![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet kendisine mesaj attım, olduğunu söyledi fiyatı 10 YTL .Kırmızı frenk üzümünden yer bulabilirsem alacağım ![]() Asıl Yusuf Bey'in ünlü torfunu merak ediyorum...bizdeki torfların kök çürüklüğünü yaptığını en geç 2 senede değişmesi gerektiğini sitesinde yazmıştı. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
ancak son araştırmalarımda sarı ahududunun çok nazlı olduğunu okudum gelişmesi de çok yavaşmış bu nedenle sarı ahududu şimdilik listeden çıktı. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
ancak turba yosununu istek halinde getirebilirler görüşmek lazım. http://www.gartengold.com/torf.asp adresinde ise belirttiğiniz turba yosunu var.Kargo ile gönderiyorlar. ------------------------------------------------------------------ http://www.drtarsa.com/BitkiYetistirme.aspx?sayfa=torf bu adreste istediğiniz litvanya beyaz torfu var, telefon edip İç anadolu bayisi ile bağlantıya geçmeniz gerek. |
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Nevsune Hanım'ın da dediği gibi, bu yemişler resim gibi ve insana büyük bir mutluluk veriyorlar. Bitkiler yerini sevince bir başka coşuyorlar. Ama asıl iyi sonucu gelecek yıl beklemek gerek. Kıştan çıkarken diplerini 3-4 cm kalınlığında yanmış gübreyle doldurmak yeni mevsimde iyi bir başlangıç yapmalarını sağlıyor. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-05-2007
Şehir: Yigitlerin harman oldugu diyar
Mesajlar: 230
|
Ben bögürtlenlerimi aldıgımda üzerinde meyveleri vardı yeni yeni kızarıyor,kızarma süreci çok yavaş aceba bu normalmi.. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Ankara'da dikenli böğürtlenlerde henüz kızarma görmedim. Geçen yıl dikensiz böğürtlenlerim doğuya bakan duvarın dibinde olduğu için meyveleri kızarmasına rağmen olgunlaşmamıştı. Bu yıl yerlerini değiştirdim ve en çok güneş alan alanlara diktim. Sonuç daha iyi gibi. Kızaran meyvenin olgunlaşması için sulama aralıklarını arttırmak, su miktarını azaltmak gerekecek. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Böğürtlenin cinsi (geççi veya erkenci olup olmadığı) güneş durumu ve sulama süreci etkiliyor. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
|
Sn N Turan, sizin dikensiz böğürtlen dediğiniz bitki ahududu. Yanlışlığı gidermek için yazdım. Bilginiz olsun. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bahçemde çeşidini bilmediğim 2 farklı kırmızı ahudududan 10 adet, 1 adet (Allgold) sarı ahududum var. 25 kök de 18'i dikensiz olmak üzere böğürtlenim var. Ahududu ve böğürtlen çaprazlamasından ortaya çıkan bitkiler dikensiz oluyor ama böğürtlen meyvesiyle ahududu meyvesi sizin daha önce de anlattığınız gibi birbirinden farklı bir yapı gösteriyor. Ahududunun içinde sap yuvası boşluk olarak duruyor. Böğürtlende ise böyle bir boşluk yok. Hem dikenli hem de dikensiz olarak tanımladığım böğürtlenlerin meyveleri ahududu meyvesinden farklı. Dikensiz böğürtlenler, dikenlilere göre daha iri meyve veriyor. Örneğin Arapaho çeşidi dikensiz bir böğürtlen değil mi? Türkiye'de bu tür dikensiz böğürtlene ahududu mu deniliyor? İngilizce literatürde geçen thorny (dikenli) ve "thornless" veya "thornfree" (dikensiz) gibi terimler Türkçe için geçerli değil mi? Resim: Arapaho Thornless (http://www.cadyfolkart.com/cottage_garden.htm) |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Bahçemdeki dikensizlerden biri de Black Satin. Kendi meyvelerinin resmini bir sonraki sefere saklıyorum... http://www.victoriananursery.co.uk/s...y_black_satin/ |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Ahududu meyveleri... Maalesef bende siyahı yok. Siyah diye aldığım da kırmızı çıktı. http://www.hormel.com/templates/temp...mid=120&id=836 |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu yıl fidancıdan aldığım ancak "Ödemiş'ten geldi" cümlesi dışında bilgi alamadığım dikensiz başka bir çeşit.... Bu konuda bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim. Kamış kalınlığı 2 cm kadar var. Meyveleri Black satin'e göre daha iri. Sanıyorum bol su ve güneş altında baş parmağım kadar oluyorlar. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
