agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Yaban Mersini, Likapa (Blueberry- Vaccinium) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/2189.htm)

ahmeter 13-07-2009 21:11

Likapa

2 sene evvel Bahaus dan aldığım likapalar bu sene meyva verdiler renkleri koyu mavi üstü buğulu gibi tadını cok beğendim
.Suyu lezzetli ve suyunun rengi fevkalade
Celik alıp derhal coğaltma yoluna gittim bahceye dikmişdim herhangi bir gübre vermedim fidanların durumu gayet güzel Selamlar

Volare 13-07-2009 21:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter (Mesaj 461053)
2 sene evvel Bahaus dan aldığım likapalar bu sene meyva verdiler renkleri koyu mavi üstü buğulu gibi tadını cok beğendim
.Suyu lezzetli ve suyunun rengi fevkalade
Celik alıp derhal coğaltma yoluna gittim bahceye dikmişdim herhangi bir gübre vermedim fidanların durumu gayet güzel Selamlar

Hele şükür bir kişi de ,,tadına baktım , güzel '' dedi .
Yoksa kendimden şüphe edecektim .:p

sasahin 14-07-2009 10:54

Trabzonda yayladan aldığım iki likapadan biri geçen ayın başında çiçekli idi (çiçeklerini döktü daha önce yine bu başlıkta yazmıştım bu olayı) diğeri ise şu an çiçek açmaya başladı, sapıttı galiba. Bu da bütün çiçeklerini dökmez inşallah. Tozlamak gerekiyor mu acaba?

kundalini 14-07-2009 17:45

likapa

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi astenya (Mesaj 460912)
sayın kundalini
almış olduğunuz fidede bi sorun olabilir sanırım zamansız ve yanlış bir iklimde yetiştiriyonuz bende fide aldım 2 adet ve 1inde çok muntazam meyve aldım ve fidem daha henüz 2 yaşında bile değil ama diyeri çiçek açtı ve hatta tomurcuk yaptı ama meyvesi erken deöktü bazen mevsim seçebiliyolar o nedenle bir başka çeşidini dene ve kullandığın toprak biraz asitli olmalı bak çam yaprağı koy sakının dibine ve öyle değiştir.

Sayın Astenya,
İklimle ilgili bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum okuduğum kaynaklardan edindiğim bilgilere göre ama zamanla ilgili birşey söyleyemiyorum.Çam yaprağını hemen yarın uygulayacağım yalnız bu yeterli olur mu bilmiyorum.Haftada kaç gün ve nekadar sulama yapıyorsunuz?

Oğuzhan 15-07-2009 23:16

Burda bir haftadır yağmur yağıyor.Bütün likapaları dışarı attım.Yağmuru yiyince kendilerine geldiler.Hala da yağıyor.Topraklarınıda değiştirdim.Açelya toprağı koydum.Yağmur suyunuda yiyince dixi meyveleri olmaya başladı.Bir ara resim yüklerim.

yolac 15-07-2009 23:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 460488)
Kısmetse çarşamba günü hayırlı bir iş için (oğlumuza kız istemeye ) Fransaya gidiyoruz. Aklınıza gelen (tohum vb) bavulla gelebilecek varsa, Botanica'ya uğrayacağım.Getirmeye çalışırım.

Sevgili Sinan Kardeşim,

Hayırlı işinizde ;hayırlar ve uğurlar dilerken,güle güle gidin ve güle güle dönün emi!

Volare 17-07-2009 09:40

Sn. caturanga ,pH-Metrem geldi.
Artık umudu kesmiştim .
Hesap bilgilerinizi girerseniz ve ücreti T.L . cinsinden bildirirseniz sevinirim.
Çok teşekkür ederim .

Amazonn 20-07-2009 17:15

4 Eklenti(ler)
şuana kadar 5 yabani mersin fidesini kaybettim..bazı fidelerde sürgünler beyaz bir şekilde geliyor. Mesela bugün çok iyi durumda olan fide yarın bir bakmışım hiç sebeb yokken yaprakları solmuş yavaş yavaş kurumaya başlamış...diğerlerinide kaybetmekten korkuyorum..:(

meyvalı olan ağaçlardan birkaç resim ekleyeceğim...enazından bu meyva tohumlarından üretemeyi deneyeceğim..

