agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Üzümsü Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni2181Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-10-2007, 09:01   #271
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Giriş Tarihi: 03-05-2007
Galeri: 11
Botanic'te galiba Sunshine Blue'yu gördüm. Çeşidi hatırlayamasam da sunshine olduğunu zannettiğim saksıda gelişmiş maviyemişler görmüştüm. Saksıların çapı 30 cm kadardı. Zaten yükümü tuttuğum için o büyüklükte bir saksının taşınması mükün değildi ama aklım da kaldı. Son derece güzel gelişmiş bitkilerdi. Saksı fiyatı 19,95 Avroydu ve bence çok uygundu. Ama taşınması çok zor. Ancak Bauhaus getirirse mümkün olur.

n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2007, 09:21   #272
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 215
Bu konuda sanırım artık bahara olur, Bauhausa bir istekte bulunsak iyi olur.

Getirdiklerinizi severek biraz da kıskanarak izliyorum. Hafta sonu bahçede şenlik var desenize.

Verdiğiniz böğürtlen fidesi yolda gelirken bir yerinden kırılmıştı, dikerken kestim ve şimdi yaprak diplerinden sürgün vermeye başladı. Bunlar soğuklar gelince kururlar mı acaba?

Sormak istediğim bir diğer konu da kışın böğürtlenler için toprağına malçlama gibi bir şey gerekiyor mu? Geçen yıl sizin bahçedekiler kışı atlatmıştı değil mi?

Thornless yavru olduğuna göre herhalde bir kış budaması yapmayacağız (İki yerden sürüyor). Daha önce Denizakvaryumu yapılmaması görüşünde olduğunu yazmıştı.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2007, 10:53   #273
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi n_turan Mesajı Göster
Bendeki kırmızılardan iki tanesinde "verticillium wilt" olduğunu tahmin ettiğim belirtiler ortaya çıktı. Bunlar Bentderesi fidanıydı. Bitki çok güzel dip sürgünü verdi, gelişti ve daha sonra bir günde saraıp kurudu. İki şeyden şüpheleniyorum. Birincisi zaten hastalıkla bulaşıktı, ikincisi, diktiğim yerde daha önce ve hatta sonra da çilek vardı. Domates ve çilek dikilen yere 7 yıl boyunca ahududu dikilmemesi gerektiğini sonra öğrendim. Sizdeki de benzer bir sorun olabilir.
Benim karşıyakadan aldığım ahududu fidanında da çok hızlı sararma ve kuruma başlayınca külleme için kullanılan topas ilacından kullandım ve sararma durdu.

Büyük bir ihtimalle sizdeki hastalıkla buna benzerdi..

Bu nedenle toplantıda da konuştuğumnuz gibi yapraklar dökülünce, budamadan sonra koruma amaçlı bordo bulamacı yapmak daha sonra canlanmaya yakın yine bordo bulamacını tekrarlamak ardından canlanan ve gelişen yaprak ve genç dallara kükürtleme yapmak en iyi çözüm diye düşünüyorum.

Alıntı:
Botanic'te galiba Sunshine Blue'yu gördüm. Çeşidi hatırlayamasam da sunshine olduğunu zannettiğim saksıda gelişmiş maviyemişler görmüştüm. Saksıların çapı 30 cm kadardı. Zaten yükümü tuttuğum için o büyüklükte bir saksının taşınması mükün değildi ama aklım da kaldı. Son derece güzel gelişmiş bitkilerdi. Saksı fiyatı 19,95 Avroydu ve bence çok uygundu. Ama taşınması çok zor. Ancak Bauhaus getirirse mümkün olur.
Mutlaka bir gün bauhausa gelir de ne zaman olur o konuda şüpheliyim...Sunshine blue saksıda bu kadar verimli oluyorsa bahçede çok daha iyi olur düşüncesindeyim...

Bir dahaki seyahatinizde bence sadece sunshine blue alıp mutlaka bahçeye dikin derim... komşuda pişer , çelikler de bize düşer

.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2007, 15:15   #274
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

[QUOTE=nevsune;162976]

Verdiğiniz böğürtlen fidesi yolda gelirken bir yerinden kırılmıştı, dikerken kestim ve şimdi yaprak diplerinden sürgün vermeye başladı. Bunlar soğuklar gelince kururlar mı acaba?

... Böğürtlenler için toprağına malçlama gibi bir şey gerekiyor mu? Geçen yıl sizin bahçedekiler kışı atlatmıştı değil mi?
.....

Sürgünler belli bir kalınlığa erişirse (1 cm) kışı rahat atlatıyorlar. Daha ince olanları soğuk yakıyor. Baharda yanan kısımları budayıp atıyorum. Şubatta diplerine 10 cm kalınlığında yanmış hayvan gübresi koyuyorum.

