![]() |
|
|
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Sn Agachobim, resimlerden görüldüğü kadarıyla ilk iki bitki kesinlikle dikensiz böğürtlen. Çeşidinin ne olduğunu söyleyemeyeceğim, ama bendeki çeşitle aynı. Sertifikasız aldığım için sadece böğürtlen olduğundan emin olabiliyorum. Resimden görebildiğim kadar, toğrağa doğru uzanan dallardan birisi toprakla temas etmek üzere ve siz birşey yapmasanız bile uç daldırması kendiliğinden gerçekleşecek ve size yeni bir bitki verecek. Bu süreci garantilemek istiyorsanız ucun toprağa değdiği yerde 5-10 cmlik bir çukur açıp ucu içine daldırın ve üstünü toprakla kapatıverin. Sonraki iki resimin de ıhlamur olduğu görülüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Dileklerinize teşekkür ederim. Hepsini elledim desem inanır mısınız ![]() ![]() Fiyatı bana makul geldi. Adem'de 15 lira demişti. Gerçi onunki sanırım daha yaşlı ve aynı zamanda doğaldı. Ne varki arabasızlık ve evimin şehir dışında oluşundan, bu bana taşımada daha kolay geldi. Sertifikasındaki bilgilere göre; 11 ve 12. aylarda yaşlı ve kırılmış dalları budayacakmışız. 3. ayda sanırım tam budama yapacağız ve gübreleyeceğiz değil mi? Böyle değişik şeylerde, artık sizden ve Denizakvaryumundan yeni haberler bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-05-2007
|
Alıntı:
Fidanı nereden temin edebiliriz. Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Neden bu çeşidi seçtiniz? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Moderatör
|
Sayın agachobim, 1 ve 2. resimler böğürtlen neden emin olamadın?. Eğer dikenleri yok diyorsan onlar ahududuya aşı yapılmıştır ve tatları biraz daha mayhoştur, meyveleri de daha iridir. Ben aynısından Bursa Alara çiftliğinden almıştım. Diğer resim bence de ıhlamur, son resim de kiraz. Kirazda ne gibi bir hastalık var? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-05-2007
|
Sn.Guler; Hastalıgı teshis edemedim. Yaprakları putur putur, mantar gibi bir sey. Bir dalını ilac icin goturdum. Ancak resimde gordugunuz uzere faydası olmadı. Guler, Sayın agachobim, 1 ve 2. resimler böğürtlen neden emin olamadın?. Eğer dikenleri yok diyorsan onlar ahududuya aşı yapılmıştır ve tatları biraz daha mayhoştur, meyveleri de daha iridir. Ben aynısından Bursa Alara çiftliğinden almıştım. Diğer resim bence de ıhlamur, son resim de kiraz. Kirazda ne gibi bir hastalık var? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-09-2007
|
öncelikle herkeze merhaba, uzun süredir misafir olarak bu forumu izlerdim. ama şimdi bir soru sorma ihtiyacı oldu , ![]() yakında yalovadan geçeceğim. istanbuldaki bahçemde yetiştirmek üzere sertifikalı böğürtlen ve frenk üzümü fidesi almak istiyorum. bu fideleri yalovada yol üzerinde hangi üreticilerde bulabilirim ? bu üreticilerin telefon ve adres bilgilerini verebilirmisiniz? akdoğa ile ilgili yazıları okudum. mecbur kalırsam oraya giderim. ama yolu bana ters. ben topçularda inince bursaya devam edeceğim. karamürsele doğru altınovaya git , sonra dön zaman kaybı gibi geliyor. ama mecbur kalırsak ne yapalım... illa yalovada olmaya bilir. ben izmire kadar devam edeceğim. yani yol üzerinde bursa civarı , karacabey civarı , vs.. gibi yerler olabilir. ama önemli olan sertifikalı olsun, dediğiniz gibi yedi veren falan olsun. en iyi fide olsun. bir kere alcağız sonuçta. bakın aşağıdaki linkte maramara bölgesi için denenmiş özel çeşitlerden bahsediyorlar. ben bir iş yaparken hep en iyisini yapmaya çalışanlardan olduğum için, alacağım fidelerinde en iyileri olmasını tercih ederim. http://www.uzumsu.com/incele.asp?blo...eler&kimlik=82 yardımlarınızı bekliyorum iyi günler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Fall Gold çiçekleniyor...