MeyveliTepe 20-07-2009 18:51

Sn.Amazonn, bunların hasat zamanı gelmiş de geçiyor bile. Afiyet olsun.

enginnaz 20-07-2009 22:14

sayın kundalini,
likapa ph 5 ve üzeri sertlikte toprağı sever.marketten aldığınız toprak büyük ihtimalle torftur.torfta bitkinin besleneceği maddeler yoktur.size tavsiyem organik maddece zengin toprakla toprağı değiştirmeniz.gübreli karışım bir toprak hazırlayıp bu toprağa bitkiyi aldığınızda 1-2 gün gölgede bekletip daha sonra güneşe çıkarın.

birde hocamın yazısını okuyun:

Toprak: İdeal likapa toprağı, drenajı iyi olan, asitli ve kumlu topraklardır. Likapa yetişebilecek toprakların pH’sı 4.5-5.2 arasında olmalıdır. Organik madde kapsamı yüksek olan ağır topraklar da likapa yetiştiriciliği için uygundur. Yayla alanlarındaki toprakların likapa yetiştiriciliğine uygun hale getirilmesi için dikim öncesi kompost veya asit torf ilave edilmelidir. Ayrıca, odun talaşı, çam ibresi veya çam kabukları ile bitkiler malçlanmalıdır.
saygılar..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kundalini (Mesaj 460683)
Merhabalar,
Yaklaşık 1 ay önce kargoyla getirttiğim likapa fidanımın yaprak uçları sararıktı.Daha büyük bir saksıya,büyük marketlerde satılan topraklardan kullanarak taşıdım ve balkona yerleştirdim.Gün aşırı iyi suyla besliyorum,Balkon,batıya bakıyor.Yaprak uçlarındaki bozulmalar hız kaybetmeden devam ediyor.Nasıl bir yol izleyeceğimi bilemedim.Fikri olanlar,tecrübelerini paylaşırsa likapam ve ben çok mutlu oluruz..

denizakvaryumu 29-07-2009 13:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n_turan (Mesaj 101153)
Doç Dr. Hüseyin Çelik'e sordum: Amerika ve Kanada'da soğuk kuşaklarda yetişen yaban mersini Ankara'da neden yetişmesin? Nereden fidan bulabilirim?
Cevabı umutsuz oldu. Ilıman iklim ve asitli toprak ister. Bitkiler iki yılda ölür dedi. Bana hiçbir şans tanımamış olacak ki tekrar sormama rağmen ikinci soruma yanıt göndermedi.
Sağolsun, varolsun.
O gün bugündür Ankara'da yaban mersini yetiştirmeye and içtim.
Bahçemde bitkinin toprak isteğine uygun bir bölüm yarattım. Toprak pH: 5. Yön: güney.
Sırada fidanlar var. 3 yaşında 5 adet fidanın gelmsini bekliyorum. Bu fidanlarla başaramazsam Slovenya, Sırbistan, Karadağ, Bulgaristan her nereden uygun fidan bulursam getirteceğim. Gerekirse kışları üzerlerini kapatacağım ve onlara çocuğum gibi bakacağım.
Ve bir gün ürettiğim, soğuğa dayanıklı türlerin fidanlarını sizlere de dağıtacağım.
Çünkü ben bahçemde çilek, frenk üzümü, ahududu, böğürtlen, karadutu çok rahat yetiştiriyorum. Çocuğumun bu meyveleri dalından toplamasına bayılıyorum.

Sn.n_turan

sizi unuttuk sanmayın :)

Blueberilerde son durum nedir?Sn.Hüseyin Çelik haklı çıktı mı? Yoksa mavi yemişler coştu mu?

Lonicera 29-07-2009 15:13

Bugün Jersey cinsi likapa fidanlarımdan birisinin tamamen kuruduğunu farkettim, bu ikinci likapa kaybedişim. Elimde son bir tane kaldı, kendi haline bıraktım. O da büyük ihtimal kuruyacak. Böylece likapa yetiştirme sevdasına son vermiş bulunuyorum. İklimi dışında bu bitkiyi büyük uğraşılarla yetiştirmeye çalışan tüm arkadaşlara bol sabır ve başarılar dilerim.