Eski 19-10-2007, 15:42   #275
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 01-05-2007
Sürgünler belli bir kalınlığa erişirse (1 cm) kışı rahat atlatıyorlar. Daha ince olanları soğuk yakıyor. Baharda yanan kısımları budayıp atıyorum. Şubatta diplerine 10 cm kalınlığında yanmış hayvan gübresi koyuyorum.[/QUOTE]

Sn. N.Turan,

Bogurtlen'e bu aylarda mı yoksa subatta mı yanmıs hayvan gubresi vermek dogru olur.

Cevabınız icin tesekkur ederim

agachobim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2007, 16:39   #276
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Sn agachobim,
üzümsülerin dibine gübre koymaktaki maksat yeni mevsime girerken ihtiyaç duydukları besini hazır etmek. Ben bu gübrelemeyi, uzaya uyutularak gönderilen uzay adamlarının ilk gözlerini açtıklarında yaşamsal faaliyetlerine başlamak için hazır edilmiş kahvaltı gibi görüyorum.

Büyük ağaçlarda kökler çok daha derinlere gittiği için olsa gerek gübreleme sonbaharda daha uygun. Üzümsülerde ise en babayiğidi 50 cm derinliğe iniyor ve vereceğimiz gübrenin daha derinlere gidip, köklerin erişemeyeceği kadar aşağıda kalmasını engellemek için olabildiğince bahardaki sürgün faaliyetine yakın koymakta yarar var diye düşünüyorum.

Eski 19-10-2007, 19:54   #277
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Sn. NTuran

Teşekkür ederim. Yapacak bir şey yok gördüğüm kadarıyla. Öyle 1 cm. olacak kadar güneş olmaz artık. Demek kuruyacaklar. Şubat ayında kalın gübreyle kaplıyorum toprağı o zaman.

Eski 20-10-2007, 18:28   #278
Ağaç Dostu

Tuba's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Merhaba,

Bir süredir yazmasam da loganberryciğimle gayet mutluyuz. Havalar soğuyor ama o havasını bozmuyor maşallah. Daha önce bahsettiğim(#214 nolu msj) gibi evdeki en büyük toprak saksıya aldım berrymi. Kökleri ne kadar çabuk yayılmış hayret ettim. Bir ay olmadan saksıyı sarıvermiş.

Şimdi 1cm den azsa sürgünler soğukta yanar mı dendi? Benim loganberrycik daha o kadar olamadı. Ne yapmalı ki???

Sevgiler

Tuba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2007, 14:56   #279
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Kışı nerede geçireceği önemli. Daha önce yazdıklarım kışı dışarıda geçirecek bir böğürtlen bitkisi içindi. Saksıda yetiştirmenin bazı avantajları olabilir. Ben denemediğim için bilmiyorum, ancak yine balkonda olmak üzere üzeri örtülebilir veya doğrudan ısıtılmayan ama dış ortama göre nispeten daha yüksek ısıya sahip mekanlarda (kapalı balkon, merdiven boşlukları vb.) sanıyorum kışı daha rahat geçirebilir ve martta tekrar balkona çıkarılabilir. Saksılardaki bitkilerin kışlatılması konusunda eminim denizakvaryumunun söyleyeceği daha fazla şey vardır.

Eski 21-10-2007, 15:34   #280
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Alanya'dan getirdiğim yabani böğürtleni tutmadı diye söküp atarken, baktım meğer dipten sürmeye çalışıyormuş.

Böğürtlenlerim üçlendi.

Eski 21-10-2007, 16:00   #281
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Yeni böğürtlenler

Uç daldırma yöntemiyle elde ettiğim dikensiz böğürtlen fidanlarını yerlerine diktim. Sizlerin de önerdiği gibi, duvar dibindeki bazı mazılar söküldü.

Eski 21-10-2007, 16:11   #282
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Uc daldırmanın sonucu

Daldırılan 12 uçtan 9'u kök verdi.

Eski 21-10-2007, 16:31   #283
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Heritage fidanları dikildi

2 adet Heritage (yediveren çeşit) yerlerine yerleşti.
Yeni ahdudu sırası oluştu.

Eski 21-10-2007, 16:38   #284
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Üzümsü köşesi

Son durum

Eski 21-10-2007, 21:34   #285
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Fallgold

Fall Gold çiçekte.

Eski 21-10-2007, 22:07   #286
Ağaç Dostu

286 nolu mesajdaki üzümsü köşesi çok güzeldi , şimdi yeni dikilenlerle muhteşem olmuş...bir üzümsü sever olarak bundan daha iyi bir köşe olamaz kanısındayım...