|
Sn N Turan, ahuduyu böğürtlen ayıran en önemli bir farkı belirtmek istiyorum. Öncelikle gönderdiğiniz fotoğraftan , benim görebildiğim ölöçüde ahududu olanlar : 131' de meve kılçıklarını göremiyorum, varsa ahududu'dur.132 ahududu.133 a : ahudud, 133 b böğürtlen, 133c ahududu. Tek odaklanmanız gereken yer, meyve taneciklerinin üzerindeki kılçıklar olsun. Genle itibari ile böğürtlen çalı formunda ve etrafa yayılıyor. Ahududu ise uzun saplar olarak büyüme gösteriyor ve meyve ağırlık yaptığı için saplar aşağı doğru sarkıyor. Böğürtlen ise dik dallıdır. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu konuda şüphe yok. Bitki özellikleri açısından farkı görebiliyorum. Ahududu ve böğürtlen arasındaki dal, yaprak vb farklılıkları görebiliyorum ve bende inanın bolca ahududu var. Bu yaz çilekler biter bitmez ahududunu bol bol yedik. Sıra böğürtlenlerde. Önce dikensizler kızardı. Dikenli tek bir çeşidim var ve uç daldırmayla üreterek 8 kök elde ettim. Benim merak ettiğim, dikensiz böğürtlen olarak koyduğum resimdeki meyveler size nasıl ahududu olarak görünüyorlar? |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 54
|
Alıntı:
Bogurtlen ve Ahududu konusunda bilgilerinizi bizimle paylasırmısınız Bazı sorular var ve cevaplarını sizden de duymak isterim. 1- Bahcemde Siyah Eylul ve Agustos ta olgunlasan bitkim var. Mesajınızda yazdıgınız gibi Yaz bası Ahududu, yaz sonu Bogurtlen diyebilirmiyiz. 2- Birinci soruda eger benim bitkim bogurtlen ise, Bahce cevresine cektirdigim tel orgu uzerinde gelisirmi, yoksa tahtadan ilerlemesi icin ayak mı yaptırmalıyım. 3- Bogurtlen ise bunu nasıl cogaltırım. Kollarını toprak altına sokarakmı? kesip cimlendirerek mi? Veya method ne ise? Bilgi verirseniz cok sevinirim. İyi gunler dilerim |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Bildiğim kadarıyla sorularınızı cevaplandırayım 1- Evet bitkiniz böğürtlen çünkü ahududu yaz başı meyve veriyor ve meyveleri daha iri aromaları farklı 2- doğal ortamda bir çalı türü olan böğürtlen kontrol altında tutulmazsa çok geniş alana yayılabiliyor. o yüzden çok yüksek askıya almak problem yaratabilir. 3- çoğaltma meselesine gelince toprak altındaki köklerinden yavru alıp rahatlıkla çoğaltabilirsiniz. hatta bir süre sonra başa çıkamayacak kadar çok çoğalacaktır. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 54
|
Sn Kalbara, Tesekkur ederim. |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sn Agachobim, uzun süredir foruma girmediğim için sorularınızı yeni gördüm. Beni bağışlayın. Öncelikle Ahududu konusunda söyleyeceğim bazı şeyler var. Ahudutlarını renkleri ve hasat zamanları açısında iki grupta toplayabiliyoruz. Meyve renkleri açısından kırmızı (en çok çeşit), pembe, sarı, siyah çeşitler var. Hasat zamanı açısından erken, orta ve geççi çeşitler var. Bir de yaz aylarında meyve verenler ve sürekli (yaz-sonbahar) meyve verenler şeklinde ikiye ayırabiliriz. Heritage, Fallgold, Redwing gibi yediveren diyebileceğimiz ahududu çeşitleri var. Bahçemde bunlardan Fallgold olduğundan emin olduğum bir kök, ve Heritage olduğundan kuşkulandığım bir kök var. Bu iki çeşit haziran-temmuz