agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Güz Zeytini (Elaeagnus umbellata) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/16225.htm)

pria 24-12-2010 08:06

Ülkemiz için yeni bir tür:Güzyemişi (Elaeagnus Umbellata)

Kanseri önleyen mucize yemiş
23.12.2010 - 14:40

SAMSUN - OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik yaptığı açıklamada, Türkiye'de yeni bir ürün olan ''güzyemişi''nin Çin, Japonya ve Güney Kore gibi Asya ülkelerinde ''Elaeagnus Umbellata'' adıyla bilindiğini ve bu ülkelerde sıkça tüketildiğini söyledi.

Yapılan araştırmaların likopenin bir çok kanser türünü önlediğine ve kalp sağlığına da iyi geldiğini ortaya koyduğunu vurgulayan Çelik, güzyemişinin domatesten 17 kat daha fazla likopen içerdiğini bildirdi.

Prof. Dr. Çelik, Asya orijinli bir bitki olan güz yemişinin çok hızlı ve kolay yetiştiğini dile getirerek, şu bilgileri verdi:

''Güz yemişinin meyvelerinin içeriğinde likopen maddesi bulunuyor. Birçok kanser hastalığını önleyen madde olarak bilinen likopen içeriği güzyemişinde domatesten 17 kat daha fazladır. Likopen domatesin dışında, karpuz, pembe greyfurtta bulunuyor. Antibakteriyel bir meyvedir. Sağlık açısından son derece önemlidir. Prostat kanseri, pankreas kanseri gibi birçok kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Ayrıca kalp kaslarını güçlendiren ve kolesterolü düşüren bir meyvedir. Hücrelerin yenilenmesini sağlar. Biyoaktif bileşikler, esansiyel yağ asitleri, beta karoten, lutein, A, C ve E vitaminlerince zengindir.''

Yetiştirildiği ülkelerde büyük ilgi gören ve ekonomik getirisi yüksek olan güzyemişinin üretimini yapmak için Samsun'da iki ayrı köyde deneme üretimlerine başladıklarını belirten Çelik, sürdürülen altyapı çalışmaları ile söz konusu bitkinin yöre insanının yüzünü güldüreceğine inandığını ifade etti.

Prof. Dr. Hüseyin Çelik, güzyemişinin eksi 40 dereceye kadar soğuğa ve kurak koşullara dayanan bir yapısı bulunduğunu dile getirerek, güzyemişinin Türkiye'de alternatif ürünler içinde en kolay ve ekonomik yetiştirilebilecek bir meyve olduğunu anlattı.Güzyemişinin Asya ülkelerinde çeşitli şekillerde tüketildiğini belirten Çelik, güzyemişinin taze meyve, meyve suyu, reçel, jöle, sos, kuru meyve olarak tüketildiğini, yaprak, kök ve çiçeklerinden ise ilaç sanayisinde yararlanıldığını kaydetti.

Çelik, güzyemişinin Uzakdoğu'da geleneksel besin kaynaklarından biri olarak tüketildiğini de sözlerine ekledi.

LİKOPEN
Likopen, sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait bir pigmenttir. Bir çok araştırma göstermiştir ki likopen prostat kanseri, sindirim sistemi, göğüs kanseri, akciğer kanseri ve yaşlılıktan dolayı oluşan kalp dejenerasyonunu aktif olarak engelleyebilir. (AA)

http://www.gazeteport.com.tr/SAGLIK/NEWS/GP_822734

Güngör Salman 24-12-2010 21:51

Sayın copur 09, çok hoş tadı var.
Sayın sındırgılı, avrupa yakasındayız.
Ben çelikten köklendirdim.

sındırgılı 24-12-2010 22:08

Ben, Buyukada`dakini kendi haline biraktim.
Saksi ve topragi degistirdikten sonra duzelme oldu. Fakat, 2 haftadir Adaya gidemiyorum. Bu Pazar da isim oldugundan gidemiyecegim.
Resmen:
Saldim cayira,
Mevlam kayira
isi oldu.
Sn. Salman;
Bu tarafta olsaydi; hem meyvasini tadardik, hem de celik alirdik.Sevgili Bahri (Bari) cok kolay koklendigini soylemisti.
Siz, celikten koklendirmede ozel bir seyler yaptinizmi ?

nariçi 24-12-2010 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güngör Salman (Mesaj 730926)
Sayın copur 09, çok hoş tadı var.
Sayın sındırgılı, avrupa yakasındayız.
Ben çelikten köklendirdim.