Fall Gold (sarı ahududu) ilk çiçek oluşumunu gösterdi. Bugün arkadaşlarla tam da bu ne zaman çiçek verecek diye konuştuktan sonra, bir de baktım ki ucunda ilk tomurcuklar belirmiş. Umudum bir ay boyunca meyvesini yemek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Ancak kuşların yanında asıl ortakçı bana göre yaban ve bal arıları... eğer yiyecek bir şey bulamazlarsa sarı ahududunun içini boşaltabilirler ...dikkat edin derim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Balkonda olmaması için neden yok. Yeterince büyük (örneğin 60-70 cm çapında) bir saksıya diker 2-3 metrelik desteklere bağlarsanız ve bol güneş alan bir köşeye koyarsanız olur. Kışın köklerin soğuktan etkilenmemesi için gerçekten büyük bir saksı gerekir diye düşünüyorum. Soğuğa dayanıklı bir bitki ama balkon koşullarında nasıl olur bilemediğim için kışa karşı fazladan önlem almak gerekir diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Sn. NTuran 30 cm . çapındaki bir kovaya dikmiştim dün. Şimdi bir daha saksı değiştirip, stresse sokmayayım bir gün arayla. Bu arada hem o yerine alışır, hem de kışın yer boşaltacak bitkiler olacak ve gelecek baharda daha iyi bir organizasyon yapabileceğim. Bu kışı orada geçirse de, baharda büyük saksıya alsam, ne dersiniz? Bir de, fidanı alırken orada bulunan ve bahçesinde ahududu ve böğürtlen yetiştiren bir aile ile karşılaştım. Bana fidanı toprağa geçirdikten sonra 15 gün gölgede tutmamı söylediler. Sanırım alışma süresini atlatma için böyle bir yol önerdiler. Yalnız bunun üstündeki çiçekler meyveye dönüşmeye başlamış( hani nispet yapmak gibi olmasın da ![]() Ne diyorsunuz, ne yapayım? Şu anda gölgede tutuyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Zaten saksıda satın aldığınız, kök gelişimini tamamlamış bir bitki için çok fazla endişelenmeyin. Saksının nemini muhafaza etmesi koşuluyla güneşin alnında bırakabilirsiniz. Bu bitki güneşten rahatsız olmaz, aksine bayılır. Saksı değiştirme konusunda da çok sorun olacağını sanmıyorum. İster şimdi yapın, ister mart ayında... Şimdi yapsanız bile merak etmeyin. Çünkü kökler açığa çıkmayacak, bir bütün olarak önceki saksısındaki siyah saksı toprağı karışımı hala kökleriyle birlikte olacaktır. Mala vb bir aletle kökün en altından daldırarak bir bütün olarak çıkarabilir ve hazırladığınız büyük saksının ortasında açtığınız çukura hiç dağılmadan koyabilirsinz. Önemli olan, aktarma işlemi sırasında köklerin havayla temasını en aza indirmek ve mümkün olduğunca nemli tutmak. Tercih sizin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Sabahı bile beklemeden şimdi güneş alacak yerine taşıyorum. Saksısını baharda değiştirmeye karar verdim. O üç tane çiçek/ meyveye birşey olursa çok kızarım kendime ![]() Teşekkür ederim sn. NTuran. sarı meyveler olduğunda tatları hakkındaki bilgilerinizi bekliyorum. Sahi o böğürtlen mi, ahududu mu? Almadım diye üzülüyorum ama artık balkonda yer kalmadı. Yer yok da benim gözüm hiç doymuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Sarı meyveler Fallgold çeşidi aududu bitkisi içindi. Bende biri İsveç'ten getirdiğim diğeri Bauhaus'tan aldığım iki kök var. Henüz ikisinde de çiçek gelişimi yok. Sanırım Eylülün ikinci haftası görebileceğim. Meyvenin tadına İsveç'te fidanlıkta bakmışım. Bal gibi... Sarı ahududunun özelliği taze tüketilmeye uygun ve bal gibi tatlı olması. Dondurulmaya elverişli değil. Bu arada Bauhaus'un ahududu ve böğürtlen, loganberry, tayberry çeşitlerini gerçekten çok uygun fiyata sattığını (ölçek ekonomisi sayesinde elbet) fark ettim. Yurtdışından sipariş verip getirtmeye kalksam sadece nakliyesi kendisinden daha fazla tutuyor. Beklentim yaban mersini çeşitlerini de getirmeleri. İlk fırsatta yetkilileriyle bu konuyu görüşeceğim. Çünkü bir bitkiyi saksısında ve görerek almak kadar güzel bir şey yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yaban mersini konusunda haklısınız ...bu konuda yetkililerle konuşmak gerçekten çok etkili , koçtaşlarda etobur bitki satılmasını biraz da benim bu konudaki ısrarcı taleplerim rol oynadı sanırım ![]() Ancak bu konuşma işi hem buradaki hem de İstanbul'daki yetkili kişi ile olmalı ve ısrarcı olunmalı... