agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Yaban Mersini, Likapa (Blueberry- Vaccinium) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/2189.htm)

Oğuzhan 24-05-2009 18:26

Arkadaşlar fazla sulamayın.Bu gün komple saksıyı dağıttım.İçinde su tutucu küçük toplar var.Ve torf çok ıslak kalıyor.Benim ki sanırım komple gitmiş.

İklimsiz 24-05-2009 18:40

1 Eklenti(ler)
Saksıda mutlu edemediğim için bahçeye dikmiştim. Çiçeklenme döneminde fotoğraflamak için geç kaldım;)

Eklenti 81028

denizakvaryumu 24-05-2009 18:52

Tophat dışındakilerin saksıda mutlu olamayacağı kesin gibi....

sabah 25-05-2009 16:01

1 Eklenti(ler)
Bu da geçen yıl ilkbaharda diktiklerimizden.

Eklenti 81407

sındırgılı 26-05-2009 08:21

saçı kıbrıs alıp toprağını devşirdim,suyuda kestim,umarım yaşatırım.Aynı şekilde sunshine blue'dada yapraklarda kararma başladı.Onuda bol güneş alan yere koydum. Bakalım sonuçlar ne olacak?

sındırgılı 27-05-2009 10:09

Bluecrop, saksıda olmayacak gıbi? Toprak hazırlığı yapıp (Sn MeyveliTepe'nin önerdiği) toprakla buluşturmalı,yoksa bende kaybedeceğim,

sındırgılı 29-05-2009 09:34

Sunshine'lar kurtuldu.Yeni sürgùnlerin yanı sıra diğer yapraklar kızarmaya başladı.Üzerındeki tomurcuklar şekillenmeye başladı.Bide Bluecrop ayağa kalkabilse kaymaklı kadayıf olacak.

bari 29-05-2009 22:03

1 Eklenti(ler)
Sunshine blue'nuzu dışarıya dikerseniz sürekli kontrol altında tutun. Kapalı yerde olmasına rağmen yaprak biti sardı, başka hiç bir bitkiye bakmadılar üstelik.. Neem azalla mücadelemde fayda vermedi.. En sonunda ilaçlayıp kurtuldum.. Çoğu meyvesini kaybettim, fakat bazı meyveler olgunlaşmaya, morarmaya başladılar..

Oğuzhan 30-05-2009 17:23

Geçmiş olsun .Yaprak biti benimde başımda .Nerden geldiler anlamadım.

caturanga 30-05-2009 23:26

Merhaba yaban mersinlerini devamlı musluk suyu ile sularsanız bir zaman sonra toprak ph artacak vede bitki yavaş yavaş ölmeye başlıyacaktır. Tavsiyem musluk suyu kullanıyorsanız içine biraz limon tuzu katmanızdır. Bu uygulama toprak ph ını düşürecektir...

Saksının üstüne bolca kurumuş çam ibriği koyarsanız, toprak asitlenmesine faydası olur...

Yabanmersini çeşitleri hakkında bilgiler:

alçak boylu olanlar
Top Hat
V. corymbosum x V. angustifolium melezidir
ufak meyveler verir
sonbahar yaprak rengi kırmızıdır

Burgundy
V. angustifolium
ufak meyve verir
sonbahar yaprak rengi bordo dur

Burunswick
V. angustifolium
ufak meyve verir
sonbahar yaprak rengi kırmızı,turuncudur

Thunderbird
Vaccinium ovatum
ufak meyve verir
sonbahar yaprak rengi yeşildir
yarım yüksek yabanmersinleri
Polaris
erkencidir
meyve boyu orta
sb yaprak rengi kırmızı

Northcountry
erken-orta sezon arası
meyve boyu ortadır
sb yaprak rengi turuncu kırmızı

Chippewa
orta sezon
meyve büyüktür
yaprak rengi kırmızı

Northblue
orta sezon
meyveler orta
yaprak rengi kırmızı bordo

Northsky
orta sezon
meyveler küçük
yaprak rengi
bordo kırmızı

eylems 30-05-2009 23:56

Sayın caturanga, mesajlarınızı toplu halde gönderiseniz bilgi edinmek isteyenler için daha faydalı olursunuz. Bu şekilde mesaj sayınızı artırmayı hedeflediğiniz sonucunu düşünmemek elde değil.