Fotoğrafı varsa görelim. Ben de çelik arıyorum.

nariçi 06-01-2011 20:47

Güz zeytini tohumundan çıkan fidanlar aşı istemiyor herhalde.

Bir arkadaşım tohum gönderdi, tohumları ne zaman ekmek gerekir?

denizakvaryumu 13-01-2011 14:25

Güz yemişi - zeytini bugünlerde moda olunca aktarlarda kurutulmuş bir meyve/sebze bu adla satılmaya başlandı.

Kg 55 TL

Ancak satılan bu meyve gerçek güz yemişi değil.

Bana çeri domates glikoza bandırılmış gibi geldi, domates tadı var ve oldukça tatlı...

Dikkat :D

kasabalı 13-01-2011 23:49

Sayın Kemal bey mümkünse bana iki adet çelik gönderebilirmisin şimdiden teşekkür ederim

the_mc 24-02-2011 20:17

Alıntı:

Güz yemişi - zeytini bugünlerde moda olunca aktarlarda kurutulmuş bir meyve/sebze bu adla satılmaya başlandı.

Kg 55 TL

Ancak satılan bu meyve gerçek güz yemişi değil.

Bana çeri domates glikoza bandırılmış gibi geldi, domates tadı var ve oldukça tatlı...

Dikkat
dışını şeker kaplasalar içi tadsız kalır. sizin yediginiz nasıldı içi?

benim yediklerimin içi etli-dolgun, süper bir tadı var harika bir meyve. kurutulmuşunu yemek nasip oldu.

yolac 24-02-2011 21:58

Güz Yemişi Fidanı ve/veya Çeliği Nereden bulabilirim;

Sayın Güngör Salman,
Bu muhteşem Güz yemişinden (galiba şimdi tam zamanı) çelik alabilirmiyiz.Şayet budama yapmayı düşünürseniz, adresinizi özelden bildirirseniz gelip elden alabilirim.

Sevgili Sinan Kardeşim,
Güz yemişi fidanı Yalova da satılıyormuş ama nerede olduğunu ben tam bilmiyorum.Acaba Pazartesi,çarşamba,cumartesi pazarında mı?Bu konuda bilginiz var mı?Bu sene mutlaka Güz yemişim olsun istiyorum.Selamlar.

yolac 25-02-2011 22:49

Sevgili Sinan,
Önümüzdeki hafta kahve davetine katılacağım umarım.
Ne demişler''öğrenmenin yaşı yokmuş''.Artık bahsekonu kurstan öğrendiklerinden uygun gördüklerini de bize aktarırsın herhalde.
Ayrıca,özel masaj da gönderdim.
Bahçivanlık kursunda başarılar dileğimle...

Baki Berk Kayalar 26-02-2011 07:35

Frenk üzümü yemiştim ve çok ekşi olduğundan beğenmemiştim. Güz zeytininin ekşiliği nasıl? Şeker tadı var mı? Ekşiliği Frenk üzümü kadar fazla değilse, vişnemtraksa tam benlik olur.

sındırgılı 08-03-2011 20:28

1 Eklenti(ler)
Bugün, Sevgili Yolaç ile Güngör Hanımın Muhtarlığının bahçesindeki güz zeytini ağacını ziyarete gittik. Ağaç üzerinde kalan meyvalardan (üzerindeki tozuna bakmadan ) tükettik.
Daha doğrusu ben yedim, gerçekten o küçücük meyvanın bu kadar tatlı olmasına şaşırmadım değil. :(
Biraz çelik alıp, döndük.

bahtiyar02 08-03-2011 21:23

Tadı nasıl?

sındırgılı 08-03-2011 21:49

Tozlu ama guzeldi. Gercekten, Bahri Beyin dedigi gibi tadi guzelmis. Yetistirmeye devam...
Hatta, gojiden daha guzel diyebilirim. Mevsim nedeniyle biraz kurumus olabilir,yine de guzeldi. Her meyvada tek cekirdek var.

yolac 09-03-2011 10:47

Evet,sevgili Sinan ve Güngör Hanım sayesinde ben de güz zeytini ağacını ve meyvesini yakından tanımak fırsatını buldum.
İnşallah aldığımız çeliklerden üretmeyi başarabilirsek,güz zeytininin yayılmasında bir nebze faydamız olması bizleri sevindirecektir.

agozce 09-03-2011 21:16

O kadar büyüyor mu?
Bu ağacı bende ziyaret etmek isterim. Çiçek açtığı zaman, meyveli halini (Yemek için değil:)) Yetişmesini görmek için. 5 tane ektim.

