. Kolay gelsin. |
@ limon
Çok çok teşekkurler cevapların için.Ama birde sulama ve güneş meselesi var.Nekadarda bir su vermeliyim.Terasım rahat 8 saat güneş alıyor.Nekadar süre güneşde durmalı? Kurumalarını istemem :( rüzgar çok şiddetli olmadığı müddetçe bi sorun oluştururmu fidelerim için.Yardımlarınız için şimdiden teşekurler... |
Çilek güneşi sever diye biliyorum. En azından benimkiler öyle, tüm gün güneşteler. Saksıda olunca su isteği değişiyor tabii. Genelde hepsi için kural değişmezdir, toprağı kontrol edin, sadece üstünü değil ama parmağını biraz içeriye doğru batırın, kurumaya yüz tutmuşsa sulayın. İçeriler ıslaksa, ertesi gün bir daha kontrol edin. Suyu bitkinin orta tepesinden yapmayın tabii, Köküne yakın yerinden yapın. Meyvelerine su değip, bir müddet ıslak kalırsa çürür. Ama biraz ıslanıp, güneşte kurumasının bir zararı yoktur. Rüzgardan pek etkileneceğini sanmam, yere yakın olduğu için, fazla savrulup kökünün oynama riski yoktur. Fazla ince düşünmeyin, dikin, sulayın, gözlemleyin. Bu sene çok mükemmel olmasanız da seneye çok daha iyisini yapacaksınızdır. Bence öğrenmenin en güzel yolu tatbik etmektir.
|
1 Eklenti(ler)
Çileği bunları ayıklayarak ekebilirmiyiz:rolleyes:confused::rolleyes:
|
1 Eklenti(ler)
benimde bir sorum olacak yaklaşık 20 gün önce çilek fidesi ve tohumu aldım. tohumları paketteki tarife göre uyguladım ama formda tohumdan yetiştirmekle ilgili bilgiye raslamadım **** ben gözden kaçırdım. ne kadar sürede büyürler ???
|
Eda123 fideleriniz sağlıklı gözüküyor, bu yıl olmasa da gelecek yıl meyvesi bol olur. Limon ayrıntılı olarak güzel anlatmış.
|
Alıntı:
Ben de onları teşvik etmek için osmanlı çileği fidesi aldım. Ve 10 mt'lik tarla sulama hortumunu, komşumla aramızdaki çite sabitleyip, fideleri bu hortuma diktim. Sonra bol su. Bekliyoruz bakalım. |
cevaplarınız için çok teşekkür ederim sayın smyrna ve nariçi.
tembel tohumlara biraz daha yakın ilgiyi esirgemeden çıkmayacaklar sanırım. tarla sulama hortumu projen ilgimi çekti fotograflarını bekliyorum... |
Alıntı:
Ayrıca benim bir sorum olacak benim geçen seneden kalma çileklerim vardı saksıda çok iyi korudum sıcaklık sabit ılık koşullarda sakladım kış boyunca yapraklarını döktü sadece bi kök dökmedi o da şimdi 3 yaprak verdi ama 2 ayda 3 yaprak verdi diğer köklerde yeşerme olmadı neden acaba çilek yetiştirmeyi çok seviyorum ama her sene geç kalıyorum çok iyi verim alamıyorum. |
2 Eklenti(ler)
Sevgili enes, smyrna ve eda123,
sizlere fikir verme açısından 2 fotoğraf ekliyorum. Bu osmanlı ve dağ çileklerinin tohumlarını, şubat ayının ortalarına doğru ekmiştim. 1 ay sonra (mart ortalarına doğru), ilk fotoğrafta gördüğünüz, fidecikler çıkmaya başladı ve nisan ayına kadar nazlı nazlı pek büyümeden durdular. Havaların ısınmasıyla beraber, özellikle son 1o günde (2. fotoğraf, dün çektim) iyice coştular. Sizinkilerde yakında çıkıp, hızla büyürler. Yalnız mümkün olduğu kadar, çok tohum ekmek fidecik çıkma oranını artırabilir. Kendimden bir örnek vereyim. Ben yaklaşık her ikisinden toplam 30-35 adet tohum ektim, 12 adet çimlendi. Tabii benimkiler, şubat gibi soğuk bir ay'da ekildiği için böyle olmuş olabilir. |
Sayın ayazkentli, hiç tohumdan çilek yetiştirmedim, deneyimlerden yararlanmak isterim. Fakat 2. fotograftaki bitkiyi çileğe benzetemedim, sanki ısırgan otu gibi, cahilliğimi mazur görün, tohumdan yetiştirince sanırım farklı bir form kazanmış. Ellerinize sağlık, bende yetiştirmeyi deneyeceğim.
|
arkadaşlar, siz o çıkan bitkilerin çilek olduğuna eminmisiniz, sayın aer'in dediği gibi sanki değil %de 100 ısırgan otu, bence fazla ümitlenmeyin
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:43. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025