Tabi üzümsülerden bu kadar bahsetmişken bu bahçede tadına baktığımız üzümleri de unutmamak gerek, sn. n_turan arasıra üzümlerden de bahsedin derim Budama, gübreleme vs.

Bu arada saksıda böğürtlen, frenk üzümü, ahududunun kışın ne olacağı konusunda kendi gözlemlerimi aktarıyım.

Frenk üzümü ve asmalar hiç bir problem olmadan kışı çıkarıyorlar, uçlarda donma oluyor ama problem edecek boyutlarda değil...ancak benim saksılar plastik veya teneke değil kalın seramik...zannedersem saksı bu konuda etkili...yine sulama da önemli konulardan biri kışın eğer saksılarınız yağmur alıyorsa sulamaya gerek yok işi doğal akışına bırakıyorsunuz yağmur almıyorsa bitkinizi susuzluktan kurutmayacaksınız ama yaz sulaması gibi de olmayacak sadece kurumaması kadar yani çok çok az...

Tabi evin-balkonun konumu güneş alıp almaması vs. konuları da önemli, kısaca eğer saksıda bitkiniz varsa herkesin kendine özgü durumları olur derim.

Halam, terasında olan naylon ve teneke saksıları her kış kendi haline bırakıyor ve hiç bir sulama yapmıyor şimdiye kadar donma ya da kuruma olmadı, bunu da bir not olarak iletiyim.

Böğürtlen ve ahududuları ilk kez bu sene deneyeceğimden bir şey diyemeyeceğim.

Eski 25-10-2007, 15:01   #287
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

262 numaralı mesajımdaki büyük böğürtleni iyice olgunlaşması için bekletip, artık tadına bakma zamanıdır diyerek yedim. Bizim dağ bayırda kendi kendine yetişen o dikenli, yabani böğürtlenlerin tadı nerde, bu nerde. Ayrıca çekirdekleri neredeyse meyve kadar büyük. Sanki çakıltaşı yemiş gibi oldum.

Sözün kısası, büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Yabani böğürtlenlerim daha değer kazandı gözümde.

Eski 25-10-2007, 15:11   #288
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Ben onun için ille de dikenli böğürtlen diyorum. Dikenini alınca tadı da gidiyor. Ancak, tüm dikensizler böyle değil. Size bahçede gösterdiğim ve daha toparlak meyve veren dikensiz bir tür iyice olgunlaştığında bal gibi oluyor. Daha bu sabah dalında kalmış son meyveyi yedim. Çekirdekler iriceydi ama tadı çok güzeldi. Ama ne olursa olsun doğadaki yabani böğürtlenin tadı bir başka oluyor. Bu hafta sonu Amasra'da bulabilirsem biraz dalından yiyeceğim ama asıl önemlisi pazardan köylülerin yaptığı reçelinden alacağım.

Eski 25-10-2007, 15:38   #289
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
262 numaralı mesajımdaki büyük böğürtleni iyice olgunlaşması için bekletip, artık tadına bakma zamanıdır diyerek yedim. Bizim dağ bayırda kendi kendine yetişen o dikenli, yabani böğürtlenlerin tadı nerde, bu nerde. Ayrıca çekirdekleri neredeyse meyve kadar büyük. Sanki çakıltaşı yemiş gibi oldum.

Sözün kısası, büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Yabani böğürtlenlerim daha değer kazandı gözümde.

Hımm, dikensiz evergreen hem bahçe uygulamasında hem saksı uygulamasında sınıfı geçemedi...acaba diyorum bu böğürtlenin tutulması yapraklarını dökmemesi ,sarmaşık olarak kullanılması üstüne üstlük bir de meyve mermesi ile ilgili olabilir mi?

Eğer dikenle meyve tadı arasında doğru bir orantı kurarsak Japon böğürtleninin bal-şeker kıvamında bir tadı olması lazım çünkü bu böğürtlenin her tarafı diken ...Bauhausda satılıyor ve n_turanın bahçesinde görmüştük seneye bu böğürtlen için de kesin sonucu alırız.(258 nolu mesajda resimleri mevcut)

Eski 25-10-2007, 17:24   #290
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Alıntı:
Size bahçede gösterdiğim ve daha toparlak meyve veren dikensiz bir tür iyice olgunlaştığında bal gibi oluyor.
Bize ikram ettiğinizden söz ediyorsanız, aynı dikenlinin tadındaydı. Çok lezzetliydi.