caturanga 31-05-2009 00:03

mesaj sayısının artmasında sakınca varmı, bilgim dahilindeki her biligiyi paylaşmaşktan sevinç duyarım

eylems 31-05-2009 00:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caturanga (Mesaj 434116)
mesaj sayısının artmasında sakınca varmı, bilgim dahilindeki her biligiyi paylaşmaşktan sevinç duyarım

Mesaj sayınızın artmasında hiç bir sakınca yok. Yalnız bir paragrafı onlarca parçaya bölerek mesaj göndermeniz ilgi çekici. Bunun yerine daha evvel mesaj gönderen arkadaşlarımız gibi konu bütünlüğü bozulmadan paragraf halinde mesajlarınızı göndermeniz foruma daha iyi katkı sağlayacaktır.

malina 31-05-2009 13:28

Mesajları birleştirdim. Böylece daha anlaşılır oldu.

caturanga'nın bundan sonra yazarken, bu biçimde yazacağını sanıyorum.

nariçi 01-06-2009 22:14

Benim bu bahar aldığım likapa öldü. Rengini de yaprak şeklini de tanıyamadım. İlk tomurcuklar bir türlü sürgüne dönüşüp, normal yaprak formu oluşturmadan öldü:(

erenfidan 02-06-2009 01:28

son durum, meyveler hızla olgunlaşıyorlar.
http://img3.imageshack.us/img3/3564/6012865.jpghttp://img194.imageshack.us/img194/3341/6012862.jpg

Musti 02-06-2009 09:17

erenfidan blueberrylerin maşallah çok sağlıklı görünüyor.

caturanga 03-06-2009 20:25

merhaba Nariçi likapa nız şu an ne durumda...yaprak açmadıysa iki nedenden olabilir çok sulayarak toprak ph nı yükseltiniz.**** fazla gübre uygulaması yaptınız...dalını kırdıgınız da hala içi yeşil ise kurtarmak içiniz şansınız var demektir.birde satın almış olduğunuz fidanların sağlıklı olmasına dikkat ediniz...

erenfidan 03-06-2009 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musti (Mesaj 435568)
erenfidan blueberrylerin maşallah çok sağlıklı görünüyor.

Teşekkürler, serada viyollerdeki köklenmiş çelikleri, 1 yaşında ve 3 yaşında saksıdaki yabanmersini fidanlarımızı da görmek isterseniz, Hendek taraflarına yolunuz düşerse bahçemize bekleriz, kahveniz hazır :)

nariçi 03-06-2009 21:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caturanga (Mesaj 436944)
merhaba Nariçi likapa nız şu an ne durumda...yaprak açmadıysa iki nedenden olabilir çok sulayarak toprak ph nı yükseltiniz.**** fazla gübre uygulaması yaptınız...dalını kırdıgınız da hala içi yeşil ise kurtarmak içiniz şansınız var demektir.birde satın almış olduğunuz fidanların sağlıklı olmasına dikkat ediniz...

İnternet'ten siparişle kargo ile geldi. Dalları zaten ince ve cılızdı! Söz konusu hataları yapmış olabilirim. Yeniden dikmek için toprak karışımını nasıl yapmalıyım. Sulama sıklığı ne olmalı? Teşekkür ederim.:o

caturanga 03-06-2009 22:43

açelyalar için olan torf a yeniden dikebilirsiniz.eğer bulamassanız avrupa torf alın genelde 6 ph civarında oluyor. ph kısa yoldan düşürmek için marketlerde satılan 100 gr lık limon tuzundan alın.5 litrelik su şisesinin içnde eritin.dikimden önce saksıdaki torfu 3/1 ile sulayın 2-3 gün bekledikten sonra dikimi yapıp yeniden 3/1 ile sulayın. 3 gün sonra kalan 3/1 ile sulayın ph 5 in altına inmiş olacaktır.bundan sonrada sulama suyunuzu devamlı bu şekilde hazırlayıp dinlendirin. saksının üzerine kurumuş çam ibriği bolca atın ankarada park ve yol kenarlarında epey bulunur...