döneminde ilk meyvelerini verdiler. Şu anda kırmızı ahududu veren Heritage ikinci meyvesinde ve en kısa zamanda resimleyip sizlere de göstermek isterim. Sanırım 3-4 güne kadar olgunlaşmaya başlayacaklar ve 10-15 gün boyunca meyvesini yiyeceğiz. Sarı meyve veren Fallgold (veya Allgold) aynı şekilde haziran ayında üzerinde meyvesiyle saksıda satın aldığım bir çeşit ve kısmet olursa eylül-ekimde ikinci meyvesini alacağız. Her iki çeşit de bahçemde yeni. Literatüre göre bu iki çeşit ilk donlara kadar meyve veriyor. Yani eylül-ekimden sonra iklim uygunsa bir üçüncü meyve de mümkün görünüyor. Ancak Ankara için bu kadar ümitli değilim. Sonbaharda meyve veren bu çeşitlerin şubat ayında dipten kesilmesi gerekiyor. Bu açıdan sadece yazın meyve veren diğer çeşitlerden farklılık gösteriyorlar. Yaz ahudutlarının baharda yalnızca tepeleri budanıyor. Böylece meyve gözlerinin çoğalması teşvik ediliyor. Haziran gibi meyveleri toplandıktan sonra dallar kurumaya başlıyor ve dipten yeni sürgünler gelmeye başlıyor. Dilerseniz meyvelerini toplar toplamaz bu kurumakta olan dalları dipten kesebilirsiniz, ancak kökünü sökmüyorsunuz. Kuru bir kök hiçbirşey ifade etmeyebilir, ancak bir süre sonra hemen yanından olmasa biler 15-20 cm açığından sürgün verdiğini görebilirsiniz. İşte bu sürgünlere gözünüz gibi bakıp bir sonraki haziranda meyve yemek üzere büyüteceksiniz. Ahududu üretmenin en garantili yolu kök sürgünlerini kasım ayında topraktan kaldırarak budama makasıyla kesip vakit geçirmeden yetiştireceğiniz yere dikmektir. Siyah ahududunun kırmızı ve sarı ahududundan farkı böğürtlene benzemesi. Resmini görmediğim için sizdeki siyah meyvelerin büyük olasılıkla böğürtlen olduğunu tahmin ediyorum. Bendeki dikensiz böğürtlenleri iki haftadır kuşlarla birlikte yiyoruz. Şu an tam mevsimleri. Dikenlilerin olmasına biraz daha var. |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Böğürtlen üretmek için biz amatörler açısından en garantili yol uç daldırma. Bitkinin sağlıklı bir sürgünü toprağa değecek kadar uzamışsa 5-10 cm derinlikle ve 3-4cm genişlikte bir çukur açın ve sürgünün ucunu bu çukura koyup üstünü toprakla kapatın. Bir süre sonra bu çukurdan bir sürgün çıktığını göreceksiniz.. Yeni bitkiniz köklenmiş demektir. Kasım veya şubat ayında yetiştireceğiniz asıl yerine taşıyabilirsiniz. Bu arada asıl sürgünden 15-20 cm bir parça bırakarak kesmeyi unutmayın. Fidancılardan satın aldığınız böğürtlen fidanının bir dalının yapraklarının aşağı doğru, diğerinin yukarı doğru olmasının nedeni, birinin toprağa ucunu soktuğunuz ve kestiğiniz eski sürgün, diğerinin de bu uçtan çıkan yeni sürgün olmasıdır. Dikerken bir iki göz üzerinden budarsanız daha sağlıklı bir bitki elde edersiniz. Aşağıdaki linkte daldırmanın şeklini görebilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showpos...4&postcount=59 |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Bauhaus da küçük paket içinde rubber - kuş kaçırtan denilen bant satılıyor, kullanmanızda fayda var. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
|
Meyve üzerinde kılçık varsa bilin ki ahududu'dur. Böğürtlen aşılanmış bile olsa ahududu'dur. Sanırım diken dediğiniz bitki organları da, dal üzerindeki dikenler değil mi? Meyve üzerindeki kılçıkları diken olarak tarif etmiyorsunuzdur. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Meyvelerle ilgili farkı zaten biliyoruz. Dikenden kastım dal üzerindeki dikenlerdir. Ahududunun da diken tabir edebileceğimiz ama asla böğürtlenin kancalı dikenine benzemeyen dikenli gövdeli olanları da var. |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ahududu, böğürtlen |
|
|