Bu mevsimin sonunda benim çıkardığım sonuç, balkonumdaki yer darlığı nedeniyle daha iyi planlamalar yapmam ve olabildiğince de doğal bitkilere yer vermem gerektiği oldu. Sizin verdiğin dikenli ile, Alanya'dan getirdiğim yabani böğürtlen isabetli seçimlermiş.

Yine de Sn. Denizakvaryumunun kışkırtmalarına gelmeden duramıyorum. Şu japon böğürtleninin tadı nasıldır ki

Eski 25-10-2007, 18:52   #291
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Yine de Sn. Denizakvaryumunun kışkırtmalarına gelmeden duramıyorum. Şu japon böğürtleninin tadı nasıldır ki
Seneye temmuzda 2. toplantıda blue berry ile birlikte japon böğürtlenin de tadına bakarız

Eski 25-10-2007, 19:55   #292
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-07-2007
Verdiğiniz bilgilerden dolayı herkese teşekkür ederim

Yaklaşık 1 metre uzayan dikensiz ahududu var.Ama filizleri daha çok taze çoğaltmak için en fazla kaça bölebilirim.Ayrıca dikenli böğürtlenle yanyana yetiştisem birbirine kötü etkisi olabilirmi

Fikret Kuruoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2007, 08:32   #293
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Sn Kuruoğlu,
ahududuların resmini koyarsanız ayırma konusunda bir fikrimiz olabilir. Böğürtlen ve ahududunu yan yana dikmemekte yarar var. Kökleri birbirine karışmasa iyi olur.
Ahududu (kırmızı ve sarı) kök sürgünleriyle çoğalan bir bitki. Bir süre sonra bulunduğu yerden çok daha uzaklardan sürgün verebiliyor. Toprağı kazıp kökten keserek çıkarıp yeni bitki elde edebiliyorsunuz.
Böğürtlenin kök bölgesine yakın dikilecek bir ahududu bir süre sonra böğürtlene zarar verecektir.

Eski 26-10-2007, 08:35   #294
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Seneye temmuzda 2. toplantıda blue berry ile birlikte japon böğürtlenin de tadına bakarız
Bildiğiniz gibi japon böğürtleni ve himalaya çeşidi böğürtleni diktikten sonra dipten budamıştım. Himalaya'nın gelişmesi biraz yavaş oldu, ama Japon iki sürgün olarak yaklaşık 1 m uzunluğa erişti. Kışın zarar görmezse bu dallardan gelecek yıl meyve almamız gerek. Bekleyip hep birlikte göreceğiz.

Eski 26-10-2007, 12:07   #295
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Bu resmi keşke ben çekseydim.

Eski 26-10-2007, 13:04   #296
Ağaç Dostu

Sizin sarı ahududuya benzettim kesin o

Bu durumda kasımda ahududu yemek isteyen, bauhausa gidecek bu sarı ahududulardan bir tane alacak

Bu arada ahududular için mutlaka bakılması gereken bir link
http://www.gardenaction.co.uk/fruit_..._raspberry.asp

Eski 26-10-2007, 13:06   #297
Ağaç Dostu

ngunduz71's Avatar

Giriş Tarihi: 28-08-2007
Resimleri yazın çekmiştim.

ngunduz71 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2007, 13:12   #298
Ağaç Dostu

sn ngündüz71

eklediğiniz resim çok tahrik edici...bu resimleri görüp de canı böğürtlen çekmicek yoktur...

Bu dikensiz böğürtlenin çeşidini biliyormusunuz? Tadı nasıl?

Eski 26-10-2007, 13:34   #299
Ağaç Dostu

ngunduz71's Avatar

Giriş Tarihi: 28-08-2007
Yemeden önce bir resimlerini çekmiştim.:-))
özellikle ortadakinin tadı çok güzeldi.
Resimdeki böğürtllenin ismini bende bilmiyorum.Bahcede bulunan 4 türün içerisinde tatlı
olanı diyebilirim.Özellikle şu son bir yılda Carefour'dan aldıklarımı daha düzenli ve cinslerine göre küçük bahcecikler halinde yapmaya çalışıyorum.

ngunduz71 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2007, 14:00   #300
Ağaç Dostu

Alınan bitkiler üzerinde bulunan resimli etiketler aslında büyük önem taşıyor, sonradan hangi tür alındığı unutuluyor, sn.n_turanın bahçede yaptığı gibi bitkiler dikilirken resimli etiketler de yanlarına tutturulursa çok iyi olur...

Aslında Türkiye'de satılan etiketli frenk üzümü-böğürtlen -ahududunun kısaca üzümsülerin etiket resimlerini ve nerede bulunduklarını belirtir bir başlık açsak çok iyi olur (en iyisi şimdi açayım)

Etiketler
ahududu, böğürtlen

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025