Oğuzhan 03-06-2009 22:57

Sevgili erenfidan, blueberrylerin maşallah çok sağlıklı görünüyor.Nasıl bakıyorsunuz bilgi verir misiniz.?Maşallah...
Bunlar saksıda mı ? Yoksa bahçede mi ?

erenfidan 04-06-2009 00:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan (Mesaj 437105)
Sevgili erenfidan, blueberrylerin maşallah çok sağlıklı görünüyor.Nasıl bakıyorsunuz bilgi verir misiniz.?Maşallah...
Bunlar saksıda mı ? Yoksa bahçede mi ?

evet saksıdalar, bahcemin toprağının Ph 7 olduğu için yere dikmek yanlış olurdu.
PH düşürmek zahmetli ve uzun vadeli olmadığı için pek ekonomik değil.
PH ayarlanmamış baltık torflerin PH 4-4,5 gibi oluyor. Yavaş salınımlı (3-6-9 ay gibi sürelerde, Osmocote, Basacote, vs.) gübreler ile saksıda sağlıklı bir gelişim gösteriyor blueberry'ler.

Musti 04-06-2009 08:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erenfidan (Mesaj 436947)
Teşekkürler, serada viyollerdeki köklenmiş çelikleri, 1 yaşında ve 3 yaşında saksıdaki yabanmersini fidanlarımızı da görmek isterseniz, Hendek taraflarına yolunuz düşerse bahçemize bekleriz, kahveniz hazır :)

Muhakkak kahve için uğrarım!..:D

Volare 05-06-2009 17:34

1 Eklenti(ler)
Merhaba ,
baktım kimse önayak olmuyor kendim aldım -
Blueberry 'Sunshine Blue' (Vaccinium corymbosum 'Sunshine Blue').
Pembe cicekleri ve saksıda istediğin pH ayarı yapma kolaylığı ...

bari 05-06-2009 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Volare (Mesaj 438518)
Merhaba ,
baktım kimse önayak olmuyor kendim aldım -
Blueberry 'Sunshine Blue' (Vaccinium corymbosum 'Sunshine Blue').
Pembe cicekleri ve saksıda istediğin pH ayarı yapma kolaylığı ...

Güle güle büyütün.. Yalnız yaprak bitlerine dikkat edin. Zira bu bitkiye hücum ettiler..

sındırgılı 06-06-2009 09:12

Çok güzel çiçek açmış.Tebrik ederim.Ben 3 yaşındakini yaşatamadım,1 yaşındakide kör topal yaşıyor.

Oğuzhan 06-06-2009 14:19

Güle güle büyütün.Maşallah bol çiçekli :)

Volare 06-06-2009 14:41

Cok isterdim ancak bu benim bitkim degil arkadaslar ,
bu resimden sunshine blue 'ya tutuldum .
Benim 1 litrelik saksim yeni siparis edildi .
1 hafta icinde kargoya verilecek ,
bir 10 gun sonra da elimde olacak insallah .
Yanlis anlasilmadan dolayi cok ozur diliyorum .
Yerli sunshine ne zaman yetisecek bilmiyorum .
Ingilizleri zengin etmek beni cok uzuyor...

sındırgılı 06-06-2009 22:02

Benim Blackmoor'dan aldığım 3 yaşındaki sunshine sizlere ömür..O kadar özen göstermeme rağmen yaşatamadım..Gövde kahve rengini aldı,budadım,fakat atamadım.Beklemedeyim..Fakat 1 yaşındaki yaşamaya azimli..Sn Volare sizin resmi görünce bayağı imrendim,ama inşallah sizin gelecek olan bu kadar güzelleşir..Tanımadığımız bitkilerde acemilik normalde olsa insan üzülüyor..Keşke saksısıyla direkt Selahattin Hocama gönderseydim..Hiç olmazsa doku kültürü için işe yarardı..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025