Yerini söyleyebilir mi siniz acaba?

ahmet salih 17-04-2011 18:30

2 Eklenti(ler)
Güz zeytinim bu sene tadına baktıracak galiba,

sındırgılı 17-04-2011 19:10

Ne guzel ciceklenmis. Bizimki, ancak kendine geliyor.
Celiklerde de gozler patladi, ama tuttu demek icin cok erken.
Insallah, meyva resimleride goruruz.

barisceker 27-04-2011 22:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 493180)
Birde Goumi var. (Elaeagnus multiflora). Benim favorim. Kırmızı iğde diye geçiyor.. Her iki türden bol miktarda çimlendirdim bu sezon.

Merhababu bitki kızılcık gibi birşey mi?

ensar 27-04-2011 22:26

Sevgili Sındırgıl,

En az yedi sekiz çelik isterim. Yoksa meymunu sana salacağız bilesin.

Sevgiyle kalın

pria 22-05-2011 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmet salih (Mesaj 787538)

Ahmet bey..G.Zeytininiz kaçıncı yaşında çiçeklendi ?

ahmet salih 09-06-2011 09:14

Merhaba Sn; pria, mesajınızı yeni farkettim. sevgili yusuf ustaoğlu'ndan 2 yıl önce aldım 3 yaşında diyebiliriz sanırım.

denizakvaryumu 09-06-2011 10:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmet salih (Mesaj 787538)

Meyve oluştu mu?

Bendeki çok çiçek açmasına rağmen meyve tutumu olmadı?

ahmet salih 10-06-2011 15:49

Merhaba Sn; denizakvaryumu, meyve tutmuş gibi,karar veremedim . 10 gün sonra daha kesin belli olur . fotoğraflarını yayınlarım. kolay gelsin.

aral 10-06-2011 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmet salih (Mesaj 819400)
Merhaba Sn; pria, mesajınızı yeni farkettim. sevgili yusuf ustaoğlu'ndan 2 yıl önce aldım 3 yaşında diyebiliriz sanırım.

Çiçekler dökülmüş gibi gözükse meyve tutacaktır. Çok dayanıklı bitki bende senin gibi sandım fakat meyveleri büyümeye başlayınca belli oluyor. Afiyet olsun

Oğuzhan 10-06-2011 22:14

Aynen öyle arkadaşlar.Çiçekler dökülüyor ama sonradan meyve şekilleri beliriyor.Yaprak aralarını iyicene kontrol edin.

athena -asena 21-06-2011 23:31

2 Eklenti(ler)
Güz zeytini çeliklerinin son halleri zannedersem bir tanesi tuttu.

gülenmelek 06-08-2011 13:10

Yusuf Bey'den ben de bir tane aldım. Saolsun gayet güzel bir şey. Şu an sadece yaprakları var ama bu haliyle bile çok seviyorum;) 2-3 hafta kadar oldu alalı, şu an pek gelişme gözlemleyemedim fakat geriye gidiş de yok. Bir de bu kadar büyüyebildiğini bilmiyordum. Balkonda nasıl bakacaksam:eek:

athena -asena 06-08-2011 14:19

1 Eklenti(ler)
Güz zeytini çeliklerinin son hali.

istcallst 10-09-2011 20:04

ataturk arboretumda

Merhaba,
Dun Ataturk arboretumu gezdim ve guz zeytini bir kac tane cali var. Bir tanesinde olgunlasmis meyveleri vardi, digerinde meyveler hala yesil.
Aynen domates kokusu var -demek likopen madde bu koku veriyor. Biraz hayal kirikligina agradim, meyveler cok minik. Internette okumustum buyuklugu 65-85mm arasi ama kesinlikle benim gordum meyveler daha da kucuktu. Resimleri cektim, ama buraya yuklerken basarili olamadim.
Diger cesidi elaeagnus multiflorayi- goumi simdi merak ediyorum, meyveler icin 1cm uzunlugu yaziyor internette. Tadi benziyor mu acaba, bilen var mi?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025