Volare 29-07-2009 15:43

Geçmiş olsun sn.lonicera.
Ben de çok ümitsizim , bu cehennem sıcaklarında başınıza gelenler normal galiba .
Nem oranını artırmak için bir düzenek lazım bence .
Budapeşte Botanikte gördüm sis makinası gibi bir şey , öyle ince bir su püskürtüyor ki
sadece sis görünüyor .

Lonicera 29-07-2009 15:52

Haklısınız Sn Volare, sisleme cihazı gibi bir düzenek ile serinletilirse belki bitki bulunduğu yeri yadırgamaz. Bahsettiğimiz sisleme cihazı, balçova Kipa' da sebze reyonları üstünde mevcut, oradan geçerken benim bile altından ayrılasım gelmiyor:)

Umarım sizinkiler sorunsuz büyür ve meyvelenir. En azından buralarda yetiştirebileceğimiz cinsi belirlemiş oluruz. Patriot ve Jersey kesinlikle uyum sağlayamıyor.

denizakvaryumu 29-07-2009 15:52

Su tutucu jeller ve yarı gölgeyle sanırım bu bitkide başarı sağlanabilir.

Volare 29-07-2009 16:02

O ılıman iklimden gelince yoldan ve ısı , nem farkından bitki bir şok yaşıyor ,
yolda yaşadığı sarsıntı ayrı .
Toparlanana kadar da zaten sıcaklar bastırıyor , alkalen toprak bir yandan ...

Sn.n_turan ,Sn denizakvaryumu Bulgaristanda ayağımız var ,
Araştırıp şurada var derseniz en geç 48 saate otobüsle elimizde olur .

bari 29-07-2009 16:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Volare (Mesaj 470805)
O ılıman iklimden gelince yoldan ve ısı , nem farkından bitki bir şok yaşıyor ,
yolda yaşadığı sarsıntı ayrı .
Toparlanana kadar da zaten sıcaklar bastırıyor , alkalen toprak bir yandan ...

Sn.n_turan ,Sn denizakvaryumu Bulgaristanda ayağımız var ,
Araştırıp şurada var derseniz en geç 48 saate otobüsle elimizde olur .

SEvgili Volare,

Bulgaristanda ayağınız varsa, Almanyadan sipariş çekip Bulgaristan'a ordan Türkiye'ye getirtebilirsiniz.. Hele bazı siteler var, yok yok..

Volare 29-07-2009 16:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 470832)
SEvgili Volare,

Bulgaristanda ayağınız varsa, Almanyadan sipariş çekip Bulgaristan'a ordan Türkiye'ye getirtebilirsiniz.. Hele bazı siteler var, yok yok..

Nasıl tam anlamadım , Türkiyeye göndermeyen siteler den mi bahsediyoruz .
Bu eylülden itibaren oğlum Sofia TF de eğitim alacak ,
gelen paketleri türk otobüs şirketleri kanalıyla cüzi ücretle Ankara , İzmir ,
Bursa ve İstanbulda Terminallere bıraktırabilir .

bari 29-07-2009 22:41

http://www.flora-toskana.de/onlinesh...sort=3a&page=3

Mesela miracle fruit, Bulgaristana sipariş edebilirsiniz.. Avrupa birliği üyelere göndermeleri hem daha kolay hem daha ucuz..

Volare 29-07-2009 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 471047)
http://www.flora-toskana.de/onlinesh...sort=3a&page=3

Mesela miracle fruit, Bulgaristana sipariş edebilirsiniz.. Avrupa birliği üyelere göndermeleri hem daha kolay hem daha ucuz..

Sn . bari ,
ilgi çekici ne varsa liste yapalım . Şu an ev tutulmuş değil , adres veremeyiz . Zamanı gelince adresmz bir belli olsun , babam gelip gidecek ,
belki kargoya bile gerek olmadan eliciğiyle getirir .

Burda da var ,daha ucuz .

bari 30-07-2009 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Volare (Mesaj 471075)
Sn . bari ,
ilgi çekici ne varsa liste yapalım . Şu an ev tutulmuş değil , adres veremeyiz . Zamanı gelince adresmz bir belli olsun , babam gelip gidecek ,
belki kargoya bile gerek olmadan eliciğiyle getirir .

