![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 104
|
Birde arkadaşlar internette gezerken bir süprizle karşılaştım ama ne yazık ki bu tür kültür muzu olduğu için tohumu yok sadece köklü gövde ve rizomdan çoğaltma yağpılabilir. türün adı "Musa california gold" forum açtım. keşke şu siteden biri bunu getirebilse, bahse konu muz -6,6 derece soğuğa dayanıklı bir tür muz ve yenilebilir meyve veriyor, hemde bunu dışarıda hiç bir ek koruma önlemi almadan yapabiliyormuş...(USDA 9a ve b alanları,8bde de belki olabilir diyorlar,türkiye'nin kıyı şeridinin %85i zaten bu alan içinde) kökleri dahada dayanıklı(-15 dereceye kadar dayanabiliyormuş). Abd'de şu aralar epey popüler; bu muz türünün diğer muz türlerinden farkı,normal bir muzun düşük ısılarda büyümesi durur, ısı sıfırın altına düşünce gövdesi ölür sadece kökleri ile başbaşa kalır, yazın hava ısınınca zaruri olarak eğer tabii yaşarsa tekrar kök ve gövde yapmakla uğraşacağından bu arada yapraklarıda rüzgarla paramparça olacağından hoop bir daha kış bu döngü ile ağaç meyve veremeden sadece yazın yeşillik olarak kalır. Bu sebeple amamur,alanya sahil kesimi hariç ülkemizde seralar dışında muz yetişirilmez.soğuğa dayanıklı olduğu iddia olan türlerde yabani muz veyahut yenilmeyen muz türleri olup meyvesini kimse yiyemez.Oysaki bu kültür tipi muz düşük sıcaklıklarda bile büyümeye devam eder ısı eksi 1,eksi 2 gibi derecelere inerse muz sadece yapraklarını döker gövesi ise sopa gibi aynen kalır bahar gelincede hemen yeni yapraklar oluşturur yine ekimden sonra sadece 11 ayda da muz meyvelerini oluşturabilmekte, çok hızlı meyve oluşturabilmesi ve bu özelliği ile -6,6 dereceye kışın ısının düştüğü yerlerde meyve verebilme kapasitesine sahip ve meyveleride rahatlıkla yenilebilmekte bu arada yapraklarıda rüzgara dayanıklı dedikleri sadece bahçeye usulüne göre ek gerisini düşünme imiş,şunu bir türkiye'ye getirecek yokmu?.bizde öğrensek ne kadar doğru; ![]() http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=774412 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|