![]() |
Goumi ile güz zeytini hemen hemen yanyana dikili. Goumi çiçekler açmaya başladı, güz zeytini daha tomurcuk. Ayırt edici bir özellik daha olabilir.
|
Sayın bari, evet saksıda diyebilirim. Ama ben onu alırken -40 dereceye dayanır denmişti. Doğrudur da. Peki bu değer bahçede olursa mı geçerli oluyor ? Yani Ankarada sıcaklık bu sene -40 a kadar düşmedi de.
|
Saksıda olduğu için kökleride donmuş olabilir..
|
Gouminin bir kaç tane çiçek açıldı. İnanılmaz güzel kokuyor. Sırf çiçeklerinin kokusu için yetiştirilecek bir şey...
|
Hımmm
bu sene gumiye özel bir bakım yapayım. |
1 Eklenti(ler)
Bu benim tohumdan yetistirdigim elaeagnus, ama goumi mi guz zeytini mi emin degilim. Tohumu eylul 2010 diktim. Goumi olmasini cok isterdim, guz zeytin meyveleri cok kucuk.
|
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Birde Elaeagnus conferta var. Meyveleri goumidende 4-5 kat büyük. Yalnız zone 9 bitkisi. Sahil şehirlerde yetişebilir..
|
1 Eklenti(ler)
Conferta fidecikleri..
|
Igde ye benziyor. Sahil kesimi dedigin, Buyukada`da olurmu ?
Benimki, saksidan topraga terfi etti, fakat bu sene meyva yok :( |
Alıntı:
|
Istanbul ve Buyukada zone 9 oluyor.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Sayın bari merhaba, yollamış olduğunuz güz zeytini çeliğinin son hali üzerinde 4 adet meyve bile var. 1 ay içinde de toprakla buluşturacam.
|
2 Eklenti(ler)
Yeni bahceye gitmek icin saksiya alinan guz zeytinim. Cok derine gitmeyen bir kok yapisina sahip imis.
160 . mesajda meyva yok demistim, fakat beni sasirtmis. |
sayın bari bey güz zeytini ve goumi fidanını arıyorduk uzun zamandan beri.bizlere yardımcı olabilirmisiniz.zonguldaktan yazıyoruz bu meyveler bizde olurmu?
|
Domatesten 17 kat fazla likopene sahip bu meyvenin tadı çağla-şeftali gibi...
Meyvesinin küçük olmasının yanında başkaca bir olumsuz tarafı yok... Her bahçede mutlaka olması lazım... |
Alıntı:
Medical Park Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Erol Domates ve greyfurt mucizesi - Takvim - 04 Aralık 2012 Hocanın bu güzzeytininden haberi olsaydı, sanırım listenin başına alırdı.. |
Malesef haberleri yok...
Bir gün hocanın biri TV ye çıkıp haberi patlatacak sonra herkes güz zeytinin peşine düşecek :) Çok bereketli meyvesi oluyor, topla topla bitmeyen meyvelerden... Aynı zamanda toprağa azot bağladığından toprak ve diğer bitkiler için de çok yararlı.... ============================= Güz Zeytini genellikle geniş çalı veya ufak ağaçlar şeklinde kendini gösteren, zarif sarı çiçekleriyle, gümüş noktalı yaprak ve kırmızı üzümsü meyveleriyle peyzaj değeri çok yüksek bir bitkidir. Çin, Kore ve Japonya’da doğal olarak yetişir, 1800’lü yıllarda Amerika’ya getirilmiş ve yaygınlaşarak bir çok yerde doğal olarak yetişmeye başlamıştır. Güz Zeytinin meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Özellikle ilk donlar başlamadan önce toplanan meyvelerin çok sulu ve en mükemmel tada ulaştığı, hafif ağız buran, Frenk üzümü, Cranberry ve Şeftaliyi andıran bir tadı olduğu söylenmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar Güz Zeytini meyvelerinin yüksek miktarlarda besleyici elementler içerdiği saptanmıştır. Özellikle bildiğimiz tipik domatesten 17 kat fazla likopen içerdiği tespit edilmiştir.Likopen’in prostat kanseri riskini azalttığı üzerine ciddi araştırmalar olduğu düşünüldüğünde Güz zeytini iyice ön plana çıkmaktadır. Pişirerek kullanıldığında likopenin daha fazla açığa çıktığı bazı net kaynaklarında belirtilmektedir. Aynı zamanda Güz Zeytininin meyve ve çekirdeklerinde insan vücudu için gerekli protein ve fatty acid’ler, çok zengin phytoene, a- ß –cyrptoxanthin ve ß-carotene içeriği olduğu saptanmıştır. Bol salkımlar halinde oluşan Güz Zeytini meyveleri taze olarak tüketilebildiği gibi, reçel ve jel yapımında da kullanılabilir. Güz zeytininin bütün bu özelliklerinin yanında bütün eleagnus türlerinde olduğu gibi havadaki nitrojeni, köklerindeki nodlarında bulunan simbiotik bakteriler yardımıyla diğer bitkiler için yararlı nitrojene döndürme özelliği vardır. Bu yüzden toprak ıslahında da kullanılmaktadır. Verimsiz toprakların ıslahında ve erozyon önlemede çok etkili bir ağaçtır. Gölge tölelaransı olduğundan, ceviz ağacı gibi ağaçlarla birlikte toprak verimini artırmak amacıyla kullanılabilir. Güz Zeytini uygun ortamı bulduğunda çok yayılıcı olabilmektedir. Bu yüzden kontrol altında tutulmalıdır. Ayrıca kuşların çok sevdiği bir meyvedir ve çekirdekleri kuşların sindirim sisteminden geçerek, çok geniş alanlarda çimlenerek yayılma özelliğine sahiptir. Amerika’da bir çok eyalette istila edici bitki olarak değerlendirilmeye başlamıştır. ""Bari arkadışımızın da kulaklarını çınlatalım böylece :) "" http://www.tropikmeyveci.com/siradis...uzzeytini.html |
Avuç avuç yemek gerekiyor tadını anlamak için.. Gerçekten sonbaharı iple çekiyorum..