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Çok haklısınız. Bu yıl heves edip de getirttiğim ama yolda ve sonra ölen bitkilerim beni oldukça üzdü. Parası önemli değil diyemiyorum, çünkü dediğiniz gibi taşıması nerdeyse fiyatı kadar tutuyor. Daha önce de yazdığım gibi Bauhausdaki fiyatlar bana oldukça makul geldi. Ayrıca burada ne aldığınızı biliyorsunuz. Bir tanıdığımın fotoğraf makinesi alırken verdiği öğüdü hatırladım şimdi. "İnternetten alacağına, mağazadan dokunarak al" demişti. Bauhaus, diğer standlarındaki çeşitleri ile yeni bir şey getirmiyor ama bu bitki konusunda ben de çok sevindim. Likapa için de görüşmelerinizi desteklerim. Bir ara fallgold ile ilgili de bilgilerinizi rica edeceğim. Örneğin güneş isteği, saksı isteği, balkonda yapabilir miyim vb. Güneş alan balkon tamamen doldu, şimdi gölge balkonda(sabah az güneş alıyor) yetiştirebileceğim meyve arıyorum da. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Moderatör
|
Sevgili arkadaşlar, Size bir kopya vereyim mi? Bauhaus'a çiçeklerin büyük bir kısmını Yalova'daki Akdoğa firması veriyor. Ya onlar için ithal ediyor ya da kendisi yetiştiriyor. Çok cici bir hanım var adı SERAP size mutlaka yardımcı olur. Yer olarak Topçular iskelesinde indiğinizde Karamürsel'e doğru gidin 3-4 km sonra görürsünüz. Yanlış olmasın bir de DOĞA var o değil Akdoğa. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar. Sizden uzaktaydım ama aklım sizlerleydi. Gittiğim yerde, dağ bayır her taraf böğürtlen doluydu. Her sabah erken saatlerde dikenlerin, oramı buramı yırtmasına(öyle az buz değil resmen yaralandım ![]() Ayrıca köklü bir tane ve tutup tutmayacağından emin olamadığım ama yine de biraz önce toprağa geçirdiğim iki çelik var. Yetiştirebilirsem balkonda bakalım. Tutanlardan biri mutlaka NTuran'ın bahçesinde yer alacak. Ufaklığa ve kuşlara ziyafet olsun diye ![]() ![]() Haa bu arada Denizakvaryumu, Ankara toplantısına siz neden katılmıyorsunuz. Biz, berryler için ayrıca toplanırız ama yine de genel toplantıda olmanız iyi olmaz mıydı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Böğürtlenler için afiyet olsun, kulağımız ve midemiz az çınlamadı ![]() Genel toplantı için o tarihte malasef yokum.Şu anda Ankara'da üzümsülerle ilgilenen ve foruma yazan 5 kişi var inşallah bir araya geliriz derim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-11-2006
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Sayın lalezar sizde hangi berry var? saksıda mı? bahçede mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Bu, çalılardaki böğürtlenlerin son görüntüleriydi. Fena halde arsızlar. Bugün kopartıyorsunuz, ertesi güne yenileri fışkırıyor. Ve son derece lezzetliler. Eğer getirdiklerimi yetiştirmeyi becerebilirsem ve iklime de uyum gösterirse çok sevineceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Afiyet olsun Nevsune hanım. Bizleri de her zaman düşündüğünüzü biliyorum. Denizakvaryumunun dediği gibi, çeliklerin tutma olasılığı yok gibi. Ancak köküyle birlikte, uygun koşullarda taşıdıysanız durum değişir. Benim de daha önce söz verdiğim resimler var. Özellikle ahududunu görmenizi istiyorum. İkinci ürünü bolca yiyoruz. Herkese önereceğim ama elimdeki çeşidin adını maalesef bilmiyorum Heritage olduğunu tahmin ediyorum. İkinci bir olasılık da Autum Bliss, ancak Anadlu'nun yerli çeşitlerinden birisi de olabilir mi acaba? Bursa'dan, Yalova'dan arkadaşlarımız bize yerli çeşitler konusunda yazabilirse sevinirim. Çünkü bu ahududu kökünü Bentdere'sinden tanesi 4 YTL'den almıştım ve sadece Bursa malı olduğu söylenmişti. İlk iki resim ahududu, son iki resim de dikensiz böğürtlenlere ait. Onlar da tükenmek üzere. Resimleri bu sabah (12.09.2007) çektim. Hemen ardından da topladım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Getirdiğim yarı köklü ve topraklı olanın durumu, sanki fena değil gibi. Köküne hız versin diye dallarını budadım, bir dalını da toprağa soktum. Yorgunluğumu atamamışım ki gübresini unutmuşum. Şu anda güneşte olduğu için o işi de yarın sabaha bırakıyorum. Yoksa bir kaç gün gölgede mi tutsam acaba? Sizin dikensiz böğürtlenin yaprakları bununla aynı gibi mi? Nereden almıştınız Adem'den mi? Çok güzel görünüyorlar. Güle güle büyütün, afiyetler olsun. Ahududular da aynı tablo gibi. Ne kadar düzgün meyveleri var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ahududu, böğürtlen |
|
|