Burda da var ,daha ucuz .

Bende varda miracle fruit, örnek olarak vermiştim.. Tropikal ağaç isteyenler için güzel bir site. Mangosteen bile var..

Volare 08-08-2009 16:44

Son likapami da bu gun kaybettim , bu kuru hava ...
Sizlere basarilar dilerim .

Lonicera 08-08-2009 16:52

Geçmiş olsun Sn Volare, anlaşılan o ki bu bitki biz egelilere göre değil. Ama dayanamayıp Selahattin hocamızın sunshine likapa siparişinden de verdim. İnşallah bu son olur, sanırım biraz da inat yapıyorum. Nasıl yetiştiremem bunu diye. Bendeki son Jerseyin de pek şansı yok gibi. Bugün yarın büyük ihtimal kuruyacak. İnsanın elinden bir şey gelmeyince çok kötü oluyor:(

Volare 08-08-2009 17:06

Sn . Lonicera ben de cok inatciyim , bu inadim bitkinin hayatina mal olunca uzuluyorum .
Egede de olur , rakim olarak daha yuksek kuzeye bakan yamaclarda belki ?
Ben Izmir merkezdeyim .
Soguk buhar ureten aletler var belki onlarla olur , sera ortaminda .
Benim bu sartlari olusturacak durumum yok , calisan bir insanim , bir meslegim var .
Emekli olsaydim belki teferruatiyla ilgilenecek vaktim olurdu , bu durumda (sorumluluklar cok fazla ) yetismem mumkun degil .
Bulgaristanda dedemin arazileri var ,
belki oralarda , gelecekte denerim , emeklilikte:)

denizakvaryumu 08-08-2009 20:46

Ben ekosorb la deneyeceğim.

Volare 08-08-2009 20:56

topraktaki değil ,
havadaki nemi nasıl artıracaksınız peki?

denizakvaryumu 08-08-2009 21:15

Eğer topraktaki nemle olmazsa yapabileceğimiz bir şey yok kaldı ki İzmir'de havadaki nem de çok fazla.

Bence asıl önemli olan toprak.

Volare 08-08-2009 21:20

Aslında İzmirdeki nem oranı şu an evimi içinde %40 ,
optimal olan ise %60-75 arası .
Yani evinizi bir cihazla nemlendirebilirsiniz , dışardaki bitkiye nasıl yardımcı olacaksınız .
Suladınız , gübre verdiniz , pH'sını ayarladınız , ancak sıcaktan kavruluyor ...
Bitki dayanamıyor .Kuruyor .

sındırgılı 09-08-2009 10:34

Herkese Günaydın..Uzun bir aradan sonra Türkiyede olmak gerçekten güzel..Adaya vardığımda bitkilerim için aynı şeyleri söyleyeceğimi zannetmiyordum..ama onlarda hernasılsa kendilerini kurtarmışlar.Gittiğim yer tam likapa yetiştirilecek alan..Zaten Dünürede söyledim..Arkası Alplerin meşhur çamları ile dolu orman..Günün 24 saatinde belirsiz hava şartları (kah yağmur.. kah güneş) Tipik karadeniz havası.Bizim isteyipte bulamadığımız ortam..Fakat botanic denen bahçe malzemeleri ve tohum satan yerde likapa bulamadım.Bulduğum yegane bitki bitli frenk üzümü oldu..Oda 20 euro idi..Tabiiki almadım..Adadaki likapaların durumları iyi..yeni yeni sürgünler vermişler...Birara fotoğraflarını çeker yüklerim..Herkese sevgiler

bonsade 09-08-2009 11:43

Sayın Amazonn : Şuana kadar 5 yabani mersin fidesini kaybettiğini , bazı fidelerde sürgünlerin beyaz bir şekilde geldiğini söylüyorsun.-Aynı durum bendede var . Yeni çıkan sürgünlerin beyaz sürmesi tam güneş görmediğindenmi acaba ? Ziraat mühendisi arkadaşların konuyu yanıtlamasını hatta çare bulmasını rica ediyorum .

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025