|
Abdurrahman Bey, aşılısını da üretti...
Meyvesi daha büyük oluyor. |
Benim de niyetim güz zeytinini aşılayıp iri hale getirmek. Ayrıca aynı bitkiye goumi' yi de aşılayıp yerden tasarruf yoluna gitmek istiyorum. İnşallah aşı uyuşmazlığı oluşmaz.
|
Bu pazar gunu kalici yerine dikecegim. Gercekten meyvalari kucuk. Daha, kendiside kucuk ama, seneye sonbaharda daha cok meyva verir diye dusunuyorum. Sn. Lonicera`nin dedigi gibi asilanip daha iri meyvalar elde edilir.
|
Alıntı:
LİKOPEN :Likopen sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait bir pigmenttir. Hayvan ve bitki dokularına renk verir. Karotenoidler, imal edilen çoğu gıda ürününde, içeçeklerde ve hayvan yemlerinde renklendirici olarak kullanılır. E160d koduyla bilinen likopen, ticari olarak domatesten üretilir. Kırmızı domatesin (Lycopersicon esculentum L) doğal türlerinin çözücü ekstraksiyonuyla ve sonrasında çözücünün uzaklaştırılması yöntemiyle elde edilir.Hem doğal bir bileşen olması, hem de insan sağlığı üzerinde tespit edilmiş birçok faydasının olmasından dolayı likopen, sentetik renklendiricilere ideal bir alternatif olarak kullanılmaktadır.Likopenin doğada yaygın olarak bulunmasından dolayı, bir gıda boyası olarak kullanılmasına izin verilmiştir. Likopen suda çözünmeyen ve çoğu gözenekli malzemeyi ve çoğu plastiği hemen boyar. Domates lekesi çoğu kumaştan kolaylıkla çıkartılabilse de (eğer leke yeni olmuşsa), likopen plastiklerin içine işler ve bu yüzden sabun veya deterjanla çıkartılamaz (ama çamaşır suyu likopeni yok eder). Plastikler özellikle daha önceden ısıtılmış, çizilmiş, yağlanmış ve oyulmuşlarsa (asit etkisiyle), lekelenmeye çok müsaittirler.İnsan vücudu likopen üretemez fakat besinlerde hazır olarak bulunur. Tropikal meyvelerde, karpuzda, kırmızı greyfurtta bulunur. Ancak likopenin %85’i domates ve domates ürünlerinde bulunur. Sırasıyla domates salçası, ketçap, domates suyu likopence zengindirler. Araştırmalar likopenin proseslerle; sos, salça, ve ketçap şekline getirilmesinin vücut tarafından emilimini kolaylaştırdığını göstermiştir. Prosesler sonucu meyvenin sindirim için yüzey alanı arttığından dolayı daha çok biyoyarar sağlar. Likopenin emilimini arttırmak için proseslerde kullanılan sıcaklık likopenin kimyasal yapısını büyük oranda değiştirebilir. Likopen yağda çözünebilir (A, D, E vitaminleri ve beta karoten gibi) bu yüzden yağla birlikte tüketilmesi emilimini arttırır. Her ne kadar likopen ilave olarak alınabilir formlarda bulunsa da, likopenin meyve bünyesinde alınması onu daha etkili kılar. GIDA HAMMADDELERİ - 2 - Solver Kimya |
Güz zeytini hangi anaca aşılanırsa meyvesi büyük oluyor?
|
Bence kendi üstüne bile aşılanırsa daha iri meyve verir diye düşünüyorum. Armut ve kayısıda böyle bir gözlemim olmuştu. Ben aynı familyadan ve meyvesi çok daha iri olan İğde üzerine aşılayacağım. Aynı zamanda aşılama ile erken meyveye yatacaktır.
|
Ben de martda bahçeye gidebilirsem güz zeytinini iğdeye aşılama yapayım...aynı zamanda gumiyi de iğdeye aşı yapayım ...bir ağaçta 3 meyve denemesi olsun.
|
Karadenizde bir abimin bahçesine diktiğimiz güz zeytinleri var.. Meyveleri normalden iki üç kat daha büyüdü.. Zaten iyi bakılırsa, yeride iyiyse, meyveleri çok irileşiyor.. Ama aşıdanda denemekte fayda var.
|
Kuruyemişçilerde satılan yer çileği-güz yemişinin latince adını bilen var mı.Meyvenin faydalarını anlatırken güz zeytininin faydalarını veriyorlar fakat güz zeytininden farklı bir meyve.
|
Physalis peruviana
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025